» »

EK Water Blocks presents generation 2004!

EK Water Blocks presents generation 2004!

1
2
3 4

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

kuglvinkl ::

Jep, bibilja.
Your focus determines your reallity

Eddy ::

No tako...
Po enodnevni zamudi (tehnične težave) vam pošiljam primerjalne teste EK-5, EK-6 in EK-7 bokov!
Zaradi težav dobite podatke za EK-4 blok najbrš jutri...

Test sta opravila kolega iz Tržiča, za kar se jima zahvaljujem, tako da imam jaz zaenkrat le njune podatke. Ta test je le za primerjavo mojih blokov, da bom vedel, kateri blok je boljši. Natančnejši test bo pa opravljen, ko bo narejen CPU simulator. To pa nič ne obljubim kdaj!

Torej... zaenkrat sta testirala mislim da na na Throubred-B procesorju na 2052 MHz. Žal sta lahko merila temperaturo procesorja na pol stopinje natančno. Temperaturo vode sta merila z termometrom, ki je bil tudi 0,5 stopinje natančen, koliko je pa narobe kazal pa ne vem. Samo tisto kar je narobe kazal je konstantno kazal:O Radiator je bil oz Cool-pc evoplex 240, in ga moram pohvaliti da je zelo dobro narejen, samo še malo trestov pa ga bom lahko preformno :) Torej na radiatorju sta bila dva 90 mm ventilatorja (žal nisem mohu dobiti 120 mm... Mlacom prodal vse titane za 2000 Sit in imajo samo tiste za 6000, katerih se pa jaz kot študent ne morem privoščiti ;) ) Črpalka je bila Hydor setz L30. Pretok je bil pri 6-ki po občutku največji, najmanjši pa pri 7-ki.

Pri vseh blokih je bila debelina dna in kanalov enaka.

Upam da bom lahko v začetku tedna objavil teste še na bartonu 2500+.

Torej rezultati! Po mojih pričakovanjih se je najbolje izkazal EK-7, potem sta pa bila izenačena EK-5 inEK-6, le da sem opazil da je bil EK-6 testiran pri nekoliko višji frekvencu. Sicer ne vem zakaj.



LP! Upam da sem vse napisal, kar sem vedel...
www.ekwaterblocks.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

BaRtMaN ::

Glede na tabelco, bi rekel, da je najboljši EK-6! Kot sem tudi sam potiho pričakoval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Brane2 ::

Mislim, da si bom te dni poštimal še sam en CPU thermal simulator.

Sem čakal, da se ideje naberejo in sedaj mislim, da jih mam kritično količino v glavi. Al bo narejen simulator al bo kej v glavi popustilo pritisku ... :D :D :\

ferdo ::

te temperature me malo čudijo.
dvomim da so realne., Če pa so realne, potem nebi imel takšen blok.

PS: zakaj se pogovarjate o skupnem testu, potem pa objavlate svoje teste oz. posamezne teste... tudi to me čudi


eddy, dej povej, ti realne temperature oz. povej resnico.


Vsi ste oz. nekateri pluvali po AquariusII, in sej so dejstva, ampak, če imam jaz nižjo temperaturo kot pa tle navedeno, potem je škoda tega časa, ki si ga v vse te bloke vložil "eddy"

Keyser Soze ::

Ja na kakšnem procesorju sta pa testirala. Kako močno navit je bil.

Pa če bi dala recimo primerjavo z zračnim hlajenjem. Če bi sploh zbudila računalo z zračnim?

Mislim, da bomo imeli malo boljše predstave ko bo test na Bartonu 2500.:\

P.S.: Mam tud jest občutek, da bo EK6 najboljši.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

ferdo ::

naj nardijo skupni test, do takrat naj pa delajo "razvijajo" čim boljši blok. da bomo vsi šokirani nad revolucijo vodnega hlajenja.

tole mi sploh ni všeč. še posebej ne temperature.
s temi temperaturami teleli bloki nimajo lepe prihodnosti. daj malo osveži načrte.
..7 se mi zdi preveč poenostavljen, princip pa kompliceran. sej ga hitro narediš na mašini in na laser izrežeš tist plexi, temperature ti pa svoj krvni davek poberejo..


Eddy, a lahko zaupaš zunanje mere bloka brez višine? me res zanima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

Tic ::

Kaj pa default ferkvenca? Napetost?

