» »

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

Slashdot - Kot smo že poročali je filmska industrija napovedala plaz tožb proti nelegalnemu prenašanju filmov preko raznih peer-to-peer omrežij. Niso pa natanko povedali katera peer-to-peer omrežja bodo pod napadom.

Možen odgovor na to vprašanje nam mogoče lahko ponudi članek na Yahoo News. V članku je namreč zapisano, da program za izmenjavo datotek po peer-to-peer omrežju, BitTorrent, povzroča skoraj neverjetnih 35% vsega prometa na internetu od katerega bi naj bilo največ odstotkov posvečenih pretakanju filmov preko spleta. Avtor programa sicer pravi, da Hollywood vsekakor ne bo samo gledal kako se njihovi filmi nelegalno prenašajo po internetu, vendar dvomi ali bodo tovrstno početje pri filmskih hišah lahko ustavili.

John Malcolm direktor MPAA je v članku že dal slutiti, da bodo prav uporabniki BitTorrenta tisti, ki bodo v največji meri tarča flote odvetnikov filmskih hiš.

Hitro zbrišite vse filme iz diskov s torrent odjemalci vred...

83 komentarjev

«
1
2

Black Dragon ::

DAMN to ni dobra novica :(
Upam da bodo odnesli kožo kokr jo je eMula ....

Je pa lepa cifra 35% ni kej :D
Time will tell.

RejZoR ::

Pri BitTorrent protokolu se ne da govorit o omrežjih,ker jih ni.
Tko da je tud nadzor težji,hkrati pa je čedalje več zaprtih BitTorrent sharing skupin tipa TorrentBits,kjer se težko nadzoruje.
Hkrati pa je BitTorrent protokol dobro sprejet s strani legalne uporabe,saj ga čedalje več uporablajajo strani posvečene igram.
Recimo www.3dgamers.com je ena takih. Nedolgo nazaj pa se je Need for Speed: Underground 2 Demo razpečeval ravno preko bittorrent protokola.
S takim početjem fino razbremenijo svoje serverje,hkrati pa so vsi deležni visokih DL hitrosti.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

iElectric ::

Te v zaporu vpraša: zakaj si ti tukaj? - Hja, bittorrent pač :>

Tilen ::

domen555, hehe n1. >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Spc ::

Zgleda, da jim gre to v nos če posodiš film, ki si ga kupil z svojim denarjem prijatelju, ki stanuje v recimo v avstriji.
Posoja je vedno večji kriminal nič več ne smeš posojati.


8-O

mlamat ::

He he... Slovenija ne odgovarja agenciji Reuters...

Sites like Slovenia-based Suprnova (http://www.suprnova.org) offer up thousands of different torrents without storing the shows themselves.

Suprnova is a treasure trove of movies, television shows, and pirated games and software. Funded by advertising, it is run by a teen-age programmer who goes only by the name Sloncek, who did not respond to an e-mailed interview request.

Jux ::

pazite se ZDA, slonček je bojda iz fužin
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

miguelslo ::

Slonček je car 8-)
_____

KoKi ::

jaz se s tem nebi igral. ce ste gledali 9/11, ste vidli kdo je mel vse prste poleg, ko je slo za biznis (nebi rad imena nastevo ker bi pol keri reko da je anti-? izjava :\) in glede na to, da je bush spet predsednik in da je sloncet tak kriminalec, ga lahko hitro razglasi za terorista ... pol smo pa po gobe.
# hackable

HairyFotr ::

...and we shall not rest until we catch mr. slónchek, the main al kaida internet officer>:D

AtaStrumf ::

Slej ko prej bojo itak vse p2p sisteme uničili, tako da loadajte dokler še lahko, pol bo šlo bistveno težje in bojo mogoče spet tisti pravi piratski kanali zaživeli.

alexb ::

Mogoce bodo pa sloncka zamenjali za sadarja [:D]

MArko ::

slon13 je car... ane DrM? :)

frenk ::

no nej en do mene pride težit da sm kršiu to pa to ker sm uporabljal torrenta...bo take fasal>:D...treba bo nardit kakšen program s kriptiranjem prenosa:))

Grey ::

To se bo nadaljevalo v nedogled. Tega "lahkega" piratiziranja se ne da ustavt in se ga nikol ne bo na tak način. Rešitev obstaja samo v preureditvi ekonomskega sistema po celem svetu, kar bi zahtevalo sodelovanje skoraj vseh držav. Praktično bi to lahko že izvedli v EU. Sam so preveč leni in butasti. Založniških hiš ne potrebujejo, ker je to potrata njihovga in našga dnarja. Kje ti bo človek pri zdravi pameti dau za špil več kokr 5k SIT? Mislm, da so taki junaki zelo redki. Zarad mene naj jih lovijo kokr jih hočjo...ustavl jih ne bojo nikol. Filmi so pa tud preveč preveč precenjeni. Igralci služijo milijone samo zato, ker so posodil svoje telo in glas za film??!??! GIVE ME A BREAK! Js bi ta dnar raj vidu v neki znanstveni raziskovalni ustanovi, katera vsaj doprinese neki človeštvu.

