»

Intelov Light Peak že prihodnje leto

Kabel za Light Peak

CNet - Intel je prve prototipe svoje nove tehnologije Light Peak pokazal septembra. Gre za novo komunikacijsko vodilo, ki naj bi s prenosom podatkov med napravami v računalniku prek optičnih kablov nadomestilo gomilo različnih vodil v današnjih sistemih. Light Peak ne bo nadomestil le USB-ja, temveč bo uporaben tudi za povezavo zaslonov, pripravo omrežja in podobno. Intelovo čipovje pa bo skrbelo, da so bodo raznovrstni podatki pošiljali z ustrezno prednostjo. Intelove smele ideje so z njim zamenjati USB, Firewire, DVI, HDMI, DisplayPort in Ethernet. Tehnologijo bodo poskusili standardizirati prek USB Implementers Foruma. Kljub drznim napovedim Intel nove tehnologije ne odriva v nedoločljivo prihodnost, ampak hrabro napoveduje pojav na trgu...

16 komentarjev

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev

eDonkey kralj P2P omrežij

News.com - Tako kot lansko leto so tudi letos za večino internetnega prometa (nekje od 50 do 70 odstotkov) odgovorni programi za izmenjavo datotek. Spremenil pa se je glavni krivec - lani je nesporno dominiral BitTorrent, ki se je od večine razlikoval predvsem po bolj optimiziranem sistemu za izmenjavo velikih datotek in posledični visoki hitrosti. Njegovo popularnost so opazili tudi Hollywoodski mogotci, ki so se zbali za svoj dobiček in se pognali v boj proti različnim stranem, ki so ponujale torrent datoteke za izmenjavo nelegalnih vsebin. Rezultat je znan - ogromno tovrstnih strani je izginilo z medmrežja, med drugimi tudi naša Suprnova.

Očitno so navedene akcije vlile strah v kosti tudi običajnim uporabnikom, saj letos BitTorrent ni več tako popularen. Prestol je ponovno zasedel stari dobri eDonkey, ki morda ne omogoča tako visokih hitrosti, v zameno za to pa ponuja učinkovito iskanje datotek po omrežju. O novem kralju P2P so poročali na News.com, povedali pa so tudi, da se je...

55 komentarjev

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev

iTunes popularnejši od P2P

več strani - Rezultati raziskave, ki jo je izvedlo podjetje The NPD Group, kažejo, da je Applov iTunes popularnejši od večine P2P-sistemov. V letošnjem marcu je približno 1,7 milijona ameriških gospodinjstev preneslo prek sistema iTunes vsaj eno pesem, s čimer se uvršča na drugo mesto. Na prvem mestu je sicer še vedno program WinMX, ki ga je uporabilo 2,1 milijona gospodinjstev. Kazaa in iMesh zaostajata za iTunes, ostali plačljivi servisi, kot sta naprimer Napster in RealPlayer, sledijo nedaleč zadaj. Skupno je marca štiri odstotke vseh ameriških gospodinjstev z dostopom do interneta uporabilo plačljivi sistem za prenos glasbe. PCWorld in News.com.

108 komentarjev

P2P Telefoniranje?

ZDNet - Jeff Pulver je izdelal program Bellster, s katerim lahko daste v skupno uporabo vašo telefonsko linijo in kdorkoli lahko preko nje pokliče kogarkoli. V programu je uporabljenih veliko že videnih idej npr. iz Seti@home, pri katerem so ljudje dajali v uporabo neuporabljen čas računalnika. P2P pri katerem ljudje dajejo v skupno rabo razne stvari in odprta koda. Edina cena je hardver,ki vas lahko stane do 200.000 SIT in ki omogoča povezavo PC-ja s telefonom. Na računalu potrebujete Asterisk™ Open-Source PBX. Potrebujete tudi softphone ali kaj podobnega. Primer takšnega računala.

Princip je takšen: zavrtite številko, klic gre preko Bellster omrežja do člana, ki je najbližje klicanemu in nato preko njegovega telefona do le-tega. Z vaše strani lahko omejite število klicev, ki jih lahko drugi opravijo in podate številke, ki jih ne smejo klicati. Trenutni Pulverjev izziv je poiskati dovolj ljudi, ki bodo pripravljeni ponuditi lastno linijo. Več na ZDnetu.

Bi bili voljni ponuditi vašo...

52 komentarjev

Programski patenti proti P2P

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi podjetje Altnet grozilo ostalim P2P-podjetjem s programskimi patenti, med drugim tudi patentom za <i>hash tabelo</i>.

Seveda gre za tipičen poiskus uničenja konkurence s pomočjo programskih patentov, pred čemer svarijo številni zagovorniki odprte kode. Le da tokrat na udaru niso odprtokodni programi, pač pa P2P-omrežja.

Altnet (podjetje je bilo včasih znano pod imenom Brilliant P2P) je sicer podjetje, ki je v program KaZaA vključilo spyware b3d Projector, v poročilu ameriški Komisiji za vrednostne papirje in denarni trg 1. aprila 2002 pa je zapisalo, da je njihov namen uporabiti računalnike vključene v P2P-omrežja (na katere so skupaj s programom KaZaA uporabniki namestili spyware) za omrežne storitve, porazdeljeno hranjenje podatkov in porazdeljeno procesiranje.

Kljub svoji brezplačnosti je P2P za nekatere očitno dober posel. Tako dober, da hočejo konkurente uničiti na vse načine. Morda pa tudi ni več daleč čas, ko boto te in podobne patente...

27 komentarjev

eXeem -- izpopolnjeni BitTorrent

Neowin - Sloncek, administrator strani Suprnova.org, je najavil, da je v fazi testiranja nov P2P (peer to peer) sistem eXeem, ki je podoben trenutno zelo uveljavljenemu BitTorrent-u. Sloncek je novost opisal kot združitev Kazaa-e in BitTorrent-a. Od slednjega se bo razlikoval tudi po tem, da bodo uporabniki lahko komentirali kvaliteto datotek in tako pomagali k temu, da bo v omrežjih čim manj ponaredkov. Sistem sam po sebi bo brezplačen, vendar bo vseboval le nekaj reklamnih oglasov, da se bodo pokrili stroški razvoja sistema. Debata o tem poteka tudi v našem forumu.

Druga zanimivost pa je ta, da se uporabniki spletne strani Loki Torrent poskušajo ubraniti pred napadeiMPAA, ki kronično zapira spletne strani s kakršnimikoli povezavi do nelegalnih datotek. Mesečno kanijo zbrati 30 tisoč ameriških zelencev. Odziv je kot kaže zelo velik, saj so zbrali že več kot 24 tisoč dolarjev. Klik!

50 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

Cyber McDonald's

News.com.au - Ja, stric McDonald bo postal kiber klovn. V McDonald'sovih restavracijah bodo namreč kmalu verjetno začeli ponujati tudi dostop do interneta. Kot pravi tehnološki direktor David Lloyd, naj bi nova ponudba pritegnila nove stranke in jim še izboljšala ponudbo.

Toda dostop ne bo zastonj. Pri pultu bo osebek primoran kupiti kartico (trenutno obstajajo 2, 5 in 10 dolarske), ki bodo vsebovale določeno identifikacijsko številko, ki jo bo potrebno vpisati in voila, internet bo tvoj ob vročem krompirčku in hamburgerju.

12 mesecev bodo zadevo na Japonskem, v Angliji in Nemčiji testirali, nato pa, upajmo, tudi pri nas. Več tukaj.

Pazi, kokakola strmoglavi na tipkovnico!

3 komentarji