Premalo podatkov da bi lahko karkoli rekli.
persona civitas ;>

ferdo ::

kaj potem objavla, če ni vseh podatkov, jzt sm lahko velik skeptik in si mislim, to je zavajanje, metanje peska v oči, bom še počaku, da vidim konkurenco...

Nabavu bom en dobr blok, sm to ni to.. "original od thermaltake je beden"
Imam Aquarius2 pa hladim northbridge 8rda+ SPP200MHz vDD=1.7V in procesor 2000MHz Vcore=1.75V pa imam nižje temperature kot pa teli bloki " poglej objavlene temperature" .
80mm ventilator na radijatorju se vrti na minimum.

OZZY ::

ferdo: To pri temperaturah je zelo relativno. Jaz k gledam teste raznih coolerjev in testiranje na enakih procih pa pride do različnih rezultatov.

recimo moja plata. ma dve verzij temperature. Cpu die in pa absII, ki se razlikujeta. Obe a merita temperatura proca. Prvo je zunanja drugo pa notranja dioda. in kera kaže več. Seveda notranja. In kero temperaturo bom potem upošteval. po izbiri. Lahko notranjo pa bom mel 8-10 stopinj več ali zunanjo in tok nižjo.
Go with the flow.

ferdo ::

lej, pri vsej zgoraj omenjeni opremi, so to ekstremne temperature.pa naj bo 10-8°C gor dol....malo se zamisli koliko je to. Dva ventilatorja na radijatorju, pa tako visoke temperature?...

moja pumpica ima cca70l/h:\, en ventilatorček, dva bloka pa mam nižjo temperaturo. ja zelo relatovno...:) merim s termalnim sentorjem, ki je pritisnjen ob jedro procesorja pod blokom. tako da je lahko cca1°C odstopnja pri meritvi in zdaj kaže 43.4°C idle min.vrtlaji ventilatorja na radijatorčku.Če dam pa ventilator na 12V imam regulator, pa temperatura pade pod 40°C cca38°C to so realne temperature in ne to kar je zgoraj prilimano kot slikca. upam da se motim.
PS: v biosu mi kaže več kot 50°C in čemu naj verjamem...

OZZY ::

ferdo: Glej temperaturo vode. Skoraj kot ambient. tko da je tempertura 50 stopinj nekaj sumljiva. Samo ni napisal na kakem procu je testiral. kok je bla voltaža in kok je bil navititd. tko da je test zaenkrat samo za špekulacijo.
Go with the flow.

morphling1 ::

Nima veze, s čim so fantje stestirali, eni še vedno ne dojamete, da rezultati med platami niti malo niso primerljivi in jih kolikor toliko lahko primerjaš samo na enem samem sistemu. Za ta test bi bila edina referenca samo še kakšen boljši zračen hladilnik ali še bolje bedni TT aquarius2, da se vidi razlika.
Ferdo verjemi da teh in TT blokov niti v sanjah ne moreš primerjat. Pa ne glede na to kake temperature imaš ti. Jaz pravim, da se kvaliteta hlajenja vidi samo v overclocku, zadnjih par generacij plat ima temperaturno senzoriko samo še za okras. Btw v kontrolirani temperaturi sobe in vode se bo z navijanjem hitro poznala vsaka stopinja na par MHz. V končni fazi je pa to tudi cilj vodnega hlajenja, da se doseže višja frekvenca, ker drugače gre za zgubo časa.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Eddy ::

Sedaj nimam časa vsega prebirat!

Povedal bi, da sta bila na radiatorju le dva 80 mm ventilatorja, in pa da je temperatura vode sumljiva saj je nek čuden termometer bil uporabljen...

To sem naredil hitro za hitro primerjavo svojih blokov...
Ko bo pa cpu simpulator bo pa vse se enkrat narejeno.

Plata je bla epox 8rda+ pa še nekej... voltaža je bla 1.65 če se ne motim.

Sam sem se odločil da bom naredil nekaj 6-tk.

LP!
www.ekwaterblocks.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eddy ()

BaRtMaN ::

Pravilno si se odločil! :D
Ampak še vedno ne vemo, koliko je bila originalna frekvenca procesorja!

ferdo ::

morphling1, sej zato pa sm tako pisu, ker se nasploh moj sistem ne more s tem primerjat, rezultat je pa slabši! Ne poveličevat tega testa, meni senzor nonstop meri temperaturo.
Pa ne reč, da se nemore primerjat Aquarius2 in teh blokov, vse se lahko primerja, samo rezultati primerjav so različni. In tukaj neki škripa, ker je tako nekako enako.