Tr0n ::

Ojej

/zacne panicno brisati datoteke

Atos ::

@ Grey

Samo tudi v raziskovalnih ustanovah delajo ljudje, ki pa za normalno življenje potrebujejo razvedrilo in zabavo, katero pa (mogoče je to malo žalostno) najdejo v filmih in igrah... Drugače pa dober point 0:)

Jux ::

the pirate bay je kr hud pejđ, hehe.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Hair ::

Mene pa zanima, kakšna je tista realna nevarnost da me kaznujejo, če v povprečju doldajem 1, šeram pa 5 filmov, in po kakšnem sistemu se mislijo tega lotit.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

sash69 ::

tako je grey!!ko bi jim vsaj nekdo lahko to dopovedal!!!pi****:8)

Dr_M ::

MArko: a ves da :)
no ja...je moj sosed ane :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Poldi112 ::

Tudi ce bi bile igre 5k bi jih malokdo kupil, ce jih lahko dobi prakticno zastonj na netu. Vse je samo ponudba/povprasevanje. Biti jezen ker so spili dragi je pa nesmiselno. Ce bi hipoteticno prisel pred sodnika, ti argument, da so pa spili predragi za kupit ne bi cisto nic pomagal. Se strinjam da so dragi, ampak so what?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Grey ::

Tuki se pa ti motiš. Vsakdo ima neko psihološko mejo notr, ki mu določa vrednost stvari. Js naprimer bi plaču teh 5k SIT za kterkol špil k bi biu, pa tud če bi biu original piratiziran zaston na netu. Original je le original.

Keyser Soze ::

NE 5 tisoč je še vedno preveč. Za moje pojme tam 3 tisočake za igro. In kakšna 2 tisočaka za film na DVDju. Oz. 500sit za ogled. Ampak za to imamo videoteke ne?

Mavrik ::

Keyser: Ljudje, ki sedaj piratizirajo ne bi orginal špilov kupovali pa čeprav bi bili po jurja,
The truth is rarely pure and never simple.

RejZoR ::

O Mavrik,si napredoval ;) Jest vem da bi za 5K nov špil sigurno kupil. 10K je pa kr mal huda. No vbistvu so zdej že rajši 12 in 13k ker 10k očitno ni blo dost:\ Pa seveda če si špil sploh zasluži pozornosti.Recimo The Sims 2 je vreden 10K,medtem ko nekih Ninja Super Mutant Turtels ne moreš pričakovat da bo folk kupoval za 10k.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Atos ::

no ja... čeprav je redko, da bi kupoval orginal programje in igre (vseeno sem jih nekaj že kupo) pa vem, da se takrat boljše počutiš... ne vem zakaj:D no, vsaj jez 0:)

darkolord ::

Pri bittorrentu je še najlažje koga zasačit, glede na to da se lepo prikazujejo vsi IPji...

CCfly ::

To je res samo torrent dajo gor in imajo celoten spisek.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

maticm ::

je že kdo zaradi tega obvestila zaprl torrent program?????

RejZoR ::

@darkolord
Če imajo namen monitorat uporabnike je prikaz IPja najmanjši problem.
To je samo stvar designa,prikazati pa se jih da točno in v vseh P2P klientih. Koneckoncev brez IP naslovov ni mogoče vzpostaviti povezave z drugim peer-om.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

sgdjkdlsugi4 ::

Poleg tega bi verjetno dosti ljudi kupil orginal igro v skatli kot se spodobi ne pa satulji za dvd in usivim listekom ... Ce bi dodali v skatlo kaksno malenkost kot je podloga ali pa obesek za kljuce, bi bil to se en dodaten plus ... No to so ze tak v Jokerju napisali znj-krat, tak da brezveze da se ponavljam ;]

Hux ::

To vi gledate prevec nasplosno. Ta ki rece da je 5k prevec pomoje downloada prakticno vsaki spil ki je zunaj. Meni reicmo ni tesko dat za spil 8k ce je dober ampak povprecno na leto izdajo le mogoce 2 max 3 spile ki so mi vredni sploh nakupa. Na leto je recimo mogoce 5 spilov ki so mi vredni downloada. Za dolocene igre sem pripravlen tudi it do lepega zneska. Tak da eni pac downloadajo vsaki shit pol pa je res tudi 3k dosti ce moras meti vse kaj obstaja.

NA filme pa seveda drugace gledam. Jurja na film je vec kot dovol sej je prakticno za 1x uporabo pa tudi ne downloadam vsaki drek ko pride.

