» »

Britanske šole odstranjujejo WiFi omrežja

Britanske šole odstranjujejo WiFi omrežja

Slashdot - Times Online poroča, da je večje število britanskih šol začelo na zahtevo staršev in profesorjev odstranjevati WiFi omrežja. Starši (in nekateri znanstveniki) se bojijo, da bi naj brezžična omrežja povzročala izgubo koncentracije, glavobole, težave s spominom in obnašanjem, ter na dolgi rok celo raka. Čeprav trdnih dokazov o nevarnih vplivih sevanja ni, nekateri znanstveniki in starši podajajo argument, da ni niti dokazov da je sevanje varno, zato so raje previdni. Podrobneje na Times Online.

46 komentarjev

Hardstyle ::

V Sloveniji pa jih postavljamo :D

Pesimist ::

Reci jim ce bi blo to nevarno bi ze zdavnaj bli vsi mrtvi sej sevanje je skoraj vsepovsod razen v kakem betonskem bunkeru :D

T-h-o-r ::

zato pa nam učitelji kar naprej ponavljajo, da smo nemirni, da se ne moramo koncetrirati :D

driver_x ::

let's get back to the cave

blue ::

vedno se najdejo kaki upokojeni starši ( ali pa taki, ki imajo preveč časa)..

Arto ::

Kako pa sloh dokažeš, da je sevanje varno?

Hardstyle ::

Sevanje itak ni varno ampak so postavljene neke meje

edge540 ::

Pa neee jaz mam že 3 leta Wi-fi poleg sebe 24/7 vklopljen. Ziher mam raka:(

BaRtMaN ::

A dejstvo, da ima vsak šolar v torbi prižganega mobilca pa nobenega starša ne moti?

Adrijan0 ::

Jz mam tud wi-fi router u sobi.. Kolko je sploh to nevarno? A bi blo bolš da bi ga kam drugam dal??

Daedalus ::

Najboljš ga je dat v Faradajevo kletko, pol ziher ne bo škodljiv:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Poldy ::

Saj ko so iznašli rendgen so tudi ljudje čisto ponoreli in se slikali vsak dan, bolj za zabavo kot zares. So pa potem res nekateri zagnali paniko nad tistimi mehurji, ki so se pojavili...

Sam sicer nisem nek paničar, pa vseeno nisem dovolil wifi routerja v sobi in sem raje vrtal luknje.

Izi ::

A dejstvo, da ima vsak šolar v torbi prižganega mobilca pa nobenega starša ne moti?

"Mobilec" ni nevaren takrat, ko počiva v torbi ali žepu, takrat samo sprejema in vsake toliko časa odda nenevaren signalček, ki pove svojo pozicijo. Ko pa se zveza vzpostavi, takrat pa šele postane resnično nevaren :D

To, da sevanja povzročajo raka še nobenemu ni uspelo dokazati niti ovreči. To bo pač čas pokazal čez nekaj desetletij.

Glede popuščanja koncentracije, možnih glavobolov in slabšega spomina v močno obsevanem okolju pa je kar nekaj konkretnih dokazov.
Seveda ni nujno, da to zdravju sploh kaj škodi, vsaj na kratki rok sigurno ne. Je pa dejstvo, da zadeva, ki preprečuje učenje pač ni primerna za v šole.
Poleg tega v šolah ni nikoli problem potegniti tistih nekaj kablov, saj se nihče ne bo sekiral, če kabel kazi lepo steno kot doma.

In tudi ne vidim nekega dobrega razloga, zakaj bi nekaj potencialno nevarnega preizkušali na otrokih, ki imajo pred seboj še 60 let življenja.
Tudi, če skrajša življensko dobo samo za četrtino je to vseeno katastrofa, če dodamo zraven še tisto četrtino karajše življenje zaradi cigaret in alkohola, se kaj lahko zgodi, da bodo trenutno rojeni otroci dočakali samo 40 let :D

Torej jaz podpiram Britanske starše. Zakaj bi tvegali, če ni treba?
Prav tako je v šolah prepovedano kajenje za katero pa je dokazano, da ti skrajša življenje vsaj za četrtino.
Doma pa naj vsak počne kar mu paše, pa tudi če dela počasni samomor z WiFi ali pa z cigareti :D

acerAspire ::

Jaz pa mislim, da danes ko obstaja že toliko teh wlan napravic, je pa res potrebno imeti na faksu wlan. Zakaj se bi za nekaj plačevalo (preko mobitela), če se da dobiti zastonj.

