» »

Microsoft priznava, da zanj Linux predstavlja grožnjo

Microsoft priznava, da zanj Linux predstavlja grožnjo

Slo-Tech - Pri Microsoftu menijo, da bo 2005 zanje težko leto, če bo Linux še naprej prevzemal stranke temu programskemu velikanu. V poročilu ameriški komisiji za vrednostne papirje in denarni trg (US Securities and Exchange Commission) so pri Microsoftu navedli, da so v proračunskem letu 2004 sami zaznali le rahel porast prodaje na področju strežnikov, medtem ko je pri Linuxu mogoče opaziti povečanje uporabnikov na vseh področjih programske opreme.

Med drugim se pri Microsoftu bojijo, da bo v letu 2005 povečana prodaja osebnih računalnikov in istočasen uspeh nekomercialnega programja imela znaten vpliv na njihov poslovni uspeh in finančno stanje. Revčki!

42 komentarjev

Tito ::

Na jse scvrejo v peklu ;) ...>:D

mujek ::

Edino pošteno

Imagination ::

To mi delaj. Linux v vse kište namesto MS-a.

Pa bomo na istem kot danes:\
--- Če nekaj stvari, ki bi lahko šle narobe, ni šlo narobe, potem bi bilo zanje veliko bolje, če bi šle narobe!

Skrat ::

Ko porocas dacarjem eno, ko se gres marketing drugo... Resnica je pa verjetno nekje vmes >:D
Free software is a matter of liberty, not price.

Ziga Dolhar ::

varnostna in borzna komisija ... Fantje, vi se resno delate norca?
https://dolhar.si/

SXR ::

To je spodbudno in zelo dobra novica. :)

Sem pa upal, da bodo avtorji, ki imajo ze v nicku nix zvezo malo manj pristranski in se vzdrzali bedastih komentarjev. Se dobro da je zraven link na kaksno bolj resno stran:D .
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

madmitch ::

Ziggga, se strinjam, ta je pa res dobra. Mislim, da bo bolj prav "Komisija za vrednostne papirje in denarni trg". Če je to res pravi prevod sicer ne vem, je pa sigurno OK vsebinsko.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Ziga Dolhar ::

Madmitch: kakšen je uraden prevod, ne vem (bi ga pa zelo rad spoznal), vsekakor pa je tvoj precej ustreznejši ;-). Jaz sem pred časom to "prevedel" po vzoru naše Agencije za trg vrednostnih papirjev ( klik), saj se mi je zdel vsebinsko še najbolj ustrezen (v primerjavi z našo agencijo), pa sklada se s slovarskim člankom v Encarti (U.S. regulatory agency for securities: an agency of the U.S. government set up to regulate transactions in securities and protect investors against malpractice).

Skratka, bistveno je poudarit, da gre pri securities za vrednostne papirje.
https://dolhar.si/

AndrejS ::

Linux pa grožnja MS... to je pa šala dneva. Linux je lahko grožnja le MSjevim OSem , ker se MS ukvarja tudi z drugimi stvarmi kot z izdelavami OSev. MS še je zaznal rahel porast prodaje, tak da ne vem zakaj ta novica. Le kakšni bi bili danes OSi če ne bi bilo MSja ? Konkurenca pa je zmeraj zdrava.

poweroff ::

Popravljeno.
sudo poweroff

Nox ::

> Konkurenca pa je zmeraj zdrava.
Kolkr vem se jo ravno MS otepa..

hruske ::

hehe, na rtvslo.si imajo še nepopravljeno različico. :]
Rad imam tole državico. <3

Jaka83 ::

AndrejS: Se čisto strinjam.

Nox: Kje si pa to slišal?

linuxdady ::

:8) Se opravičujem za bebav prevod (vendar v resnici gre za nadzor varnosti prometa z vrednotnicami) in ker nikakor nisem našel pravih besed, sem dodal v oklepaju original.
Zavračam pa pripombe na mojo pristranskostost samo zato, ker imam v psevdonimu "linux". Novico sem samo povzel, povezavi sem pa dal naslov "Revčki" zato, ker iz novice izhaja, da bodo morali zmajšati poslovne stroške za 1.000.000.000,00 $
Še enkrat revčki! Saj to pomeni vsaj 5 novih patentov v letu 2005 manj!
Se sploh zavedate, kakšno izgubo to predstavlja za človeštvo?