Na kolko pa misliš, da boš ohladil vodo, če imaš sobno temperaturo 21°C?, na 15? in boš potem imel super-duper OC na celem svetu? daj se zresni. Ni ga junaka na tem forumu, s tako temperaturo, edin če bo namonteru 10ventilatorjev na 12V samo potem je hrup "le zakaj imamo vodno hlajenje?:\ " zato da imamo potem 2, 3 ventilatorje na radijatorju! ja res super. Pusti senzorje na plati, škoda ker se jih neda odklopit. Glede stopinj in MHz.... naredi tak blok da ga boš lahko delu v serijah do 50kom in se ti ga bo splačalo, šele potem razmišlaj o temperaturi in OC. tuki je tolk dejavnikov, šele na koncu je to kar ti govoriš.
Jzt bi mel tudi 3 mercedese pa enga bigfoota da bom frajer, rad bi mel najboljši vodni blok da bom iztisnil zadnji MHz iz procesorja... ja koliko to stane? bo iz neba padlo?...

če nebi vidu tko velkih temperatur bi blo vse ok, sm me je to pogrelo, kaj čem, raskurli ste me ko ste pluval po nečem ko sploh nebi rabli "foušarija slovenska!" vodno hlajenje naredite tko da bote meli max. 1 ventilator. pol boste frajerji, ker nebo hrupa malo placa bo zavzelo, naredite sistem ko bo majhen, to naredite, jaz delam na tem. kaj mi bodo velke cevi da kr glava peče, vodne pumpe take ko jih majo gasilci v kamijonih... delejte v tej smeri "minimizacija in težnja k tihem delovanju." naredi vodni blok ko bo lahek majhen in učinkovit, ne pa da ma pol kile bakra in par kanalčkov, in seveda potem saj bo velik pretok vse rešu, bom nataknu gasilsko pumpo in TO JE TO...

upam da me kdo razume.
Sprejmite nek izziv, ne koperat velikost, naredi nekaj novega boljšega, velke kanale majo vsi, in velke cevi... ah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

frenk ::

ferdo: nekateri delamo vodno za višje overclocke, nekateri ga pa delate za tišje delovanje...vsak ima svoje zahteve:)...je pa res da so vodni bloki malo preveliki...sploh ni potrebe po tem:)

BaRtMaN ::

Ah. Briga te teža, tako ali pa tako pri večini user-made blokih precej teže pobere neizfrezana masa, ker je potrebno imeti luknje za Socket A in za P4ke. Skoraj pol kg tehtajo tud zračni hladilniki, ki jih s SPONKAMI priklopiš na socket! Za večje mase pa je priporočljiva plata z luknjami okoli socketa.

Zakaj zapravljati denar za H2O cooling sistem, ki ga sestaviš sam, če imaš že dovolj dobre komplete? Nato ti odgovorim z drugim vprašanjem: Zakaj kupovati računalnik po delih in ne kar celega, ki ga sestavijo v trgovini?

Sistem, ki ga sam sestaviš je PERSONALIZIRAN in ponavadi tudi bolj učinkovit.

frenk ::

ah teža sploh ni problem...maximum do lukenj za pritrjevanje in nič več

morphling1 ::

Ferdo, kot velikokrat do sedaj si totalno falil kar sem hotel zgoraj povedat. Tvoj odgovor pa nima ne glave ne repa in ga nima smisla niti komentirat, ker sploh nima veze ne s to temo, ne s tem kar sem jaz pisal, kratkomalo krneki.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

ferdo ::

offtopic:
In s tem si se s svojim intelektualnim znanjem povspel na najvišjo točko...
zakaj komentiraš, če si napisu, da ga sploh ni treba komentirat?#$% si dokazu ja...

hvala lepa.


no glede blokov: blok je lahko enako učinkovit, če je majhen in posledično lažji, kot pa velik in masiven z velkim pretokom. Saj ni teško možgančke napenjat in tuhtat kako pogruntat nekaj majhnega in bolj učinkovitega. Vodni blok je lahko zelo majhen samo če imaš pravo orodje, to je edini pogoj!!!
Eddy, nevem zakaj se ne poslužiš drugačne taktike. Tvoji bloki so super zasnovani, je pa dejstvo, da ima tvoja konkurenca še veliko manevrskega prostora in te lahko prehiti tk kot bi s prsti tlesknil. razmisli to, imaš domišlijo in si dober realist. Jzt sam vem, kako je s tem, samo se nebi nikoli poslužu takega načina kot se ga ti.
Daj razmisli o bloku, po katerem se voda počasi sprehaja, to moraš vzet za osnovo, še vedno lahko pretok povečaš bo lahko samo bolje. Zagotovi DOBRO hlajenje pri majhnem pretoku! šele takrat bo tvoj blok dober vodni blok.

