» »

BitTorrent klient v Operi

BitTorrent klient v Operi

Opera Web Browser - Danes je Opera izdala testno verzijo spletnega brskalnika Opera 8.02 Technical Preview 1, ki je le namenjena prikazu nekaterih novih funkcij, ki bodo v končni verziji produkta.

Načeloma takšne verzije niso nič posebnega, pri tej verziji pa je posebej zanimivo to, da vsebuje odjemalec za protokol BitTorrent, ki v zadnjem času postaja zelo popularen. Zaenkrat ga sicer ni moč konfigurirati, a se bo to spremenilo v naslednji verziji.
Te funkcionalnosti v ostalih brskalnikih (tudi z vtičniki) trenutno ni mogoče doseči, naj pa le še omenim, da je kljub temu dodatku velikost namestitvenega paketa Opere ostala praktično enaka.

Na voljo za pre(do)gled so verzije za Windows, Mac OS in Linux, dobite pa jih lahko tukaj

(Spet) je čas za kopiranje.

51 komentarjev

«
1
2

hruske ::

klient je odjemalec po slovensko.
Rad imam tole državico. <3

borchi ::

bt v browserju zna bit zlo fajn zadeva. končno ne bo treba več folku razlagat na dolgo in široko kaj je bt.

"ti sam klikn pa bo!"

kul!
l'jga

territory.si ::

Mene zanima v cem je fora tega italic tiska? Je to blog ali news stran?

hruske ::

Stran skupnosti?
Rad imam tole državico. <3

Tezaab ::

quote: There are some very feature-rich and highly evolved programs for that purpose already

And they are all the same size as Opera. Why download a BT client at 3-4 MB when you can get Opera with BT at the same size?


Hehe, ja, danes je res ogromen problem downloadat 3-4 mega. Ce ti je to tak problem, potem nimas z BT klienti kaj pocet.

Gandalfar ::



And they are all the same size as Opera. Why download a BT client at 3-4 MB when you can get Opera with BT at the same size?


Mogoce zato, ker se ti ne usuva tolk kot opera? :D

Bakunin ::

rajeimam brskalnik posebaj, e-postni program posebaj, bt posebaj....

sicer je to itak Mozilla. >:D

B-D_ ::

Hjam, kdorkol uporablja BT na bolj čudnih trackerjih ki skoz morijo z nekim ratiom bo vedu da je integracija v browser nesmisel in samo še en prispevek k bloatware-u. "Le zakaj" to ni v bolj popularnih browserjih niti kot xpi... le zakaj... :8)

RejZoR ::

Plugini znajo bit super. Kakšen AdBlock in GMail Notify bi se prilegel v Operi :)
Drugače pa kaj se obremenjujete z BT ratiom? Mislite da bo Opera narejena za warez? Malo morgen. Torrente uporabljajo tud povsem legalne strani ala 3D Gamers kjer precej popravkov in demo iger ter filmov dobiš ravno na torrentih (ker so serverji vedno obremenjeni do konca). Take strani se ne obremenjujejo z ratiom...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Z-lot ::

Opera my love!

HairyFotr ::

> Plugini znajo bit super. Kakšen AdBlock in GMail Notify bi se prilegel v Operi :)

Reklame in sumljive strani se da lepo blokirat s programom AdMuncher (dela za vse brskalnike).
Kot Gmail notify maš pa na Gmail strani RSS feed, ki ti sporoči če so novi maili.
Lahko si pa tut naštimaš da dobivaš mail v Operi...

MrStein ::

Opera ownz, the rest sucks :P

(samo da nekdo ne omeni "tatretji" browser, potem bo res ogenj...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gandalfar ::

mm, vedno sem si zelel gledati reklame med prenasanjem torrentov! Sedaj mi opera se to omogoca. Nic vec ne bom rabil uporabljat externega spywara.