NoOrdinary ::

če je to šala je to precej žalostna šala. če bi microsoftu padu delež vsaj na ene 80% bi se mrbit začel mal po glav praskat pa delat OSje ki si clo zaslužjo tak tržen delež, ti zdej si na žalost pač ne. pa res ne vem kaj folk tolk uživa v teh prekletih windowsih, sploh izjave da je vse user kriv so mi najboljše, nisem vedu da je fora računalnika da se ukvarjaš z OSjem namesto z delom (izjava ala kaj pa si inštaliraš, defrag nucej enkrat na teden itd.), in u windowsih si zdej expert user ce ves kere programe si lahk instaliras brez da bi se os kipnu? glede user friendly pa je men edina razlika da u windowsih vsak teslo zna inštalirat pa z neta pobrat vs sranje, in ga poj 2 mesca kasnej popravlja en sosed "expert", u linuxu pa vsak teslo tud do interneta ne pride, ce tko pogledas je mrbit to clo bols. vsak dan mi grej MS bol na jetra...
p.s.: ce nehas uporablat windowse in presedlas na linuxu pa samo pomagas uporabnikom windowsov, ker bo z izgubu trznega deleze microsoft recimo da zacel delat bolse osje:P

MrStein ::

jakoslav : "Nox: Kje si pa to slišal?"

Kaj ti živiš pod kamnom ?

Kdo ignorira standarde in poskuša vsiliti lastne ( potem seveda z vsemi legalnimi sredstvi preprečuje konkurencim da bi izdelovala kompatibilne izdelke ) ?

Kdo toži in/ali kupuje konkurenčna podjetja ?

Sicer pa se vsako podjetje otepa konkurence. Tako kot vsak kmet zatira škodljivce na svoji zemlji. Sicer ta kmet ( oz. podjetje ) ne bi več obstajal.

linuxdady ::

jakoslav:
Nox: Kje si pa to slišal?

Resnično vam povem, takšna ocena MS je več kot nepravična! Pomisli samo na njihov nesebični prispevek k razvoju zdrave konkurence s patentiranjem miškinega dvoklika!

SXR ::

NoOrdinary:

Kaksna logika :D.
nisem vedu da je fora računalnika da se ukvarjaš z OSjem namesto z delom
u linuxu pa vsak teslo tud do interneta ne pride
Sam sebe demantiras v deveh stavkih. Kako bos pa delal ce niti dostopa ne net nimas ? Clovek danes je to bolj nuja kot ne..:\
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

dunmer ::

JEBEŠ MICRO$OFT IMPERIALISTE, ŽIVEL FREEWARE LINUX!!!
;(( .............. WIN MY ASS.......................;((

NoOrdinary ::

SXR, nikjer nisem reku da je linux dobr OS, sploh pa dobr desktop OS, leti to na komentarje u stilu user friendly windowsi pwnajo vse, microsoftu mazilimo podplate itd.
linux sem navrgu kot verjeten edino "resno" konkurenco windowsim na naših dragih kavnih mlinčkih, o microsoftu pa tezko povem kej kr bi blo lepo argumentirano in vse ker mi grejo enostavn prevec na jetra in sem custveno vpleten:)

lukaz ::

sam da se navte pobil. jst sm tak človk da nebi mogel preživet brez windowsov in linuxa. Pač uporabljam Win 98 SE (ni pogojev da bi prešaltu na xpje) in debian 3.0 (za server seveda). Upam pa da bo microsoftu padel tržni delež do okoli 50% vseh OSov. tako bi imeli večjo konkurenca, kar bi posledično pomenilo bolše OSe. torej: ŽIVELA KONKURENCA!!!

BigWhale ::

Dunmer, linux je dalec, dalec od freeware... Preberi kdaj kaksno liceno, ne deri se v tri krasne za brez veze...

Microsoft ::

Nekateri ste skozi komentarje napovedali pravo revolucijo ze v nekaj dneh. :)))

Po drugi strani je bilo v podobnih temah govora o tem, kako so Linuxasi bolj strpni od 'nas'. No, po nekaterih komentarjih sodec, pa to ravno ne drzi (seveda, so izjeme).

No, moje osebno mnenje je, da preden Longhoren nebo naret, ne bo prislo do tektonskih premikov. Tako, da bo v naslednjih 2 ali 3 letih po moje upad ali dvig dolocenega produkta, ampak kaj drasticnega mislim, da se ne bo spremenilo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Mavrik ::

Mater vas je večina linuxašev tukaj patetičnih.
The truth is rarely pure and never simple.

Poldi112 ::

Microsoft, se strinjam. Samo mislim, da tudi Longhorn ne bodo naredili tektonskega premika. Res je da bo vecja sprememba, samo tu je tudi cas od zadnje spremembe merjen v letih, za razliko od tednov pri konkurenci.

