» »

Microsoft razvija P2P aplikacijo

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s posebnim algoritmom, ki bo datoteko pred distribucijo prekodiral v dele, ki bodo vsebovali zapis informacij o vseh ostalih delih originala. Nekakšen podatkovni DNA bo tako omogočal uporabo posameznega dela pri vsakem uporabniku in na kateremkoli mestu.

Avalanche, ki bo v Veliki Britaniji predstavljen že prihodnje leto, pa se bo od vseh svojih P2P sorodnikov razlikoval tudi po zaščiti avtorskih pravic. Uporabnik bo namreč delil lahko le datoteke, ki bodo vsebovale določen podpis s strani avtorja.

22 komentarjev

pecorin ::

riaa in mpaa sta pri m$ narocila p2p aplikacijo, tako da bodo uporabniki ob "kvaliteti" programa obupali nad piratstvom in problem bo resen :)

Stepni Volk ::

MIcrosoft ni edini, poleg tega obstaja več različnih pristopov

Vednov več poslovnežev in skupin se navdušuje nad usephom iTunes. Zato razvijajo t.i. VoD - Video on Demand, kjer si lahko vsak naročnik oz. plačnik ob poljubnem času naroči željeni film oz. poljubno medijsko vsebino in si jo ogleda.

En pristop je razviden iz srečanja TiVo Community v Las Vegasu, ki jo je na našo srečo nekdo dobro pofotografiral: KLIK. Iz slik je razvidna beta verzija on-line nakupa z download-om. Še uradna stran TiVo.

Drug, podpoben pristop, je ubral Rupert Murdoch, ki namerava svojim naročnikom razdati 20 milijonov Digitalnih video rekorderjev zastonj ali po zelo subvencioniranih cenah. Preko njegovih satelitov bo potem možno "download-ati" filme po želji. Posnetek interview-a z Edward J. Epstein-om je dosegljiv TUKAJ

Tretji se imenuje IPTV - Internet Protocol Television, ki uporablja nam vsem znani P2P - Peer to Peer software, npr.: Cybersky-TV, CyberTelly in Byte-Tornado. Za uporabo cybertelly potrebujete še Tvoon Media Center, ki ga brezplačno dobite TUKAJ.

Zanimiv, nekoliko bolj klasičen pristop ima NetFlix, kjer on-line naročite DVD-je, jih prejmette in vrnete po pošti.

Teorija te stvari obravnava na sledeč način:
PPV - Pay-per-view (plačaj za ogled) - servis na katerega se uporabnik naroči in gleda določen sklop oddaj, podobno kot današnja kabelska TV in obstaja v hotelih.
Q-VoD - Quasi Video-on-Demand (navidezni video na zahtevo) - servis v katerem uporabnik lahko izbira med različnimi skupinami programov
N-VoD - Near video-on-demand (skoraj video na zahtevo) - servis , ki omogoča funkicje kot so previjanje naprej in nazaj v določenih časovnih intervalih, npr. 5 min. To se doseže z istočasnim multi kanalnim oddajanjem
T-VoD - True Video-on-Demand (T-VoD) servis v katerem ima uporabnik popoln nadzor nad vsebino kot so previjanje naprej in nazaj, zaustavitev in poljubno pozicioniranje. Deluje na enem samem kanalu.

Seveda je T-VoD zamišljen tudi v smislu:
* igranja igric, brez da bi le te kupil,
* učenja na daleč
* interaktivne novice in reklame
* pregledovanje katalogov
* video konference
* itd.

Za podrobnejšo obrazložitev si preberite TOLE stran.

Z-lot ::

Microsoft je tu imho precej v zaostanku... je pa res, da imajo win že sedaj msp2p support. Vnaprej načrtovan monopol? Morda :>

christooss ::

Stepni volk: Kul post. Uporabno

Kje pa se bodo dobile te z avtorjevim podpisom označene datoteke
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

M-man ::

Mogoče Microsoft razvija P2P le zato, ker potrebuje varen in zmogljiv sistem za prenos vse večjih popravkov, ki bodo verjetno pri Longhornu še bistveno obsežnejši. Ne gre toliko za monopol kot za prihranek, ker bodo potrebovali manj strežniških kapacitet.>:D
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Myth ::

To mene tudi zanima, kaj je fora v Windows Firewall v izjemah, čist spodaj... Windows Peer-to-peer Grouping. No,če kdo ve. Sicer bom tak sam zbrskal. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

BluPhenix ::

Stepni Volk, nebi dal ti to kot novico ali kaj podobnega. Ker je post res compliments.

