» »

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

MSNBC - Apple je nedavno predstavil svoje prve računalnike, katerih srce tvori Intelov procesor. Danes pa so iz tega podjetja potrdili, da ne bodo onemogočili poganjanja priljubljenega operacijskega sistema MS Windows. Ni pa za pričakovati, da bo Apple nudil podporo ali celo prilagal Windows.

Novico pozdravljajo tudi v Microsoftu, saj se ne branijo nobenega kosa strojne opreme, ki je zmožen pognati Windowse.

Je to korak k večji popularnosti Applovih strojev?

43 komentarjev

Utk ::

Na vsakem računalniku se da poganjat vsak OS. Če je to onemogočeno, to ni računalnik, ampak malo boljši pisalni stroj. Kako laufa OS na nekem računalniku je pa problem tistega, ki ga dela.

MrStein ::

Res ? Windows je mogoče poganjat na macih ? Pa na SPARC mašinah ?
Nisem vedel ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Keyser Soze ::

Pri nas tudi? Dvomim, da ej že kakšen IntelMac v Slovenij...

Road Runner ::

CrniE: samo če je pisan za tisto platformo.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

AndrejS ::

Meni pa ne dela na C-64 ... @CrniE zakaj pa ne ?

Defender_X ::

Zakaj Apple ne naredi OS X cross platform

poweroff ::

Ja, tudi na Macu sem že videl Windows. Seveda virtualno... ;)
sudo poweroff

Sergio ::

MrStein: A windows2000 stejejo?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Utk ::

Mislim, ste čudni. Lepo sem napisal, da mora tist ki dela OS poskrbet da bo delalo na nekem računalniku. Ne more/sme pa tega določat proizvajalec hardware. Če da, je to pisalni stroj, konzola, karkoli, ne računalnik, zmenjeno?
Nikjer ne piše, da morajo windowsi delat tam, mora pa imet MS možnost, da jih prilagodi za maca, če je potrebno jih prilagodit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Roadkill ::

Zakaj bi dal na Maca Windowse?
Ü

OwcA ::

Zato, da lahko uporabljaš programe, ki jih sicer ne moreš?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

B-D_ ::

In sedaj še million dollar question... kdo je tko fuknjen da bi vrgel stran pol miljona za tisto igračo če dobi za winse lavfat ekvivalenten comp za normalno vsoto? :\

No ja... odgovor je na dlani: Tist ki bi kupil maca. :D

Utk ::

Kdo je tako fuknjen, da kupi BMW X5 če lahko za petino te cene dobi kitajsko verzijo kao nekega terenca? Marsikdo. Pa ni tako neumen. Samo denar ima. Mi smo mu pa fauš. Nekateri celo priznamo.
Itak pa ni isto...tam laufaš kaj drugega, je pa fino če lahko tudi windowse.

para! ::

> Zakaj bi dal na Maca Windowse?

Ker lahko :)

lp
Death before dishonor!

urke710 ::

Kaj pa oboje, seveda ne hkrati, ampak da imaš oba OS naložena in laufaš tistega ki ga trenutno rabiš?
d.i.g.

billy ::

Zakaj bi potem imel MACa in na njem laufal windows, če lahko na laptopih ki so sedaj že zunaj in so bolj privlačnih cen kot apple ;)

Microsoft ::

Pa sej ja menda Microsoft zalaga Apple z Virtual PCjem za MACe, pa potem tam poganjas Windowse, ce hoces, ane.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Roadkill ::

Že res, da je lepo vedet, da je Možno naložit winse na maca, ampak a ni point maca OSX?
Ali pa ga folk res nabavlja samo zaradi lepe bele plastike....
Ü

k0lar ::

Zakaj pa Linux tiščijo na prav vse, kar približno prebavlja enke in ničle... od x-boxov do ročnih napravic, čeprav ni uporabno za nič drugega kot "Hello world"...

Slej kot prej bo nek veseljak objavil slike, kako deluje Linux na novih macih...kar itak ne bo tako težko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k0lar ()

darkolord ::

Ali pa ga folk res nabavlja samo zaradi lepe bele plastike....

No, počasi se že bližamo resnici

Roadkill ::

k0lar... lepo si to povedal. Poznavalec, da ni kaj.
Bom jutri to sošolcu razložil, ko se bo spet z gsmja sshjal na domač xbox da bi vklopil mulo in prebral emaile.
Ü

Beat-O ::

Tole je staro, Phil Schiller je dal tako izjavo na WWDCju kjer so prvič napovedali, da gredo na Intel procesorje. To je bilo lanskega junija. Tudi če Apple nima nič proti, obstajajo tehnične težave pri nameščanju Windowsov na nove Intel Mace. Ti namreč uporabljajo EFI (naslednik BIOSa), katerega 32 bitni Win XP ne zanajo uporabljati. 64-bitna različica sicer lahko, toda procesorji v Intel Macih so 32-bitni. Torej bomo morali počakati na 64-bitne Intel procesorje v Macih, popravek za 32-bitne WinXP, prirejen Virtual PC za Mace ali pa kar Windows Vista.
http://www.toshl.com/

