»

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

MIT razvija človeku podobnega robota

Nexi

vir: Daily Tech
Daily Tech - Raziskovalci najbolj znanega ameriškega tehnološkega inštituta razvijajo človeku podobnega robota, imenovanega Nexi, ki v mnogo pogledih predstavlja precejšen napredek v robotiki. Nexi se premika s pomočjo koles, pri čemer ne preseže hitrosti človeške hoje. Ponaša se z relativno spretnimi rokami, ki imajo v ramenskem obroču 4 stopnje prostosti in lahko v iztegnjenem položaju dvignejo okoli 4,5...

19 komentarjev

Vojaki imajo radi robote

vir: Reuters
Reuters - Podjetje iRobot, sicer najbolj znano po izdelku Roomba, izdeluje med drugim tudi vojaške robote, ki v Iraku opravljajo za ljudi (pre)nevarne misije, kot so onesposabljanje eksplozivnih naprav, pregledovanje prostorov, polaganje optičnih kablov za komunikacijo...

Trenutno je v Iraku in Afganistanu okoli 300 robotov, ki dnevno opravijo do 700 misij. Zanimivo je tudi, da se vojaki očitno navežejo na naprave - tako je znan primer skupine vojakov, ki je "svojega" robota poimenovala Scooby...

27 komentarjev

Novi DARPA Challenge in ostali utrinki robotike

engadget - Vsem znana tekma DARPA Challenge, ki se je lansko leto prvič končala uspešno s prečkanjem puščave, je razpisala novo tekmovanje, ki se bo začelo 7. novembra 2007 v simuliranem urbanem okolju. Veliko težja naloga torej. Če vas sodelovanje pri tem mika, si oglejte pogoje, pacifiste pa velja opozoriti, da ima vse skupaj vojaški značaj.

Če vas sodelovanje z vojsko moti, si lahko ogledate japonske robotoborbe, še bolj mirovniško usmerjeni pa si oglejte, kako skušajo robote učiti na enak način, kot mi svoje otroke: z učenjem.


Za moški del populacije so Korejci razvili novo verzijo androidke, ki je skoraj...

18 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

Enryu prihaja na pomoč

engadget - Vpričo hude zime, ki letos pesti Japonsko, so bili h kidanju snega vpoklicani tudi roboti. Recimo Enryu, pet tonska zverina s hidravlično gnanimi rokama, ki lahko sežeta po pet metrov daleč in dvigneta vsaka pol tone. Tehnično gledano sicer ne gre za robota, ker ga je potrebno aktivno upravljati, ampak vpričo izgleda vrednega vsakega znastveno-fantastičnega filma in rokama dovolj gibčnima, da lahko iz avtomobila obriše sneg, mu lahko mirno pogledamo skozi prste. Poleg tega si nikakor ne želim, da bi mi razjarjeni Enryu strgal vrata s tečajev. Se opravičujem za trenutek neprištevnosti, vrata prodajajo v vsakem Merkurju, robotov pa ne. Nestrpno čakam. Upam le, da mu bo uspelo po stopnicah....

12 komentarjev

Sony pokopal Aiba

golem.de - Najbrž se vsi spominjate prijaznega robotskega psička, ki ga je Sony lansiral na tržišče leta 1999 pod imenom Aibo in ga zatem še nekajkrat posodobil. No, nadaljnjih reinkarnacij ne bo, Sony se je ob četrtletnem pregledu poslovnih rezultatov odločil za milostno uspavanje. Predvidevam, da je to posledica vojn, ki jih ima koncern pred sabo (HD-DVD vs. Blu-ray, Xbox360 vs. PS3, DRM afera itd.), saj sicer Japonci naravnost ljubijo robote. Pri endgadget so (kruto, a resnično) zapisali, da nas neprimerno bolj žalosti ukinitev Aiba, kot to, da bodo pri Sonyu odpustili 10'000 ljudi.
Zadevica ni bila samo nadomestilo za domačega ljubljenčka, temveč tudi uporaben subjekt za raziskave, nogometne...

32 komentarjev

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 %...

45 komentarjev

ASIMO dobil še enega bratca

Slo-Tech - Potem ko je že pred časom svojega humanoidnega robota predstavila Honda, se ji je letos pridružil še Hitachi. Sonyja s svojim pritlikavcem pač ne moremo jemati resno, ker tu govorimo o velikih fantih. No, EMIEW (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate – Bitje z enkratno mobilnostjo in vzajemnostjo, namenjeno kot pomočnik) za razliko od Asima nima nog, ampak koleščke (pa tak humanoid), kar ga naredi malce bolj podobnega klasičnim plehnatim nebodijihtreba iz filmov produkcije B.

Kaj naj bi ločilo tega podjetnega asistenta od ostalih...

17 komentarjev

Robot bo popravil Hubbla

Washingtonpost - Ko so aprila v NASA Goddard Sprace Flight Centru predstavili možnost, da pošljejo v orbito robota, ki bi naj popravil Hubblov vesoljski teleskop, so se znanstvenikom vse zdele samo sanje. Toda sedaj je ravno taka naloga postala že precej verjetna in pri NASI načrtujejo, da bodo robota poslali v orbito nekje v letu 2007.

Po trditvah znanstvenikov je naloga vse prej kot lahka, saj bo moral robot delati v okolju, ki mu nikakor ni namenjeno. Edward J. Weiler, direktor tega centra, omenja, da je naloga tako lahka kot "dvakraten uspešen pristanek na Marsu". Namreč robota bodo morali naučiti odpirati in zapirati vrata ter "predale", odklopiti in priklopiti električne priključke in to vse v precej nezavidljivih pogojih visoko nad površino Zemlje.

Celotna misija, v kateri bi "Dextre", kot je robotu ime, poletel v orbito bi naj stala med 1 in 1.6 miljarde dolarjev, med glavne cilje pa bi spadala menjava giroskopov, zamenjava kamere za novo precej kvalitetnejšo ter popravilo spektrografa....

17 komentarjev

Enermax 550W & Zalman 400W

Enermaxova 550 W zverina

vir: Tech Dreams
več strani - Podjetje Enermax je znano predvsem po svojih svetovno priznanih napajalnikih. Tokrat so si na Tech-Dreams pobliže ogledali njihov napajalnik nazivne moči 550 Wattov. Ugotovili so, da gre za super napajalnik in ga priporočili vsem, ki si ga lahko pivoščite. Tukaj.
Podjetje Zalman pa bolj slovi po svojih hladilnikih kot napajalnikih. Na Deviant PC pa so tokrat predstavili Zalmanov napajalnik, katerega največja moč je 400 W. Priporočili pa so ga vsem, ki si želite tišino in ste zanjo pripravljeni tudi plačati. Klik!

16 komentarjev