» »

TDP

TDP

Slo-Tech - Če dobro premislimo, v okviru znanstvene kemije seveda, potem so vse, kar nas glede onesnaževanja okolja resnično mori, krive velike, predvsem organske molekule, ki ležijo naokoli. Pa naj bodo to prioni, kanalizacijski odpadki, pokakane plenice, emabalaža, bakterije cvetoče na teh smeteh ... Seveda so to vse "biološko razgradljive" reči. Če ne v enem, pa v milijonih let. Kakor katera.

Tukaj pa pride v poštev depolimerizacija. V našem primeru termična. Vsi ti odpadki se z njo pretvarjajo v nekaj nafti podobnega. Prototipi tečejo, njihov razvoj pa (po novem) financirajo predvsem Američani. Ki bi se samo z depolimerizacijo poljedelskih odpadkov znebili uvoza nafte, lahko že v nekaj letih. Klik! 1 in 2!.

15 komentarjev

Dami ::

Potem je bla vojna v iraku čist odveč >:D
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

||_^_|| ::

tudi pri nas nekateri že lep čas pridelujejo "dizel" iz odpadnih snovi.

Jaka83 ::

Back to the future style. Ko je starec v "tank" za gorivo natlačil par odpadkov, in že je frčal okol v "avtomobilu". :)

antonija ::

Za biodisel ze nekaj cajta vejo kao se ga nrdi, pa baje da je hemp (perje od cannabisa) glih super za kej takega delat, cvetove se pa na druge nacine uporabi8-) :P . Sam naftni lobij ne bo nikol pustu da bi kej takega zamenjal crpanje nafte ker oni od tega prevec zasluzjo, da bi enim ki jim je slucajn kej do okolja pustil da jim to vzamejo. Tka je pac politika kapitala! Smrt ekologiji, svoboda kapitalizmu!:(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CCfly ::

Torej bi morali narediti izogibanje ekoloskim problemom, s strani onesnazevalcev, neprofitno. Perfekten motivator za uporabo prijaznejsih tehnologij.

ferdo ::

dobro.... lepo si povedu.
kaj pa, če bi šu zdej na bencinsko, pa bi bil 500sit/l ??? samo za to, ker je zalog vedno manj? in ker hočejo nekateri služit? sam doma si naredi bojler, in delej dizel. boli te določen organ za naftni koncern.
Konc koncev, nas bo razvoj prisilil k izboljšanju razmer, denar ni vse.Drugače smo obsojeni na propad, boj za preživetje in kaos.

Naj se kak naftni koncern preoblikuje v take farme, naj gojijo packe, kokoši, sejejo olno repico...:D
ni slaba ideja. sam, umazanih poslov nekateri ne marajo:D

antonija ::

Ce bi blo vse tko super kot nekateri mislijo pol bi vrjetno ze zdavnaj imeli avte na biodizel al pa clo na metanol, ce bi le kdo dau dost dnarja za iskanje tapravega katalizatorja (za sintezo metanola se ve). Ampak ker ni, mamo dons na izbiro samo fosilna goriva (nekaj izjem je, ampak niso ravno mocno zastopana), ki pa jih "prideluje" le nekaj veliiiikih firm na svetu. Pa ker vodje teh malo podjetij tko dobro sluzijo si lahko kupijo vso politiko ki jo rabjo, da jim noben ne more vzet tega kar majo.

Isto dela tobacni lobij: Marihuana je ilegalna od prihoda mehiskih priseljencev na jug ZDA, ker so namesto Marlboro kadil Acapulco gold al pa kaksno drugo vrsto (zdaj) prepovedane rastline. Ker je to odziralo profit tobakarjem so zlobiral prepoved ki se je hitro razsirila po svetu in se danes velja, pa ceprav so posledice kajenja marihuane dokaj podobne tistim od cigaret. Oboje je odvisnost (psihicna seveda, ne fizicna), tko kot alkohol, kava,.... In dokler bojo obstajal tko mocni lobiji kot jih vidmo danes, bo ta svet seu lepo pocasi hudicu v analno odprtino ker playerjev ne zanima prihodnost zemlje, ampak njhova osebna prihodnost, ki pa dokaj lepo zgleda ce mas par miljard zelencev v zadnjem zepu od Hugo Boss hlac.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Vice ::

antonija če imaš dizelaša ti ga bo lahko maja poganjal domači biodizel Kranjske oljarice. :D

Drugače pa mi je tudi dobra francoska ideja avta na zrak, ki pa naj bi bili že v izdelavi.

antonija ::

Jst bi rajs meu tazga ki bi po septemberski zetvi delal na biodizel!:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jeronimo ::

Antonija - malo si pomešala dejstva. Prepoved gojenja kanabisa so v začetku 20 stoletja zlobirali pridelovalci bombaža. Tobačna industrija ni imela veze s tem.