MasterMiG ::

Eni mamo že zdej Appla (Powermac G4), in nm to da bodo naše vedno zanesljive strojčke poganjali intelovi procesorji nič kej ne diši. Kadar morm delat, morm delat, in Apple mi to najboljš omogoča. Upam, da ne bo izdal tega zaupanja.
There is nothing to fear but the fear itself.

kronik ::

Zakaj pa Linux tiščijo na prav vse, kar približno prebavlja enke in ničle... od x-boxov do ročnih napravic, čeprav ni uporabno za nič drugega kot "Hello world"...

Ce bi ti bil malo razgledan bi vedel, da v Mac OS X itak laufa BSD (torej tudi vsi programi napisani za BSD) BSD pa zna pognati tudi linux programe...

lorenz ::

Sheet, zakaj morejo PC-ji in Microsoft zajebat vse kar je dobrega na tem svetu .

In zakaj se more Apple vsakih toliko casa full zajebat in tekmovat s tem drekom od PC-ja.
Ze parkrat so skoraj riknili zaradi takih izletov. V taki mocni konkurenci lahko obstanes samo ce prodajas profesionalne nisne modele in software , pac malo drazje , in koga briga ce procesor laufa malo hitreje ali pa pocasneje , ce lahko uporabljas racunalnik in ti zelo dobro sluzi .
Nebi zdaj o tem da nas vse skupaj fopajo da imamo ze superracunalnike ki pa komaj odpirajo okna in texteditorje. (PC-jase se malo bolj) .
V glavnem, Apple se je zopet spustil v konkurenco na PC-podrocju in bo zopet popusil.
Kdo pa bo dal 3x vec za isti ali pa se slabsi hardware kot recimo: IBM,Dell ali Acer ce pozabimo OS ki pa bo tako ali tako lufal na PC-jih.(ali pa bi vsaj lahko)
Pa Intel tudi ni tako hiter kot si vsi mislite , novi dvojederni procesor je 20-30% hitrejsi kot stari M procesor (Centrino).
Naj naredijo primerjavo ala Photoshop na novem dvojedernem Intelu 1.8Ghz vs G5 dvojederni 1.8Ghz pa da vidimo resnico.
Pri prenosnikih pa bo itak stara Intel Centrino fora , ob polni obremenitvi procesorja bo baterija drzala 1-2h+fen za lase, ob sparanju pa bo vse stekalo na 600Mhz.

Vse skupaj je lahko zelo dobra prilika za AMD in nas (pa OSX gor z crackom-)

OwcA ::

Naj naredijo primerjavo ala Photoshop na novem dvojedernem Intelu 1.8Ghz vs G5 dvojederni 1.8Ghz pa da vidimo resnico.

Apple sam pravi, da so Inteli od 160 % do 300 % hitrejši.

Pri prenosnikih pa bo itak stara Intel Centrino fora , ob polni obremenitvi procesorja bo baterija drzala 1-2h+fen za lase,

Glede na porabo potemtakem tudi *Booki z G4 niso bili in niso nič na boljšem.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Ginginova ::

Lorenz, jaz tebe ne razumem. :'(
Namreč ne vidim poante, zakaj bi Macintosh z x86 procesorjem bil slabši od tistega z PowerPC procesorjem. Tudi ne vidim, zakaj bi s preskokom na Intel, Apple kar naenkrat konkuriral PCjem, prej pa kao ni? :|
Apple je izbral Intel, ker mu lahko dobavlja hitrejše, manj energetsko požrešne in cenejše procesorje v precej višjih količinah, kot sta mu jih do sedaj dobavljala IBM (G5) in Freescale (G4) in to je celotna poanta.
Apple pa nikoli ni prodajal glup kos hardveraja. Slednje počno Dell, IBM, HP in ostali. Apple je vedno prodajal produkt, sestavljen iz kosa hardveraja, operacijskega sistema Mac OS ter aplikacij in tistemu, ki slednje ni jasno, se lahko takoj ustreli. Jaz nisem nabavil svojega iMac-a zato, ker je bil najhitrejši ali pa najlepši kos plastike, čipovja in žic na svetu. Kupil sem ga zato, ker gre za najbolj uporaben kos plastike, čipovja in žic na svetu na katerem teče najbolj uporaben in uporabniku prijazen skupek operacijskega sistema ter aplikacij na svetu. 8-)

Ogo

Rhuantavan ::

Ponavadi te Mac vs. PC komentarje samo berem, ampak tokrat bom pa le napisal, da se 100% strinjam s tem kar je Ogo napisal. Potem pa kot vedno vsak uporablja to kar mu najbolj ustreza...
http://damjanmozetic.si