Go devs, go :>

HairyFotr ::

Misliš ad-ware, ki prikazuje generične, ali če sam tako naštimaš ciljane oglase? ;)
Pa še tega se da odstrant proti plačilu, z 250 kliki na nek link, al pa z blockerji. Ali pa (bohnedaj) s piratiziranjem.

hruske ::

No, saj Kget, KDEjev download manager, ima to med najbolj pričakovanimi funkcijami celega KDE-ja. Meni se ne zdi ravno nesmisel to implementirat v brskalniku oz. v eni aplikaciji, ki pride z brskalnikom. Edino kar me skrbi, je to, da če se ti opera sesuje, se ti tudi bt. Sicer pa zelo dobra poteza.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

SodVina ::

offtopic: rajeimam brskalnik posebaj, e-postni program posebaj, bt posebaj....
pravilno je posebej

Meni se zdi ta ideja v redu, verjetno je za pricakovati bt odjemalca tudi v firefox-u

hokuto ::

Opera je (vsaj zaenkrat) vecinoma v domeni naprednejsih uporabnikov, ki tradicionalno preferirajo namenske programe, saj so ti praviloma zmogljivejsi, bolj nastavljivi... skratka boljsi kot multipraktiki. Takle bt dodatek v browser je pa za bolj povprecnega uporabnika, ki hoce samo klikat (ceprav ne dvomim, da se bojo tudi razni Opera zealoti matrali s tem bt "pluginom" in zatrjevali, kako je enakovredna alternativa samostojnim bt clientom, samo zato, da bojo lahko opevali superiornost Opere).
doke!

Matek ::

Meni se pa zdi pametna poteza, zadevo je dobro met integrirano v browser, ne za downloadanje wareza, ampak zato, ker se bt v primerjavi z ostalimi p2p omrežji zelo veliko uporablja za distribucijo legalnih datotek (demo igre, linux distribucije, ...), vedno pogosteje posamezniki in manjša podjetja, ki si ne morejo privoščiti ogromnih pipic, uporabljajo to tehnologijo. Podpora v Operi tako prinaša poenostavljeno downloadanje takšnih datotek. Nevešč končni uporabnik, ki do zdaj ni poznal BT in ni vedel, kak program potrebuje, bo zdaj lahko downloadal takšne datoteke enako kot downloada z običajnih web strežnikov.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Screamboy ::

hm opera to to
namestil sem na linux pa dela normalno sedaj ravno downloadam en film ;)
pa sam moti me da nima uplaod da bi nastavil pa mi fula cel uplaod
drugače pa je ok

BigWhale ::

> Mogoce zato, ker se ti ne usuva tolk kot opera? [:D]

Gandalf, opera se pa je ne usuva! ;>

Matri[X] ::

Tud ce se opera usuje oz. ti zmanjka elektrike na PCju bos imel pri ponovnem zakonu opere popolnoma enako okolje kot prej. Nalozene bos imel iste tabe, isto zgodovino tabov, Trash bo hranil informacije, downloade bos imel shranjene in jih bos lahko resumal.

hokuto ::

V cem je razlika med vlecenjem legalnih in warez datotek prek bt? Zakaj naj bi program bil dober za ene in ne za druge? Razlika je vesc vs nevesc uporabnik, ne pa legal vs warez, ker imas vesce in nevesce tako med legal, kot warez uporabniki. In zdaj, ker Opero pretezno uporabljajo vesci uporabniki (nevesci pa IE), jih taka bt podpora verjetno ne bo zadovoljila, nevesci uporabniki, ki bi jih, pa ne uporabljajo Opere.
Sicer pa kaj je lazje za nevesce uporabnike: presedlat iz IE na Opero, ali instalirat bt client, ki se itak sam pozene ko kliknes na .torrent link in pobere file (v operi se predvidevam odpre nov tab za bt, tako da v bistvu sploh ne vidim neke prednosti v enostavnosti pred dedicated bt clienti)? Kaj je lazje zanj, ne kaj je boljse, ker ima opera verjetno vseeno vecjo prednost pred IE, kot bt client pred bt podporo v operi.
doke!

