» »

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Slashdot - Britanski National Radiological Protection Board (NRPB) je opravil poročilo rezultatov štirih študij o vplivu mobilnih telefonov na zdravje z naslovom Mobile Phones and Health. Po besedah Sira Williama Stewarta, vodje NRPB, štiri študije povzročajo precejšnjo zaskrbljenost.

Desetletna študija na Švedskem je namreč pokazala, da so uporabniki mobilnih telefonov bolj nagnjeni k nastanku nemalignih tumorjev v ušesih in možganih, nizozemska študija pa je pri uporabnikih mobilnih telefonov pokazala spremembe v kognitivni funkciji. Študija izvedena v Nemčiji je pokazala povečanje rakavih obolenj v okolici baznih postaj, raziskovalni projekt EU pa je pokazal, da elektromagnetno sevanje, kakršnega oddajajo mobilni telefoni, lahko povzroči poškodbe celic.

Študije sicer še niso dale dokončnega dokaza o dejanski škodljivosti mobilnih telefonov, vendar pa njihovi rezultati vzbujajo zaskrbljenost in terjajo nadaljnje raziskovanje tega področja. Stewart zato preventivno priporoča da naj bi otroci do starosti 8 let ne uporabljali mobilnih telefonov, za otroke v starosti med 8 in 14 let pa je mnenja, naj starši sami presodijo prednosti in nevarnosti uporabe mobilnih telefonov.

So torej mobilni telefoni nevarni za zdravje? Za zasebnost vsekakor so.

33 komentarjev

Sc0ut ::

Gsmi sevajo z 0,3 - 2 W/kg , naša DNA se cepi pri 0,2 - 1 W/kg.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Bistri007 ::

Po mojem je za zdravje, psihično kot fizično bolj škodljivo to, da ne veš kje te čaka žena. In te potem grdo gleda dan ali dva. Ali kje je mali sinko in ali je z njim vse v redu. Kar se pa tiče zasebnosti... - VIDEOFON :))
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Soldier ::

kolk pa kej seva wireles? recimo acces point doma v hiši? kdo kej glede tega ve?

rfmw ::

Povprečni WLAN oddaja s 15 mW, povprečni GSM pa najbrž od 10 mW do 2 W. Seveda ima GSM nižjo frekvenco, kar pomeni, da gre elmg val bolj globoko pod kožo in v možgane, tako da je za cel razred bolj škodljiv...
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

darkolord ::

The US Federal Communications Commission (FCC) has imposed a maximum SAR limit of 1.6 W/kg on currently-marketed cell phones based on the scientific evidence presently available, which incorporates significant margins of safety to ensure the health of the general public.

Za WLANe pa je v evropi max 100mW... Access pointi imajo povprečno nekje od 20 do 50mW

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Duke Nukem ::

nekej more bit res na tem ,kako utripa monitor ali tv al pa radio ko zazvoni telefon če je v bližini ,res se čut motnje in to more tud na telo vplivat :O

Microsoft ::

res se čut motnje

Ha ha! Mogoce si mislil na 'motnjo', ko ti je pr usesu topl po pol urnem pogovoru.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

PhotoBlaz ::

Mene tud ze neki cajta skrbi tale sevanje....dejte povedat se ce kdo ve kaksno je sevanje z Bluetooth slusalkico?
Pa recimo kolk pada sevanje z oddaljenostjo telefona...recmo da mas v tem primeru bluetooth slusalko, telefon pa pol metra stran?

poweroff ::

Nisem fizik in moja srednja šola je že daleč, ampak kolikor se spomnim, moč elektromagnetnega polja pada s kvadratom razdalje. Sicer pa, mogoče bi Wikipedia vedala odgovoriti na to vprašanje...
sudo poweroff

frenk ::

Gsmi sevajo z 0,3 - 2 W/kg , naša DNA se cepi pri 0,2 - 1 W/kg.