TekO ::

Izi, Word.
In tudi sam sem raje vrtal luknje za router, pač sevanja je itaq povsod preveč..zakaj bi mu mogu bit še bolj izpostavljen, če to ni potrebno oz. se lahko izognem. Nisem paranoik pa useeno.. raje manj sevanja kot več, rajt?
Ideas are bulletproof.

kekz ::

"raje manj sevanja kot več"

Hitro centralno gretje ugasniti. Radiatorji sevajo več od vseh naštetih (wi-fi, gsm, ...) naprav.

xabre ::

Mah folk si je porniče dol vlekel, pa nekaterim to ni bilo všeč.:D

boset ::

naj seva!

Če ni sevanja ne morem spat !


BiOhAzArD

Pyr0Beast ::

.. 'inteligenca' vedno prevlada.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kekz ::

"Če ni sevanja ne morem spat !"

Točno, jaz tudi. Iz preprostega razloga, ker me potem ZEBE!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

TekO ::

Pa dobro no, sej si car:\
Bi sklepal da veš o kakšnem sevanju govorim..no očitno ne :\
Po tvoji logiki se potem zapri v Sibiriji v eno leseno kočo pa ti dam 20 telefonov (delujočih in stalno na zwezi) pa 20 wireless routerjew (priklopjenih) pa se grej ob njih. Uf kako ti bo toplo.

.. pa lahko pomnožiš še *100.
Ideas are bulletproof.

kekz ::

Žal ne bo šlo, ker premalo sevajo >:D . Še vedno me bo zeblo.

Govorimo seveda o neionizirajočem sevanju. To je o energijsko šibkem sevanju.
Toplotno sevanje je v resnici energijsko močnejše (krajša valovna dolžina) in potem bi moralo biti po mnenju laikov bolj škodljivo od radijskega in mikrovalov. Svetloba je energijsko še močnejše sevanje.

Dokazano se šele pri energijsko zelo močnih sevanjih začne škodljiv vpliv. To je od zelo kratkovalovnega UV, preko rentgenskih in naprej do gama.

Poslušamo pa samo, GSM seva, Wi-fi seva. Za boga, seva tudi granitna kocka, tudi vi vsi sevate :D


Pred časom sem videl poizkus, da so med dvema GSM aparatoma skuhali jajce. Jaz osebno sem šel preračunavati in izračun pokaže, da vsa energija, ki je v dveh baterijah mobilcev ne zadošča, da bi se na jajcu sploh kaj poznalo. Če upoštevaš še koeficient, koliko te energije je sploh dejansko mogoče ujeti v eno jajce, pokaže izračun, da bi se jajce segrelo za 0,1 stopinje v 10 urah (če ne upoštevamo, da se zraven sproti tudi hladi).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

kekz ::

Še malo o sevanju.

Danes je znano in dokazano, da je radioaktivno (gama) sevanje škodljivo, saj je energijsko zelo močno in je zaradi tega sposobno iz atomov izbijati elektrone (jih ionizira). Včasih ni bilo nobenih teorij in znanja okoli tega in tudi radioaktivno sevanje ni veljalo za škodljivo. Danes teorije imamo in vemo katera sevanja in zakaj so škodljiva.

Ker tega znanja ni bilo, je bila ena prvih žrtev sevanja tudi slavna znanstvenica Marie Curie.
Skoraj celo življenje je delala z radioaktivnimi prvinami BREZ VSAKRŠNE ZAŠČITE. Umrla je za posledicami sevanja (levkemija) STARA 67 LET!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Azrael ::

Brainiaci so poskusili skuhati jajce s pomočjo 100 ali še več GSM telefonov. Rezultat pričakovan, surovo jajce... Pred leti je bilo nekako tako gledse neionizirajočih sevan: do 4W na kg telesne teže je še vse sprejemljivo in ne povzroča težav.

Mislim, da so tu samo izkoristili priliko (strah pred sevanjem) in lepo ukinili zadeve, ki jih mularija med poukom lahko uporablja zato, da ura hitreje mine (igre, chat itd). Rezultat teh bližnjic pa je jasno nezbranost, nezanimanje za snov in potem resnični ali namišljeni glavoboli, ko zagusti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Ursus ::

Pred pol leta sem nekje bral, da poteka obsežna raziskava glede vpliva sevanja wi-fi naprav na zdravje, rezultati pa naj bi bili znani konec letošnjega leta-jaz do sedaj nisem še nič zasledil...

