» »

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net

jabuk.net - iPod je postal svetovni fenomen in ikona glasbenih predvajalnikov. Uporabnike z belimi slušalkami v tujini srečamo na vsakem koraku, v Sloveniji pa ta trend napreduje nekoliko počasneje. Da bi to glasbeno čudo nekoliko bolj spoznali smo na Jabuku objavili članek o iPodu 4. generacije, ki ga je pisec dodobra pretestiral ter izpostavil vse njegove pomembneješe prednosti in slabosti.



Poleg tega smo stestirali tudi Applov najnovejši računalnik imenovan Mac mini o katerem ste na Slo-Techu imeli možnost že veliko prebrati. Kljub dokaj nizki ceni se je Mac mini dobro odrezal , pri tem pa ostal zelo tih.

Nenazadnje je tu tudi članek o slovenskem paketu 4.0, ki vam omogoča, da na Macu uporabljate slovenske tipkovnice različnih razporeditev, doda pa tudi slovenski črkovalnik, ki deluje v skorajda vsakem programu napisanem za OS X.

60 komentarjev

«
1
2

MrStein ::

Med priključki bi pogrešal še kakšna USB vrata, saj za zapolnitev dveh zadoščata že USB miš in tipkovnica

No ja, če že imaš 3 USB naprave, boš še dal 3 jurje za en USB hub...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Beat-O ::

Saj vem, da hubi niso dragi. Tudi na tipkovnicah in ekranih (posebno Applovih) so ponavadi dodatni USB porti, toda 2 USB porta sta kljub vsemu nekoliko malo, če pogledaš koliko naprav danes deluje na USB.
http://www.toshl.com/

MrStein ::

No ja. Po drugi strani:
- gre za en mali računalnik. Za osnovne potrebe. Ni to neki računski center.
- doma imam vsega boga, pa porabim en USB port. Dva, če priklopim dodatno miš in tipkovnico (torej čisto pretiravanje)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ziga Dolhar ::

Imam notesnik z enim USB priključkom: kadar sem stacioniran doma, imam na njem miš, tipkovnico in BT vmesnik.

[Je pa res ena prednost huba: priklopim en sam kabel namesto treh, ki jih lahko poskrijem nekam pod mizo, kjer jih ni videt in mi ne povzročajo nereda.
https://dolhar.si/

TribesMan ::

Sovražim testerje strojne opreme ki razširjajo neresnice... oziroma ne preizkusijo vseh lastnosti aparatov...
Možnost polnjenja med povezavo z računalnikom seveda drastično zmanjša možnost omenjenega, vendar je pogoj, da uporabljate FireWire.

Že miljonkrat je bilo povedano da se iPodi filajo tudi preko USB priključka... To sicer velja samo za 4G in iPod minije sam vseeno... In je tudi res, da se preko USB vodila aparat polni dlje kot takrat ko je priklopljen na Firewire...

Grrr dejte stestirat opremo če jo že dobite :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Jux ::

Tale članek je pa res ena navadna reklama za apple ipod. Vem ker posedujemo točno tega, testiranega in niste izpostavili nobenih konkretnih minusov.

1. Če mislite, da lahko nalagate pesmi na ipod kot na eksterni disk, se motite. Potrebna je uporaba apple itunes-a, drugače se komadov na ipoda ne da prenesti. (no ja, to ni čist res, obstajajo programi ki to počnejo na manj nadležen način kot apple iTunes, ampak ta boljši (ephpod) ne dela na usb, ta drugi ki sem ga testiral pa ni brezplačen - da je to pereč problem, se zavedajte, da si je kolega kupil zaradi tega firewire kartico, samo da mu ni treba uporabljat apple itunes).
Pa še to, če inštalirate iTunes na drug računalnik in prenesete na ipoda nove komade, boste stare zgubili neznano kam, vsaj meni se je to zgodilo, ko sem sprobaval itunes. Skratka, kdorkoli hoče ipoda resno uporabljat - firewire in ephpod.

2. Nezmožnost ustvarjanja svojih playlistov, tako kot je treba. Ne nekega on the go playlista, ampak pravi playlist editor, da lahko dodam komade kakor hočem. Kakšnih .m3u pa itak ne podpira, ker itak cel svet uporablja itunes, rajt?

3. Glede na to da je zadeva velika 20gb, bi lahko namontiral nekakšno search funkcijo, ne pa da se je treba zanašat na to da so id3 taki pravilno napisani, dostikrat se zgodi namreč da ko greš pod artist maš:
Destiny's child
Destiny child
Destinys child
(nisem glih fen DC, ampak so mi prvi bend ki so mi padli v glavo)

4. (tole ste omenili) Zadeva je ultra obučtljiva na praske, če ga dam v žep v trenirko in grem na jogging , pa če je žep povsem prazen in čist je vseeno popraskan ko ga vzamem ven.