Stopnja sevanja SAR za Z600, ki ga imam je 0,16 W/kg:P

dejte zvočnike zravn monitorja pa boste vidl motnje:D...a zdej pa še zvočnikov ne boste uporablal?

swar ::

Se en razlog vec da svoje pogovore opravite cimhitreje karseda.Ce hocte pa z svojo punco komunicirat dalj casa pa priporocam stacionarca.Ze vidm kako se telekomu smeje ;)

EMET ::

A verjamete temu??

http://www.2antismog.com/
EMET is the truth ...

jRk0 ::

Po teveju sem gledal en test:

100 razlicnih mobitelov so dali okeog enega surovega jajca. Pol so vseh 100 telefonov v skoraj istem casu poklicali, tako da so vsi ob istem casu zvonili. Preverjali so, ce se bo jajci kaj poznalo, glede na toploto ki jo sevajo.

In kaj je blo? Nic. Niti malo se ni jajce spremenilo od surovega stanja.:)
You fuck up once, you loose two teeth.

Ziga Dolhar ::

Bi moglo bit vsaj mehko kuhano, da bi blo statistično signifikantno?
https://dolhar.si/

jest10 ::

EMET:
Tisto je bedarija.
Itak pa če slabiš signal mobitela bo telefon samo še močneje oddajal signal da pokrije izgube. Torej dobiš le hitrejše praznenje baterije in močnejše sevanje v smeri kjer ni tega "antismoga"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

poweroff ::

Pozabljate, da je bila to resna raziskava.

Pa še nekaj: je razlika med frekvencami, stopnjo in trajanjem obsevanja, itd.
sudo poweroff

Jst ::

Resna zadeva, če je kaj resnice.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Azrael ::

Mhm, kaj pa tole?

Pride mulo s telefonom prilimanim na uho, ves zatopljen v pogovor na avtobusno postajo, čaka avtobus in si jasno krajša čas s telefoniranjem, gre na avtobus, šoferju komaj pokaže mesečno karto, ker je pogovor jako zanimiv, med vožnjo še kar čeblja v telefon, po 20. min. gre z avtobusa in še kar nekaj govori v svoj GSM... Če bi bilo kaj na tem sevanju, bi taki primerki, ki sploh niso redki, že davno imeli v glavi razkuhane čežane... :\

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Ziga Dolhar ::

> Če bi bilo kaj na tem sevanju, bi taki primerki, ki sploh niso redki, že davno imeli v glavi razkuhane čežane...

Lahko rečeš, da osebek, ki ima več kot 20 minut telefon pri glavi, ni skuhanih možganov? >:D

[Okej. Jest sem bil v nedeljo naenkrat na telefonu uro in pol. Ampak jest sem skuhanih možgan od faksa, ne telefona :) [Ampak ok, uporabljam slušalke.]]
https://dolhar.si/

Pyr0Beast ::

Glede jajca:
Navzven se najbrž ne vidi, če je DNK poškodovana .

Skoraj vsako EM škodi telesu in/ali ostalim živim organizmom.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

OwcA ::

Skoraj vsako EM škodi telesu in/ali ostalim živim organizmom.

Potem pa le hitro skoči v črno škatlo in pokri pokrov! :\

Skoraj vsako telo seva v vsaj delu EM spektra.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Pyr0Beast ::

Ja vem. Tudi svetloba je EM valovanje. Zato sem pa napisal skoraj.

No, v preveliki meri škodi vse :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Nič pa ne škodi bolj kot naš najhujši sovražnik, življenje.
Še vsakogar je ubilo.
Prej ali pozneje.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pyr0Beast ::

ROTFL
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jRk0 ::

tr00 :)
You fuck up once, you loose two teeth.

BBB ::

Imam osebne izkusnej. Kadar sem v preteklosti vsakodnevno neprekinjeno cebljal vec kot pol ure, me je po kaksnem tedni zacela po nekako 10-20 minutah rahlo boleti glava v predelu nad usesom. Glavobol je sicer nekaj minut po pogovoru izginil. Sedaj opazam, da nimam problemov, ce kdaj pa kdaj govorim daljsi cas. Pomembno je le, da to ni pogosto. Malo manj izrazito sem ucinek zaznal tudi pri brezzicnih telefonih. Po vasih izjavah sodec sem jaz bolj obcutljive sorte.