AtaStrumf ::

Meni se zdi to cool ideja. Tudi sam sem prvič mal debelo gledal kaj je to torrent, tako da začetniki teh težav zdaj več ne bojo imeli, pa ne vem kaj bluzite, da samo izkušeni uporabniki uporabljajo Opero. To je totalna bajka! Jaz jo upor. predvsem zaradi odličnega download managerja oz. zaradi totalno katastrofalnega downloada v IE, odvisno kako stvar pogledaš :D.

zjuga ::

Sem dolgoletni uporabnik Opere,tako da sem stalno na novem z novicami in programom. Pa vendar,tale nova Opera,ki ima vgrajen P2P...hm. Kolikor sem prebral na njihovi strani( tudi izprobal )lahko prenašaš samo " uradne torente ". Sem probal prenest nek film - jok , je napisalo da ni trakerja oz.da ni "uraden". Opero pa mi je prenesel v par sekundah. Tak,da bomo videl v končni verziji,kaj se bo izcimilo iz tega. No ja , za sprobat pa je , a ne?

poweroff ::

V bisatvuje to dobrapoteza. Ljudje bodo sedaj lažje presedlali iz MSIE na Opero. to je dobra marketinška poteza. Tweakat se bo pa že dalo, ko bo čas...

Sam sem sicer privrženec FF, vendar je vse kar ni MSIE super.
sudo poweroff

darkolord ::

v operi se predvidevam odpre nov tab za bt

Prevec predvidevas... Ko izberes lokacijo, se lepo doda med ostale downloade...

Drugace pa, opazam da pri (legalnih) downloadih velikokrat zraven prilagajo torrent linke in je precej bolj elegantno, da te stvari downloadas popolnoma enako kot navadne datoteke...

hokuto ::

aja sej res darko... se dobro, da downloadi niso v novem tabu (download manager) ne :\

pa ne me narobe razumet... nimam nic proti Operi, pa tudi ne proti tej njeni novi bt funkciji... samo ta se mi pac ne zdi ne vem kaka blazna izboljsava. Ljudje, ki jim bt podpora (okrnjena) v samem browserju kaj pomeni (da je kot da bolj enostavno - kliknes in dl-jas), pretezno pac niso ljudje, ki bi bili zelo naklonjeni alternativnim programom (kar Opera je glede na zal standardni IE). Tisti pa, ki so v zelji za boljsimi programi pripravljeni sprobat se kaj drugega razen obicajnih MS stvari, bojo najverjetneje poiskali tudi najboljsi (zanje) bt client kar najverjetneje ne bo vgrajena podpora v Operi. btw AtaStrumf nikjer nisem rekel, da imajo SAMO naprednejsi uporabniki Opero, ampak vecinoma, kar pa bo brzkone drzalo.
doke!

MrStein ::

Uf ste tečni. Potem naj tudi FTP podporo umaknejo, ne? Ker imajo "napredni" uporabniki itak namenski FTP program :\
Pa HTTP download naj tudi gre vedno na externi "downloader". Ker napredni uporabniki ga itak imajo.
Pfh...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Marjan ::

Najpreprostejše pravilo, ki govori o tem kaj je to dober (funkcionalen) software: userfriendly (beri: čim manj klikov do cilja) + čimveč advanced funkcij za tiste ki hočejo več. IMO Opera to dvoje precej dobro združuje.

kriko1 ::

Za tiste ki bi radi še kaj štimali si preberite tole:
http://snapshot.opera.com/windows/w802p...

Drugače, pa se ne da še vseh torentov tankat(problemi s trackerji...), to je napaka opere, je že znana in jo odpravljajo. To je samo TP izdaja, tako da bo v beti že popravjeno, oz ob uradni izdaji.

Poldi112 ::

To bi imel pa tudi jaz na Firefox-u.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BaRtMaN ::

Baje se za Firefoxa dela plugin, ki bo del Firefoxa 2.0, če/ko ga ugledamo.

Projekt sponzorira Google pod natečajem Google Summer of Code, če se kdo spomni novice.

64202 ::

> Najpreprostejše pravilo, ki govori o tem kaj je to dober (funkcionalen) software: userfriendly (beri: čim manj klikov do cilja) + čimveč advanced funkcij za tiste ki hočejo več. IMO Opera to dvoje precej dobro združuje.

Ce bi bilo to res tako preprosto, bi lahko v vsaki knjigi prebral formulo za zracunat kolko "dober" je GUI :)
I am NaN, I am a free man!

Pithlit ::

Poldi112: Moztorrent
Life is as complicated as we make it...