5. Cena cca. 90k sit

Skratka, dejte pisat članke ne pa PR izjave šabanov iz podjetja EPL. Nikoli ne veste, mogoče si mislijo o vas da ste roparji in je treba mal cene navit.

Realna ocena po mojem menju je:
+ Playerski videz
+ Jappi material
+ Odličen kolešček
+ Dobra avtonomija

- Cena.
- Osnovne funkcije manipulacije z komati in playlisti
- Ni search funkcije
- Občutljivost za praske
- Težave z zaslončkom

Več kot 7 mu ne dam, danes ne vem če bi si spet kupil ipoda, mislim je ultra japi, lep in uporabljiv. Ampak 90k sit?

[edit]napačna cena, pomotoma prebral ceno apple mac mini, čeprav he he niti ni toliko različna.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

Jux ::

To sem čist spregledal, ha ha, jabuk, a pa ste vi sploh prejeli tega ipoda v roke?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Beat-O ::

Avtor članka je tudi sam lastnik omenjenga iPoda in ga uporablja že kar nekaj časa. btw. ne vem kako je sedaj s tem, vendar na iPod se je dalo nalagati tudi prek music match softera, še celo WInAmp ima iPod plugin. Verjetno pa je res, da ne podpira vseh funkcij kot iTunes.
http://www.toshl.com/

neonX ::

Jux:

iPod je predvajalnik glasbe. Nalogo urejanja in razvrščanja skladb upravlja iTunes. Z zaslonom sam ne imel težav. Cena je res visoka za omenjen model, če denarja ni - zato imaš na voljo iPod mini in iPod shuffle, ki je cenovno ugoden.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

Jux ::

Glede na to da ga posedujem že kar nekaj časa, vidim da bi moral za 90k sit dobiti več kot samo japi pripomoček. Sorry fantje ampak iPod je precenjen, če tega ne vidite, pol vam boh pomagi. Dobiš za manj denarja več kot pri iPodu (je pa res da tako seksi paketa nima nobeden proizvajalec).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

Verjamem, tako kot je kasetar predvajalec avdio kaset, pa maš vseeno rad če maš autorevers fukncijo, pa naprej pa nazaj hitro previjanje pa dubbing. Po tvoji logiki bi bilo dovol da daš gor plej, hej sej predvaja glasbo, predvajalnik pesmi, rajt?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@the_man:
music match je pa djabe? :) Edino to z winamp pluginom ne vem, nisem nikoli iskal, sam dejstvo je da bi bilo lepo da bi lahko komade gor presnel kar z raziskovalcem, namesto da delaš take ovinke.

@obadva:
Dojamita da so te kritike na mesto zaradi cene predvajalnika, ker je pač res najdražji (oz. med najdražjimi) predvajalniki in človek pričakuje da dobiš res občutno več kot pri ostalih. Pa ne. Zato ta kritika.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

PARTyZAN ::

Tole po0wna iPot™-a po dolgem in počez. Pa še cenejši je. (100k pri eventus computers ... primerjajte ga z iPodom Photo 40gb, ki stane 139k pri epl.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PARTyZAN ()

neonX ::

iPod je prenosni predvajalnik glasbe in svoje delo upravlja dobro. Namenjen je izključno predvajanju glasbe in kot takšen se prodaja. Nalogo urejanja in razvrščanja skladb upravlja iTunes, zato je nepotreben "Raziskovalec" ali "Finder".

Ne potrebujem predvajalnika, ki obenem vsebuje radio in telefon. Na kar stavijo drugi predvajalci. Potem raje kupim prenosnik.

Če pričakuješ od predvajalnika glasbe več, zate iPod ni!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

Beat-O ::

partyzan: Vsi dajejo tega iRiverja za primer predvajalnika boljšega od iPoda. Funkcij ime res več tudi glede denar/funkcije je razmerje boljše. Zatakne se verjetno pri uporabniškem vmesniku. Nisem ga še uporabljal zato ne bom nekaj trdil na slepo, ampak že če pogledam gumbe me kar spreleti srh če pomislim na to koliko so komplicirali pri vmesniku. Tudi z estetskega stališča vsaj po mojem mnenju zaostaja. Občutek preprostosti uporabe je pri iPodu poglavitnega pomena. To ter seveda "kul" faktor se prodaja pri običajnih (non geek) uporabnikih.

