» »

Kabelski in DSL. V čem je razlika v načinu prenosa?

Kabelski in DSL. V čem je razlika v načinu prenosa?

101 ::

Zanima me med drugim kakšne so razlike v prenosih, če se pozna ali je v okolici več uporabnikov iste linije in če upload vpliva na download in podobno.

lp

Soprano ::

Odvisno od ponudnika. Če vlaga v omrežje in opremo, je pri obeh povezavah enako. Če ne, lahko pride do prezasedenosti - pri DSLu na DSLAM-ih, pri kablu pa na CMTS-ih.

Soprano

Hux ::

In lahko kablas kaj naredi glede zasedenosti? Sej DSLAM se pac nadgradi.

Soprano ::

@hux: čisto enako kot z DSLAM-i. Lahko jih nadgradi, doda poljubno število novih, itd.

Sej maš lepe primere - veliki kabelski operaterji imajo po par milijonov internetnih naročnikov. Kak misliš, da bi lahko tem uporabnikom nudili vsakemu povprečno par megabitov, če ne bi šlo nadgrajevati omrežja? :D

Hux ::

Torej tisto kaj se je govorilo o prevec uporabnikov v eni lokaciji je larifari in da je stroga tocka ADSLa prav ta da mas svojo linijo do centrale?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

SasoS ::

Problem je ker se pri kablu da šparati == obesiš poljubno preveč uporabnikov na en CMTS in zato hitrost šepa. DSLAM ima pač toliko free slotov in ne moreš dat več uporabnikov gor. Če ima kabelski operater poštimano omrežje in vlaga v njega sorazmerno glede na količino uporabnikov (*khm*khm* tako kot telemach ki je imel pred časom cel segment zvezan z 6/2Mbit linijo) potem ni težav z zasedenostjo. Linijo imaš pri ADSLu svojo samo do DSLAMa, naprej se ravno tako deli...in če operater špara pri teh povezavah ti svoja linija prav tako nič ne koristi.

Hux ::

Ja ze samo to je cisto tvoja linija in pasovna sirina. Sicer ni nevem kak visoka vsej pri ADSLu ne in na vecjih razdaljah se manjsa. Pri kablu pa je cela vas 500 stanovanj vezano na to linijo od kabla?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

SasoS ::

Ja, ampak "tvoja" linija pri ADSLu ima 1MHz pasovne širine, koaksialni kabel pa 850MHz. Tudi če je 500 stanovanj vezano na isti kabel imajo še vedno več :D (ja vem, ne gre tako...ampak kot primer podam)

tx-z ::

Kaj pa če jih ima 1000? ;)
tx-z

SasoS ::

Ravno v tem je poanta. V tem primeru moraš omrežje razdelit na 2 segmenta. A kaj ko to stane...

Mr.Bump ::

Zanimivo. Kabelski frekvencni spekter je torej 850Mhz. Verjetno vsak ponudni rezervira doloceno obmocje za internet.
To se je sposno razumljivo.

ADSL pa 1.1Mhz in ADSL2+ 2.2Mhz. Ali ta linija ne zmore vec kot 2.2Mhz?
Nekoc so rekli preko telefonske zice negre vec kot 14.4kbps a danes smo ze pri 24Mbit.
Ve kdo mogoce maximalni frekvecni spekter te zice ce je namenjena izkljucno internetu?

shock ::

SasoS:
Ni tako enostavno tako kot ti misliš. V 850 MHz, kolikoje že pasovne širine, si delijo ogromno uporabnikov. Super še vedno ima en uporabnik več mhz kot tisti ki ima adsl. Problem se začne pri interferenci, mešanje frekvenc itd. Kar naenkrat tisti uporabnik v svojem frekvenčnem območju dobi malo motnje od sosednjih kanalov. Pri adsl-ju pa ni tak problem.

shock ::

Mr.Bump:

ja so rekli da ne gre več kot toliko in tolko. Zdaj so adaptivni filtri in postopki, ki te motnje in interference "izniči" in zaradi tega smo prišli do 1,1 oz 2,2 MHz. na dolge razdalje. Na kratke razdalje lahko dvignemo še na večje frekvence.