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

antonija ::

Jst sm biu pa ziher da je mela in da ma se zdaj. Mogoce v 20ih letih ne tolk, dons ma pa ziher najvecji vpliv. Vecina mojih frendov bi pomojem rajs skadila en joint namest enga paklca cikov na dan. Bolj zdravo je, pa predvsem velik ceneje. Sploh ce mas doma na balkonu svoj precious posajen!:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jeronimo ::

Antonija - če bi že slučajno špekulirali z dejstvom glede opijatov, potem bi lahko rekli, da bi industrija alkohola najbolj lobirala za prepoved kanabisa. Res se kajenje cigaret in kanabisa močno razlikujeta v končnem cilju in nista substituta. Medtem ko alkohol in THC sta.

Je pa kanabis neizmerno dobra industrijska raslina in zato so je pridelovalci bombaža izpodrinili. Glede vsebnosti THC-ja na hektar industrijske konoplje naj pomirim vse goreče nasprotnike te rastline - v enem hektarju bi bilo komaj zadosti THC-ja za enega človeka.

Kanabis ima tudi boljši hektarski donos glede KW energije kot drevesa (v zvezi s kurjavon na trda goriva).

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

antonija ::

Odvisno kero rastlinco posadis!:D Ce bi to delali izkljucno v industrijske namene pol je "kvaliteta" teh rozic za mlade zemljane dokaj slaba, za pridobivanje surovin pa se vedno odlicna. Ce bi pa namesto "oskubljenih" sort posadil ksno za kero je treba it v svico po semena, pol je pa na enmu hektarju tolk THCja, da ga cela slovenija s tezavo prebavi v zglednem casu!

Je pa res da ucinka alkohola in cigaret v mozganih nista enaka, sta pa obe stvari droga. Le cigaretom tega naziva uradno niso podelili, medtem ko ga konoplja in alkohol ze imata. Kaksna kava in pravi caj bi ga pravtako lahko nosila, ceprav imata blazje posledice za zivcni sistem.

Je pa industrijska raba konoplje veliko bolj eko -loska in -nomicna kot pa recimo gozdovi, pa se lazje jo je upravljat. Rastlina je ze sama po sebi odporna na veliko skodljivcev in bolezni, pa se raste skoraj bolje od plevela. Zraste v eni sezoni in naredi dovolj semen za naslednji rod. Ce je treba cakat na eno drevo da zraste veliko let, konplja pa zraste v eni sezoni (od aprila do septembra v nasih krajih:D ), se mi zdi uporaba te surovine veliko primernejsa kot pa recimo uporaba lesa.

Pa se uporab je ogromno! (s tem ne mislim samo na zabavne izdelke:8) ) Od textila, papirja, izolacije, dizla,......

Skratka se nekrat se jasno vidi da je politika in kapitalizem premagala clovekovo skrb za okolje v katerem zivi. Denar je pac pomembnejsi od prihodnosti.
edit: pa sploh se nisem racunal neomejenih moznosti ki jih koncnemu porabniku rastline prinasa legalna vzgoja svojih rastlin...8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

attackiko ::

Če prav razumem novinar ni preverjal trditev podjetja. Take novice se ponavadi izkažejo za pretiravanja ali pa ima vse skupaj kakšen catch. No držimo pesti, da je vsaj deloma res.

Thomas ::

Že vsaj 50 let vemo, da depolimerizacija bi pomenila to. Pretvarjanje vseh organskih svinjarij (pomeni velike večine svinjarij) v dizel.

Vprašanje je samo, koliko so RES uspeli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iz odpadkov, ki jih sežigamo, bi v Sloveniji lahko prvi začeli pridobivati dizel (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20324026 (18770) fikus_
»

Z mutacijo pripravili boljši encim za razgradnjo plastike

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
388989 (6777) zmaugy
»

Mikrovalovi spreminjajo gumo in plastiko v nafto in plin (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
25922284 (16325) Pyr0Beast
»

Digitalno smetišče (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
717952 (6086) ...:TOMI:...
»

TDP

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
152791 (2791) CCfly

Več podobnih tem