morphling1 ::

Ahmm, kje točno sem sploh kaj komentiral ?
ps. tisto o počasnem sprehajanju vode skozi blok bom tudi raje spregledal...:)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

ferdo ::

nisem povedu kako počasnem sprehajanjem, to je zelo relativno.:)

Eddy ::

Kota prvo pri s5 rad povdaril da ne glejte na temperature kot kazalec učinkovitosti ampak kot kazalec primerljivosti.

Ker imam sam zelo malo časa, saj se pripravljam na zagovor diplomskega dela se ne morem trenutno ubadati s testi in CPu simulatorjem, čeprav bi ga rad že zdavnaj imel....

To s počasnim sprehajanjem vode skozi blok je zelo ralativno...
Treba je najti (experimentalno) kompromis...
www.ekwaterblocks.com

yavarye ::

Mam eno vprasanje, se je merila tudi temperatura vode na vstopu v blok in izstopu iz njega in ce se je kaka je bila razlika ?

Eddy ::

Žal nismo imeli digitalnega termometra pa tudi ne tako natančnega...
www.ekwaterblocks.com

Eddy ::

Sedaj sem šele vse prebral...

Blok ima dimenzije 60 × 61 × 7,5 mm.

Pa ferdo, dej ne bodi tako nestrpen... Če hočeš test tak kot ga želiš ga lahko sam narediš... Bloke ti dostavim domov na prag pa se izživljaj... In boš lahko preveru razliko med aquariusom in mojimi bloki... Pa še gizmotu reč, če je še živ, saj se nič ne oglasi... Meni še dgovoru ni ko sem mu poslal e-mail koliko ceni svoje bloke...

Res komaj čakam na CPU simulator... ta bo pa gate trgov...

Morph: dejmal ZS prever pa e-maile pa povej kako se ti zdi socket...

LP!
www.ekwaterblocks.com

ferdo ::

no ajde, samo povej, kolko ti bi biu dolžan, da bi ti meni to dostavu, če je fer dill ajde!
te držim za besedo.

morphling1 ::

Eddy, sem dobil, samo moj sistem je trenutno totalno zabit pa še Acada nimam, bom probal ta vikend vse poštimat ter narisat. Sliko sem pa videl.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

ali3n ::

fantje - moj nasvet (čeprav sem na zračnem) - čimprej tist simulator skup sklampejte... brane2 tudi neki tuhta v tej smeri - contact him too... da bo koza sita in volk cel (in obratno :D ); seveda je dobrodošla nadljna (KONSTRUKTIVNA - z dejstvi podprta) debata.....
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

ferdo ::

Jzt mislm tko, glede pretoka in pump.
Pumpa nesme bit velka in preglasna.
da bo volk sit in koza cela recmo da naj bo max. preto 300l/h in je povprek dost za water cooling sistem v našem namiznem računalniku. Pumpa nebo glasna pretok bo pa super.

Morphling1, omenju si pumpo, baje si jo uvozu preko luže, in ko sem tisto vidu, sem se vprašu če imaš doma kazga Štajerja za viograd škropit!, resno>:D . Kaj rabiš to v računalniku? pa ne reč da ne vibrera ali se trese, ker to vodo pretaka!
NEbi reku, če si vinogradnik p aimaš klet, pa rabiš tako črpalko da boš ceu sod pretanku v drugega v eni uri. Ampak da tako mašino rineš med disk procesor in grafično....
Vaš računalnik je ko AKVARIJ ne pa VINSKA KLET! malo ste pomešali pojme .

frenk ::

ferdo: kva pa porečeš na kompresorje v računalniku?:D

Jackal ::

8-O 8-O Šele zdaj sem pogledal to temo. Zelo neverjetni rezultati. Tudi jaz imam 8rda+ ploščo in vodno hlajenje na njej . Predvidevam da je temperatura jedra merjena z sondo, ki jo ima plošča. Te temperature se mi zdijo res ZELO visoke, glede na to, da gre za socket diodo. Sam imam v mojem sistemu blok lastne izdelave (narejen na principu WhiteWater), hladim severni in še južni most. Pa imam približno takšne temperature:
Soba: 25°C
Voda: 28-30°C
Matična: 31°C
CPU: MAX 36°C pri full load AXP2100+(1733MHz@2400MHz)
Še link na moje hlajenje
Klik