Microsoft ::

Jst sm potegnu ze kr neki iger, filmov in muske. Samo, ce tega (mule oz dcja) ne bi blo, pac ne bi igral iger, nebi gledal tistih filmov in ne bi poslusal tiste muske. Bi pac zaigral kak demo, pogledal kak film na TV in poslusu val202.

Tako, da verjetno skoda niti priblizno ni tako velika, kot je stevilo prenesenih bitov. Jst vem, da sm potegnu enih par iger, ki jih pol nikol nism niti instaliru... Al pa kak labum, ki pol poslusam eno pesm, pa se ta je cist zlajnana.

Ce bi dal za igro 3000 SIT? Hm, mogoce za eno ali dve.
Za film na DVDju 3000 SIT? Nikol. Rajsi pogledam kakega McGyerja ali pa 7th Heaven, pa se nasmejis.
Za audio CD s 15 pesmi 3000 SIT? Dej nehi no! Pa mas ja internet radio.

Jst mislim, da se bo prenasal zastonj, al pa se ne bo poslusal, igral oz gledal.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Poldi112 ::

Jaz iger ne igram vec, musko kupujem originale (ker mp3-jev ne maram), sw pa pocasi zapuscam placljiv (ker ga v bistvu po vecini ne rabim vec). Zdaj 3k za en glasbeni cd se mi ne zdi pretirano, ce je kakovosten. Åvdiofilski cdji nemalokrat stanejo precej vec. Poleg tega jih pa bolj malo kupujem zadnje case, ker imam ze lepo zbirko in bolj malo denarja.

Jimi, ne vem zakaj sem imel obcutek da ti zagovarjas legalne zadeve.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

maticm ::

zanima me kolk tole opozorilo resno jemljete??? Ker jaz namreč še zmer dolvlečem torrente!

Tilen ::

Filmov, kot takih sploh ne downlowdam. Ce je kaka dobra res dobra akcija ali komedija pac grem v videoteko po DVD in si film pogledam. Tistih par filmckov pa ja ne stane toliko. Izposoja namrec. Vsaj za mene se to ne zdi kriticno, gledano s stalisca downlowdanja filmov. Na kratko, ce je film res dober si ga sposodim in pogledam, ce je povprecen pac ne pogledam.

"Problem" je v tem kr vi (nekateri) pac ne morete pocakat, da film pride k nam v videoteke oz v kino in pol dljate vse po vrsti dol. Sem sam proti temu.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Atos ::

@ dojaja

fejst resno... več sploh nimam Azureusa na računalniku pa vse filme sem dol zbrisal... vraga! cel disk sem formatiral!

Poldi112 ::

Pri meni je bolj problem v tem da se mi ne da iti v videoteko.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MasterMind ::

ISP-ji nebi smel tega delat. (človekove pravice) Podatke o tem, da delaš nekaj nelegalnega, dajo samo ob primeru sodnega naloga... No, vsaj Siol dela tako :D.

Glede iger. Iz leta v let postajajo bolj dolgočasni in bedni (po mojih pojmih). Se najdejo kakšne igre, ki so vredne svojega denarja, vendar jih je vedno manj v primerjavi s starimi časi. (C&C, RA, StarCraft itd.)
Gentoo, KDE uporabnik.

Hux ::

zanima me kolk tole opozorilo resno jemljete??? Ker jaz namreč še zmer dolvlečem torrente!


Ne nic kaj prevec resno. Sicer pa se vedno obstaja Peerguardian. Sem se ravno vclano v DVD torent :D

fizolcek ::

Pomoje tud v EU ni daleč čas, ko bodo moral ISPji ukrepat, če bodo dobili obvestilo o kršenju copyright pravic od lastnika le teh, tako kot to majo v USA. In če ISP tega ne upošteva je potem soodgovoren za to, potem bo heca kmal konec, sploh če boš hotel obdržat ADSL, ker trenutno glih ne moreš kam drugam, če ti siol skensla ADSL.

Wox ::

No ja. Tole o tej zadevi meni eden od administratorjev ene od množice strani s torrenti:

Our servers are in the Netherlands, not the US. Furthermore, there is nothing illegal about our servers so they would have no legal grounds to seize our servers. If the MPAA were to even try and gain access to our servers, it would be denied at the front door and if they were to take any illegal steps to obtain information, they would be too busy dealing with their own lawsuit from us for 100M USD for breaking privacy laws, hacking or whatever other means they may use.

We also run a block list on our server (like peer guardian that you might use on your home PC) to prevent known "Agents" IPs from even seeing the front page let alone accessing any stats or forums.

So I will say this again (I seem to have a habit of repeating myself)

Nothing that happens in the US can in any way effect the security of our website. Our servers break no laws and are nowhere near the jurismydicktion of the MPAA.