Sicer se strinjam, da je cena prevelika, ampak dokler se tako dobro prodaja in praktično dominirajo tržišče, zakaj bi jo spuščali?
http://www.toshl.com/

PARTyZAN ::

Torej bos nabavil za 40k drazji produkt, ki ima manj funkcij?

Jux ::

iPod je prenosni predvajalnik glasbe in svoje delo upravlja dobro.

Ja, samo razloži mi nekaj, če primerjamo samo predvajanje glasbe, kako pa primerjaš razne predvajalnike med sabo? Si mogoče preveril kvaliteto zvoka na kakšen kvalitativen način? Dobro vemo da od modernega predvajalnika lahko pričakujemo določene bonuse. In od vrhunskega (tudi po ceni seveda) kakšne posebnosti etc. Podobno kot Nakamichi Dragon (če me spomin ne vara) predvajalci kaset, stali so ogromno, ampak so bili edini ki so kaseto dobesedno obrnili, da je bila reprodukcija iz traku kar se da vestna. No na tem področju ima ipod težave. Pred letom in pol, dvema, je ipod vedno upravičil ceno z lastnostmi, sedaj jo ne več. Moti me ker tega ni omenjenega v opisu.


Namenjen je izključno predvajanju glasbe in kot takšen se prodaja. Nalogo urejanja in razvrščanja skladb upravlja iTunes, zato je nepotreben "Raziskovalec" ali "Finder".

Preberi še enkrat, vse kar bi rad je da lahko delam playliste na ipodu in da lahko glasbo prenanšam nanj brez uporabe specialnega softwarea. Torej z uporabo raziskovalca ali FINDERJA.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

Tudi z estetskega stališča vsaj po mojem mnenju zaostaja. Občutek preprostosti uporabe je pri iPodu poglavitnega pomena. To ter seveda "kul" faktor se prodaja pri običajnih (non geek) uporabnikih.


Glede na to da si pisal review, bi bilo pričakovati da bi napisal to. iPod sicer nima fukncij konkurence, dražji je, je pa lepši in bolj japi. To je objektiven review, zakaj si potem tako napisal v članku?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

neonX ::

Jux

iTunes ni dodaten program, če imaš Mac OS X =)

iRiver mi osebno ni všeč, zato ker ne želi biti le prenosni predvajalnik glasbe. Saj poseduje veliko več, česa osebno ne potrebujem.

So ljudje, ki želijo več in ne bodo nikoli zadovoljni s ponujenim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

Beat-O ::

Jux: Jaz nisem pisal članka. Sem admin na Jabuk.netu in sem članek potrdil, napisal pa ga je avindi.
http://www.toshl.com/

Roadkill ::

Imam iRiverja h320 približno 5 mesecev in moram rečt, da sem zelo zadovoljen.
Glede placa se je treba pač odločit, koliko ga rabiš in meni je 20gb ravno prav.
Trenutno imam sicer 10gb prostega placa, ampak se velikokrat zafila, ko kaj backupiram gor :)

Je pa par precej motečih detajlov, kateri me motijo.

- nima ure
Če bi imel uro, bi g alahko nastavil, da te zjutraj zbudi IN bi lahko vseboval (seeded) random funkcijo (za shuffle).
Shuffle ti namreč vrže ven vedno enako zaporedje, kar je naravnost idiotsko. Ni mi jasno, kako si lahko developerji kaj takega privoščijo, ker lahko naštejem par načinov, kako bi se dalo to kar enostavno izvest tudi brez ure...
- tipke so malo premajhne ampak po nekaj časa z lahkoto navigiaš, brez da bi player vzel iz žepa

- ni ravno estetski čudež

- premalo kontrole nad playlistami imaš
Pogrešam recimo funkcijo "predvajaj ta folder (do sem še gre) in VSE subfolderje (to manjka).

Drugače je pa vreden svojega denarja, ampak bi se ga dalo samo z boljšim softwarom ZELO izboljšati.

Roadkill ::

Pa tudi to je res, da iRiver vsebuje stvari, ki jih povprečen user ne rabi.
Barven ekranček je zelo kul (res je kvaliteten) ampak nima kakega blaznega vpliva na kaj drugega, kot "kul faktor".
Tudi radia že dolgo nisem poslušal in sem zelo malo stvari snemal (s presenetljivo dobrim mikrofonom). Da ne omenjam neuporabnosti text readerja in podpore nekim bizarnio enkodiranim divxom - povsem neuporabno.

Sanjsko bi bilo, če bi se ga dalo hacknit s kakim open source OSom, ki bi dajal malo več poudarka na konfigurabilnosti in uporabnih funkcijah.

darkolord ::

iPod je prenosni predvajalnik glasbe in svoje delo upravlja dobro.

opravlja.

