» »

Tožba zoper Kitajsko in sestavljavce računalnikov zaradi Zelenega jezu se bo nadaljevala

Tožba zoper Kitajsko in sestavljavce računalnikov zaradi Zelenega jezu se bo nadaljevala

Zeleni jez

PC Magazine - Kalifornijsko sodišče je v primeru Cybersitter proti Ljudski republiki Kitajski in azijskim sestavljavcem računalnikov (Sony, Lenovo, Acer, Asustek, BenQ in Haier) izdalo zamudno sodbo, ker so obtoženi niso odzvali na narok. Tako se bo tožba, v kateri podjetje Solid Oak Software, ki je lastnik avtorskih pravic za program Cybersiiter, terja plačilo 2,3 milijarde dolarjev odškodnine, nadaljevala marca 2012.

Jabolko spora je kitajski program Zeleni jez za cenzuro interneta, v katerem so raziskovalci z michiganske univerze našli prepisane dele kode (okoli tri tisoč vrstic) iz programa Cybersitter. Čeprav je bila obvezna uporaba Zelenega jezu na Kitajskem kasneje ukinjena, so prodali 53 milijonov osebnih računalnikov s prednaloženim Zelenim jezom. Poleg tega je bila program še v treh milijonih izvodov prenesen z interneta.

Kitajsko podjetje Zhengzhou Jinhui Computer System Engineering, ki je za kitajsko vlado izdelalo Zeleni jez, je zavrnilo vse navedbe o kopiranju. Vse skupaj je preraslo v mednarodni incident, kjer so bili med tnalom in nakovalom sestavljavci računalniki. Bodisi so tvegali tožbo v ZDA bodisi jim je grozilo, da bodo izgubili ogromen kitajski trg.

Solid Oak je decembra izdal novo verzijo Cybersitter 11, ki je imela odstranjene vrstice kode, ki so jo prekopirali Kitajci. Že pred tem so vložili omenjeno tožbo proti Kitajski in azijskim podjetjem zaradi kršenja avtorskih pravic. Kitajsko veleposlaništvo v ZDA je konec novembra poslalo pismo na zunanje ministrstvo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi tožbe. Sklicevaje na suvereno imuniteto, so poudarili, da ameriška sodišča nimajo pristojnosti obravnavati tožbe zoper Ljudsko republiko Kitajsko. Diplomatska nota ministrstvo ne šteje kot odziv na tožbo na sodišču, zato je bila izdana zamudna sodba. Postopek se bo nadaljeval prihodnje leto.

6 komentarjev

Manu ::

Zanimivo, da so podjetja, vlade in sodišča zelo ostra do kršenja patentov. Za kršenje človekovih pravic pa so podjetja zelo mlačna in se ne potrudijo kot v tem primeru...
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

smash ::

to ni zanimivo, ampak bolno

P4ajo ::

Škoda da ni zahtevana odškodnina dovolj visoka da bi šli zares na nož, kjer nebi bila mogoča neka srednja odločitev :(.
Sicer, je možno, da bo šlo tudi zdaj zares in če Kitajska ne popusti (čeprav se ji zaradi "nizke" odškodnine nebi nič poznalo), bo ZDA ostalo samo še da ponovno poklekne.

squngy ::

Ha, sej kitajci niti narabijo skup spravit denarja, samo malo dolga oprostijo američanom, pol pa nej oni najdejo 2,3 milijarde v svojem proračunu.

To bi bil zanimiv kompromis :D

wechta ::

Samo Kitajci bi s tem priznali, da imajo ameriška sodišča pristojnost nad njimi. Not gonna to happen ;)

sandmat ::

squngy je izjavil:

Ha, sej kitajci niti narabijo skup spravit denarja, samo malo dolga oprostijo američanom, pol pa nej oni najdejo 2,3 milijarde v svojem proračunu.

To bi bil zanimiv kompromis :D


to pa bi bil mednarodni smeh ne incident :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elsevier dobil tožbo zoper Sci-hub

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
198526 (6394) mojster_joni
»

Za deljenje desetih filmov prek interneta poldrugi milijon dolarjev kazni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10222903 (19681) jype
»

Kitajci popustili

Oddelek: Novice / Zasebnost
334098 (3124) poweroff
»

Kitajska spet blokirala dele Googla

Oddelek: Novice / Zasebnost
82860 (2462) 34054
»

Kitajski zeleni jez pod drobnogledom

Oddelek: Novice / Zasebnost
224578 (3039) fiction

Več podobnih tem