Mr.Bump ::

Hvala za informacije shock.
Meni ne koristi kaj dosti ADSL2 te sej je ta 1500metrov 2.2Mhz spekter se vedno kar nekaj prekratek za mene ;(
Tak da zdaj cakam samo na bojlso ponudbo od kabelskega operatorja Triere. Torej vec kot 4M/512 predvsem upload. Download me niti ne zanima tolko.

SasoS ::

interferenca...si kdaj videl interferenco pri 50+ kanalih ki grejo tudi še po istem kablu? Poleg tega uporabljajo modemi time-division modulacijo - vsak modem ima točno določeno kdaj oddaja oz. sprejema podatke tako da je takrat edini na liniji.

Soprano ::

@Hux: še enkrat - omejitev je samo finančna in ne tehnična. Comcast ima skoraj 8 milijonov uporabnikov kabelskega interneta, povprečen paket pa je 3 Mbit/s.

Če bi držala tvoja varianta, bi ti uporabniki imeli od oka 0.0000005 kbit/s pasovne širine >:D

Tako kabel kot DSL (in tudi optični dostop) sta dobra toliko, kolikor je dober lastnik omrežja (beri: kolikor operater vlaga v omrežja - tako v omrežje samo, kot v potrebno terminacijsko opremo).

Na en CMTS lahko teoretično priklopiš precej več kot 500 uporabnikov. Lahko pa jih priklopiš 200, 100 ali pa 50. Pač odvisno od kvalitete, ki jo operater želi nuditi. Eni operaterji so resni in stvari obvladajo, drugi pa pač ne in zaradi tega jasno trpijo uporabniki.

Isto velja za DSL. Razlika je samo v tem, da se pasovna širina začne pri kablu deliti na enem frekvenčnem kanalu CMTSa, pri DSL-u pa na DSLAMu in/ali od DSLAMa naprej proti Telekomu.

Soprano

kronik ::

ok, zdaj pa se samo napisi maksimalne hitrosti pri cable in pri ADSL 8-)

shock ::

Saos: time-division modulacijo??? :D

shock ::

Mimogrede na en kanal (pač nevem točno koliko je pasovna širina, ampak sigurno ni 850 mhz) je razdeljenih na 8 TDM (time division multiplex) kanalov. Tako da na koncu imamo množico kanalov in tej imajo vsaka po 8 tdm kanalov.

tx-z ::

How Cable Modems Work
How DSL Works

za adsl je nekje na 3ji strani max speed za cabl se mi pa ni dal brat;)
tx-z

tx-z ::

btw,
You might think that a television channel would take up quite a bit of electrical "space," or bandwidth, on a cable. In reality, each television signal is given a 6-megahertz (MHz, millions of cycles per second) channel on the cable.

tx-z

SasoS ::

multiplex, modulacija...who cares :D. PAL kanal ima 8MHz širino, NTSC 6. Max. bandwidth je 56 (PAL) oz. 42 (NTSC) megabitov downstreama in tam okoli 10 MBit up. Seveda lahko kabelski operater deli uporabnike na več kanalov, vem da pri nas so modemi na 482 in 490 MHz, morebiti pa še kje...
Pa če ostanem OT...tehnologiji sta v teoriji enakovredni kaj je bolje je pa odvisno od okoliščin (lokacija, kateri operaterji, etc...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kabelski internetnet VS. ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
876757 (5078) Soprano
»

ADSL ali kabel (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
614480 (3659) marjanX
»

KKS in kabelski modemi

Oddelek: Omrežja in internet
191586 (1177) Soprano
»

telemach kabelski internet vs. adsl (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
544463 (3361) Uporabnik
»

ka je hitreje

Oddelek: Omrežja in internet
71256 (1035) JXS

Več podobnih tem