Mavrik, hvala enako.

Microsoft ::

Poldi112, z Longhornom sem mislil na to, da bo Microsoft naredil takrat enih vecjih korakov na boljse (k vecjemu monopolu). Sedaj, lahko, da bo to korak nazaj, korak nikamor ali pa korak naprej. Potem, ko bomo videli in preizkusili Longhoren, bomo lahko rekli, kam gre Microsoft. Do rakrat pa mislim, da bo vse po starem.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BigWhale ::

Forget the Longhorn, give us the Long horny... ones...

;>

linuxdady ::

Bigwhale:Dunmer, linux je dalec, dalec od freeware... Preberi kdaj kaksno liceno, ne deri se v tri krasne za brez veze...

Saj ti najbrž tegale nihče ne zameri, BigWhale, večina nas ve, da nepoučenost še ni nujno neumnost. Da pa ne boš še naprej nepoučen, sem ti priskrbel povezavo do slovenskega prevoda Splošnega dovoljenja GNU, pod katerim se razširja tudi GNU/Linux.

Microsoft ::

linuxdady, mislim da je BigWhale malo prevec 'in to Linux', da bi ga ucil o tem. :))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

mathjazz ::

linuxdady, takoj se opraviči BigWhalu, bivšemu predsedniku LUGOS-a. In raje povozi tistega, ki mu je BigW odgovarjal :))
www.getfirefox.com

linuxdady ::

Takole enostavno pa to ne bo šlo. Ne ocenjujem dejanj po njihovih izvršiteljih, pač pa izvršitelje po njihovih dejanjih.

Izjava, da je Linux daleč od prostega programja, je pač v celoti napačna, pa četudi bi jo podal predsednik Ustavnega sodišča. (Predsedovanje nekemu društvu pa tudi ne zagotavlja kakšne ekspertnosti s področja delovanja društva, mar ne? Ali pričakujete od Jankoviča, da bo oblekel dres in šel popravljat vtis z olimijade?)

BigWhale ::

Daddy, bom jaz se kak link zalimal sem, da mi bos verjel.. :)

Tole je original besedilo licence. V njej ni niti enkrat samkrat omenjen freeware. (tudi v slovenski razlicici ni freeware omenjen)

Tole pravi wiki.
Tole je prvi hit, ki ga vrze ven search na www.gnu.org in tole drugi.
Se posebaj si pa oglej tale link, ki tocno pove, da se beseda freeware naj NE uporablja kot nadomestilo za besedno zvezo free software.

Hm, a lahko recem: Who's your daddy, who's your daddy??
No, vcasih tudi bivsi predsednik ve kako malenkost... ;)

PS: Se pa strinjam, nepoucenost se ni neumnost, zato te nimam za neumnega... ;)

linuxdady ::

:( DRAGONS : :| VIOLE

Objavil sem novico, ki je pravzaprav samo citat predstavnikov Microsofta, najuspešnejše programske tvrdke na svetu. In novica se je sprevrgla, kot se novice na tem forumu zelo rade, v povod za spopad med pristaši Oken in med pristaši Linuxa.
No, to ni bil moj namen.

Navdušenje slovenskih uporabnikov Oken bi bilo najbrž malo manjše, če bi za vso Microsoftovo robo plačali toliko, kot je njena tržna cena, potem pa primerjali, kaj pa se na trgu še dobi za ta denar. Tudi če je kdo od njih kupil Okna XP - če ima doma dva računalnika, za drugega zagotovo ni kupil drugih Oken. Pa bi jih v skladu z Microsoftovo licenco moral. (Če sem komurkoli napravil krivico, sem jo pripravljen poravnati tako, da mu povrnem stroške nakupa za vsak nadaljnji izvod, za katerega ima račun na svoje ime). Enako velja za Microsoft Office, za Adobe Photoshop, Partition Magic, Corel Draw, AutoCad, System commander in tako naprej.

Ker je temu tako, je debata o tem, kateri operacijski sistem, pa ne samo operacijski sistem, je boljši, čisto deplasirana. "Lastniki" Oken in pripadajočega programja nekritično zagovarjajo postopke, ki se jih Microsoft poslužuje za onemogočanje konkurence, pri tem pa si ogromna večina izmed njih niti od daleč ne more privoščiti programja, ki ga uporablja, na zakonit način.

Skratka, Dragonsi karte imajo in dobili so jih na zakonit način. Zato imajo vso pravico tekmo hvaliti ali grajati. Viole so prišli pa čez ograjo. Zato naj bodo vsaj o tem, kako se oblikujejo cene kart, lepo tiho.

linuxdady ::

BigWhale, tudi jaz tebi, izvoli: free...


__________________________
Jernej, 78.000 g, 181 cm
Maruša, 55.000 g, 161 cm
Meta, 64.000 g, 172 cm

BigWhale ::

Erm? LinuxDaddy? ptf.com? Kdo so oni, prvic sem slisal za njih.. FSF je spisal GPL licenco in FSF je postavil temelje free software-a.

Ne pa nek pateticen ptf.com, za katerega nihce ne ve. Tvoj link ni vreden pet dek pokvarjenega zemfa...

Daj no, you can do better than that! Mislim, ne vem kaj bi mi sploh rad dopovedal? Da imas ti in nek ptf.com prav ko trdita, da je linux freeware in potem mi podas link na prevod GPL licence v slovenscino?!

Saj noben ti ne bo nic rekel, ce se zmotis ampak, da pa hoces potem se dokazati nekaj tako trapastega je pa bedasto...

Poldi112 ::

Microsoft, dokler Longhorn ne pride, bo Linux pocasi, ampak res pocasi odziral MS trzni delez. Na desktopu. Ko pride Longhorn, bo ali tako drugacen, da bo vecini vseeno, ali se ucijo Longhorn ali Linux, ali pa bo samo en prehod ala 2000 na XP, in bo vse po starem. Bolj bodo vplivni po mojem Win64, za katere je pa vprasanje, kdaj pridejo.
Je pa vse ena ziva spekulacija. Pa tudi, who cares kaj bo z Latehornom. Bomo videli, ko pride.

linuxdady ::

No, dragi moj BigWhale, svoje vehementne trditve,da je Linux daleč, daleč od freewara, še vedno nisi z ničemer podprl.
Nekaj citatov iz tvojih povezav:
Freeware
The term ``freeware'' has no clear accepted definition
"Freeware"

Please don't use the term "freeware" as a synonym for "free software." The term "freeware" was used often in the 1980s for programs released only as executables, with source code not available. Today it has no particular agreed-on definition.

Jaz pa trdim, da je Linux daleč, daleč od tegale:
A software licence is required for every copy of a Microsoft product installed on the hard disk of a PC, the software should not be copied to another PC without first purchasing another licence. The exception to this rule is for the Office Standard and Office Professional software (no other applications) where for each licence acquired, you may make a second copy of the Software and install it on either a laptop or desktop computer for the exclusive use of the person who is the primary user of the first copy of the software. This is for work related purposes only. Work at Home copies are licensed separately from the corresponding copies run on "At Work Computers". Software licences can be bought with or without media packs.

Najbrž je nadaljna razprava o tem, od česa Linux je daleč, daleč in od česa ni, povsem odveč.

BigWhale ::

Linux se distribuira pod GPLjem. Linux je Free Software! FSF pa explicitno opozarja, da NE uporabljat definicije freeware za Free Software. Ravno zaradi tega, ker se je freeware reklo (in se ponavadi se rece) programom, ki so sicer Free as in free beer, free of charge ampak niso pa Free as in speech, torej to ni prosto/svobodno programje.

Si videl kaj pise za freeware v wikipedii? To je zame dovolj jasno definirano kaj freeware je, in linux to ni.

Kaj tocno ti ni jasno?! In kako bi rad se imel podprto, da Linux ni freeware?

BigWhale ::

Vsa nadaljna debata v tejle temi ...

linuxdady ::

Da se najprej sporazumeva, o čem se ne moreva sporazumeti:

1. Nihče od naju ne trdi, da Linux JE freeware.
2. BigWhale,ti trdiš, da je Linux daleč, daleč od freewara.
3. Jaz trdim, da Linux ni daleč, daleč od freewara.


Kdo je bliže resnici?
In za koliko mikronov?

MasterMind ::

Jst pravm, d je Linux dokaj delč od Freware.. (Je zastonj, k freeware, ampak maš dostop do izvirne kode, kar ti freeware ne omogoča) :D.

WhiteAngel ::

MasterMind:
Hehe, ni nujno, da je ne omogoča. Ponavadi je ne. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia spet z rekordno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6414434 (12686) SLO_Matej
»

Naslednika PS3 in Xbox 360 prihajata šele leta 2014? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
9024998 (22922) revvs
»

Rekordni popravni torek (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7525438 (22874) xyxyxyxy
»

Microsoft resen z mobilnimi igrami

Oddelek: Novice / Windows Mobile
53317 (2819) matejdro
»

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
589584 (6622) BigWhale

Več podobnih tem