»

Windows in Linux skupaj?

Microsoft - Ena malce drugačna novica, ki, za spremembo, ne govori o večnem nasprotju in rivalstvu med Microsoftom in Linux skupnostmi, temveč o sodelovanju.

Microsoft je objavil namero o sodelovanju pri projektu s podjetjem XenSource, kjer namerava ponuditi podporo skupnosti Xen pri razvoju odprtokodne programske opreme za virtualizacijo operativnih sistemov.

Cilj tega sodelovanja naj bi bil, da bi se različice Linuxa, prilagojene za Xen, lahko izvajale tudi v napravah, ki bodo uporabljale Microsoftovo bodočo virtualizacijsko tehnologijo, po kodnem nazivu Viridian.
Ne glede kaj je v ozadju, se bosta oba nasprotujoča si tabora malce zbližala in uporabniki bomo imeli kakšno korist od tega.

33 komentarjev

Adobe in Microsoft ter PDF

ZDNet - Microsoft bo, kot kaže, iz Officea 2007 odstranil funkcijo, za pretvorbo dokumentov v PDF format zapisa. S tožbo mu je namreč začel groziti Adobe. Adobe je namreč zahteval, da Microsoft funkcijo shranjevanja v PDF zapis prodaja (kot dodatek) ali jo odstrani ali pa se pripravi na protimonopolno tožbo.

Microsoft, ki sicer odgovarja, da tokrat Adobe zahteva prepovedano dogovarjanje o ceni, se bo pred grožnjo očitno uklonil in funkcija bo na voljo kot brezplačni dodatek, ki ga bodo uporabniki lahko namestili preko Microsoftove spletne strani, ne bo pa del Officea 2007. Dodatno bo le kot dodatek na voljo tudi shranjevanje v Microsoftov lastni, PDF-ju sorodni zapis, XPS.

Tudi XPS namreč Adobe vidi kot grožnjo enemu svojih paradnih konjev in ga moti tudi podpora XPS v prihajajoči Visti. Tako bo Microsoft tudi v Visti proizvajalcem računalnikov omogočil odstranitev visokonivojske XPS funkcionalnosti. Pri vsem skupaj je zanimivo, da Adobea podobna funkcionalnost OpenOfficea, Starofficea,...

105 komentarjev

Spet je vroče na sodišču Evropskih skupnosti

Slo-Tech - Po kratkem premoru se bitka med EU (Evropska komisija) in Microsoftom nadaljuje. Včeraj, v ponedeljek, sta se sestali obe strani v Luksemburgu, kjer sta podali nekaj argumentov. Gre namreč za enega največjih procesov proti zlorabam monopolov v zgodovini, z ne majhno denarno kaznijo. Po podatkih naj bi šlo za kazen v velikosti približno 10% letnega dobička. Dokončna odločitev bo znana nekje konec letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega.

Poleg tega je zanimiv še en podatek. Microsoftu je bilo naloženo, da evropskemu trgu ponudi operacijski sistem brez integriranega predvajalnika WMP. In kaj se je zgodilo? Prodali niso niti 2000 primerkov. Vir: ZDNet in 24ur.

121 komentarjev

Sun in Google se bosta medsebojno oglaševala

ZDNet - Google in Sun sta sklenila sodelovati pri razvoju in promociji programja, med drugim OpenOffice.org, Jave, OpenSolarisa ter Google Toolbara. Za začetek boste ob prenosu JRE dobili tudi Google Toolbar, Google pa bo poskrbel za promoviranje OpenOffica, v katerem pa bo, če se bodo mravljice strinjale, po novem tudi nekakšna različica Google Toolbara. In vse to je le začetek. Obe podjetji se tako z zduženimi močmi še bolj neposredno podajata v zelje Microsoftu.

15 komentarjev

Microsoft vam legalizira piratske Windows

Slashdot - Pri Microsoftu so se odločili, da začnejo z novo vrsto boja proti piratstvu. Tokrat njihov glavni cilj ni več končni uporabnik, ampak OEM sektor, saj se ravno tam pojavi največ kopij njihovih produktov.

Kako pa bo to izvedel? Ponudili so, da bodo vsem uporabnikom, ki so kupili računalnik pred 1. novembrom in so na njem dobili nelegalno različico operacijskega sistema Windows XP, le-tega brezplačno zamenjali za orginalno različico, pod pogojem da jim izdate, kje ste kupili računalnik. Pri Microsoftu obljubljajo, da proti vam ne bodo izvajali nobenih sankcij. Ne velja pa to za tistega, ki vam je računalnik prodal.

"Naš cilj ni tožiti posameznika, ampak priti do izvora," je izjavil Alex Hilton iz Microsofta.

Na žalost pa se bo zaenkrat to izvajalo samo v Veliki Britaniji, obstaja pa upanje, da se bo "akcija" razširila v primeru velikega uspeha.

62 komentarjev

Piratstvo v EU

BBC - Evropski parlament je s 330 glasovi za in 151 proti sprejel antipiratski zakon, ki zaobjema široko področje piratstva, od ročnih torbic do digitalne glasbe. Po določilih zakona bi lahko pirate doletela celo zaporna kazen, vendar so bili kasneje predlogi za takšne sankcije opuščeni. Poznejši amandma je kazni omejil na profesionalne organizirane pirate, ne pa tudi na navadne smrtnike, ki doma prenašajo glasbo za lastne potrebe. Klik!

6 komentarjev

Microsoftova zaščita proti kopiranju CD-jev

News.com - Sicer novica malce starejšega datuma, a vseeno vredna objave.

Torej, vsled piratov je glasbena industrija vložila veliko sredstev v zaščito CD-jev pred nelegalnim kopiranjem, a vseeno so te zaščite kaj hitro podlegle nadebudnežem s preveč časa ... Samo spomnimo se lanskoletnega fiaska pri Sonyju, ki je porabil na milijone dolarjev za zaščito, ki so jo pirati zlomili z navadnim alkoholnim flumastrom. Microsoft seveda meni, da ima rešitev. Boljšo, kakopak. Le ta se imenuje ... Windows Media Data Session Toolkit.

Zaščita omogoča, da bodo podatki oz. pesmi na ploščku zapečeni v dveh plasteh; v eni bodo podatki za avdio (CD-Player) in v drugi za računalniške komponentne (CD-ROM).

Universal music in EMI, dve največji založniški hiši, se že veselita novega odkritja. Klik!

20 komentarjev