» »

Po RIAA in MPAA sedaj še filmski studiji

Po RIAA in MPAA sedaj še filmski studiji

Overclockers.com - Vsi ste že slišali za razne akcije?, ki jih je izvajal ameriški krožek za glasbene ustvarjalce (RIAA) in po novem tudi njihov filmski ekvivalent (MPAA), da bi ustavili piratstvo. Nekatere so bile bolj, druge malo manj uspešne, ampak na splošno prav velikega učinka do zdaj še ni bilo zaznati.

Morda je to vzrok za najnovejši razvoj dogodkov, ko so začeli posamezni filmski studii pošiljati grozilna pisma direkno uporabnikom peer to peer programov. Kar pa je morda še najbolj presenetljivo pri vsem skupaj, je, da so udarili nikjer drugje kot v Evropi, kjer smo se do sedaj počutili precej varne pred ameriškimi združenji. Kakšne posledice se obetajo dobitnikom teh obvestil in ali bo tak direkten nastop kaj bolj učinkovit, za zdaj še ni jasno, vsekakor pa protipiratsko gibanje dobiva vedno večji zagon. Izvirno novico si lahko preberete tu.

Se je torej vojna prelila tudi na našo stran oceana?

22 komentarjev

mchaber ::

Originalna novica na http://www.overclockers.com/?:\

:)
.

Tody ::

me afraid hmm spam mail ? >:D

Damjan Jagar ::

Tudi sam sem doživel nekaj podobnega. Več o tem v tej temi
http://jagar.si

Jeebs ::

Ma jst bom nehal na S-T prihajat samo zarad bednih novic kakršna je tale. DOKLER BO EN JEBEN POFUKAN CD Z MUSKO STAL 4 JURJE NE BO NIHČE KUPOVAL ORIGINALOV!
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Fury ::

sej men se zdi da je bila novica napisana z rahlo sarkasticnim tonom :)

AtaStrumf ::

Jeebs saj te noben ne sili da jo kupuješ, samo piratizirati jo ne smeš. Sedaj se še lahko zezaš, samo to ne bo vedno tako in čas ko to ne bo več tako se relativno hitro približuje, zato je ta novica še kako pomembna. Ko bojo kazni dovolj velike in dovolj pogosto izterjane pač ne bo imel vsak po 500 albumov muske, ravno toliko filmov in vsake najnovejše igre in tudi ti boš kupil kak original ;)

Ta novička je zato, da ne boste preveč šokirani ko se bo to zgodilo. A misliš, da je tako veliko potrebno, da boš nehal piratizirati? Dobijo te lahko FUL enostavno in samo še nekoga ti morajo poslati domov, da te dobi na delu in si mrzel. Par dovolj medijsko odmevenih primerov in vsega bo HITRO konec, ker kazni so že več kot dovolj visoke, samo noben jih ne tala.

Ko bo pa še zaščita avtorskih pravic vgrajena v hardware in OS, pol bomo pa sploh opleli. In to bo v parih letih!!!

NoOrdinary ::

En kup smeha. Mi glih en frend na IRCu prav da na Švedskem majo bojda resno debato da bi zbenal mp3 format. Pa ne vem kok naiven mores bit da verjames da bo cez par let zascita u OS (ok to se nekak gre ce bomo se kr windose gulel) in u hadrwareu (recimo da Intel to nardi in poklon AMDju 95% trga ker se tm niso tko odlocl, kaj sele ene tajwanske firme al kej, mislm znanstvena fantastika).
Men je blazno smesen kok se trudjo in vlagajo enga dnarja u take totalno brezvezne akcije namest da bi ze pocenl CDje recmo in zacel snemat filme vredne tega da gres u kino ne pa uber jajca s kerimi ns bombardiarjo pa kr je najbolj smesen se se najvec sharejo (ja pac vsak more met spidermana). Recimo da bojo res tok tezil da eDonkey network ne bo vec glih varen za sharat, bo pa en napisov novga, keksen SSL transfer p2p pa bo spet vse po starem, oni bojo pa dobl (ne sam prestrasl) ene 100 ljudi, hura za nih:)
Se pa strinjam da bi blo treba neki narest, recimo da se postaves u vlogo enga benda k en let dela na enmu albumu poj je pa 1 teden pred izidom ze na netu:) Po drug stran se pa itak bolj obremenjuje zalozbe k jih siljo z roki da nardijo stvar slabso koker bi lahk itd. tko da na konc je nekak vse u redu, tko da kr lepo sherajmo:P

chuck ::

