» »

Vezava vodnih blokov CPU-NB-VGA

Vezava vodnih blokov CPU-NB-VGA

Eddy ::

To vprašanje je namenjeno tistim, ki imajo v svojem računalniku 3 najbolj vroča mesta vodno hlajena.

Zanima me torej kako imate povezane bloke CPU - Nordbridge - VGA.
Zanima me predvsem to kako imate povezana NB in Vga bloka. Ali vzporedno ali zaporedno?
Ker me skrbi zmanjšanje pretoka v kolikor so vsi trije bloki povezani zaporedno.

Razmišljal sem da bi NB in Vga blok povezal vzporedno!

Vaša mnenja!
www.ekwaterblocks.com

morphling1 ::

Jaz zaenkrat vedno zaporedno, seveda najprej cpu blok. Pretok kljub restriktivnem cpu bloku popolnoma zadostuje za hlajenje grafične ali NB. Zaporedna vezava mi je všeč predvsem zaradi bolj "čistega" sistema, ker vezava vzporedno prinese več cevi in bolj natrpano ohišje.
Je pa vse skupaj zelo odvisno od designa blokov. Jaz imam VGA ter NB blok zelo pretočen tako da čim manj bremzata pretok.
Ob vedno bolj vročih grafičnih bo mogoče potrebno razmišlajat o čem drugem čeprav jaz še vedno ne bi šel z vzporedno vezavo. Če si bom kdaj omislil kako najnovejšo grafo tipa R300/R350 NV30/NV35 ki bodo pri meni voltmodane in navite in se z oddano toploto že približevale 100W bi naredil še en tokokrog s svojo črpalko ter predelal radiator za dvojne priključke.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

burkiburke ::

Živjo Eddy,
dobro vprašanje, ali mislim da so odgovori zelo relativni. Jaz trenutno imam z Y členom razdeljen pretok med CPU in VGA (pred črpalkom pa se spet dobijo skupaj z Y členom). Jaz nebi razdelil še NB in VGA kaj bi to uničilo pretok. Če bi imel na NB bi prišel pred VGA kajti NB se ne greje tolk... Na ta način pride bolj mrzla voda na NB/VGA ampak se tudi seveda zmanjša pretok. Kaj je zdaj boljše za tebe nevem, vse treba izprobati. Jaz bom tudi verjetno skoraj mal menjal stvari v svojem računalniku pa bom isprobal obe varijante.

LP, Fran

Eddy ::

Jest sm si tkole zamislu.
Ker se mi zdi da bi zaporedna vezava preveč zmanjšala pretok.


klikni za večjo sliko
www.ekwaterblocks.com

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

burkiburke ::

Tukaj je en del zanimivega članka od Nick Cade-Westcombe aka Maximus Nickus Senior Member, overclockers.com;
"Now let's go a bit more advanced. Say you want to cool your GPU (Graphical Processing Unit) and maybe your Northbridge as well; well, here's some info.

Again spend the extra $$$ on copper blocks - they provide superb cooling potential. Usually people run watercooling in series, so that's: CPU > GPU > Northbridge.

Now running in Parallel would be much more efficient.

So Y-Split > (1st Pipe = CPU/> 2nd Pipe = GPU) > Y-Split to connect them back together.

The reason for this is every component (CPU and GPU alike) are getting fresh water instead of getting the heated water from the other component. However the downside of this is requiring a pump of 300GPH or better and also you NEED 3/8" fittings, otherwise there will be hardly any H20.

Now if you also have a Northbridge to cool, simply put it in series BEFORE THE GPU, as they don't generate much heat. The GPU won't be heated up at all, whereas if the GPU was first in series, the Northbridge would be heated.

This is a simply Watercooling Guide, but if I have missed anything, then please email me and let me know - also email with any questions you have whatsoever and I'll be happy to help."
Celi članek "Cooling-a guide" lahko preberete tu; http://www.overclockers.com/articles578...
LP Fran

morphling1 ::

Problem tega članka je v tem, ker proba ljudem v glavo vcepit da se voda v bloku segreje za nevem koliko stopinj kar je seveda nonsense. Če imaš normalen pretok okoli 400 l/h po sistemu se ti ob 100% prestopu toplote iz procesorja na blok (seveda nemogoče) in recimo 100W oddani toploti voda segreje za 0.21°C se pravi realno še dosti manj na VGA ter NB pa sploh samo še del tega.
Ena stvar zakaj mi vzporedna vezava po teoriji ni toliko všeč pretok skozi vzporedno vezana bloka pade na polovico tako da sam učinek hlajenja je slabši saj pri zaporedni vezavi pretok nikoli ne bo tako močno padel.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Eddy ::

Hja to bo blo fajn sprobat v praksi! Glede zmanjšanja pretoka!
Sej bi jest sprobov pa zdele pa nimam nobanih Y členov.
Tko da bo treba tele člene nekako dobit! Pa sprobat, poj pa naprej razglabljat!
Drugače se pa kr strinjam z morphlinhom!