Pri obravnavi vpliva sevanja se je potrebno zavedati, da se moc oddajanja telefona prilagaja tako, da je moc pri sprejemu na bazni postaji na predpisanem nivoju. Dlje kot ste od bazne postaje in vec kot je vmes stavb, z vecjo mocjo bo telefon oddajal. Moc sevanega signala upada s kvadratom oddaljenosti. Ce ima antena dipolno obliko (za razliko od zanke), nastane tudi dokaj mocno elektricno polje, ki upada 3. in 4. potenco (izredno hitro).

MrStein ::

po 20. min. gre z avtobusa in še kar nekaj govori v svoj GSM... Če bi bilo kaj na tem sevanju, bi taki primerki, ki sploh niso redki, že davno imeli v glavi razkuhane čežane...


Zakaj zapravljati denar za dolge znanstvene študije, če lahko najstniki ala Azrael ( se opravičujem, če si še v vrtcu ) vse ugotovijo v enem popoldnevu ? :\
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Azrael ::

MrStein, dal sem v razmislek, res malo bolj na easy. Raziskav tako ali drugače znanstvenih je precej, samo do sedaj niti ena ni potrdila ali dokončno ovrgla možnosti o škodljivosti EM sevanja pri normalni uporabi, ko izsevane moči ne presegajo mejnih vrednosti, ki jih predpisujejo standardi.

Osebno mislim, da ni nevarnosti, ker so izsevane moči v praksi zelo majhne in termična obremenitev ni problem, frekvence pa daleč previsoke za direktno interakcijo na biološke sisteme, ki delujejo pri frekvencah razreda Hz.

Ali se je kdo vprašal, kako je s prekrvavitvijo, ker (dolgotrajna) drža telefona pri ušesu ni ravno ergonomično početje? Ali je lahko to vzrok težavam nekaterih? in khm, ko je tole računalniški forum, koliko pa izseva recimo en povprečen današnji PC, ali ima kdo te podatke?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

BBB ::

Azrael, pri sebi sem opazil, da ne gre za erogonomski problem, saj sem telefon, da bi se izognil glavobolu, kasneje zacel ze takoj ob pricetku pogovorov odmikati od usesa (2-3 cm). Glavobol sem vseeno dobil, vendar po daljsem casu in v blazji obliki. Zanimivo je to, da pred uporabo mobilnega telefona nisem nikdar tega zaznal pri daljsih pogovorih preko navadnega brezzicnega telefona. Sele v obdobju, ko sem imel daljse pogovore preko mobilnega telefona, sem blazji glavobol dobil tudi pri brezzicnem telefonu. Sedaj, ko oba uporabljam zmerno (najvec nekaj minut dnevno), me glava ne zacne boleti, tudi ce izjemoma telefoniram daljsi cas (npr. 20-30 minut). Sklepam, da se je s periodicnim obremenjevanjem v zivcnem sistemu povecala obcutljivost na segrevanje tkiva, kasneje pa ob zmanjsanju obsevanja zmanjsala. Druga moznost, ki jo dopuscam, je lahko, da sem v tak vpliv el-mag sevanja na tkivo verjel in sem s tem dopustil, da se dejansko tako lahko manifestiral (vec pojasnil v The Matrix).

Kar se tice vpliva sevanja drugih elektricnih naprav, je dejstvo, da jih vecino nimamo v neposredni blizini glave. Sevalna moc upada s kvadratom razdalje, kar je zelo hitro.

Pyr0Beast ::

Osebno mislim, da ni nevarnosti, ker so izsevane moči v praksi zelo majhne in termična obremenitev ni problem, frekvence pa daleč previsoke za direktno interakcijo na biološke sisteme, ki delujejo pri frekvencah razreda Hz.