Delno se strinjam s člankom, ker smo (bomo) v EU bo tudi za nas postal problem. Trenutno najbolj efektivna metoda je, da vsi ISPji v Sloveniji omejijo količino prenesenih podatkov na recimo 10GB (kar je v mnogih EU državah).
Drugače pa bodo pritiski od RIAA in MPAA vedno večji, čeprav mislim, da ne bodo mogli veliko dosežti. Po mojem je veliko bolj efektivna metoda za zaščito aktivacija. OK, pri WinXP ni problem dobiti corporate ključa. Kaj pa pri Windows 2003? Osebno namreč ne morem uporabljati windowsupdate zaradi ključa. Slej ko prej, če že ne pri Longhornu, je čisto možno, da bomo vsi lastniki nelicenčnih oken odrezani od windowsupdate za katerega vemo da je pri MS produkih nuja, še posebno če si 24/7 online.
Tudi pri igrah uspešno uporabljajo zaščito s ključi, da samo s kupljenim ključem lahko igraš na uradnih strežnikih. Osebno kupujem samo originalne igre, kjer je takšna zaščita.

Seveda 100% zaščite nikoli ne bo, vendar je dovolj, da zatežijo uporabo. Naprimer način kako lahko igraš GameCube igre. Glede hardwarske zaščite pa ni tako preprosto. Mnogi mislite, da MS monopol ni problem, vendar kaj če se MS odloči, da bo pri vseh svojih izdelkih zahteval takšno zaščito in hardware. Bomo vsi špilali Linux igre?

Trenutno mislim, da so zlata leta za razne p2p programe, lažje dobiti razni warez kot je sedaj, ne bo nikoli več.

MilkyWay ::

NoOrdinary: tebi priporočam, da si ogledaš in prebereš naslednje strani:
NoTCPA
Against TCPA
Trusted Computing FAQ

Samo še vprašanje časa je, kdaj bo tole prišlo tudi v hardver. V naslednjih Windowsih bo tole zagotovo "zraven".

wishmaster ::

Glede omjeitev:v veliko državah imajo omejen prenos na 10 Gb.Vsak ponudnik ima na izbiro omejen ali neomejen paket.A misliš da bodo s tem kaj preprečili.Notranjega prometa itak ne plačuješ.Tako da bo še wareza.Obstajajo pa tudi fore da to lahko preprečiš.Edina rešitev vsaj za mene bi bila blokiranje portov za p2p omrežja.Samo pol še ostane ftp ...... in bomo spet veselo vlekli dol
Piratstva ne moreš uničiti.Najbolj na k***c mi gre glasbena industrija.Kdo bo pa deval 3000 SIT za cd,če lahko iz emule zastonj potegeneš.Ti problemi so zaradi 10 % glasbenih skupin.
RIAA in MPAA,to so ti luleki na kvadrat.Kdo ba misli da je tak butast da bo plačeval za muzko,filme .... velike denarje če si pa lahko zastonj potegneš dol.Po mojem se zdi da še folk zdaj bolj vleče iz spleta kot prej.Tud jaz ne podpiram RIAA in MPAA.Naj bi bilo tako:ti si potegneš dol album in poslušaš.Prodajati pa seveda ne smep.Čeprav so prepovedali in nas strašijo z marsičim (samo bla bla bla).Najbrž se ne bodo iz amerike pripeljali k meni domov.