Razmišljal sem o pretoku skozi radiator.
In se mi zdi logično, da dlje časa bo voda v radiatorju bolj se bo ohladila.
Tko da v kolikor se nam zniža pretok skozi radiator dlje časa se voda hladi.
To pomeni večji delta T (T vstopna - T izstopna) in boljše hlajenje... recimo

Samo potem je pa še ena zanka!
Manjši je pretok, dlje časa se voda zadržuje v procesorju in se zato tudi bolj segreje.

Tko da se mi zdi to začaran krog in bi bilo zanimivo testirat in napisat to razmerje med pretokom in učinkom hlajenja!

Cela znanost a!?! :D 8-)
www.ekwaterblocks.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eddy ()

morphling1 ::

No pa smo prišli še do enega zadeve, ki jo večina narobe razume. Namreč počasnejši tok skozi radiato bolj hladna voda. Čisto enak princip prenosa toplote velja tudi v radiatorju samo da je ravno obraten kot v bloku tu mora toplota iz vode prestopiti na okolico, in tudi tu je hitrejši tok posledično bolj turbolenten ter se s tem zvišuje koeficient alfa oz prestopnost toplote. Voda se more gibati ekstremen primer bo povedal recimo da voda stoji, v tem primeru je prenos toplote odvisen samo od prehoda toplote se pravi površine in debeline plasti ter materialnih lasnosti, zelo važen faktor prestopa toplote na mejni plasti pa odpade in je zaradi tega sam prevod toplote dosti manjši. Še bolj grafičen prikaz ohlajevanje vročega čaja v kozarcu. Če bo čaj stal pri miru se bo zelo zelo počasi ohlajal. Če pa ga močno mešaš je ohlajevanje dosti hitrejše.
Eddy kaj bi bilo dobro sprobat v praksi, a to da pretok pade za polovico ? Volumski pretok je konstanten po celem sistemu, ker je voda praktično nestisljiva, torej so hitrosti vodnega toka na posameznih mestih odvisne samo in še enkrat samo od tistega trenutnega prereza. Torej če se vodi tok vzporedno se prerez podvoji (pri uporabi enakih peiključkov po celem sistemu) in hitrost sorazmerno temu pade, za določen faktor pa tudi hlajenje bloka.

Aja upam da nima kdo skrivljenega pogleda na materiale, ker še vedno veliko ljudi misli da je aluminij boljši za rebra od bakra, ker hitreje oddaja toploto.
A bo treba tudi to še enkrat razložiti :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

_Dejan_ ::

morphling kdaj pa boš kej maile prečekiru?
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Eddy ::

Čisto zastopim in vem da je odvisno hlajenje tudi od vrtinčenja vode. In vsega ostalega.
In itak vem da je voda nestisljiva in da je pretok[l/h]enak pa če še tako povečamo premer. Če zmanjšujemo premer (površino) se s tem viša vitrost medija...
Mislim da si me narobe zastopil, malo sem pa jest čudn napisov!

Mislil sem na majhno zmanjšanje pretoka. Da bi se dal rečimo praktično ugotovit za kok se ti lahko zmanjša pretok, da se ti temperatura procesorja ne spremeni (beri zviša) drastično!

LP!
www.ekwaterblocks.com

morphling1 ::

Krivulja temperature v blokih je običajno taka da na začetku strmo pada, od prehoda kritične meje je pa padanje zelo počasno ne glede na še tako visoko hitrost vodnega toka. Tako da če si na pravi polovici potem se tudi polovično znižana hitrost ne bo veliko poznala.
Vseeno pa je pri NB in večini VGA toplotnih virov, ta tako majhen v primerjavi z normalnim procesorjem, da je vseeno kako vežeš. Zadeva bi ratala zanimiva pri kakem navitem R300 gpu-ju.

_Dejan_ se spravim kasneje, jih je preveč pa se mi jih še ne da pregledovat :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Gejmer ::

Jz k si bom maja kupu vodno hlajenje bom hladil cpu in gpu tko da bom dal umes Z člen pa nakoncu Z člen kar bo kul.Aja bom pa mel vsporedno vezani pumpi..
Nanda yo?

Eddy ::

No situacija je taka...
Sm nek dobi 2 Y člena!

