»

Seagate ponuja 1 TB prostora na magnetno ploščo

vir: VR - Zone
VR - Zone - Gostota zapisa podatkov na magnetnih ploščah v 3,5-palčnih diskih stalno raste, kar je vnovič potrdil Seagate. Predstavili so namreč prve diske iz serije Barracuda XT, v katerih je na eno ploščo mogoče zapisati kar 1 TB podatkov. Te plošče bodo uporabili v vsaj štirih modelih, v 3 TB disku s tremi ploščami, v 2 in 1,5 TB različicah z dvema ploščama in v 1 TB različici, v kateri se bo vrtela ena sama plošča. Ceni za manjša modela še nista znani, a je priporočena prodajna cena za prostornejša diska visoka, 300 ameriških dolarjev za 3 TB različico ter 200 ameriških...

3 komentarji

Microsoft RickRollal pirate

Naslov za reševanje težav z BitTorrentom

vir: Slashdot
Slashdot - Na lanskoletni konferenci Tech·Ed v Avstraliji je Microsoft RickRollal nekatere uporabnike brezplačnega konferenčnega WiFi omrežja. Težava je bila, da so prvič od leta 2004, ko so pripravili prvo takšno konferenco, izkusili težave z delovanjem interneta pri nekaterih uporabnikih. Po podrobnejših pregledih omrežja so ugotovili, da je le majhen delež uporabnikov odgovoren za veliko večino prometa na 100 do 150 megabitni povezavi v svet, po dodatnih pregledih...

32 komentarjev

Odpuščanja, težavnih in bleščečih 5 proizvajalcev strojne opreme

SiliconValley.com - Scott McNealy je z mesta predsedujočega Sun Microsystems odstopil zaradi finančnih neuspehov podjetja. Novi predsedujoči, Jonathan Schwartz, je po mesecu dni napovedal črtanje 5.000 delovnih mest, kar je minimalna številka, ki so jo predvideli. Ostaja še 37.500 zaposlenih.

Odstopila sta tudi dva vodilna moža Sony BMG-ja: Dona Iennerja in Michele Anthonya, uradno zaradi zmanjševanja stroškov in iskanja novih smeri. Zaradi finančnega škandala so pri McAfeeju odpustili glavnega svetovalca Kenta Robertsa.

Globalizacija oziroma cenovna revolucija, kot jo bolj nevšečno imenuje kapital, je udarila tudi po nekoč paradnih konjih informacijske dobe. IBM se je že lansko leto umaknil iz področja strojne opreme, prav tako so na teh področji v težavah HP, Cisco Systems, Motorola in Sony.
Na drugi strani imamo pet uspešnežev: SanDisc, Apple Computers Inc., Jabil Circuit, Network Appliances in Seagate Technology. Kot so pri Wired lepo povzeli Forebesovo analizo: "Namesto, da bi iskali zlato...

0 komentarjev

Resnica o Suprnova.org

Slashdot - Sloncek je po enem letu molka končno razkril resnico o dogodkih, ki so vodili k zaprtju - največje strani z bittorrent povezavami Suprnova. Poroča, kako so nekega dne na njegova vrata potrkali slovenski policisti in mu zasegli 2 računalnika in kup ostale opreme. Sledilo je pol leta vlačenja po slovenskih sodiščih, dokler naši vrli organi postopka niso ustavili in mu stvari celo vrnili. Ampak najbolje, da si preberete sami.

137 komentarjev

MPAA na pohodu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, je v zadnjem tednu svojo "mafijsko" pot končalo kar veliko število popularnih strani za izmenjavo datotek preko spletnega servisa BitTorrent, kot so na primer: Suprnova, TorrentBits, DVDRCore, Phoenix Torrents, Youceff Torrents ... Krivec za zaprtje je po vsej verjetnosti MPAA (Motion Picture Association of America), ki je prejšnji teden napovedala, da bo uvedla bolj krute sankcije proti upravljalcem BitTorrent strani, ki gostijo povezave do nelegalnih vsebin (predvsem filmov in iger) in internetnim ponudnikom, ki dovoljujejo ponujanje takšne vsebine na njihovem omrežju.

V kratkem pogovoru z administratorjem Suprnove, slonckom, sem izvedel, da je zaradi prevelikega pritiska oblasti sam prostovoljno ugasnil najbolj obiskan spletni servis za izmenjavo datotek na internetu.

Po podatkih večjega slovenskega ponudnika dostopa do interneta zaradi te akcije ni bilo opaziti nobenega upada prometa.

Na novico sta nas opozorila Jux in MKrmec.

111 komentarjev

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

Slashdot - Kot smo že poročali je filmska industrija napovedala plaz tožb proti nelegalnemu prenašanju filmov preko raznih peer-to-peer omrežij. Niso pa natanko povedali katera peer-to-peer omrežja bodo pod napadom.

Možen odgovor na to vprašanje nam mogoče lahko ponudi članek na Yahoo News. V članku je namreč zapisano, da program za izmenjavo datotek po peer-to-peer omrežju, BitTorrent, povzroča skoraj neverjetnih 35% vsega prometa na internetu od katerega bi naj bilo največ odstotkov posvečenih pretakanju filmov preko spleta. Avtor programa sicer pravi, da Hollywood vsekakor ne bo samo gledal kako se njihovi filmi nelegalno prenašajo po internetu, vendar dvomi ali bodo tovrstno početje pri filmskih hišah lahko ustavili.