RIAA in MPAA:Če bo to kdaj v sloveniji se raj kar danes začnem učiti da jim bom sesul strežnike. :D :\ :\ :D :D
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

NoOrdinary ::

MilkyWay ty za linke, sem pa to poznal ze od preh (hehe, link je na sajtu od nns scripte:))
Sej ne recem da se nc ne dogaja na temu podrocju, samo vseen realno gledan je to men mal glupo. Ker ce samo ena firma ne bi podprla zascite kakrsna kol nej bi bila bojo vsi gusarji kupoval pr njih, isto pr OS. In ce folk se kr uporablja win98 zato da lahko igra liero bos mel pa gor XPje da bos gledov filme pa en "star" p4:) Se pa cist strinjam da bi blo treba neki narest kle, samo to obojestransko, ne pa ignoriranje z obeh strani, se prav ns k vlecemo dol in zaloznikov k pocnejo kr pac pocnejo. To kr je pa v novici pa u linku na forumu je pa en navad ustrahvanje, a te bojo obtozel ker shareas fajl k ma isti ime koker nihov film, a bojo celga samo od tebe dol potegnil in preverl itd.

pivmik ::

RIAA in MPAA bi morala naredit en svoj filesharing program pri katerem pa bi za download filma/mp3ja plačal 4.99?/0.99? in pri tem bi bla kvaliteta in hitrost downloadanja visoka, bi se rešli raznih "lamerskih" eDonkey-ev in Kazaa, ki so polni fakeov ali se downloada počasi.
Pa še od kakšnih reklam v samem programu bi lahko služili.
LP, Gregor GRE^

AtaStrumf ::

Joj, kako vam ne potegne kako enostavno vas lahko dobijo in pošljejo v arest, če hočejo. Saj še kle javno razglašate da piratizirate. Itak da vse te industrije izdajajo ogromno neuporabnega balasta, ki ni vreden 1/10 tega kar hočejo zanj, zato pa tudi ne rabte vsega tega imeti!!!

Tisto kar pa je vredno vašega denarja boste pač morali plačati. Saj tud v trgovine ne greste pa kar ukradete ene hlače, pa tudi mogoče niso niti približno vredne svojega denarja. Pač kupite tisto kar lahko, ker je sistem organiziran tako da, bi vam bilo jako žal če bi vas dobili pri kraji.

In ko bo enkrat tak sistem tudi pri digitalni kraji, bo VEČINA, ne rečem da vsi, ampak večina prenehala z piratiziranjem. Kupili boste malo več kot sedaj, doma boste imeli pa precej manj materiala, za katerega itak pravte da ni vreden svojega denarja. Zakaj pol sploh imet to? Musko itak prej slišite, za filme in tudi albume obstajajo ocene v revijah, za igrice demoti in ocene v revijah, najbolj bo morda to bolelo pri programih, ki so res enostavno predragi, brez njih pa tudi skoraj ne moreš. No ja, pa saj bo itak vse v naslednje winse vgrajen :D, pa tudi dobrega freewarea je kar nekaj.

Vse kar je potrebno je, da se politika odloči da zakon podpre tudi z par odmevnimi racijami in to bo to. Za večino folka tukaj velja tudi tole: Če sami ne boste dovolj pametni da nehate, vam bojo pa matke prepovedale >:D!

flipflop ::

Če jim rata omejit P2P programčke in uporabnike,jst zaradi tega ne bom kupil nobenga špila al pa filma več kot zdaj. Mogoče en špil na leto,pa še to ne verjamem. 10k za špil pač ne mislim dat,si raj kako drugo stvar kupim.

Crimson_Shadow ::

Ma ne moreš primerjati hlač z digitalnimi vsebinami. Če ukradeš hlače jih trgovina nima več, v primeru "ničel in enic" pa fizično ni nihče oškodovan. Razen takrat ko "tat" odnese original sam, ampak to je popolnoma druga reč. To kar delajo RIAA, MPAA in temu podobni, bi lahko počeli prav vsi in na tak način bi bil zločin tudi zastonj talanje kruha na trgu.

MitjaP ::

No, jest bi samo tozu ISPja, da je dal moj naslov.... Pol bi jim pa s tem denarjem placu filme.

darh ::

Ma ne moreš primerjati hlač z digitalnimi vsebinami. Če ukradeš hlače jih trgovina nima več, v primeru "ničel in enic" pa fizično ni nihče oškodovan. Razen takrat ko "tat" odnese original sam, ampak to je popolnoma druga reč. To kar delajo RIAA, MPAA in temu podobni, bi lahko počeli prav vsi in na tak način bi bil zločin tudi zastonj talanje kruha na trgu.

My point?
Excuses are useless! Results are priceless!