Glede M$ in posebnega algoritma, zakaj rabiš poseben algoritem? Če prav štekam se bo to rabilo za distribucijo filov, ki jih bodo dali "avtorji" na voljo (proti plačilu ali zastonj nima veze tukaj). Vse kar rabiš je en dober random razdeljevalnik paketkov, tak ki ima enako verjetnost porazdelitve za vse paketke in seveda, ki monitorira, kaj se dogaja v spletu. Torej pri izračunu verjetnosti upošteva tudi paketke, ki so že pri uporabnikih. No, sej lahko, da oni temu pravijo posebni algoritem, čeprav ni nič posebnega, je pa zadnje čase fensi to, ja da ima vsaka firma nek "poseben algoritem" v izdelavi.

Glede izjav, da je M$ v zaostanku... zakaj bi bil v zaostanku? Sej p2p program ni več nič posebnega. Ok, nove verzije torrenta še bolj decentralizirajo celo stvar in podobne stvari, vendar M$ju tega ne bo treba delati, če bo namenjeno legalnemu pretakanju, oziroma pretakanju legalnih vsebin.

drola ::

In kako bo izgledalo podpisovanje datotek ? Bo treba za vsako datoteko kontaktirati MS, da jo potrdi ali pa jo lahko podpiše kar tisti, ki jo hoče deliti ?
https://drola.si

Jebiveter ::

Hmm, zanimiva ideja... nekako v smislu RAID 5, le da na network protocol layerju.Torej, imas recimo 5 delov datoteke, vsak del ima lastne informacije + parity informacije drugih delov. Kar pomeni, da lahko z 4-imi deli sestavis se 5-ti del -> celotno datoteko. QL :) Problem je edino, ker moras se vedno zdownoadat enako kolicino podatkov (v bytih) kot ce bi prenasal samo ze enega vira in brez parity informacij.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

OmegaBlue ::

BluPhenix - ta post je bila novica - neobjavljena sicer.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

christooss ::

Lahko bi kšn člank padu glede tega

ali nimam prav Stepni Volk? >:D
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

roscha ::

----Q-VoD - Quasi Video-on-Demand (navidezni video na zahtevo) - servis v katerem uporabnik lahko izbira med različnimi skupinami programov -----

Mnja... Tole je že kar par let znano iz PPV sateliske televizije. Zaključek? Velik booom ki se je končal s krčenjem pondbe na 20 %. Če so na začetku oddajali najbolj "hot" film na dveh ali treh kanalih naenkrat z zamilkom 15-30 minut preko celega meseca, je zdaj situacija: 2-3 hot filmi s par urnim zamikom na LE enem kanalu.. Zaključek? NI INTERESA! Podobno velja za vse ostale neumnosti "on demand". Enostavno ni interesa.

Živi bili pa videli, ampak po mojem mnenju je tole 90% strel v prazno.

Poldi112 ::

Nekaterim bo gotovo v veselje s pomocjo MS p2p omrezja dl Longhorna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

B-D_ ::

"On demand " je logično ena glupost ker ima eno izredno slabo lastnost katero p2p omrežja gladko obidejo: money money money :8)

Kdo je tako nor da bo metal keš stran enemu kekcu če lahko enostavno zadevo sname iz neta, jo speče in ima film "on demand" v omari za posodit frendu. :P

Glede MS p2p aplikacije pa sam tole: če bodo vsilili podpisovanje fajlov tko da se bo dalo izslediti "initial seederja" potem vem da je zadeva obsojena na vnaprejšnji propad in bo služila edino enemu namenu: izboljšanju tretje generacije bittorrent omrežja (2. generacija je decentraliziran bt) katera bo seveda daleč od kakršnegakoli sledenja in podobnih neumnosti.

mHook ::

Jebiveter: na projektu PAR2 so že lepo "razkrinkali" kako se dela parity pakete, ki ustrezajo kateremu koli manjkajočemu paketu.
Zadeva deluje prek red-salomon matrike (če jo zna kdo na kratko razložit, čakam) in je presenetljivo delujoča in zanesljiva.
Recimo da želiš prenesti datoteko, ki je velika 100 paketov, od tega si prenesel 95 paketov, eden izmed njih pa je pokvarjen. Da zadevo rešiš potrebuješ 6 par2 paketov in željena datoteka je rekonstruirana.