In sem testirov pretok z eno potopno pumpo kjo imam še od moje akvaristike:
In sicer podatki pumpe:
- Max pretok 600 l/h
- Max višina črpanja 0.85 m
- Moč 5,2 W

1. vezava blokov:
CPU EK3 --> VGA-R1 --> NB-1
Vsi zaporedno. Dobu pretok: 106 l/h

2. vezava blokov:
............... --- VGA-R1 __
CPU EK3 --<...................>----- (pikce odmislite)
...............--- NB-1 ------
Torej najprej CPU EK3 potem Y člen in vzporedno VGA-R1 in NB-1 potem s5 Y člen in test. Rerzultat: 179 l/h

Zanimivo, torej je bil pretok v 2. primeru slabih 69 % večji.
Iz tega bi izpeljal da se zviša pretok CPU bloku za 69 %. Če je bil pretok v 1. primeru skozi Vga in NB bloka 109 l/h, je sedaj 90 l/h. To je samo 19 l/h manj kotz v 1. primeru. S tem da je glavni vir toplote CPU hlajen z 73 l/h več.

Tako bi rekel, da bi jest raje vezal po 2. vzorcu.
www.ekwaterblocks.com

morphling1 ::

Zanimivo ampak zelo odvisno od situacije do situacije. Prvič imaš pumpo, ki ustvari res majhen pritisk in zaradi tega se vsak padec tlaka še kako pozna, normalne 600 l/h pumpe imajo okoli 1,2m dob. višine nekatere tudi več. Ter drugo veliko je odvisno od samega designa bloka, recimo moj blok je zelo restriktiven, ker tako deluje in se glavni padec ustvari tam, naprej pretok pa pretok ne pade veliko.
Bi pa enkrat za foro tudi tole stestiral samo kake y člene bi moral kje dobit. Potem pa še malo kombiniranja s črpalkami recimo zaporedna vezava za podvojitev pritiska ali vzporedna vezava za podvojitev pretoka (ob identičnih pumpah).
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

rap3r ::

Tole je pa cela znanost...kwa že jz ekonomist delam na temu forumu:D 8-O :\

Važn je da kej pamtnga potegnem iz tega:D :8)

Drgač apa zlo zanimiv.
Pa še to kaj če bi meu naprimer dva radiatorja zaporedno vezana da bi hladila vodo? Bi temp voda drastično padla?
Aja morf radiator sm prestavu nekm drgam in se mi je tem vode dvignla za beri 10 stopin8-O :O :\

Bom jutr kr lepo nazaj premaknu:D
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

morphling1 ::

Dobro poštiman radiator lahko drži temperaturo na kakih 5°C nad okolico pri nizkih vrtljajih venta. Drastično se ne moreš spustiti, ker ni prostora :) Dvojni radiator dvojna izmenjevalna površina in malo večji padec tlaka poznalo bi se, sploh pri večjih toplotnih bremenih idealno je temperatura okolice kar pač ne boš dosegel zato je vse kar je pod 5°C nad okolico že zelo dobro.

Kam si pa postavil radiator, na monitor, da mu bi prijetno toplo :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

rap3r ::

Ne tm k je biu prej na polici sam da je biu zdej ceu na polici sam tko ene 5 centijev dvignen da dobi zrak:D :8) kao zgleda da ga ni dobu zdej sm uštimu sam zdej je pa šele futuristično:P tko da mi je tem vode padla za 5 stopin pr najnižjih vrtlajih...za čez noč podnev ga pa pol dam na več...8-)

Aja pa tem monitorja sm meru tko po ene 3 ura nabijanja špilov in ti rečm da je mela zadeva "sam" nekje 50 stopin8-O 8-O 8-O
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

Eddy ::

Tut jest sem razmižljov glede pumpe.
Lahko da jo že tako švoh pumpo zaporedna vezava tako oslabi!
Res bi mogu imet eno normalno pumpo z normalnim pritiskom in pretokom!

Jest jo zaenkrat nimam, mogoč bo pa kdo drug tole stestirov...

Dajmo!!! ;)
www.ekwaterblocks.com

borchi ::

Aja pa tem monitorja sm meru tko po ene 3 ura nabijanja špilov in ti rečm da je mela zadeva "sam" nekje 50 stopin

uh, uh, kolk stopinj bi mel šele monitor, če bi 10 ur Prime95 laufau ;-))
l'jga

Boško ::

Jaz že lep čas nameravam naredit v ohišju dva popolnoma ločena sistema, en bo hladil procesor (pumpa 1200L/h), drug pa GPU, NB, HDD in napajalc (Upam, da bo 600L/h dovolj)!!