Baterijo ima slabšo od tekmecev (kar je precej pomembno pri predvajalnikih) in še najpomembnejše, ZVOK. Zvok je verjetno zadnja stvar, ki bi se kdo na svetu pri tej stvarci sploh spomnu "testirat"... Sicer pa ni nobena skrivnost, da imajo recimo Creativovi izdelki precej boljši zvok... mogoče _malo_ pretiravam, ampak kaj pa je pri predvajalniku glasbe pomembnejše od kvalitete zvoka??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Beat-O ::

Roadkill: za iRiverja sicer ne vem, vem pa da so na iPoda že naložili Linux, dokaj uredili predvajanje glasbe, dodali kakšno igrico ipd. Res pa je da ni tako spoliran in debbugan kot običajni iPod OS. Poleg tega je možna dual boot ureditev, sepravi naložen običajen OS in Linux. Linux na iPodu še ni zadeva, ki bi jo uporabljal ves čas, ampak kar dobro napreduje in morda bo nekoč celo enakoverdna običajnemu iPod OSu.
http://www.toshl.com/

TribesMan ::

Kot prvo... naj se predstavim:
Sem TribesMan, in sem Apple hugger (in tudi lastnik iPoda)

Jux:
Kaj je narobe z iTunes? Mislim to kar si napisal je sam dokaz da ne znaš uporabljat programa... Izpostavil si problem, da ti iTunes izbrise vse datoteke iz iPoda, če le te naložiš na drugem računalniku. Problem je v tem, da si imel/imaš iTunes in iPoda konfigurirana tako, da avtomatsko sinhronizira vsebino iPoda z določeno playlisto v iTunes... in zadeve je narejena tako, da če nek MP3 odstraniš iz playliste ta izgine tudi iz iPoda... (naprej mi upam ni treba razlagat).
Rešitev problema je enostavna. Desni klik na iPoda v iTunes in potem "iPod options" tu nastaviš iPoda v "Manually manage songs and playlists".

Napisal si tudi da iPod ne omogoče ustvarjanja playlist... moj jih... nevem kakšnega imaš ti. v iTunes si na ipodu ustvariš novo playlisto in notri zvlečeš vse komade ki jih hočeš tam imet... simple as that. Urejanje playlist on the go mi je pa malo zoprno... tako minimalistične UI je preveč neroden za kaj takega.

Ostalo se pa strinjam... iPod je drag ko hudič... Problem je predvsem Appleova cenovna politika, ki narekuje prav nesramno visoke cene iPodov v Evropi. V Ameriki tak iPod pride 20% cenejši kot v Evropi... žal. Praske... AAAAAaaa vsakič ko pogledam zadnjo stran mojega iPoda me zaboli srce. Sej tist krom je ultra sexy sam shit kako se praske poznajo na temu sranju. Zato sem si kupil iSocks (štumfke v katere vtakneš iPoda) zadeva je super... kot prvo ti ni treba skrbet kam odložiš svojega lepotca, kot drugo, zadeva se veliko bolje drži v žepih raznih plaščev... (mi je enkrat padel iz žepa plašča na asfalt, preden sem kupil te štumfke). Sicer je težje kontrolirat zadevo, ker click wheel ni občutljiv na dotik, ampak toploto... in zato ne dela drsanje po ploščici kadar ga imaš v štumfu, sam me ne moti pretirano, ker 90% časa uporabljam samo tipko next (skoz furam shuffle mode).

Kar se pa iRiverja tiče... ammm ne. Jest sem kupil iPoda ker sem hotel MP3 player... Radio? Give me a brake, če imam na disku 10GB muzike, potem bom pa po radiih surfal in iskal boljše komade kot jih mam v playlisti... ja itaq. Gledanje slik? Za kaj nujnega imam telefon, ki ima vgrajen fotkič in 10MB spomina... tko da za kake emergency primere več kot dovolj.

Just my 15 cents or something...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Road Runner ::

tale novica je samo reklama za jabuk. mislm halo no :>

antonija ::

Ne me j33b4+!! Med vsemi argumenti zakaj je iPod boljsi od iRiverja: iRiver ma radio, snemanje zvoka,... ki ga pa itak ne rabmo!!! Res da je cenejsi, sam ni pa tolk lep pa takih stvari se ne kopuje.:( Gremo vsi hitr v stacuno po tanajboljtanove winse z vso pripadajoco office opremo in mastno placajmo za vse to. Sej so tud cenejse alternative, sam niso tolk znane pa se kej vec se da z njimi delat, sam tega pa itak ne rabmo, ne:\

Kvaliteta zvoka pri iPodu? Kerga briga, sej je sam predvajalnik glasbe, pa se lep zgleda (z izjemo prask ki jim ni konca in kraja)8-O

Kdo pa rabi delat playliste on-the-go? Ce ti firma ponudi en produkt, placaj mastne pare zanga pol pa shut-the-fcuk-up (commie) pa bod vesel da so ti ga dovolil kupit, kdo pa mislis da si da bos dobil kar bi rad za svoj dnar?;((






Res da tole zgleda kot zlo emocionalen izpad, sam je samo karikatura vasih postov...... zalostno, ni kaj.:|
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Ziga Dolhar ::

In da si ne bi še kak commie kdaj sploh drznil napisat kakšen review ... niti pomislite ne!

