» »

Microsoft ponovno pred komisijo ...

Microsoft ponovno pred komisijo ...

CNet - Potem ko je Microsoft s precej sreče in s podporo politiki (v zelencih, se ve) "ušel" kazni onstran luže, se bo na naši strani luže, natančneje v Bruslju, od srede do petka odvijalo zadnje zaslišanje pred sodniki evropske komisije zaradi Microsoftovega domnevnega izkoriščanja monopola - nekaj podobnega kot se je dogajalo z Internet Explorerjem, le da bi naj sedaj bil krivec Windows Media Player.

Srečanje predstavnikov Microsofta in njegovih kritikov (predvsem predstavniki Computer and Communications Industry Association) bo potekalo za zaprtimi vrati, dokončna odločitev komisije pa naj bi bila znana spomladi prihodnje leto, a le če Microsoft do takrat ne doseže dogovora s komisijo. Klik!

14 komentarjev

||_^_|| ::

Kakšen monopol pa ma microsoft?
Tele zgodbe so nekako tako, kot da bi recimo tožili VW ker v svoje avtomobile vgrajuje svoje sedeže in s tem raznim podjetjem kot so RECARO in SPARCO otežuje prodajo. WTF?!

windhunter ::

se cisto strinjam s ||_^_|| !!!!!!!!!!!

matr, kok bi mogu pol sele linux tozt. on ma pa vse not. ampak res VSE!!!

pivmik ::

Itak.
To so totalne neumnosti.

V aziji bodo tožli microsoft ker dodaja zraven Windowsov notepad.
Programii kot je UltraEdit se zato težje prodajajo.


Raje naj ga tožijo ker dodaja LUKNJASTE programe zraven windowsov(ki so prav tako luknjasti) kot je npr Outlook Express zaradi katerega 90% folka ki jim grem štimat računalnik faše viruse.
LP, Gregor GRE^

flipflop ::

Pa naj naredijo tak program da se ga bo splačal zamenjat s tistim v winsih ne pa da kr naprej nekaj mutijo z monopolom.

Opkow ::

Eh... kaksen monopol... koga brigajo programi... To je le fasada.

EU samo kopira "idejo" od americanov. Ker rabijo denar... na easy way.

BSD-jas ::

Začuda niste objavili, da je evropska komisija objavila vodnik za tranzicijo na odprtokodne rešitve. Original pa mislim, da se najde v Hulkovem arhivu.

kopernik ::

wind:

matr, kok bi mogu pol sele linux tozt. on ma pa vse not. ampak res VSE!!!


pojma nimaš...

1. Linux ni podjetje, zato Linuxa ne moreš tožiti. Kvečjemu kak Red Hat, ki pa je daleč od tega, da bi imel monopol.
2. Linux je zastonj.
3. Linux kot operacijski sistem nima nič zraven (razen nekaj osnovnih orodij). Razne distribucije, pri katerih dobiš za 3 CDje robe, pa prilagajo zraven neplačljive programe zbrane skupaj iz vseh koncev. Večinoma jih _ne_ naredijo sami.

Totalno nasedaš microsoftovem PR-u.

kopernik ::


Tele zgodbe so nekako tako, kot da bi recimo tožili VW ker v svoje avtomobile vgrajuje svoje sedeže in s tem raznim podjetjem


Gre se za proti monopolne zakone. Ko bo imel VW 95% delež, boš tudi bral o raznih ukrepih s strani vlade ali EU komisije. Se spomniš Pivovarne Laško in Union ? Take zakone pač imamo. Neko podjetje naj ne bi imelo večinskega deleža na trgu. Natančno pa določil zakona sicer ne poznam ...

Dr_M ::

ja shit ce pa ni nobenga ki bi biu sposoben nardit en OS...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BSD-jas ::

ja shit ce pa ni nobenga ki bi biu sposoben nardit en OS...


Lepo, lepo, mogoče je pa še upanje zate. V zgornjo kategorijo nisi uvrstil M$....

minmax ::

monopoli.. večina verjetno sicer misli dobro, ko pravijo da monopoli niso problem, ampak treba je vedeti, da protimonopolna zakonodaja ni nasatala sama od sebe, nastala je zato, ker so ljudje videli da monopoli v končni fazi škodujejo kupcu in posledično seveda državi, ki ima zaradi tega lahk manjšo gospodarsko rast.