Nerdor ::

In potem bodo, Full-Elite-Closed-Cirrcuit.com sajti prepovedali uporabo bt klienta v Operi, ahem v browserjih. :) Tako kot so prepovedali uproabo BitComent-a. Češ preveč sesuva bt omrežje s svojim "podprotokolom".
... for lifetime!

km- ::

kaj ima veze ce kao nevesci uporabnik ki ni poznal TBja z opero bolj enostavno downloada prek torrentov, ponavadi tisti ki uporabljajo opero vejo o cemu se gre tisti ki pa ne imajo IE a ni tko? :)

B-D_ ::

Hjam, oki... teoretično je to že lepo in vse. Toda potem zazvoni budilka, folk se zbudi in pogrunta da jim njihov predragi 2megabitni internet vleče sam 50 ali še manj kilobajtov na sekundo v 90% primerov.

Tudi če je protokol pač bittorrent ti brez mnogih seedov ne bo nikoli vlekel tako kot je treba, to pa se zgodi samo pri zelo zaželjenih in hkrati majhnih programih (kjer se hitro seedi nabirajo)... Preostane ti edino še ena zelo učinkovita alternativa: narediti več (veliko več kot 1) hkratnih povezav s programom, ki je najboljši since sliced bread: www.reget.com

Narediš 10 ~ 20 povezav (kolikor je potrebno da zafilaš svoj downlink) na server in vlečeš dol tako hitro kot se spodobi. To je pač edini način, da premagaš internet congestion: brute force. Škoda da tega še niso v xpi pretvorili...

p.s.: Zakaj reget? Ker so podobni programčki (GetRight, Downl.Accelerator, Flashget itd) omejeni na kakih lejm 8 ali še manj povezav, pri regetu pa si omejen samo z močjo svoje mašine (in zdravo pametjo, ker je pri več kot 30 povezavah overheada že toliko, da se ne splača iti višje, pač nič ne pridobiš).

In ne mi zdej jokcat o tem kako se serverji obremenjujejo, ker downloadam v obeh primerih s serverja popolnoma isto število bitov, le da z regetom downloadam bite veliko hitreje ker se več povezav lažje prebija skozi internet kot bi se samo ena. Plačujem 2 megabita, vlečem 2 megabita. Pa še prej je server razbremenjen, ker sem tolk prej downloadal. :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: B-D_ ()

Brane2 ::

Taka uporaba regeta je IMHO neumnost, ker ti ne prinese nič več kot sicer, če so vmesni routerji in FW pravilno skofigurirani,d a o serverjih ne govorimo.
Sploh pa maljon brezveznih hkratnih TCP linkov obremeni "knjigovodstvo" v vseh vmesnih mašinah.

Poleg tega pa, kaj bi se zgodilo, če bi to postal priznan način DLja ? Nič. Vsi bi vlekli podatke preko maljon socketov in prav tako počasi kot prej, le z veliko več režijskega dela. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Matri[X] ::

Obremenjujes server s tem, ker mora skrbet za dve povezavi. S tem obremenjujes http server, filesystem (mora brati 2 stvari naekrat - hitrost diskov pade za faktor 4) ter sam kernel operacijskega sistema, ker mora trackat 2 povezavi. Pravtako se 2 povezavi nic bolj ne prebijata skozi internet kot ena sama. Paketkov je v obeh primerih isto stevilo, vecina routerjev pa dela na principu kdor prej pride prej melje, tako da ni razlike.

BigWhale ::

> Nič. Vsi bi vlekli podatke preko maljon socketov in prav tako počasi kot prej, le
> z veliko več režijskega dela.

Za nekaj odstotkov pocasneje kot sicer... ;)

MrStein ::

Brane2 :
Taka uporaba regeta je IMHO neumnost, ker ti ne prinese nič več kot sicer, če so vmesni routerji in FW pravilno skofigurirani,d a o serverjih ne govorimo.

Ja, samo to je en zelo velik "če". (an idiot can configure windows, usually one does)

Sploh pa maljon brezveznih hkratnih TCP linkov obremeni "knjigovodstvo" v vseh vmesnih mašinah.

Ni knjigovodstva. Aja, če so spet kaki "smart" ruterji, potem ja. Spet en "če" ;)

Poleg tega pa, kaj bi se zgodilo, če bi to postal priznan način DLja ? Nič. Vsi bi vlekli podatke preko maljon socketov in prav tako počasi kot prej, le z veliko več režijskega dela.