Pyr0Beast ::

.. tule so rezultati :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

OChack ::

ce mal pogooglas se marskej najde o skodlivosti wifi, predvsem zarad mikrovalovnega območja 2.5Ghz.
jst ponavad po 2 urag blizine wlan oddajnika (1m) dobim ksn glavobol pa tko tko d neki je na tem, vecje razdalje verjetn ni panike.
seevda se pa izogibam tem kokr se da sm vseen raj u skalnati jami>:D
Int€l inside, IDIOT Outside

Bistri007 ::

To je taka znanost, kot da silikonski vsadki povzročajo raka :|
Neumnost.

Azrael ::

@OChack:

Zaradi teh glavobolov, ki jih omenjaš. Ali jih dobiš vedno, ki misliš, da je Wi-fi vključen, pa če je ali pa ni? Namreč psiha ima pri takih stvareh velik vpliv, kakšen blind test (ko ne veš s kakšno napravo imaš v resnici opravka) daje zelo zanimive rezultate, ne samo pri acvdiofilih.
Nekoč je bil Slo-tech.

...:TOMI:... ::

Glede faradejeve kleke: ne prepušča električnega polja, prepušča pa magnetno polje, ki je glavni vzrok sevanja. Imel se štorijo, ko smo pri eni ženski v bloku montirali sat sistem. Ona je rekla da jo boli glava zaradi "sevanja", zato smo premaknili krožnik na drugo stran stanovanja in glava jo je "kao" nahala boleti. Kako more biti sevanje pri sprejemniku, ko pa zraven ni oddajnika. To je tako kot moj prijatelj, ki govori da ker živi zraven trafo postaje, da bo imel raka pa zbolel bo... trafo je zaščiten, sevajo vodniki ne pa transformator. Glede wifija: pri wifiju so čisto male moči oddajanja (mnogo manjše kot npr. pri gsmju) zato pomoje ni potrebe zganjati preplaha zaradi wi-fija. Ruter ima doseg okoli 100m ali več, mobitel ima pa na vidni razdalji tudi 20km od bazne postaje.
Tomi

edge540 ::

>>jst ponavad po 2 urag blizine wlan oddajnika (1m) dobim ksn glavobol

Jaz sedim točno meter (+-10cm) od oddajnika. Tak ene 6-8ur vsak dan. Še vedno diham. V bistvu me niti glava ne boli. Mogoče pa sem imun:D

Pyr0Beast ::

To je taka znanost, kot da silikonski vsadki povzročajo raka
.. ojoj še en.
Si slučajno kdaj slišal, da se silikon topi v krvi in se nato nalaga v maščobah (meddrugim tudi v možganih)?
Sicer se ne topi veliko, ampak v 5h letih se nabere in to veliko. Polarnost/nepolarnost my ass.

Jah, WiFi je res v mikrovalovnem območju in bi znal segreti kakšen košček možganov (takoj za lobanjo), vendar pa vpliva zgleda ni.

@OChack
jst ponavad po 2 urag blizine wlan oddajnika (1m) dobim ksn glavobol pa tko tko d neki je na tem, vecje razdalje verjetn ni panike.

Kaj pa če oddajnik oddaja še kakšen visokofrekvenčen zvok poleg RF?
Zna biti kakšen regulatorček. V službi pri fotru imajo neke poceni monitorje (oz. so jih imeli, ker so jih zmetali stran zaradi tega), ki oddajajo visokofrekvenčen zvok na pragu slišnosti (dejansko skoraj ne slišiš, dokler ne prideš blizu). Ko sem bil ene 15 min v njegovi pisarni sem skoraj popi ... zaradi tega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

xabre ::

Silikona se že dolgo ne uporablja več, BTW.

...:TOMI:... ::

Zdej mi pa povejte kaj dons ne škoduje?? Kmetje se grejo "bio" prehrano (kako more bit bio če sta zrak in zemlja onesnažena od izpušnih plinov). Sevanja okol ns je ogromno (GSM, TV, radio, UKV, WI-FI, električno omrežje...). Pomoje se je brezveze sekirat zarad tega. Živiš zdravo pol te pa en avto povoz al pa te zadane kap pa je usega konc. Uživaj dokler živiš pa je.
Tomi

Tomay ::

Najboljše, da daš wifi router w mikrovalovno :)

