»

LG-jev televizor gleda, kaj gledate

Ars Technica - V Orwellovi distopiji Devetnajsto štiriinosemdeset imajo državljani v dnevni sobi teleekrane, ki jih navadna raja ne more izključiti. Imajo dvojno funkcijo, in sicer delujejo kot televizorji ter hkrati kot nadzorne kamere, ki gledajo v dnevno sobo. Resničnost jih počasi dohiteva, če nekoliko karikiramo. Neki Britanec je namreč odkril, da LG-jev pametni televizor v internet pošilja podatke o tem, kateri program se predvaja in imena datotek na vstavljenih USB-ključih. LG trmasto vztraja, da to ni njihov problem.

Ugotovitve je razkril na svojem blogu. K raziskavi ga je pritegnila možnost Collection of watching info, ki jo je v meniju televizorja mogoče izključiti. Gre za funkcijo v okviru G Smart A, ki omogoča spremljanje uporabe, da bi lahko ponujala ciljane...

66 komentarjev

Evropski parlament zavrnil izmenjavo podatkov v SWIFT-u z ZDA

BuisnessWeek Online - Danes so evropski poslanci v Strasbourgu glasovali o kontroverznem sporazumu med EU in ZDA, ki bi omogočil posredovanje vseh podatkov iz sistema medbančne komunikacije SWIFT, torej praktično vsa nakazila po Evropi z vsemi podatki o udeleženih strankah, v ZDA. O ozadju zgodbe smo se obširno razpisali pretekli teden, ko smo poročali o odločitvi Odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ki je z 29 glasovi proti in 23 za zavrnil sporazum.

Na glasovanju so poslanci s 378 glasovi proti in 196 za zavrnili pogodbo. Tako se je prvikrat v zgodovini zgodilo, da je Evropski parlament uporabil pravico veta in razveljavil kakšno mednarodno pogodbo EU. Poslance je najbolj vznemirilo dejstvo, da se podatki posredujejo v ogromnih količinah brez nadzora, da jih lahko ZDA po lastnem preudarku posredujejo tretjim državam in da jih lahko hranijo 90 let, medtem ko je v EU ta doba pet let.

Prenos nekaterih podatkov bo kljub temu še vedno potekal, saj ima...

43 komentarjev

BroadLogic BL12000

BroadLogic - BroadLogic je izdelal in predstavil nov čip za kabelske modeme. Ta pridobitev je dobrodošla predvsem za azijski ter ameriški trg, saj podpira hitrosti prek 600 Mbit/s (75 MB/s), s čimere bodo pondniki kabelskih storitev lahko konkurirali vedno bolj uspešnemu xDSL in FTTx.

Takšne hitrosti so zelo dobrodošle za vedno bolj popularne t.i. multimedia sisteme, ki se uporabljajo za snemanje in predvajanje raznoraznih filmov, oddaj in podobnih video posnetkov v dnevni sobi na televizorji. S takšno pasovno širino namreč zlahka snemamo več različnih 'streamov', istočasno pa nekaj drugih lahko gledamo v živo.

Kot nekateri že veste, kabelsko omrežje prenaša podatke pti 750 MHz, za razliko ADSL omrežja, ki to počne pri le enem megahertzu. Toda v Evropi se uporablja le 8 MHz, v ZDA pa 6 MHz, torej velika večina sposobnosti omrežja ostaja neuporabljena. Novi čip pa to težavo reši zelo elegantno in kar genialno, v Evropi se namreč uporabi 12 8MHz kanalov hkrati, v ZDA pa kar 16 6MHz kanalov, ki...

8 komentarjev

Sušlja se o ATIjevem čipu R600

CDR-Info - Po raznih forumih se na skrivaj sušlja, da ATi razvija nov čip, s kodnim imenom R600. Čip naj bi bil zgrajen v 65nm tehnologiji. Imel naj bi kar 64 cevovodov (Vec4 + Scalar), jedro naj bi tiktakalo z 800MHz, 25.6Gpixels/s, pomnilnik (GDDR4) naj bi bil pri 1.8GHz (57.6 GB/s pasovne širine). GPU naj bi vseboval WGF2.0 unified shaderje, ki so še v razvoju.

ATI še ni splavil R520 jedra, ko se že govori o R600. Ali so to pobožne želje, ali pa resnično začrtane meje, ki jih ATi želi doseči, bomo videli predvidoma čez eno leto, ko naj bi bila kartica prišla na trg.

26 komentarjev

HDTV na IBC

Slo-Tech - Od 9. do 13. septembra se je v Amsterdamu odvijala konferenca in sejem International Broadcast Conference - IBC, kjer so bili predstavljeni vsi novi trendi na področju oddajanja in obdelave telvizijskega signala.

Ena izmed najbolj vročih tem je bila tematika na temo High Definition Television - HDTV.

Vsi se strinjajo, da je idealen standard ločljivost 1920x1080 v neprepletenem načinu, vendar pa zaradi tehnoloških omejitev televizij s podporo temu standardu ne bo še kar nekaj let, iz česar tudi izhaja potreba po nekem vmesnem standardu.

Evropa trenutno sprejema standard za HDTV, ki naj bi v praksi zaživel okoli leta 2006. Skupina BTQE, ki deluje pod okriljem European Broadcast Union za Evropo predlagala standard 720p, ki predstavlja ločljivost 1280x720 pri 50 slikah na sekundo brez prepletanja. Na žalost pa v ZDA in Japonski že uporabljajo standad 1080i, ki definira ločljivost 1920x1080, vendar v prepletenem načinu, tako da se spet obetata dva različna standarda za Evropo in...

14 komentarjev

Duron 850MHz v ponedeljek

CNet - Že včeraj smo poročali, da bomo Durona 850MHz videli že naslednji teden, danes pa so na CNetu objavili novico s katero to informacijo potrjujejo. Še več: novi Duronček nas bo razveselil (?) že kar v ponedeljek. Velikoprodajna cena bo 149$, medtem ko bo cena 800MHz modela padla z 170$ na 112$, 750MHz različica pa bo z 112$ padla na 88$. AMD bo prav tako prenehal izdelovati 850MHz Athlone, saj je konkurenca Duronov enostavno prehuda. Pa še opozorilo: vsi novi čipi so 99.9% hardversko zaklenjeni, oziroma imajo odstranjene BP_FID nogice. Damn .

1 komentar

Še nekaj o Xboxu!

Electic Tech - Pri Microsoftovih logih se je izvedelo tudi to, da bo Xbox izšel v ZDA in na Japonskem koncem leta 2001, v Evropo bo pa prišepal tri mesece kasneje. Proizvodnja bo potekala v Mehiki in na Madžarskem. Napovedali so tudi, da načrtujejo začetek proizvodnje nekje v Aziji, da bodo lahko lažje pokrili japonski trg. Menim, da se ne motim, če vam rečem, da bo proizvodnja potekala nekje na Tajvanu. [:D] Z velikim veseljem so pri Microsoftu napovedali tudi to, da bodo imeli ob lansiranju za sabo 200 založnikov za igre, še posebej so pa povdarili pristop Electronic Arts kot založnika, ki bo že ob začetku imel napisanih 10 iger za to konzolo... Bo Microsoft tudi tu zmagal? Počakajmo in videli bomo...

4 komentarji