»

AMD pokazal nove Radeone RX Vega

AnandTech - AMD je v začetku tedna predstavil težko pričakovane nove grafične kartice RX Vega, ki bodo uradno naprodaj od 14. avgusta in s katerimi močno izziva Nvidio. Od leta 2015 in Furyja X AMD pravzaprav ni imel kartice, ki bi se lahko merila z najzmogljivejšimi, sedaj pa bo to RX Vega. Paketi so trije, kartici v bistvu dve, čip pa en sam.

Rdeči paket vključuje Radeon RX Vega 56 za 500 dolarjev, črni paket vključuje RX Vega 64 za 600 dolarjev, medtem ko vodni paket vodno hlajeno različice iste kartice za 700 dolarjev. Bo pa vodno hlajena kartica nekoliko bolj navita in zato hitrejša. Zanimivo je, da dobijo kupci vseh paketov še bonbonček v obliki 100-dolarskega popusta na nekatere AMD-jeve procesorje Ryzen 7 in matične plošče,...

83 komentarjev

Radiatorji

CoolingKing Radiator

vir: Overclockers.com
Overclockers.com - Ste tik pred nakupom radiatorja? Potem se hitro oddričajte na Overclockers.com (ako se še niste seve) in si oglejte testa Black Ice Xtreme Radiator ter CoolingKing Radiator. Če drugega ne, sta vredna branja, ker ste lahko prepričani, da vam ne ponujajo mačka v žaklu (radiatorju?). Vsaj, ko se enkrat seznanite z njihovo transparentno in razdelano metodologijo, ne.

Tudi v kolikor samo veste, da vaše nastajajoče vodno hlajenje potrebuje neko čudo imenovano radiator, ste...

4 komentarji

Zgoraj in spodaj brez ... ohišja

Overclockers.com - Če pogosto menjujete komponente, še posebaj kakšne okornejše, kot so vodni bloki, vam gotovo ohišje hodi v napoto. Owen Stevens je ta problem "elegantno" rešil in si zgradil preprosto leseno stojalo za računalniške komponente, večji del vodnega hlajeja pa zaprl v odsluženo ohišje 486-ke.

Ko ste že ravno na Overclockers.com, si preberite še test Danger Denovega GPU Maze4 vodnega bloka, namenjenega hlajenju grafičnih kartic.

20 komentarjev

Malo čofotanja za zaspano nedeljsko popoldne

Overclockers.com - Ako se vam, tako kot meni, nič ne da, odklikajte do Overclockers.com in si oglejte kako si je Mops posodobil, ali bolje, kar na novo sestavil, vodno hlajenje. Vse skupaj sicer ni nič kaj pretresljivo, je pa članek lepo zaokrožena celota, saj se dotakne vseh ključnih delov izdelave vodnega hlajenja, še zlasti, zadnje čase ne več tako pogosto uporabljanega hlajenja s TECom (resda le GPUja, a smelost tovrstnih akrobacij s procesorji je tako vprašljiva, saj so Peltiejevi elementi premalo učinkoviti, oziroma procesorji oddajajo preveč toplote) in posledično sledi še boj s kondenzom.

7 komentarjev

Naredite vodno hlajenje z glavo.

Overclockers.com - V času vse hitrejših in bolj električno požrešnih procesorjev in 3D kartic, se vse več ljudi odloča za vodna hlajenja. Ta so v primerjavi z zračnimi veliko bolj učinkovita in ponavadi tudi veliko tišja. Vendar ni vse tako lepo kot se sliši.

Vodno hlajeni sistemi imajo predvsem eno veliko pomanjklivost - veliko možnost okvare. V primerjavi z zračnim hlajenjem, je vodno hlajeni sistem veliko bolj obsežen in tudi bolj kompliciran, kar pa je samo še dodatna možnost da gre kaj narobe. Najbolj pogoste okvare vodnega hlajenja so nedelujoče črpalke, puščanje vode, nedelovanje ventilatorjev na radiatorju, zamašitev cevi ali bloka z raznimi tujki, nabiranje prahu na radiatorju, in še bi lahko naštevali. Vse te okvare pa lahko nakopljejo veliko...