[commiji!]
https://dolhar.si/

Jux ::

Ej, pozdravljam vse review-e, novice, hvala avtorjem za trdo delo. Vse kar sem hotel povedat je da mogoče test ipoda ni ravno objektiven. Mislim, če že pišeš test ipoda, pa čeprav na jabuk.net, bodi objektiven. Moje skromno mnenje je pač da avtorju objektivnost ni ravno uspela. Je treba bit mal kritičen do opisov na internetu, vseeno se je treba zavedat da so takšni opisi povod za marsikater nakup. In zapravit 90k sit ni glih drobiž.

Kaj je narobe z iTunes? Mislim to kar si napisal je sam dokaz da ne znaš uporabljat programa... Izpostavil si problem, da ti iTunes izbrise vse datoteke iz iPoda, če le te naložiš na drugem računalniku. Problem je v tem, da si imel/imaš iTunes in iPoda konfigurirana tako, da avtomatsko sinhronizira vsebino iPoda z določeno playlisto v iTunes... in zadeve je narejena tako, da če nek MP3 odstraniš iz playliste ta izgine tudi iz iPoda... (naprej mi upam ni treba razlagat).


Pač ne maram da mi naprava zapove da uporabljam najbolj glomazen program, ki je predvajalnik, trgovina, etc. (Svoj predvajalnik imam izbran in ga imam rad, trgovine pa ne rabim.) Sem pač ljubitelj KISS pristopa in bi rad povsem enostavno tudi z konzolnim ukazom copy presnel komade na ipoda. In to bi rad počel na vsakem računalniku, ne pa da je treba naložit itunes če pridem do kolega. No priznam, dosti teh težav je rešenih, če imaš firewire vhod in uporabljaš ephPOD, ki je dosti bolj lightweight, ampak še vedno ni tako enostavno kot priklopit usb ključ.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

Kar se pa iRiverja tiče... ammm ne. Jest sem kupil iPoda ker sem hotel MP3 player... Radio? Give me a brake, če imam na disku 10GB muzike, potem bom pa po radiih surfal in iskal boljše komade kot jih mam v playlisti... ja itaq. Gledanje slik? Za kaj nujnega imam telefon, ki ima vgrajen fotkič in 10MB spomina... tko da za kake emergency primere več kot dovolj.


Brez zamere tribesman, ampak a iRiver nima MP3 plejerja vgrajenga? Ne rečem če bi moral za radijo, barvni zaslon, možnost ogleda slik etc. ful doplačat, ampak v resnici je zadeva cenejša kot iPod (pogledal sem na pricewatch 20gb iPod vs. iRiver H320). Si je pač treba priznat da smo potrošniki in ni nujno da kupimo stvar ki ma najboljši price/performance razmerje in da včasih kupimo stvari ki so nam enostavno všeč, ker so lepe, fancy in se lahko z njimi považimo pred ostalimi.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

TribesMan ::

MP3 se da kopirat na iPoda brez iTunes in ostalega sranja... sam jih moraš snemat v tiste hidden folderje na iPodu... Če te pa moti trgovina v iTunes jo pač izklopi... jest mam izklopljeno vse razen MP3 predvajalnika.

Si je pač treba priznat da smo potrošniki in ni nujno da kupimo stvar ki ma najboljši price/performance razmerje in da včasih kupimo stvari ki so nam enostavno všeč, ker so lepe, fancy in se lahko z njimi považimo pred ostalimi.


