» »

Zgodba o Be Inc.

Zgodba o Be Inc.

več strani - Novica sicer ni več jako ažurna, a je še vedno aktualna, tako da si jo upam objaviti brez kakršnihkoli zadržkov. Namreč, podjetje Be, avtorji operacijskih sistemov BeOS (večkrat imenovan tudi 'medijski os') in BeIA, se je 16. avgusta za $11mio prodalo Palm Computing-u.

S tem nakupom je Palm pridobil vse pravice do intelektualne lastnine podjetja Be. BeOS-a sicer verjetno ne bo več razvijal, je pa zelo verjetno, da bo v svojih dlančnikih uporabil 'medijsko' tehnologijo omenjenega OS-a.

Na Byte.com pa sem zasledil zanimiv članek, ki se poleg prodaje nanaša tudi na morebitno tožbo podjetja Be proti Microsoftu - predvsem zaradi pogodbe, ki jo Microsoft sklepa z prodajalci OEM opreme. Slednja namreč prepoveduje hkratno prodajo računalnika z Okni ter katerimkoli drugim operacijskim sistemom. Hitachi je bilo sicer edino podjetje, ki je bilo pripravljeno in je tudi dejansko prodajalo sistem s hkrati naloženimi Okni ter BeOS-om. Težavica je nastopila, ko so jih obiskali Malegamehkega pravniki. Rezultat? Particija z BeOS-om je bila skrita, kupci so sicer dobili navodila za 'odkritje' particije, vendar se stvar žal ni preveč obnesla.

O BeOS-u bi sicer težko dal neko končno oceno, sem ga pa vseeno imel nameščenega približno mesec dni - njegova zasnova se mi je dejansko zdela imenitna (kot nekakšna mešanica Linuxa, MacOS-a ter Oken ), škoda le, da je bilo programje potrebno nalagati iz interneta . Kakorkoli, ogled zgoraj omenjenih člankov hudo priporočam.

3 komentarji

jerry2000 ::

Je pa res zanimivo, da tako cenzurirate vse, kar vam ni po volji. Napisal sem le, da bi kdaj lahko objavili tudi kaksno novico o novi Amigi. Cesa se bojite?

Ziga Dolhar ::

Hmm? Oprosti, meni nič jasno

jerry2000 ::

Poslal sem komentar, ki pa je čez dve uri izginil. Zadnjič sem pa na forumu spraševal nekaj v zvezi s ponudniki ISP za gostovanje, pa je tudi pismo čez nekaj ur brez besede šlo dol. Ste tako strogi s cenzuro?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprasanja o Zeta operacijskem sistemu (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
926942 (3969) ql000
»

BeOS se vrača

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
313642 (2185) ahac
»

BeOS ima 10 let (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1549111 (7222) ZetaNeo
»

BeOS upihnil deseto svečko

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52368 (2368) Bakunin
»

BeOS, počivaj v miru

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52548 (2548) tha_man

Več podobnih tem