no skratka. monopol sam po sebi sploh ni ilegalen. če ima MS de facto monopol nad desktop sistemi to sploh ni problem. Problem je, ko poskuša preko tega monopola priti do monopola oziroma tržne prednosti tudi na drugih področjih. Konkretno MS hoče monopol nad operacijskimi sistemi razširiti na monopol nad nudenjem multimedijskih vsebin (in seveda programov/protokolov za njihovo ustvarjanje/distribucijo/streaming. S tem, da gre tu za zaprte standarde in praktično če MS uspe s svojim media playerjem, bodo tako applov quicktime kot real networks (realavdio/video) kot vsi ostali šli rakom žvižgat. Praksa iz zgodovine pravi, da bo to za gospodarsko situacijo veliko slabše kot če vsi preživijo in tekmujejo v tem kdo bo kupcem ponudil boljše stvari po boljši ceni (pa da ne bo pomote - tu ne gre za konzumente multimedijskih vsebin, gre za to na katerih platformah, pod katerimi pogoji in s katero opremo bodo te vsebine nastajale in se distribuirale) . Se pravi MS hoče preko playerjev v OSju, ki so narejeni tako da optimalno dleujejo samo z drugimi MSjevimi orodji in protokoli priti do monopola na tem področju. in zato ker prvi monopol izkorišča da bi prišel do drugega in preko tega uničil tekmece na področju kjer še ni uveljavljen, ga poskušajo nekateri ustavit.

drugače pa... MS ima še vedno monopol na desktopi, to pa ne drži za serverje. Fantje, če danes ne bi bilo Linuxa in BSDjev (posledično OSX), bi bile cene MSjevih strežniških programov precej višje. Konkurenca je dobra in izkušnje kažejo, da je včasih koristno uporabit precej drastične ukrepe da se jo ohrani. Verjetno komisija ki o tem odloča ima še druge namene in verjetno imajo o konkretni računalniški problematiki manj pojma kot povprečen slo-techer, a še vedno ... bolje išta nego ništa. Velik škode ne morejo naredit (stanje itak ne more bit dost slabše :), če se jim pa posreči pa lahko nekaj koristi za vse.

Narcos Satanicos ::

Ogromn je blo OS-ev, ki so (bli) vsi po vrsti bolši od Windows-ov, AmigaOS, OS/2, QNX, BeOS,... Kvaliteta tuki ne igra ne vem kakšnga pomena.

Tipičen primer monopolnega obnašanja microsofta je bil, ko so eni HW proizvajalci hotl ponudt BeOS preinštaliran in jim je Microsoft zagrozu s tem, da potem ne bodo več dobil Windowsov po OEM cenah. Enako je blo z Internet Explorerjem, dokler je bil Netscape prvi je bil IE zastonj, zdj ko je pa IE-jev delež cez 90%, pa microsoft kr naenkrat objav, da bodo nove verzije IE-ja na voljo samo z novimi verzijami Windowsov... Da ne govorim o MS tožbah proti določenim podjetjem, dokler le te niso mogle več plačevat sodnih stroškov in so šle tko v stečaj ipd...

Pa tud če bi bil monopoln položaj pridoblen legitimno, to ne spremeni nč...

CCfly ::

VW ne vgrajuje lastnih sedežov. Oni samo povejo parametre za sedeže, potem pa jih sprojektirajo druge firme, ki jih tudi proizvajajo.

windhunter ::

kopernik:

ne da nimam pojma, sam se mi pa tut obesas na vsako besedo k jo recem. valda da vem kaj je linux pa tut kaj je rad-hat.

sploh pa ce smo tok natancni, pol tut rad-hat in ostali ne bojo vecno zastonj (kot smo lahko videli ze pri nekaterih) in bodo kaj kmalu postali prav lepo placljivi.

Jasno je, da je dobro toziti microsoft, ker je pac monopolist.

Ampak predstavljaj si, da bi microsft zacel svoje OS dajati skoraj zastonj, not pa bi vkljucil vse od A do Ž kar je MS-ovega.
Office, Visual Studio, SQL server in vse ostale stvari. Nobenemu nebi bilo prav. Sploh zato, ker potem mu pa res nebi noben vec mogel konkurirati.
A ni tako?

PS: Sicer res nevem zakaj tocno ga bodo tozili, ampak meni bi bilo najbolj prakticno da ga tozijo glede tega, da WMP ne more zastonj encodirat mp3, wma pa lahko.

no pa lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Jutri: Razsodba o omejevanju svobodne gospodarske pobude v EU

Oddelek: Novice / Tožbe
324865 (3112) borchi
»

Bo Vista zamujala v EU? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
657670 (6437) Ch4N93
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014302 (10834) krho
»

Spor o Windows Media Playerju

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
302907 (2840) Pithlit
»

Evropska komisija grozi Microsoftu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
575691 (5691) undefined

Več podobnih tem