Jah v nasprotnem primeru bi Audi, BMW, Mercedes in Lexus že zdavnaj propadli... Mislim če smo že tok mahnjeni na lepe avte, pa lepe hiše, pa lepe obleke in lepe punce, zakaj bi potem kupoval grde PCje in grde MP3 predvajalnike?

iRiver 320 pravis... ja ima veliko vgrajenih dodatkov, ki jih iPod 20GB nima... je pa zadeva tudi 7mm debelejša (15mm vs 22mm) 30g težja (155g vs 183g) ima farbni zaslon, ki je brez osvetlitve neberljiv, osvetljevanje takega zaslona pa požre precej več, tko da je tista primerjava z vzdržljivostjo baterije precej za lase privlečena (12h vs 16h Continuous Playback Time)... jest se sploh skoz kaj igračkam z iPodom, tko da če bi imel farbovit zaslon bi moral ta non stop svetiti. Na iRiverjevi domači strani in na reviewih tudi nisem nikjer zasledil da si iRiver polni tudi iz USBja... kar je zame hud minus... (ubistvu svojega iPoda sploh še nisem priklopil na priloženi polnilec). Uporabniški vmesnik je .f00 (click wheel vs tipke). iRiver nima možnosti docka... Ima pa Radio, diktafon in predvajanje slik. iPod pa ima za sabo zelo velik comunity, ki izdaja ogromno uporabnih programčkov in dodatkov, ki naredijo malo igračo še bolj uporabno. Recimo Podcasting in Linux na iPodu so plod tega... Pol je tle pa še cool factor...

Call me st00pid ampk raje si zavrtam v koleno, kot pa da kupim iRiver.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

darkolord ::

TribesMan:

zadnjic si pa govoru, kako so ekrancki na mp3 playerjih popolnoma neuporabni... trajanje baterije se pa itak ne meri v tem, kolk cajta lahko štrcaš po menijih, ampak kolk cajta lahko musko poslušaš...

Na iRiverjevi domači strani in na reviewih tudi nisem nikjer zasledil da si iRiver polni tudi iz USBja... kar je zame hud minus...
to je čist samoumevna stvar, da jo ima.

Ima pa Radio, diktafon in predvajanje slik
in boljši zvok.

Jest sem kupil iPoda ker sem hotel MP3 player
Torej: stvari ki jih ima iRiver so "give me a brake", dodatki in programčki za iPoda so pa "cool"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Roadkill ::

> Call me st00pid ampk raje si zavrtam v koleno, kot pa da kupim iRiver.

I'll call you st00pid until you try iRiver.

Resno. Ne nabijaj, ker se totalno diskreditiraš.
iRiver ima USB polnjenje.. seveda.
Če si se spotaknil v debelino bi se lahko še ob širino in višino, kjer je iPod malenkostno večji.
Avtonomijo ima iRiver daljšo, pa če se na glavo postaviš. :)

Pa recimo ena funkcija, za katero pri iPodu plačaš ogromno -> možnost prenašanja podatkov iz ostalih komponent. Na primer iz digitalca lahko sred puščave pobedem dol slike/filme/podatke in sem si tako z nakupom iRiverja kapaciteto vseh prenosljivih USB naprav razširil na 20gb.
(za belkin media readerja plačaš enih 30-50k?)
Potem je tukaj še direktno enkodiranje do 256bitrate mp3 preko line-in in še kakšna ne tako zanemarljiva podrobnost.

Tut jest sem pred nakupom razmišljal o iPodu, pa sem videl, da hitro zmanjka izgovorov za nakup.

Jux ::

MP3 se da kopirat na iPoda brez iTunes in ostalega sranja... sam jih moraš snemat v tiste hidden folderje na iPodu... Če te pa moti trgovina v iTunes jo pač izklopi... jest mam izklopljeno vse razen MP3 predvajalnika.


Prosim za postopek, ker meni ni ratalo, tudi v tiste hidden folderje ni šlo. Sprobaj, sam mislim da se motiš. In predvsem ni problem v trgovini, problem je ker moram uporabljat iTunes zato da uporabljam svoj mp3 plajer. Ne maram da mi proizvajalec karkoli vsiljuje in komplicira.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

Jah v nasprotnem primeru bi Audi, BMW, Mercedes in Lexus že zdavnaj propadli... Mislim če smo že tok mahnjeni na lepe avte, pa lepe hiše, pa lepe obleke in lepe punce, zakaj bi potem kupoval grde PCje in grde MP3 predvajalnike?


Ja, sam hočem da se pol tud tako pove. Ne pa da se poskuša natolcevat, da je iPod po lastnostih daleč pred ostalimi. Ker ni. Še najboljša lastnost je kolešček, svaka čast applu za kolešček.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

TribesMan ::

zadnjic si pa govoru, kako so ekrancki na mp3 playerjih popolnoma neuporabni...