John Malcolm direktor MPAA je v članku že dal slutiti, da bodo prav uporabniki BitTorrenta tisti, ki bodo v največji meri tarča flote odvetnikov filmskih hiš.

Hitro zbrišite vse filme iz diskov s torrent odjemalci vred...

83 komentarjev

Filmska industrija gre po poteh glasbene

Slashdot - Po zgledu glasbene industrije je tudi filmska industrija oznanila, da bodo že ta teden začeli s tožbami proti uporabnikom, ki nelegalno delijo filme preko interneta.

Glavni cilj tožb bodo oboževalci, ki delijo večje količine digitaliziranih filmov preko peer-to-peer omrežij, niso pa omenili natanko katero omrežje bodo vzeli pod drobnogled. Pri MPAA (Motion Pictures of America), filmski različici združenja RIAA, niso hoteli dati nobenega komentarja, so pa povedali, da bo njihov šef podal podrobnejšo izjavo danes. Filmski studii ne pravijo približno koliko tožb bi naj bilo, se je pa omenjala številka okoli 200.

MPAA trdi, da zaradi piratstva izgubilo približno 3 milijarde dolarjev letno, ne omenjajo pa koliko od tega pa naj bi po njihovem "prispevalo" internetno piratstvo. Edino kar omenjajo je, da je "industrija zaradi nalinijskega piratstva ogrožena".

Gotovo bodo s tem izkoreninili piratstvo ravno tako kot so ga dejanja združbe RIAA.

22 komentarjev

Snemanje filmov bo uradno prepovedano

Slashdot - V Kaliforniji nameravajo ljudske oblasti uvesti nov zakon - prepoved vnosa snemalnih naprav v kinomatografe. Do tega bi naj jih prisililo dejstvo, da večino filmov, ki so na internetu, posnamejo z raznimi kamerami, kar pa odžira dnevni kruh tako velikim filmskim združbam, kot tudi navadnim prebivalcem, ki delajo v Hollywoodu.

Kazen, če te seveda sploh dobijo, naj bi znašala 2,500 ameriških dolarjev, čaka pa te lahko tudi zaporna kazen do enega leta. Zakon, ki trenutno prepoveduje navadne kamere, telefone in druge elektronske naprave z kakršnimikoli kamerami, bodo stalno dopolnjevali, da bo šel v korak z razvojem elektronike in bo redno vključeval nove prepovedi na različne naprave. Klik!

Seveda pa lahko film posnamejo še v 1000 drugih dvoranah...

19 komentarjev

Po RIAA in MPAA sedaj še filmski studiji

Overclockers.com - Vsi ste že slišali za razne akcije?, ki jih je izvajal ameriški krožek za glasbene ustvarjalce (RIAA) in po novem tudi njihov filmski ekvivalent (MPAA), da bi ustavili piratstvo. Nekatere so bile bolj, druge malo manj uspešne, ampak na splošno prav velikega učinka do zdaj še ni bilo zaznati.

Morda je to vzrok za najnovejši razvoj dogodkov, ko so začeli posamezni filmski studii pošiljati grozilna pisma direkno uporabnikom peer to peer programov. Kar pa je morda še najbolj presenetljivo pri vsem skupaj, je, da so udarili nikjer drugje kot v Evropi, kjer smo se do sedaj počutili precej varne pred ameriškimi združenji. Kakšne posledice se obetajo dobitnikom teh obvestil in ali bo tak direkten nastop kaj bolj učinkovit, za zdaj še ni jasno, vsekakor pa protipiratsko gibanje dobiva vedno večji zagon. Izvirno novico si lahko preberete tu.

Se je torej vojna prelila tudi na našo stran oceana?

22 komentarjev

MPAA proti DVD-jem za oskarjeve kritike

eOnline - Stalna praksa je, da člani Akademije, ki podeljuje Oskarje, v Združenih državah dobijo DVD-je oz. t.i. "screenerje" filmov, ki se bodo potegovali za najprestižnejše filmske nagrade, akoravno ti filmi še niso uradno izdani na DVD-jih. Praksa gre ponekod še dlje, tako da te ekskluzivne filme dobijo tudi nekateri vplivneži, kot so direktorji, kritiki in podobno.

MPAA temu izrecno nasprotuje, trdeč, da to spodbuja piratstvo, saj so nekateri tako prijazni, da filme lepo "zripajo" in ponudijo celotnemu spletu. Uradnih odzivov produkcijskih hiš še ni. Več o tem.

4 komentarji

Konferenca o P2P

Slashdot - V San Franciscu bo februarja potekala hekerska konferenca o Peer-to-peer networkingu. Stvar se bo dogajala v klubu DNA Lounge, ki ga je naredil legendarni JWZ (najbolj znan razvijalec Mozille, ki je projekt vodil prvo leto).
Predstavljene bodo nove rešitve za izmenjave podatkov, multimedijskih vsebin itd. Kaj bo prišlo za Napsterjem, Kazaa, Gnutello? A se lahko iskanja in prenosi še izboljšajo? Nekaj prihajajočih tehnologij je naštetih in opisanih tule. Peek-a-Booty, ki ga pripravlja Cult of the dead cow, nevidni irc, itd.

1 komentar