» »

Kje kupiti napajalno vezje za monitor?

Kje kupiti napajalno vezje za monitor?

Ask98 ::

Pozdravljeni!
Zanima me kje bi lahko kupil napajalno vezje za monitor LG Flatron E2240?

DarwiN ::

Ne splača se. Če pogledaš okvirne cene, medtem pa ta tvoj monitor tudi v delujočem stanju ni vreden več kot 20-30€. Vrži v smeti in kupi IPS 24tko za ~130€ ali še bolje 27tko za ~170€. Boš imel lepšo sliko, barve, in še za oči bo bolje - večji tekst, manj naprezanja.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Sem že tudi razmišljal da bi kupil novega, ampak sem mislil, če bi dobil kje kakšno poceni vezje nebi bilo slabo glede na to da lcd display lepo dela.

Vseeno pa glejam na bolhi za rezervo, če bom našel kakšno dobro ponudbo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ask98 ()

Brane22 ::

Čisto možno je, da so šli samo kondiji. Poglej če so napihnjeni in jih zamenjaj.

Najhitreje gredo tisti na nizkonapetostni strani, včasih tudi tisti v napajalniku za neonke, zgodilo pa se je, da sem na enem starem Samsungu zamenjal tudi elektrolite na glavni elektroniki.

Slab kondi ni vedno napihnjen, zato je včasih pametno imeti kje kak star motherboard obstrani, da si lahko spsodiš kondi za probo in zamenjaš vse.

Pri kondijih ni vseeno s čim jih zamenjaš, velikokrat pa že kakršnakoli zamenjava obudi zadevo.

Bom zamenjal, vezje ima 4 kondenzatorje, noben ni napihnjen. Z multimetrom nwm če se da zmerit.

V 99% slučajev ne.

Kakšni so pa simptomi ? Crknil naenkrat ? Si ga ugasnil in se več ne prižge ? Se je vse težje prižigal, doker ni omagal ? Kaj petega ?

Kar naenkrat je crknil.

In sedaj se ne prižge več - je čisto mrtev ali da kaj od sebe- se prižge LEDica za power, vsaj kaj blinkne ali čisto nič ?

Če slednje, potem je precej verjetno,d a ej kaj drugega, ni pa odveč preveriti kondije, preden stvar zabrišeš v kanto.

Ko pritisnem tipo za vklop led sveti. Zdaj nisem niti preprican ce je krivo vezje :D

nikjozo ::

Ask98 je izjavil:

Ko pritisnem tipo za vklop led sveti. Zdaj nisem niti preprican ce je krivo vezje :D

Vklopi monitor, zatemni sobo in navadi oči na temo. poglej na monitor, če vidiš nekakšne flike ikon ali besedil, zna biti da ti je backlight fuč.

Vanich ::

...oprostite mi, ker si bom malo sposodil tole temo; imam namreč podoben primer: ravno tako LG 27" monitor, ravno tako napajalno vezje, samo, da se je pri meni začel smoditi eden izmed telih plavih "stabilizatorjev" ???
Zelo težko tudi preberem tudi kaj piše na njemu, da bi ga zamenjal s podobnim - imam pa nekaj vezij z podobnimi elementi - naj kar z enim zamenjam? Je kaj važno, kako je obrnjen?
Brane22, ti boš sigurno vedel.

Na sliki se vidi: črno ošmelcan zakurjen element med tremi neskurjenemi plavimi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vanich ()

Poglej malo bolje. Zgleda kot da gre za tri plave kondije v seriji - poglej sosednja elementa enake velikosti.
Zalo verjetno imajo vsi trije isto vrednost.

Potem pa poglej na drugo stran- tadrugi trafo. Očitno je desna polovica zrcalna levi.

Poglej srednji od vertikalno postavljenih treh plavih kondijev na desni. Skoraj gotovo gre za identičen element.

Tvoj monitor ima 2N CCFLamp ( kot kaže, je N=2, torej 4) vsaka stran pokriva pol.

Ask98 je izjavil:

Bi komot znalo biti da je napajalnik. Dokaj pogosto napajalni del za CCFLke, kot je ravno tule na slikah.
Samo da je njemu odneslo VN kondi, ponavadi gredo elektroliti na drugi strani trafoja...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Brane22 ()

Hvala Brane!
Ja; so zrcalno identični na eni in na drugi strani, na kondiju pa piše:

.LY
SL6KV
5D

Kje bi sedaj dobil en tak kondi? Lahko dam kakšnega drugega, z višjo vrednostjo, če ne dobim ravno takega, ali mora biti ravno ta in nič drugega? Bi bilo (preventivno) potrebno zamenjati še kaj?

P.S. - zgleda da se tole s telimi kondiji kar pogosto dagaja na teh LG27 monitorjih.

Zgodovina sprememb…

Brane22 je izjavil:

What value are these LCD TV LG M2762D-PC capacitors?

...ehhhh - si me prehitel za mišji khurac. :))

Hmmm...kaj bi potem moral paziti, da mi po zamenjavi kondija ne skuri vezja, tako, kot je njemu? Kako do tega sploh pride?

Zgodovina sprememb…

Recimo tale se zdi solidna zamenjava:

Murata 5pF 6.3KVdc, Murata

Če boš naročal tam, pošlji ZS.

BTW, fajn je zamenjati vse tri, če so na tiskanini vezani v serijo. Čisto možno da je zasmojeni šel prvi, da je pa poškodovan še kateri. Pametno jih je torej vzeti ene 10.

Glede poškodb na plati, težko rečem. Videti je, da jo je nekaj kontaminiralo in da je dolgo časa prebijalo skozi njo. Čim je preboj ustvaril zoglenelo plast, je skozi njo prebijalo dalje, žarjenje pa je povzročilo novo zoglenelost itd.
Fajn spucaj zadevo in je ne vklapljaj, dokler se ne posuši. Čisto možno, da je šel idiot to spajkat s kako spajkalno pasto in je pustil flek za sabo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moč kondenzatorja za na matično ploščo...pomoč?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
203754 (3387) Brane22
»

LCD TV mi crkuje

206636 (4015) Samson
»

Samsung lcd - zamenjani kondenzatorji - problem (strani: 1 2 )

5115855 (14376) Pyr0Beast
»

Lastniki poceni LCDjev- pozor na slabe kondije ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9711047 (5658) Pyr0Beast
»

Menjava kondenzatorja na plati ? (strani: 1 2 )

9713150 (9920) Pyr0Beast

Več podobnih tem