Prilagodili bi "smart" ruterje, da enako bremzajo ta promet, kot danes bremzajo posamezne TCP povezave.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Brane2 ::


Prilagodili bi "smart" ruterje, da enako bremzajo ta promet, kot danes bremzajo posamezne TCP povezave.


TCP je statefull, kar pomeni, da je na mašini določeno knjigovodstvo potrebno na obeh končnih strojih za preštevanje paketov,acknowledging, throttling etc.


Če bi pa tudi vmesne ruterje obremenjevali še s tem, potem bi stroški "knjigovodstva" lahko zelo narasli, če je to sploh v splošnem izvedljivo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

MrStein ::

Ti si pisal :
"knjigovodstvo" v vseh vmesnih mašinah

"vseh"
Jaz sem na to odgovarjal.

PS: Si me narobe citiral zdaj ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gandalfar ::

ni te narobe citiral

B-D_ ::

V lokalnem omrežju in pri serverjih, ki so na robu upload kapacitete, je zgoraj napisano vse res: z več povezavami samo povečaš overhead in posledično zmanjšaš hitrost prenosa. Toda v realnem internetu je situacija pač taka, da net nikoli ne vleče s polno močjo (pri serverjih v rusiji je to prov legendarna lastnost). Bottleneck se pa že ve, da je v 99% primerov povezava skozi internet in ne končna točka (server, diski ipd).

Snemite si reget pa preizkusite sami. Internet pač ni idealno okolje in če mi kdo najde boljšo opcijo (ki seveda tudi deluje na vseh dandanašnjih strežnikih) kot je brute force povečevanje hitrosti jo bom takoj sprejel.

Brane2 ::

Ja, ampak:

-reget ni uproraben za vse HKRATi. Ne moreš sedaj priporočati vsem nekaj, kar uporabljaš za vlečenje porničev z od boga pozabljenega ruskega serverja. Point thraeda je uporabnost BT. Tvoj argument je, da je reget prava stvar, za to pa si podal primer svojega ruskega (warez/porn ?) serverja.

- Proftpd prav zlahka nastaviš tako, da ima omejitev pasovne širine na en IP, torej z njim precej enostavno z*ebeš reget.
Ja, mogoče bi lahko uprabil vse 4 SiOlove iPje hkrati,a :

- tudi tak prijem je dokaj enostavno sesuti na strani strežnika, če ne drugače pa firewallom ( sesuješ sosedne IPje)
- tudi brez tega si dobil največ 3 threade, ne pa 30tih.

Osnova tvoje rešitve je, da je slabo nastavljen FTP server v Rusiji lahko hitrejši od BTja. So what ?
To še ne pomeni, da je tvoja rešitev uporabna za vse.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

B-D_ ::

Govora je predvsem o downloadu preko http protokola, ki ga tu uporabljam kot alternativo bittorrentu (predvsem zato ker je v primeru regeta moč v rokah uporabnika, pri BT pa moč v slabo konfiguriranih programih večine leechov od katerih vlečeš in lahko samo upaš da ti en od stotih da dober uplink).

Public FTPji so pa itaq že notorious po temu da so dokaj pogosto zanič konfigurirani in ne dopuščajo sprejemljivo hitrih multipart downloadov... toda k sreči je na normalnih straneh vedno ob ftp mirrorju na voljo še http mirror, ki pa takih omejitev praktično nikoli nima. :D Go http!


p.s.: Če je vse kar poznaš vzhodno od urala underground pr0n to res ni moj problem. :8)

Gandalfar ::

Kaj pa kup sitov, ki so hostani na dsl in kabl linkih?

BigWhale ::

Iz tam on ne pobira. :P
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opera 9 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
23621347 (13095) R33D3M33R
»

Opera Mini 4 beta

Oddelek: Novice / Brskalniki
285000 (3883) jest10
»

internetni brskalnik

Oddelek: Programska oprema
323896 (3466) M.B.
»

Opera 9 Preview 1

Oddelek: Novice / Brskalniki
404625 (3304) MrStein
»

Opera, spletni brskalnik, ki je več kot to

Oddelek: Novice / Brskalniki
436703 (6703) Kaboom

Več podobnih tem