» »

Naredite vodno hlajenje z glavo.

Naredite vodno hlajenje z glavo.

Overclockers.com - V času vse hitrejših in bolj električno požrešnih procesorjev in 3D kartic, se vse več ljudi odloča za vodna hlajenja. Ta so v primerjavi z zračnimi veliko bolj učinkovita in ponavadi tudi veliko tišja. Vendar ni vse tako lepo kot se sliši.

Vodno hlajeni sistemi imajo predvsem eno veliko pomanjklivost - veliko možnost okvare. V primerjavi z zračnim hlajenjem, je vodno hlajeni sistem veliko bolj obsežen in tudi bolj kompliciran, kar pa je samo še dodatna možnost da gre kaj narobe. Najbolj pogoste okvare vodnega hlajenja so nedelujoče črpalke, puščanje vode, nedelovanje ventilatorjev na radiatorju, zamašitev cevi ali bloka z raznimi tujki, nabiranje prahu na radiatorju, in še bi lahko naštevali. Vse te okvare pa lahko nakopljejo veliko nevšečnosti, od uničene strojne opreme pa do, bognedaj, požara v hiši. Še posebni problem predstavljajo računalniki, ki delujejo non-stop in uporabnika ni vedno zraven.

Univerzalne zaščite ni in je nabrž tudi nikoli ne bo, lahko pa preprečimo marsikatero od zgoraj naštetih okvar z dobro zasnovano zaščito vodnega hlajenja.

Vsem, ki šele delate nove sisteme, pa tudi tistim, ki bi radi izboljšali varnost svojega vodnega hlajenja bo prišel prav članek, ki so ga spisali na Overclockers.com. V njem so opisane tako najenostavnejše zaščite z pomočjo programske opreme, kot tudi bolj zapletene, kjer se uporabljajo razni senzorji pretoka, tlaka, temperature ... Vse za to, da boste lažje spali.

12 komentarjev

Keyser Soze ::

Hm ionteresantno. Še malo, pa bomo rabili še en kompjuter zato, da bo nadzoroval hlajenje.:D

Enkrat sem bral nek članek, kjer je bil opisano kako narediti en simpl senzor pretoka iz števca vrtljajev pri ventilatorju. Uporabna in poceni zadeva.
OM, F, G!

frenk ::

Najbolj pogoste okvare vodnega hlajenja so nedelujoče črpalke, puščanje vode, nedelovanje ventilatorjev na radiatorju, zamašitev cevi ali bloka z raznimi tujki, nabiranje prahu na radiatorju, in še bi lahko naštevali.


...na aircoolerjih jih je tudi nekaj: lahko ti crkne vent, lahko se nabere preveč prahu na rabrih, na rabrih se lahko naberejo tujki, lahko se tujki naberejo v ventu in upočasnijo vent ali pa ga uničijo, lahko se pritrdilni mehanizem odtrga(tale je že skoraj nemogoče varianta ampak zgoraj naštete variante so tudi skoraj nemogoče:D), pa še bi lahko našteval:D

ashi ::

Zanimivo, zanimivo...

Samo zanima me, tako osebno, ce je mogoce kdo kdaj razmisljal o tem, da bi hlajenje naredili s kaksno neprevodno tekocino (kot je na primer olje). Ne vem no, ampak se mi zdi vredno poskusit. Snamite ventilatorje iz ohisja in napajalnika in ga lahko brez skrbi potopite v navadno kuhinjsko olje :) . Sicer se pojavi problem hlajenja tega olja (drugace mate pri danasnjih racunalnikih hitro eno fritezo namesto racunalnika) ampak, ce bi se uporabila mogoce kasna druga tekocina pa.. Hmm.. Komentarji? Pripombe? Skratka: isce se ena primerna NEPREVODNA tekocina, ki dobro prevaja toplot in ni prevec viskozna (in po moznosti dovolj poceni).

Samo toliko.. v razmislek... da vas vidimo glavce!

njok ::

ashi: malo poglej po forumu, je ze blo vsaj 10 takih galvc. :D

Dr_M ::

...na aircoolerjih jih je tudi nekaj: lahko ti crkne vent, lahko se nabere preveč prahu na rabrih, na rabrih se lahko naberejo tujki, lahko se tujki naberejo v ventu in upočasnijo vent ali pa ga uničijo, lahko se pritrdilni mehanizem odtrga(tale je že skoraj nemogoče varianta ampak zgoraj naštete variante so tudi skoraj nemogoče), pa še bi lahko našteval

to je sicer vse res, ampak za ventilator ves da bo crknu ze par mescov prej. ce ne druzga, rata tisina :) al pa celo preglasen. ventillator ze prej opozori nase :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

Bencin :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

veget_25 ::

Jaz ne vem kaj se toliko mučijo s tem vodnim hlajenjem - saj mamo že izdelke kot so Active Coolov AC4G - hladilni sistem zasnovan na peltierjevem elementu -> tu je prihodost >:D ! Vodno bo prišlo prav le za modding 8-) !

mazy ::

full dobr člank, blo bi fajn da bi ga kdo prevedel samo mislim da pol delov sploh v slo ne dobiš tak da je šit

Dr_M ::

hladilni sistem zasnovan na peltierjevem elementu -> tu je prihodost

en...tole je preteklost. ucas se je tole dost uporabljal, ampak peltierja dons nihce vec ne uporablja za ksno resno hlajenje.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

denis303 ::

Ma jebeš vodno hlajenje,

IMAM PENTIUM 4 3,0 GIGA NA 800MHz vodilu navit na 3.331 in zalman 7000 ventilator v zaprtem ohišju na najnižjih obratih in mi dela na 35°C!!!

Ma kaj se narod ubada z vodnim......uffa.........zguba cajta in denarja

njok ::

11% overclock, kako ti je pa to uspelo? :D

Keyser Soze ::

Tale Active Coolov sistem je približno tako kot tisto žepno vodno od titana. Boljš en TT hladilnik.

Njok, kaj čmo, eni so tako talentirani za navijanje. Master OC.:P
OM, F, G!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129229 (6972) OwcA
»

EK Water Blocks presents generation 2004! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
19011993 (7126) Malecky
»

Vezava vodnih blokov CPU-NB-VGA

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252844 (2440) Blup
»

Vodno hlajenje brez hladilnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322380 (1737) Kaboom

Več podobnih tem