Res je čudno tole.
:\
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

rfmw ::

@Jackal

Za matično in CPU imaš najbrž isti socket senzor, ali se motim? Torej imaš CPU pri no-load 31'C, pri full-load pa 36'C?
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

Fury ::

mislim da so ble CPU temperature zmerjene z externo sondo, ki zelo verjetno pokaze precej vec kot socket dioda ki na 8rda kaze temp. zraka pod procesorjem..

ferdo ::

frenk, moreš mi malo več povedat, načeloma pa nerabiš kompresorja, da ti računalnik dela:\

yavarye ::

Eddy mene pa zanima, ce mas ti enak blok, oziroma blok enakih dimenzij za P4 in AMD.
Razlog zakaj ja in zakaj ne.
Kaj pa teza ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yavarye ()

Boeing ::

Eddy: smem prašat, iz česa boš diplomiral ?

Drugače pa... skregite se do konca...

ferdo pa IMA point... dejansko je treba vso stvar naredit čimbolj učinkovito, malo in predvsem tiho, z možnostjo, da se performanse občutno povečajo, če se pokaže potreba... tudi sam že nekaj časa delam v tej smeri, tako da bi mi tudi zelo prav prišel CPU simulator... meybi lahko celo kaj pripomorem, contact me Eddy oz. morphling...

LP B

:)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Gizmo1 ::

Gizmo živi, samo stvari se dokončujejo, pa ne trobentama okol kwa vse sva naredila v tem času...,
V glavnem Gizmo in Yavarye nastopava po novem kot BI COOL, stvari se dogajajo, ko bodo v kratkem dovolj daleč, se slišimo, sem pa tudi sam za to, da se enkrat dobimo skupaj, pa zadeve malo pretestiramo, da vidimo vsi skupaj kje smo...

LP

Eddy ::

Drugače sem študent Lesarstva n BF. Sem zelo tehničen tip, tako da me tudi zaneslo v računalništvo. Pač to kar delam. Bloki pa to :)

Diplomsla naloga ima pa naslov: Razvoj lesenega ohišja za računalnik... (estetika, funkcionalnost, enostavna vgraditev sistema za vodno hlajenje v računalnik, tih računalnik in prdvsem hladen...) :D

Imam enak blok za AMD in Intel... imam samo različno debelo dno... ker Heat spreader deluje kot nekoliko debelejše dno... In pa kot zaščita procesorja seveda...

LP!
www.ekwaterblocks.com

Blup ::

Eddy: jst lih končujem leseno ohišje za računalnik.. če te kej zanima upraši :D , vsebuje vse kar si naštel!

Blup
:\

krator ::

Eddy o tem bi pa lahko napisal kak članek.

Eddy ::

Hja no... mislim da bom vsaj slike objavil...

Za članek bom pa vidu kok bo časa...
www.ekwaterblocks.com

BaRtMaN ::

Kar diplmosko delo objavi. :D

Ne, ne, samo hecam se. Vem, da bo v njo vloženo veliko dela in časa, tako da bi se počutil ogoljufanega, če bi lahko to prebral vsak pokovec na s-tju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

GUFY ::

Kolikor mi je znano, gre tako ali tako en izvod diplomske v knjižnico, pa naj si jo tisti, ki ga zanima sposodi.:D :D :D .

BaRtMaN ::

Ja, ampak to ni vsak pokovec na s-tju, ampak samo tisti, ki so res zagreti. Je lažje si z ADSLjem potegnit pdf dol kot pa iti v knjižnico. :)

Eddy ::

No tukaj imate graf testa blokov... zravn je test še na Bartonu 2500 za primerjavo... in sicer na istem sistemu...

www.ekwaterblocks.com

frenk ::

zanimivo da se nekatere krivulje sploh ne vzpenjajo:)...a si pustu sistem ohladit do konca?

Eddy ::

Mislim da ni bilo nobene daljše pavze med testi...
www.ekwaterblocks.com
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali se splača kupit TT BIG WATER komplet

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
432970 (1717) alesr
»

CPU - simulator by EK Water Blocks

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
352313 (1519) OwcA
»

Najboljsi vodni blok za CPU (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
625056 (4071) Phoebus
»

"SRANJE" iz trgovine (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
613928 (2664) tiborrr
»

Vodni bloki na voljo (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
915911 (3632) Fury

Več podobnih tem