:)

L.p.:D

burkiburke ::

Tukaj so rezultati mog testa glede zaporedne, vzporedne itn. povezave vodnega hlajenja;
Oprema za test;
- vodna črpalka Hydor L20Pro zmogljivost črpanja: 700 l/h, višina črpanja: 1,35 mWs, moč črpalke: 14 W,
- Cool-Cases CCR-01, vodni blok za CPU-je,
- Cool Cases CCR-05 , vodni blok za chipset,
- Cool Cases CCR-07, vodni blok za GPU,
- Cape AB42X, posoda za vodo,
- Cevni Y priključek, premera 8mm,
- Polietilenska cev (LD-PE), premera 10/8
- Screw priključki, navoj G 1/8, za cevi premera 10/8,
- 2 kante za vodo in kuhinjska posoda za precizno merenje tekočine:-)
- Aqua domesticus vulgaris:D



 

Vsa testirana oprema osim kuhinjskih pripomočaka:)) je izposojena iz e-trgovine Cool PC-ja, za kuhinjsko opremo lahko kontaktirate mojo taščo.
Način testiranja;
Vse sheme so testirane v enakih pogojih. Vreme za izračun pretoka vode je 1 min.
SHEMA 1.
Iliti zaporedna povezava CPU - NB - GPU, slika od spodaj;

 


Dobiven pretok vode po Shemi 1 je 110,4 L/H
SHEMA 2.
varijanta vzporedne povezave, slika od spodaj;


Dobiven pretok vode po Shemi 2 je 133,8 L/H
SHEMA 3.
varijanta vzporedne povezave, slika od spodaj;


Dobiven pretok vode po Shemi 2 je 105,3 L/H
Konklužn;
Nemalo me presenetil dobiveni rezultat testa. Verjamem da ste tudi drugi mislili da bodo rezultati najboljšega pretoka; shema1, shema3, shema2. Na koncu najboljši rezultat pretoka voda je imela shema2 in je za dosti pustila "nasprotnike" shemo 1 in shemo 3.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

frenk ::

Ja sam tm k je pretok vzporedn je za polovico manjši. Pomoje je shema 2 najbolša za CPU, shema 1 za grafično in nbridge seveda bi pa jest totalno pozabu na tretjo shemo, kjer cpu dobi le polovico pretoka. Pomoje je še usen najbol shema 1.:\

Eddy ::

Odličen test!

Zgleda je moja pumpa res zelo švoh, da jo takale stvar tkole zmatra!

Jest bi si potem tudi izbral zaporedno vezavo vseh blokov.

Samo mene klele moti tale blok za grafično, ker nudi zelo malo upora! In potem ko vzporedno vežeš še blok za nordbridge, ki nudi dosti večji upor, večino vode steče čez vga blok.

Hja no! Čeprov je pa dobr da gre več vode čez vga blok, samo moti me ker ima majhno površino za prestop toplote iz bloka na vodo!

Drugače pa zelo pohvalen test.

Samo moram pa rečt da je zelo odvisno od konstrukcije bloka.

LP!
www.ekwaterblocks.com

Blup ::

Super test... ampak najbl važn pa ni blo povedan, se mi zdi...

V 1. primeru imajo vsi trije bloki pretok 110 l/h
V 2. primeru ina CPU pretoka 133 l/h, GP in NB pa si delita teh 133, odvisno on karakteristike bloka (če imata enak upor, potem to pomeni, da vsak dobi samo POLOVICO teh 133 l/h)
3. primer pa je sploh najslabši, še posebej če ima CPU blok večji upor od ostalih dveh, potem dobi daleč najmanj pretoka...

p.s. burkibirke: da nauš mislu, da kej šimfam tale test... sam test je odličen, ampak konec koncev pretok ni vse...

Blup
:\

burkiburke ::

Ojla,
me vesli da vam je test všeč:))
Seveda se strinjam z vami da je zelo odvisno kaksni so bloki, verjetno bi z drugimi bloki test čist drugače izgledal.
Blup, rad bi dodal tvoj koklužn v test, če se strinjaš, ja sm ga mal prezgodaj končal kaj mi se mudilo. Namen testa je bil predvsem videti kolikšen je pretok vode na koncu različnih povezavah CPU-GPU-NB.

LP, Burki

hm, ne da se več popravit:8)

Zgodovina sprememb…

Blup ::

Te nej pa pr men ostane konklužn ... glavn da folk prebere... da nau pol spet kkšnih vprašanj na to temo... če vrjameš :D

Blup
:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še moje vodno (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
614941 (3345) Racko
»

Vodna pumpa ropota (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
635020 (4266) SuperHik
»

Bi L30 zdržala dve LADI?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
441828 (1122) DominusSLO
»

Vezava dveh vodnih črpalk

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
321569 (1100) pele-on
»

MlacoM modifikacija

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
81496 (1075) morphling1

Več podobnih tem