»

Delež med "strokovnjaki"?

OSNews - Znani dejstvi sta, da je daleč najbolj razširjen operacijski sistem Windows in posledično je prav takšna slika tudi pri spletnih brskalnikih. In ker smo ravno včeraj v neki novici poročali o mnenju znane analitične hiše, da je razširjenost izdelkov odvisna prej od marketinga kot od kvalitete, se postavlja vprašanje, kaj si o omenjenih aplikacijah mislijo tehnično podkovani uporabniki.

Chris Cowell-Shah se je odločil, da bo izvedel svojevrstno anketo, na podlagi katere je prišel do zaključkov o zgornjem vprašanju. S pomočjo spletne strani je ugotavljal deleže brskalnikov in operacijskih sistemov. Pri prvih je zmagal Internet Explorer (52%) pred brskalniki Gecko (34%), pri drugih pa Windows (78%) pred različnimi Unixi (20%). Rezultati so pričakovani, precej spodbudno pa je razmerje, ki je bistveno manjše v prid Microsoftovih izdelkov, kot poročamo ponavadi. Klik!

29 komentarjev

Testna vožnja z RealPlayerjem 10 za Linux

PC Linux Online - Gary Routh se je za OSNews.com odpravil na testno vožnjo z RealPlayerjem 10 za Linux, o katerega izidu smo poročali nedavno tega. Nova različica programa je povsem prenovljena že na videz in se močno razlikuje od različice za Windows. Routh, ki je 6 let preživel v Angliji in je tako rekoč odvisen od poslušanja BBC, je aplikacijo preskusil v Slackwaru in okolju Dropline Gnome. Nad njo je zelo navdušen, pripravil pa je tudi 4 posnetke zaslona. Klik!

0 komentarjev

"Zakaj Windows ni primeren za namizje?"

OSNews - Pred nekaj dnevi smo poročali o članku, ki je komentiral primernost Linuxa za namizje in podal par argumentov, zakaj Linux še ni zrel za vsako namizje. Brian Davis se s člankom ni strinjal, zato je spisal odgovor nanj in ga naslovil "Zakaj Windows ni primeren za namizje?". Podaja nekaj dejstev, s katerimi izpodbija trditve predhodnega članka. Prav tako pa opozarja na pomanjkljivosti sistema Windows, ki bi jih kot okolje za namizje potreboval.

164 komentarjev

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

Group-Office 2.2 Pro

OSNews - Na trgu pisarniških zbirk ima Microsoft popoln primat z zbirko Office. v zadnjem času pa ji nekoliko težav pozvroča OpenOffice.org, predvsem zaradi ugodne cene in prenosljivosti. Morda pa se bo kmalu pojavil na trgu še kdo tretji, ki se bo problema lotil nekoliko drugače, in sicer preko spletnega vmensika. O podobni rešitvi je že govoril IBM, a alternative so že na voljo. Na OSNews so si ogledali Group-Office 2.2 Pro. Klik!

3 komentarji

Pogovor z Miguelom de Icazo

OSNews - Eugenia Loli-Queru iz OSNews se je pogovarjala z Miguelom de Icazo o trenutno aktualnih temah, povezanih z Linuxom in Novellom, njegovim novim delodajalcem. Govorila sta o patentih in problemih, ki jih prinašajo, o "novostih" Longorna, ki so, tako de Icaza, v precejšnji meri že del okolja Gnome in drugih izdelkov, in še čem.

Miguel je napovedal, da se bo Linux najprej razširil v revnih državah, nato v Evropi in nazadnje ga bodo morale sprejeti še ZDA. Poudaril je še, da je potrebno čim več odprtokodnega in prostega programja ponuditi tudi v okolju Windows, kot zanimivost pa je povedal, da bo Quark odslej v okolju Mac OS X uporabljal "de Icazin" Mono. Klik!

3 komentarji

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji