» »

Microsoftov "NE" Hitachiju in MIPS

Microsoftov "NE" Hitachiju in MIPS

The Register - Microsoft se je odločil, da bo v svojih operacijskih sistemih za PocketPC platformo opustil podporo Hitachijevim SH-3 in MIPS procesorjem. Zadnja različica operacijskega sistema bo delovala samo na ARM procesorjih. Kako so reagirali proizvajalci dlančnikov? Hewlett-Packard je bil znan kot podpornik Hitachijevih SH-3 procesorjih v svoji družini Jornada dlačnikov, vendar se je odločil, da bo to družino odslej izdeloval le še na podlagi 206MHz Intel StrongARM procesorjev. Casio uporablja v svojih Cassiopeiah procesorje MIPS, vendar bodo tudi ti najverjetneje podprli arhitekturo ARM.
Microsoft se je za tak korak odločil zato, ker je izdelovanje enega operacijskega sistema za več platform precej težavno opravilo. Sedaj se bodo lahko Microsoftovci povsem osredotočili na arhitekturo ARM in bolje optimizirali svoj operacijski sistem.
Drugače pa je zadnje čase opaziti, da ARM procesorji postajajo vse bolj pogosta sestavina dlančnikov. To smo že pred časom opazili pri dlančnikih Palm, kjer so se že precej pred Microsoftom spomnili, da je ARM tista prava stvar. Vendar zakaj je Microsoft izbral ravno arhitekturo ARM in ne npr. MIPS-ove ali Hitachijeve. Odgovora sta dva: Microsoft najverjetneje hoče slediti Palmom ali pa zbližati stike z Intelom, saj je le-ta precej znan po svoji družini StrongARM procesorjev, ki so v osnovi namenjeni dlančnikom, vendar smo ga videli tudi v HP-jevemu prenosniku Jornada.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel bo proizvajal ARM-procesorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5014422 (11638) hojnikb
»

30 let x86 arhitekture (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Kiberpipa
22521594 (10051) BigWhale
»

Eee PC z Androidom, brez Atoma

Oddelek: Novice / Android
334181 (3019) BluPhenix
»

System architectures

Oddelek: Strojna oprema
131550 (1492) barbarpapa1
»

Ruski procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
212709 (2709) necromncr

Več podobnih tem