Road Runner ::

Naj naredijo primerjavo ala Photoshop na novem dvojedernem Intelu 1.8Ghz vs G5 dvojederni 1.8Ghz pa da vidimo resnico.


glede na to da photoshop trenutno laufa pod emulacijo mislim da nebi bla kj zlo realna ta primerjava. ko pa bo photoshop native na x86 macih, potem pa bo seveda to zanimiva primerjava.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

lorenz ::

Ogo: pa poskusimo s preprosto razlago:

Recimo da imas Mercedesa (pa verjento ne rabim zdaj vsega razlagat da to ni samo firma ampak celovit produkt ala MAC in zdaj se bi oni odlocili da Merceds motorj ni full hitri in bi zaceli notri dajat motorje od HONDE . Mislim da bi to bil zectek konca Mercedesa (ceprav so verjetno motorji od Honde res cenejsi , hitrejsi , mogoce celo boljsi ) razumes poanto.

Poleg tega pa bos ti zdaj kupil Mercedesa z Hondinim motorjem in se cudil zakaj hudica pa placas 3 krat vec kot Honda kupcii
Isto je z Macom in Intelom , ce bi bil star Mac user bi verjetno razumel. Ce nisi hotel PC sranja si sel na Mac . Zdaj pa bos sel na Mac-a notri pa bo PC ki lahko poganja OSX in MS Windowse, torej vse bo isto sranje.
In ce bos kupil IBM ali Acerja za pol manj bos dobil se podoben-boljsi stroj ki bo laufal OSX ali pa ga ga bi lahko vsaj teoreticno , ker je isti hardware. Torej kej se potem ostane Apple-u : OSX ki stane 120$ in se zelo lahko kopira.
Kot da niso mogli malo pocakat , vlozit nekaj denarja v razvoj in pomagat IBM da naredi prenosne G5 , saj smo vedno lepo in debelo financirali APPLE. Taka je bila vcasih tudi APPLE idologija, in zato je sel skupni razvoj naprej in tudi drugi so zelo profitirali . (kopirali)

Pa da ne bos mislil imam v sluzbi tudi IBM in ti lahko povem da je hardwersko se dosti bolsji kot MAC . Je zelo premisljena zadevca (heat pipe cooling,suden sensor disk protecion,finger password ,luck za osvetlitev ,zelo preprosta menjava rama in HD.... , poleg tega je neunicljiv lahko ga meces po tleh , delas zunaj na -10C , battery managment je dosti bolji kot pri Macu. Samo en problem ima za drek OS (Windowsi) Po pravici ti povem da bi bil srecnejsi ce bi OSX laufal na IBM-u . Res pa je 100x grsi kot mac in ima zanic OS.

Zgleda da pa je na zalos dostim ljudem bljizje MS ideologija (nazadovanje) samo nimate jajc da bi rekli MS da ima za kurac OS in zdaj hodite k nam .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lorenz ()

Poldi112 ::

Ne vem zakaj bi bil problem da teče na intelu. Ok, malo prestiža gre, ampak software in kakovostne komponente so tisto kar naredijo Apple nadpovprečen. Saj intel ni zanič.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

para! ::

Dej, lorenz, ne bluzi, ker to, da za enako (še manj) denarja dobiš boljši PC kot MAC, velja že dolgo in ne odkar je Apple presedlal na Intel cpuje...

lp
Death before dishonor!

Poldi112 ::

Ni res. Poglej koliko bi te enakovreden software stal na wintendo platformi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ginginova ::

Lorenz, ni poanta v tem.
Konec koncev BMW v svoj Mini vgrajuje Toyotin dizelski motor iz Yarisa, pa ne vidim, da bi si lastniki Minijev posledično rezali žile. Po drugi strani se pa vgrajujejo Mercedezovi motorji v korejske Ssang Yong-e, pa tudi ne vidim, da bi Merčo propadel ali pa da bi Ssang Yong zaradi tega bil ultra uspešen.

Mene boli en k**** kak procesor je v mojem Macintoshu, če le je zmogljiv, mašina pa je zaradi manj energetsko požrešnega procesorja tišja. Jaz nisem kupil Macintosha, ker ima noter IBM G5 procesor ampak zaradi celovitosti produkta, katerega procesor je le eden izmed delov celotnega produkta.

