» »

BroadLogic BL12000

BroadLogic BL12000

BroadLogic - BroadLogic je izdelal in predstavil nov čip za kabelske modeme. Ta pridobitev je dobrodošla predvsem za azijski ter ameriški trg, saj podpira hitrosti prek 600 Mbit/s (75 MB/s), s čimere bodo pondniki kabelskih storitev lahko konkurirali vedno bolj uspešnemu xDSL in FTTx.

Takšne hitrosti so zelo dobrodošle za vedno bolj popularne t.i. multimedia sisteme, ki se uporabljajo za snemanje in predvajanje raznoraznih filmov, oddaj in podobnih video posnetkov v dnevni sobi na televizorji. S takšno pasovno širino namreč zlahka snemamo več različnih 'streamov', istočasno pa nekaj drugih lahko gledamo v živo.

Kot nekateri že veste, kabelsko omrežje prenaša podatke pti 750 MHz, za razliko ADSL omrežja, ki to počne pri le enem megahertzu. Toda v Evropi se uporablja le 8 MHz, v ZDA pa 6 MHz, torej velika večina sposobnosti omrežja ostaja neuporabljena. Novi čip pa to težavo reši zelo elegantno in kar genialno, v Evropi se namreč uporabi 12 8MHz kanalov hkrati, v ZDA pa kar 16 6MHz kanalov, ki skupaj dajo zadostno pasovno širino. Takšna rešitev je namreč cenejša in bolj praktična kot uporaba večih modemov/čipov, ki lahko demodulirajo le en kanal naenkrat.

8 komentarjev

Jinto ::

Popravi: mega(h)ertzu

Kolk pasovne širine pa vzame kabelska tv?

Tody ::

no ja še kar nekaj napak je v tej novici... drugače pa cool bodo kablaši spet enkrat na boljšem :D

Jux ::

kar se tiče možnosti za pasovno širino je koaksialec po električnih karateristikah vseeno superioren barkeni parici, vse kar potrebuje je dostojen koder/dekoder. Nekoč nekdaj sem govoril z tmach operaterjem in mi je razlagal, da pravzaprav tehnoloških omejitev da bi imeli danes v lj 75mbit kabel ni. vprašanje kdaj bo siol zmožen prešaltat na kaj hitrejšega od ADSL, ki ga je stisnil do meje zmogljivosti (8mbit v zelo omejenem radiju okoli centrale).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Spc ::

Lepo Lepo. 8-O
Kar 600 Mbit/s ... bomo videli če bo BroadCom vrnil udarec.
:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

ginekolog ::

Na kabelski uporabljamoa za TV sliko pas od 100mhz do ~450. Neizkoriščen je pas od 450-600 ali pri nas od 450-800 mhz. 1 kabelski kanal zasede 8mhz, digitalni pa ~2mhz. Ta pas je koristen za downstream, se pravi tukaj čaka še ogromono potenciala.

Za povratni pas se lahko uporablja od 20-62 mhz, tako da je tukaj manj možnosti na obsotoječih ojačevalcih. Če se pa nabavijo ojačevacli kjer je povratni pas od 20-300 in downstream od 300-1000 pa si sami računajte, koliko je še bandwithha :p

Preveč.
Divers do it deeper.

Spc ::

Če koga zanima si lahko prebere o prihajajočem standardu Docsis 3.0:
Docsis 3.0
:))

PrimozR ::

Mnja. Ni se mi dal nč pregledvat. SIcer bi mogl bit tole napisan že učer pa sm mel ene frke z mat, dons sm bil pa rahlo prelen da bi še enkrat prebral. Se opravičujem za napake :)

MrStein ::

Ena lepa tabela z osnovnimi lastnostmi DOCSIS v1.1 in v2.0.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ojačevanje RV antenskega kabla OUT za oddajanje analogne TV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
242978 (1979) fpbs
»

WiFi - prihodnost 2.4GHz

Oddelek: Omrežja in internet
256257 (5646) blackbfm
»

Kaj je DVB-T TV

Oddelek: Pomoč in nasveti
497319 (5146) Tody
»

Absurd novih tvjev

Oddelek: Zvok in slika
221990 (1391) [SkA]
»

Kabelski in DSL. V čem je razlika v načinu prenosa?

Oddelek: Omrežja in internet
211858 (1444) SasoS

Več podobnih tem