BluPhenix ::

če bodo vsilili podpisovanje fajlov tko da se bo dalo izslediti "initial seederja" potem vem da je zadeva obsojena na vnaprejšnji propad

Si sploh prebral novico in razumel čemu naj bi bilo to namenjeno?

Kdo je tako nor da bo metal keš stran enemu kekcu če lahko enostavno zadevo sname iz neta, jo speče in ima film "on demand" v omari za posodit frendu

Nad tvojo logiko sem itak že obupal. Me zanima kaj boš snemal dol z neta pekel in posojal frendu, ko studiji ne bodo delali več filmov in se bodo preusmerili v kaj drugega oziroma sploh ne bodo več obratovali. (idealizirano mišljeno). Aja sej do takrat te itak verjetno ne bo več, za ljudi, ki pridejo za tabo pa te očitno ne briga.

Boeing ::

Me zanima kaj boš snemal dol z neta pekel in posojal frendu, ko studiji ne bodo delali več filmov in se bodo preusmerili v kaj drugega oziroma sploh ne bodo več obratovali. (idealizirano mišljeno).

ROFLMAO, kake motke stresaš... daj idi pod mrzel tuš, da se boš skuliral in ko boš dojel kako neumnost si napisal se pridi opravičit :D
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

BluPhenix ::

Nobenega tuša ne rabim, sem ga imel že danes zjutraj. Če ne razumeš kaj sem mislil z frazo idealizirano mišljeno pa ni moj problem.

To je bilo nekako v stilu, če bi razmišljali VSI tako kot on in bi VSI le še pobirali dol s p2p (ker očitno samo tako ne bi bili glupe opice, po predloženem razmišljanju), misliš da bi studiji še delali filme? I don't think so. Boš vrgel stran 100 mioUSD za film, ki ga bodo vsi pobrali z neta in od tega ne boš nič zaslužil.

Opravičit? LOL. Ja ok, se lahko opravičim: sori, ker nisem napisal to, da če bi vsi tako razmišljali kot on, ker le tako nebi bili kekci, bi se lahko (v idealiziranih pogojih) zgodilo kar sem napisal. Ti je sedaj bolj logično?

Looooooka ::

zanimivo kako ste vsi zadevo takoj sli povezvat z nevem kaksnimi storitvami in ne vem kaj.
ce si preberes novico vids da bo tehnologija zlo zanimiva.ce bo podrobno opisana se jo bo mogoce dal clo kje drugje uporabit.
za une k misljo da je kot pay per view in podobne stvari obsojena na propad...kje ste to idejo dobil?
itunes in podobne stortitve lepo laufajo in sluzijo velik denarja(ja niso vsi freeloaderji tko kot vecina nas slovencev tle...)
to bojo lahka uporabl tko pr updejtanju winsev kot pr recimo bogve
music.microsoft.com pa to tm prodajal.
mi res ni jasn kako lahkjo kr nekdo napise da je microsoft zadi?
zadi glede tehnologij ki se sele v zadnjem letu al pa 2 mal razvijajo(bittorent edonkey in podobni protokoli).

64202 ::

> zadi glede tehnologij ki se sele v zadnjem letu al pa 2 mal razvijajo(bittorent edonkey in podobni protokoli).

Sem mel kabl leta 2000 in je bil p2p ze kar razvit. Sicer pa tudi toliko casa je trajalo, da je imel MS spodoben browser.
I am NaN, I am a free man!

poweroff ::

razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek

A to je ena velika datoteka, ki se potem deli na več manjših?

Ali pa gre za razdeljevanje datotek drugim uporabnikom? 8-)
sudo poweroff

Utk ::

Oboje v resnici.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft Windows AntiSpyware Beta1

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
398086 (4245) neres
»

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
30721640 (16288) CaqKa
»

eXeem - Decentraliziran BitTorrent (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11919970 (11206) OldSkul
»

BitTorrent klient v Operi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
517320 (5584) Gandalfar
»

Microsoft razvija P2P aplikacijo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
224997 (3934) Utk

Več podobnih tem