Paladine

PS. Just because we run a blocklist, it does not mean you shouldn't. My advice to anyone who wishes their privacy to be respected, is to run a block list 24 hours a day, because these people are in it for the money, so they will use any means they can within law to gain access to your PC. They are more corrupt than the so called "pirates" and I suspect their fees to the movie companies probably far exceed any real revenue these movie companies lost as a result of piracy.
Commodore 64

rekunius ::

jaz uporabljam bit torrent samo zato, da dobim kak anime, ki jih roko na srce nobena evropska televizija ne predvaja (razen viva, sam teh se mi pa ne da gledat ker je prepozno takrat :D)
Filme hodim v kino gledat, sem filmofil, samo je pa res da mi v zadnjem času primanjkuje potrebnega časa da bi šel v kino in si ogledal kak film, zato kdaj pa kdaj potegnem kak dober film - star in nov.
Je pa res da ameriška filmska, glasbena in igričarska industrija samo reciklira stare teme, novih in originalnih filmov lahko prešteješ na leto na eno mizarjevo roko isto velja za igre in glasbo.

@tematiko iger za 1000 sit: se strinjam, igre bi morale biti cenejše, kar bi lahko dosegli s tem, da bi igre prodajali v paketih po pet ali več za cene 5000 - 8000 sit
Motiti se je človeško.

marS ::

V bistvu je treba najt nek sprejemljiv model za plačilo avtorskega dela v tej digitalni dobi. Avtorske pravice take kot so, so v bistvu presežene. kaj sedaj?
Moja razmišljanja 0:) se nagibajo k temu da bi del plačila avtorstva morali nosit ISPji oz. lastniki infrastrukture, del lastniki serverjev ki omogočajo download oz. p2p in del uporabniki.
Seveda pa so v tem modelu založbe stvar preteklosti oz. predstavljajo samo tisti del kot npr. sedaj kak delavski sindikat.:8)
sam to je preveč utopično, kajti nihče ne bo odstopil svojega kosa pogače oz. pristopa do korita kot ga ima sedaj>:D . In vse bo teklo v smislu preganjanja in tožb naprej. kar pa ne vodi nikamor, samo v slepo ulico in nasilje, konflikte, antagonizem in sovraštvo.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Hux ::

Ena resitev je da zaloznike killajo in otrokom ki zacnejo z 5tim razredom osnovne sole dajo master kard. Lol.

Btw. pa novi peerguardian zere samo 140K rama in cisto nic ne obremenjuje procesora kot predhodnik.
http://www.methlabs.org/methlabs.htm
Se splaca pa tudi ce se pocutis kot da mas diplomatsko imuniteto :D

Zvedavec ::

Najbrž bo nadzor nad kršitvami avtorskih pravic postal bolj ali manj nemogoč in bo postala edina smiselna možnost, da se jih pač ukine. Bomo pač poslušali glasbo, ki jo bodo ustvarjali ljudje iz lastnega užitka in ne zato, da bi zaslužili. Verjetno se bo tudi za filme z razvojem računalniške animacije dalo najti rešitev, kjer bodo ljudje lahko sami (oziroma v skupinah kot odprte programe) delali filme in jih delili z drugimi. Za programsko opremo je pa rešitev tako jasna - odprta koda. Saj je že tudi zdaj v Sloveniji recimo tako, da nekdo praktično ne more živeti od tega, da bi bil pisatelj, ljudje imajo neko službo in pišejo v prostem času. Isto bo pač v prihodnosti veljalo tudi za vse glasbenike, filmarje in programerje.

Microsoft ::

Samo odprta koda se ne pomeni, da je zastonj!!!

Sej Microsoft lahko vrze ven kodo in istocasno za uporabo softvera zahteva licenco.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

darkolord ::

To je samo stvar designa,prikazati pa se jih da točno in v vseh P2P klientih. Koneckoncev brez IP naslovov ni mogoče vzpostaviti povezave z drugim peer-om.

Če vzamem za primer recimo nam zelo znanega "osla" oz "mulo", tam vidiš IP drugega uporabnika le in samo takrat, ko od njega downloadaš oz uploadaš... pri bittorrentu pa enostavno vidiš spisek brez da bi moral čakat al pa sploh prenest kakšen bajt (stvari ki naj bi jo downloadal)..
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri P2P je trenutno najboljši?

Oddelek: Omrežja in internet
163675 (2933) wishmaster
»

torrent tracker

Oddelek: Pomoč in nasveti
194896 (4404) Izi
»

Prevod besede peer

Oddelek: Loža
135212 (4625) celada
»

eXeem -- izpopolnjeni BitTorrent (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5011362 (7873) Darker
»

Filmska industrija gre po poteh glasbene

Oddelek: Novice / Ostale najave
223060 (3060) Bistri007

Več podobnih tem