To, da bo Apple zgubljal prodajo, ker je šel na Intel je neumnost. Apple je vsak dan bolj softverska in dizajnerska firma in ne nek prozivajalec računal. Slednje mu itak naredijo kitajci. Apple nima svoje proizvodnje že 15 let, ker je ne potrebuje. Vse mu naredijo pri Asus-u, Quant-i, Samsungu in drugih azijskih podjetjih. On ima le razvojni oddelek v Kaliforniji, kjer reč zrišejo in pošljejo v Azijo, da jim reči skup spravijo.
Sicer pa Apple vsako leto bolj postaja storitveno ter softversko podjetje. Samo poglej si, koliko programja za Macintosh je na voljo direktno od Apple-a. Da niti ne omenjam storitev kjer se vrtijo milijardni zneski, npr. iTunes Music Store, storitev .Mac in še nekaj drugih.

Ogo

klemen22 ::

Ni res. Poglej koliko bi te enakovreden software stal na wintendo platformi.

Dejte Applovci povedat kaj je poleg OSXa tisto kar je boljše od raznih programov? Mogoče nagnusni player QuickTime? Al v paket štejeto tudi browser Safari??
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

klemen22 ::

Zgleda da pa je na zalos dostim ljudem bljizje MS ideologija (nazadovanje) samo nimate jajc da bi rekli MS da ima za kurac OS in zdaj hodite k nam

Joj kere buče človek včasih tukaj bere. Kakšno nazadovanje? Ne, MS ima za moje pojme odličen OS in je OSx za moje pojme za en kurac. Glede na to da prisegajo še vedno na miško z enim knofom ne vem kdo nazaduje. Veliko folka pa verjemi da si bo OSx inštaliralo samo zaradi firbca in seveda kmalu prešli tudi nazaj na Winse za katere obstaja nešteto programov, za domače uporabnike najpomembnejše -> igre itd.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Ginginova ::

Ko kupiš Japko, v paketu dobiš:
- OS X
- iLife paket
- iWork paket
in še nekaj ostalih malenkosti, od kakšne bolj blentave igrice, nekih enciklopedij, pa do preizkusne verzije Microsoft Office-a za Macintosh.

Ja, Quicktime je itak zraven, Safari pa je že itak del OS X. :D

Ogo

Ginginova ::

Klemen22, tole pa definitivno ni miš z enim gumbom (no zgolj izgleda tako, da še vedno je :D):
Nova Japka miš
:D :D :D

Ogo

Zgodovina sprememb…

sash ::

@klemen22, a mi lahko odgovoriš samo na eno vprašanje ..... kolk časa si preživel na OSX-u, da si lahko tak strokovnjak ?
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Feren ::

Ogo, kake klobasajo tuki;) , greva raje na EPL forum hehe:\

neonX ::

Veliko folka pa verjemi da si bo OSx inštaliralo samo zaradi firbca in seveda kmalu prešli tudi nazaj na Winse za katere obstaja nešteto programov, za domače uporabnike najpomembnejše -> igre itd.


Tudi za Mac OS X obstaja našteto vsega...

http://www.versiontracker.com
http://www.macupdate.com

http://www.insidemacgames.com
http://www.apple.com/games

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

kuglvinkl ::

Mah, vse skupi je dobra ideja. Oz. pomanjanje truda Appla, da uhebla zaščito proti MSu. Recimo, da se mi strga in nabavim Appla, bolj verjetno je da mi pade z nebes, bi zaradi tega lahko imel dual boot. OS in delo na OSX, špili na Winsih. Če boš lahko tlačil notri poljubne grafične karte. No, v resnicni nočem še enkrat doživljat drame in frustracij, da bi moral (spet) na WInse, kot sem moral pred, am, 15 leti? prebegnit iz Workbencha. Kakšna štala...

Aja, kar pejta se trepljat po rami na svoj forum. :\ :) /joke.
Your focus determines your reallity

OwcA ::

Tudi če Apple nima nič proti, obstajajo tehnične težave pri nameščanju Windowsov na nove Intel Mace. Ti namreč uporabljajo EFI (naslednik BIOSa), katerega 32 bitni Win XP ne zanajo uporabljati.

EFI ima tudi Compatibility Support Module:
For IA 32 systems, the Framework loads itself above the 1 MB real-mode memory boundary to accommodate an optional Compatibility Support Module (CSM). CSM implementations can be tailored to platform requirements. A typical CSM is approximately 60 KB (~38KB compressed) of firmware that is specific to each Participating Vendor and is based on that Vendor's latest BIOS code base. A contemporary implementation of the Framework on a PC includes a CSM for supplying services to operating systems that do not boot using EFI and for supporting legacy option ROMs on add-in cards. For legacy boot the Framework initializes the platform's silicon and executes EFI drivers. Then control is transferred to the CSM, which supports the legacy OS boot.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple in FAT32 format

Oddelek: Pomoč in nasveti
132655 (1700) xrotek
»

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
257757 (6414) blackbfm
»

Asus Eee Pad junija, MSI M Pad kasneje

Oddelek: Novice / Android
195840 (5114) we_are_borg
»

Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
877811 (6167) roli
»

Apple izdal OS X Leoparda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1138491 (8491) borchi

Več podobnih tem