Ali pa tako kot jaz k sosedu. :)
Voodoo 4Ever

desperados ::

mogoče bo pa to ugodno uplivalo na ceno wlan aperatur:)

r0b3rt ::

zgol bullshit, saj je logično da ma neko sevanje, saj danes seva že skoraj vsaka stvar, toda to je zanemarjivo v primerjavi z drugimi elekto-magnetnimi itd. valovanji... lahko smo srečni, da pridemo sploh še živi s ceste... potem takem bomo tudi mi umrli prej, zaradi ČERNOBILSKE "nesreče", in raznih Ameriških poskusov z AT bombami... konconcev napovedujejo konec sveta: ogrevanje ozračja... Živite kot da je to vaš zadnji dan

Matrin ::

S temi sevanji se pa res preveć sekira folk. Ne rečem da ni nevarnosti, ampak saj je omejeno z predpisi in določili. Poleg tega pa še nič ni konkretno dokazano. Najmanj na kar vpliva je počutje osebe, samo mogoče pa to ni tako slabo. Gremo preizkušat kakšna valovanja nas spravljajo v dobro voljo.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

@LOL ::

Ne rečem da ni nevarnosti, ampak saj je omejeno z predpisi in določili. Poleg tega pa še nič ni konkretno dokazano.

No sej tut s cigareti je blo tko dolga leta da kao niso škodljivi.
Ne vem no jaz recimo že mobitel nikol ne nosim kje pri jajcih (oziroma v hlačnih žepih).>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

Bistri007 ::

Bistri007:To je taka znanost, kot da silikonski vsadki povzročajo raka

Pyr0Beast: .. ojoj še en.
Si slučajno kdaj slišal, da se silikon topi v krvi in se nato nalaga v maščobah (meddrugim tudi v možganih)?
Sicer se ne topi veliko, ampak v 5h letih se nabere in to veliko. Polarnost/nepolarnost my ass.


Ja, si slišal da je ameriška FDA kak teden nazaj spet dovolila silikonske vsadke? Seveda je moralo pred tem propasti Dow Corning Corp.

Na začetku 90. je en aparatčik v FDA, ki se je slinil k levičarskim skrajnežem, prepovedal vsadke brez vsakih znanstvenih dokazov. In propadlo je podjetje Dow Corning Corp. in na milijone žensk je zaradi tega trpelo.

Tudi eko-fundamentalisti nasprotujejo jedrskim elektrarnam, ki so dejansko okolju mnogo bolj prijazne kot ostale vrste elekrarn.

strangepeople.press

Pyr0Beast ::

Ne, tega pa nisem slišal :D

Ampak, da bi milijone žensk trpelo brez silikonskih vsadkov ... ??


eko-fundamentalisti. Ja, kaj češ. Zame so en kup be*****.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

acerAspire ::

>>>>>>>>>Tomay: Ali pa tako kot jaz k sosedu. :)

To je dobra varianta. :D

Suhy ::

Jst pa, ko me zazebe v roke, poprimem za mojo brezžično miško. Po 5 minut v vsako roko in mraza več ni :)

Veliko raziskav in testov je podkupljenih zaradi takšnih in drugačnih interesov..

Mogoče je kaj resnice v oddaji Bullshit: primer pasivno kajenje, pred leti se je govorilo, da pasivni kadilci dobijo 90% sranja, ki ga dobijo kadilci. V Bullshitu so ovrgli vsakršno povezavo med pasivnimi kadilci in rakom..
Sej ne rečem, da nič ne vdihnejo, samo eno je da vdihneš neko sranje, drugo pa da zaradi tega zboliš..
Pa sej smo ljudje zlo odporna bitja, ne pa neke spužve da nas pobere zaradi vsake malenkosti.

Baje je med nami še vedno sevanje od velikega poka :D fear that

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Suhy ()

strictom ::

Bullshit globalnih razsežnosti! Tam rumen drek že!

Moja rti tudi seva! Še posebej ko se jajc nažrem pol pa serjem k vidra! A se morm bat ene horde staršev z baklam da me odstranijo!?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Jst ::

Dva metra stran od mene stoji meter in pol velika wifi antena. Povzroča mi halucinacije, diarejo, shizofrenijo ter parkinsonovo bolezen. Sedaj čakam še na drugo, večjo anteno - hočem več halucinacij.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

kekz ::

A imaš anteno iz arzena?8-O :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Top Gear/Jeremy Clarkson] - Best of (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7311630 (7784) Binji
»

Izumitelj Wikipedije načrtuje iskalnik

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
314251 (2771) JDK6
»

Dinozavri prej ptiči kot kuščarji?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
335366 (4228) hunter01
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
336540 (5516) Dax
»

Kako prisluškovati svetu

Oddelek: Novice / Zasebnost
262671 (2671) MrStein

Več podobnih tem