Zadnjič je bilo govora o iPod suffleu... in njegovi konkurenci, ki ima eno ali dvovrstične ekrane... iPod zmore prikazati 8 vrstic texta... mislim da kake nadaljne razprave o uporabnosti enega ali drugega niso potrebne. In ja med posušanjem muzike redko pogledam na ekranu, ker ponavadi vse naredim "na slepo" z iPodom v žepu. Če pa na iPodu prebiram zadnje novice z interneta, ki mi jih je gor prenesel iPod agent je pa zadeva zlo uporabna. Včasih če kje kaj čakam odšpilam kako igro ali dve... takrat je tud ql met zaslon. Za samo predvajanje muzike mi pa res ne koristi veliko. Če mi komad ni všeč pač pritisnem next.
trajanje baterije se pa itak ne meri v tem, kolk cajta lahko štrcaš po menijih, ampak kolk cajta lahko musko poslušaš...

Se posipam z pepelom...
iRiver ima USB polnjenje.. seveda.

Še enkrat... nisem našel na domači strani nič o polnjenju preko USBja, tudi noben review ne omenja tega... ko pa sem videl slike spodnje strani iRiverja kjer se nahaja dodaten priklop za polnilec, sem pač sklepal da zadeva potrebuje zunanje napajanje...
Če si se spotaknil v debelino bi se lahko še ob širino in višino, kjer je iPod malenkostno večji.

Se ne strinjam... mere iPoda so 61*104*14mm iRiver pa 62.5*103*22mm. Mislim da je produkt širine in višine iPoda še vedno manjši... ;)
Pa recimo ena funkcija, za katero pri iPodu plačaš ogromno -> možnost prenašanja podatkov iz ostalih komponent. Na primer iz digitalca lahko sred puščave pobedem dol slike/filme/podatke in sem si tako z nakupom iRiverja kapaciteto vseh prenosljivih USB naprav razširil na 20gb.

Priznam, ena bolj uporabnih lastnosti, ki jih bom pogrešal na iPodu, ko bom kupil digitalca...
(za belkin media readerja plačaš enih 30-50k?)

Nop... zadeva košta 70 ameriških zelencev... torej 15kSIT.

iRiverja bom probal... najbrž že zelo kmalu. In potem boste lahko prebrali še en test ;)

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

ahac ::

iPod ne predvaja ogg.
Zame je torej neuporaben, ker ne mislm konvertirat muzke zarad nesposobnosti proizvajalca. Raje nabavim cenejši iRiver ali iAudio.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Roadkill ::

OK za belkin dodatek sem malo kiksnil. V Evropi se ga dobi že od 90€ naprej.... Torej s poštinino bi te prišel nekaj čez 25k. klik

Pa da počasi prenehamo z mentanjem polen pod noge in otročjim pljuvanjem... me zanima ena konkretna informacija.
Pri mojem iRiverju me precej moti boot up time in me zanima konkreten podatek za iPoda (ali kakega drugega hdd playerja). Torej koliko časa preteče od povsem ugasnjenega stanja do predvajanja komada?
In bi prosil za dejanski podatek.. torej ne nekaj "na uč" in ne v stilu "moj je krajši".
Moj iRiver (hd320) se zažene v 17sekundah. Ker se mi winsi bootajo skoraj enako hitro, se mi to zdi malo prepočasi, in me zanima kako je to drugje.

edit: težko pisat z mrzlimi prsti :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Road Runner ::

Roadkill: odvisno je, kdaj si nazadnje uporabljal ipod. ne vem tocnih podatkov ampak v praksi vidim, da ce sem v zadnjih 24 urah poslusal glasbo ali imel ipod priklopljen na racunalnik, se prizge takoj. ce sem ga le poslusal nazadnje tudi takoj zacne igrati komad, ce pa je bil priklopljen na racunalnik me vrze v mene.
ce pa je ze dalj casa trajalo, pa se ipod priziga kar nekaj casa. tako na uc vec kot 17 sekund (ne morem pa zmerit, ker pac se ni 24 ur od zadnje uporabe :))

fora je da za nekaj casa gre samo v standby, zato da se potem hitreje prizge, ce pa je dalj casa se pa cist ugasne, da spara z baterijo

imam pa ipod 3. generacije, nevem kako je s cetrto

Witboy ::

Heh... ne vem kaj taka burna razprava o tem kaj je dobr in kaj ne... zato je pa tržišče polno različnih izdelkov... pa si pač kupi kar si hočeš ne... Jst osebno sm nabavu iPoda mini in pravm da mi ni zal niti tolaraja za katerega sm odstel... za moje potrebe kot removeable dist ter kot mp3 predvajalni in kot organizato mi je full dovolj... za polnjenje mi je vseen k mam itak dock... pa se vedno polne k je not... zdrži mi dovolj za to kukr ga uporabljam... dnevno tak nimam več kot 6 urnega kolesarjenja... in za to mi zadostuje...
glede ogg fajlov... kva pa mors bit tok l33t da jih uporabljas... vecina svetovne populacije uporablja mp3 zapis... in je meni cist zadovoljiv...
Glede irivrja... naj ga kupi tisti k se mu zdi boljsi al pa da mu polje zadosti njegove potrebe... vem pa da ce mi kdaj iPod crkne, ga bom spet nabavu!!!!