Wox ::

Dajte nehajte s temi novicami ala RIAA ono, RIAA tisto. To je vendar stran za overclockarje. Te bedarije, ki jih spuščajo antipiratska združenja pa lepo puste pri miru.

pivmik ::

Joj, kako vam ne potegne kako enostavno vas lahko dobijo in pošljejo v arest, če hočejo. Saj še kle javno razglašate da piratizirate.

Ne, za njih ni ENOSTAVNO. Za vsakega uporabnika ki ga želijo tožit morajo dobit sodni nalog od sodnika, s katerim je internet ponudnik primoran povedat podatke o uporabniku.
LP, Gregor GRE^

Tody ::

heh trenutno mam jest tko in tok "nelegalne" robe na računalniku, četudi pridej z nalogom preden oni pridejo do mojga compa potegnem kabl za elektriko ven in disk rata nekak nedelujoč. >:D

l_jst ::

Jao take novice mi grejo prou na žiuce. Mislm kaj pa RIAA pa založbe delajo. V fast-track omrežje spuščajo ponaredke. Potem si od uporabnikov SAMOVOLJNO uzemajo IP naslove in jim BREZ dovoljenja pošiljajo grozilna pisma, ki sploh nimajo pravne osnove. Torej a pošiljanje grozilnih pism je pa DOVOLJENO AL KAJ? Pa v pravilih p2p-er omrežij je kje tut omenjen naj se ne šera fakov.

Pa BTW se mi zdi, da koperanje za lastno uporabo, da je dovoljeno. Torej oni k trdijo, da ni pošiljajo lažnivo in nezaželjeno elektronsko pošto brez privolenja in možnosti odjave temu se reče spam, akr je ap kaznivo. Mislm na teh svojih prekonih po dolgem in počes kršjo use zakone za SVOJ lasten dobičk in jih za avtorje boli precej mn kt use une k koperajo.


Saj tud v trgovine ne greste pa kar ukradete ene hlače, pa tudi mogoče niso niti približno vredne svojega denarja.

Jah sam mi pa ne težijo, če si tm hlače pogledam pa kupm blago (CD) in šivalni prebor (komp pa pekača) in si jih lepo sam doma sešijem.


Jeebs saj te noben ne sili da jo kupuješ, samo piratizirati jo ne smeš. Sedaj se še lahko zezaš, samo to ne bo vedno tako in čas ko to ne bo več tako se relativno hitro približuje, zato je ta novica še kako pomembna.

Men se pa zdi, da so te njihovi zlati časi k se ni dal koperat že mim in da pač sam še lajajo.

Pa dejstvo je, da brez piratizeranje se PC-ji ne bi nikolk tolk hitr razivil in en bi mel take dominantne prednosti pred naprimer mac-i K prvi PC k ej pršu ej blo an njem use zlo zlo komot koperat. Poleg tega pa si upam tdit, da ADSL linij sploh en bi šli razvijat še mn pa omogočat po državah, če ne bi blo izmenjave in zato tut usem normalnim ponudnikom ne pride na pamet, da bi omejeval količino prenosa, ker jim ogromn ljudi pol takoj odpove naročnine in isto velja za zaperanje portov pa tut eMule strežniki lahko menajo porte.
Bi blo dobr ce bi kej pocel. (http://www.slo-p2p.tk)

poweroff ::

RIAA seveda ima pravno osnovo za to, da vas preganja - pravna osnova je kršenje zakona o avtorskih pravicah. Sodni nalog bodo dobili TAKOJ, ISP pa bo MORAL dati vaše podatke policiji.

l_jst:
Jah sam mi pa ne težijo, če si tm hlače pogledam pa kupm blago (CD) in šivalni prebor (komp pa pekača) in si jih lepo sam doma sešijem.
Če se že gremo primerjave - potem moraš muziko ali film tudi sam narediti in posneti. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Klasika in klasični izvajalci (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5311582 (10714) BluPhenix
»

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
837262 (7183) wolftrix
»

Filmska industrija gre po poteh glasbene

Oddelek: Novice / Ostale najave
223060 (3060) Bistri007
»

Rabim eno klasično pesem za film

Oddelek: Sedem umetnosti
61635 (1526) zile
»

KaZaA udari nazaj

Oddelek: Novice / Tožbe
102302 (2302) ragnarock

Več podobnih tem