Možgani naj bi delovali s frekvenco 100Hz
Večina mobijev deluje na frekvenci 800MHz in z neko podobno frekvenco naj bi obratovali naši možgani, so ugotavljali na enih študijah.
Sicer so pa so lahko predpisane vrednosti nevarne.

Kako je z oddajno močjo baznih postaj, če imajo moč pod predpisano mejo in jih je več skupaj, npr. ob avtocesti

Vas kdaj začne boleti glava ko hodite mimo baznih postaj ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Vikking ::

Gsmi sevajo z 0,3 - 2 W/kg .

se pravi da vzamemo naprimer 100gsm apartov in z njim skuhamo jajce, ko bo jajce kuhano bo tudi gsm škodljiv.

BBB ::

Tudi z Roentgenom si ne skuhas jajc, a je skodljiv. Ni vse samo v moci. Pomembna je tudi frekvenca in v njeni odvisnosti vpliv na biokemicne procese v celicah.

Dax ::

Po mojem so frekvence dosti preNIZKE, da bi kakorkoli poškodovale biološke mehanizme v organizmu. Frekvenca, s katero delujejo možgani, je tu zanemarljiva. A kdo misli, da ga boli glava zato, ker pride oddajanje električnih pulzov iz nevronov v resonanco z mobitelom? LOL

Mislim, da so glavoboli posledica le in samo termičnih učinkov. Ti segrevajo uhelj, uho, glavobol pa je verjetno od segrevanja notranjega ušesa, in sicer ravnotežnega organa. Poizkusite si naliti v eno uho mrzlo vodo, v drugo pa toplo in počakati nekaj časa. Vrtoglavica? Glavobol?
Nekaj sevanja morda predre lobanjo (kljub temu, da imitira Faradayevo kletko). Pod njo so možganske ovojnice, ki so eno izmed najbolje oživčenih tkov v možganih. Segrevanje le teh bi zelo verjetno pripeljalo do glavobolov.

In potem so možgani. Ne boste verjeli, ampak možgani niso oživčeni (v senzoričnem smislu) :).



Popolnoma druga debata (kar vidim, da se tukaj ne ločuje najbolj) pa je potencialni rak zaradi vplivov EM-sevanja. Tu so izsledki raziskav zelo različni in težko je karkoli konkretnega povedati. Verjetno pa korelacija žal obstaja. To pa zato, ker ni najmanjše količine EM-sevanja, ki ne bi povzročala mutacij (ta količina je 0). Kot so že omenili... hitro v črno škatlo in pokrov zapret. Pa slučajno ne dihat! So le nivoji tveganja. Upam, da je v primeru mobitelov le to nizko tveganje.

Nivo je tu povsem drug. In sicer posamezni bazni pari (posamezni registri, če želite) na DNA. Če jih poškoduješ dovolj, če poškoduješ prave in če je celica takrat ravno v procesu delitve (ko je večina popravljalnih mehanizmov izklopljenih oziroma supresiranih), dobiš eno celico, ki se zelo rada deli.


Še komentar na kuhanje jajc. Kurje jajce je statični sistem, brez mehanizmov za ohranjanje stabilnega okolja. Če se tebi zagreje uho, se boš pač bolj potil. Jajce ne more tega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FDA: pregled raziskav 2008-2018 pokazal, da mobilni telefoni ne povzročajo raka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276500 (3860) poweroff
»

Uporaba mobilnih telefonov morda povzroča raka - v podganjih samcih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
327563 (4845) link_up
»

Varnost mobilnih telefonov: nove študije na miškah in podganah brez dokončne sodbe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8418246 (15055) blay44
»

Študija: mobilni telefoni ne povečujejo tveganja za razvoj tumorjev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4511109 (9495) Truga
»

Mobilni telefoni (verjetno) ne povzročajo raka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5215975 (14597) HeMan

Več podobnih tem