12 komentarjev

Radiatorji na kupu

Overclockers.com - Na Overclockers.com so si ogledali Thermochillovo leglo radiatorjev, ki ga sestavlja pet bratcev, kot ulitih za 80 mm, 92 mm, oziroma 120 mm ventilator, pri čemer je slednji navoljo tudi kot dvojček ali trojček. Testiral je Bill Adams. Vsem, ki se količkaj zanimate za vodno hlajenje, ta podatek verjetno več kot zadostuje in ste se že pognali nad test, ostalim pa naj zaupam, da je to ime sinonim za mnogo grafov, fizikalnih enačb in profesionalno metodologio testiranja. Za vse, ki želijo razumeti, ne le imeti, vodno hlajenje.

2 komentarja

Vodno hlajenje ... miške?!

Rabid Hardware -

Modificiranje računalniške opreme, takšne in drugačne, ni nič nenavadnega. Prične se z navijanjem in vgradnjo novih ventilatorjev v sistem, konča pa z vodnim hlajenjem vseh vitalnih delov računalnika. Ali pa še tu ne. Vodno hlajeni procesorji, vezna čipovja in morebiti celó pomnilnik niso nič nenavadnega, a na RabidHardware so se lotili nenavadnega podviga. Vodno so se odločili hladiti miško in tipkovnico. Kaj s tem pridobite, razen kulish efekta, ni znano. Povezava!

20 komentarjev

Vodno hlajeni prenosniki

NW Fusion - Azijsko podjetje Hitachi je predstavilo prototip svojega vodno hlajenega prenosnika. Vodno hlajenje bo povzročalo manj hrupa od zračnega in bo obenem tudi bolj učinkovito. Prototip nameravajo spraviti v komercialno rabo že letos ter pričakujejo, da bo vodno hlajenje v prenosnih računalnikih postal de facto standard, katerega naj bi se držali vsi. Zdržal naj bi dlje kot zračno hlajeni notesnik, obenem pa bi bila cena enaka. V prvem takem prenosniku bo deloval Pentium 4. Klik!

0 komentarjev

Vodno hlajenje v vsaki dom?

Overclockers Australia - Dejstvo je, da na svetu ne najdemo več procesorja (pustimo ob strani kalkulatorje in se osredotočimo na PC-je), ki nebi deloval brez pomoči hladilnih reber in močnega ventilatorja. Dejstvo je, da procesorji postajajo vse bolj zmogljivi in se zaradi tega posledično tudi bolj grejejo. Dejstvo je, da so le redki pripravljeni poslušati glasne ventilatorje, ki jih zahtevajo trenutno najzmogljivejši in najbolj požrešni procesorji in dejstvo je, da je za takšne uporabnike kot nalašč vodno hlajenje. Ravno vodno hlajenje pa je bila tema, ki so jo obdelali v dokaj zanimivem članku na Jiarne. Na kratko so opisali razlike med vodnim in zračnim hlajenjem, ter navedli nekaj pomembnih odlik in slabosti.
Ravno zaradi vse bolj zmogljivih procesorjev, ki se bodo vedno bolj segrevali (pri tem imata veliko vlogo ravno število tranzistorjev, ki se veča kot noro in takt procesorja/čipa), lahko pričakujemo, da bo zračno hlajenje počasi postajalo vse manj pomembno, vedno več pa bo raznih alternativnih...

3 komentarji

Testiranje vodnih hladilnikov

Overclockers.com - Overclockers.com so napisali izjemno poglobljen članek, o testiranju radiatorjev za vodo. Članek se začne z razlago uporabljene teorije pri testiranju, nadaljuje pa se z testiranjem desetih konkretnih radiatorjev, ki pa jih boste pri nas žal bolj težko dobili. Pa te novice niti ne pišem z namenom, da bi brali teste teh hladilnikov, temveč, da boste iz tega članka dobili kakšno dobro idejo za svoje vodno hlajenje.

1 komentar