Mavrik ::

iPod vs. iRiver debata:

Sem TribesMan, in sem Apple hugger (in tudi lastnik iPoda)

I rest my case.
The truth is rarely pure and never simple.

TribesMan ::

Tko kot je rekel Racer_D tudi 4G iPod ima dve stopnji "mrtvosti" :D Prva je samo standby in iz te se iPod zbudi v trenutku ko pritisnes na katerikoli gumb. Druga stopnja je pa power off. iPod se ob redni uporabi redko preklopi v to drugo stopnjo... Mislim da mora bit 1 dan popolnoma nedotaknjen da se izklopi. Da se zbudi iz globokega spanja po mojih meritvah traja okoli 10sekund. Sam če ga redno uporabljaš se to zelo redko zgodi. Ne spomnim se kdaj se je nazadnje ugasnil do konca.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Roadkill ::

Jaz sem drugače glede tega precej odprt in dopuščam možnost, da sem z nakupom iRiverja zajebal.
Denarja mi ni žal, ampak me vseeno matra, kako se obnesejo Zen-i in bi se prav rad malo igral z iPodom, ker mi je po videzu res noro lep.

Tko da če bi si kdo rad širil obzorja in ga zanima iRiver, sam pa ima kakega konkurenta, bi se lahko zmenili za kako pijačo, da malo potestiramo... :)

Mene predvsem zanimajo iPod(4g, mini), Zen (xtra,touch,micro) in pa Karma (če ma kdo sploh tole pri nas).

Jux ::

glede ogg fajlov... kva pa mors bit tok l33t da jih uporabljas... vecina svetovne populacije uporablja mp3 zapis... in je meni cist zadovoljiv...


Jst osebno bi zelo rad videl da bi se .ogg ali pa MonkeyAudio začel bolj množično uporabljat in mislim da je takšelne support ful ful dobrodošel!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Gandalfar ::

TribesMan: jzt sem cist zapanicaril, ko mi je prvic zaspal do konca :>

MrStein ::

vecina svetovne populacije uporablja mp3 zapis...

Večina svetovne populacije ima izobrazbo III. stopnje ali manj. Jaz imam V. in kmalu VIII.
Po svoji odločitvi. Pa čeprav ima 99% ljudi drugače.

Call me weird ...

P.S.: Ne vem zdaj vse stopnje na pamet, ampak you get the point...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

TribesMan ::

Gandalfar: We all did the first time :D

Prav zanimivo je... ker ko ga prvič vžgeš, ko ga kupiš... še frišnega. Se pojavi na zaslonu en obgrizen jabuk in si rečeš iiiiiiii. Pol pa tko en tedn non stop neki delaš z njim in odkrivaš nove fičrje, tko da se nima časa "izklopit"... In potem pride dan D... Pritisneš knof da bi se zadeva vžgala... in nič... pa tko pomisliš "najbrž nism zadost pritisnil" in pritisneš še enkrat... nič... In pol tista prva stopnja panike, ko začneš na veliko pritiskat po vseh knofih in gledat, če je slučajno hold vklopljen... :D In pol tko preblisk malo bolj dolgo pritisneš play... zadeva pokaže jabuk, čakaš ves napet... in pol se prikaže UI... in si oddahneš :D.

Mislim da je to posledica večletne uporabe Winsow... ker ko nekaj ne deluje točno tko kot si navajen je že panika in pol manično pritiskaš vse možne kombinacije tipk :D Pa tud to, da je včasih tako težko prebrat navodila... pa vse to prav lepo notri piše.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Ziga Dolhar ::

Malo offtopic, pa vseeno: kaj zaboga se ima predvajalnik muske za zaganjat več kot "sekundo"? Men se to še zmer zdi k pač mal bolj napreden kasetar :).
https://dolhar.si/

darkolord ::

Za pasjanso poganjat pač rabiš nek OS ane 8-)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

iPod in Mac mini članek na Jabuk.net (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
608447 (7345) Roadkill
»

Test iMaca G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
515447 (5447) RejZoR
»

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
273206 (3206) Piranha
»

Hitrejši iBooki in PowerBooki

Oddelek: Novice / Procesorji
82688 (2688) Byla
»

Applovi finančni razultati za prvo četrtletje

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
182476 (2476) MitjaP

Več podobnih tem