»

Slovenski OpenOffice.org

Slo-Tech - Danes sta na spletni strani OpenOffice.org tudi uradno objavljena projekta Slovenski OpenOffice.org (sl.ooo) in Grški OpenOffice.org (el.ooo). Oba pripadata obsežnejšemu projektu z imenom Native-lang, katerega naloga je predstavljati, koordinirati in razširjati jezikovne skupnosti uporabnikov in razvijalcev OpenOffice.org po vsem svetu.

Kot je povedal vodja Native-lang projekta, Charles Schulz, nova projekta kažeta na nenehno širjenje OpenOffice.org v evropskem prostoru.

Spletni naslov slovenskega projekta najdete na naslovu http://sl.openoffice.org. Služil naj bi kot izhodiščni naslov za nadaljnje informacije o novostih projekta, povezavah do datotek za prenos z najnovejšimi stabilnimi in preskusnimi različicami programa, podpori uporabnikom preko dopisnih seznamov idr.

Gradnjo paketov za okolja GNU/Linux, Microsoft Windows, FreeBSD in Sun Solaris/Sparc za nas in za druge jezike (danski, madžarski, slovaški in seveda češki) izvajajo člani češkega OOo projekta pod vodstvom...

4 komentarji

Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird v slovenščini

Mozilla.Lugos.Si - Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird, novopečena samostojna programa iz Mozilline kodne osnove, sta odslej na voljo v slovenščini. Že pred časom je bil na voljo jezikovni paket XPI za namestitev slovenščine v angleški različici programov, zdaj pa sta na voljo še binarna paketa Mozilla Firebirda 0.6.1 in Mozilla Thunderbirda 0.2 za Linux in Windows. Ker so poslovenjene različice in tudi programa sama še vedno v razvojni stopnji, jih uporabljajte le za preskušanje. Veseli bomo vsake povratne informacije! V kratkem lahko pričakujete novi različici obeh programov in še dve novi različici Mozille.

4 komentarji

Projekt Slovenski OpenOffice.org

Si Open Office - Na spletnem strežniku projekta OpenOffice.org smo dobili prostor za slovenski OOo. Naslov projekta se je pred kratkim spremenili in se zdaj (dokončno) nahaja na http://sl.openoffice.org.

Poleg splošnih informacij o projektu so na voljo tudi dopisni seznami, preko katerih lahko sporočate svoje probleme ali pomagate pri razvoju. Trenutno se najbolj potrebuje prostovoljce za projekt QA (jamstvo kvalitete oz. quality assurance). Projekt je zbirka nalog, ki jih je potrebno izvesti na prevedenem OOo in tako zagotoviti, da je končni izdelek vsaj v osnovi uporaben - da ni napak ob namestitvi, neprevedenih ali napačno prevedenih sporočil v programu ali da se program ob shranjevanju v določen format 'sesuje'.

Zainteresirani, na juriš!

4 komentarji

IBM: "OpenOffice.org ne sploh"?

PC Linux Online - The Register je objavil članek z naslovom: IBM dismisses OpenOffice as child's play (IBM odklonil OpenOffice kot otroško igrico). Govori o tem, da je Karen Smith, podpredsednica IBM-ovega oddelka Linux strategy and market development, za ComputerWire izjavila, da odprtokodnim sistemom, torej predvsem Linuxu, primanjkuje popolna zamenjava za Microsoft Office. Dodala je še, da želi IBM uporabnikom ponuditi namizne rešitve v sklopu računalništva na zahtevo.

The Register, ki je svojo nedoslednost in neprofesionalnost nakazal že z napačnim poimenovanje pisarniške zbirke OpenOffice.org v naslovu, je izjavo predstavnice VelikegaModrega™ le malce preveč napihnil. Smithova ni povedala nikakršne laži, saj je dejstvo, da OpenOffice.org kljub izjemnim kvalitetam še vedno ni popolna zamenjava za Microsoft Office, pa čeprav ga lahko nadomesti na veliki večini delovnih mest. Zelo nenavadno bi namreč bilo, da bi podjetje, ki je pred časom odprtokodnim projektom namenilo milijardo ameriških...

11 komentarjev

OpenOffice.org 1.1 RC za Linux v slovenščini!

OpenOffice.org Slovenija - Vrli prevajalci ene najboljših pisarniških zbirk za različne operacijske sisteme so nam pripravili presenečenje. Na voljo je poslovenjena razvojna različica OpenOffice.org 1.1. Različico 1.1 RC za Linux lahko najdete tukaj, namestite pa jo lahko na novo ali kot nadgradnjo. Zdaj imate lepo priložnost, da pregledate prevode, sporočite morebitne napake in tako prispevate k boljši končni različici, ki jo lahko pričakujete čez dobrih 30 dni. Še prej pa vas bo razveselila razvojna različica z odpravljenimi napakami v prevodih.

Znane pomanjkljivosti:
  • ni slovarja,
  • manjkajo razširjeni nasveti,
  • namestitveni program poroča o manjkajoči licenci in datoteki berime: uporabite gumb Prezri.

2 komentarja

OpenOffice.org 1.1 Beta 2

PC Linux Online - Izšla je nova razvojna različica najpriljubljenejše proste zbirke pisarniških programov -- OpenOffice.org 1.1 Beta 2. Lahko se pohvali z izboljšano podporo različnim oblikam datotek, med katerimi so med drugim PDF (Portable Document Format), Macromedia Flash (SWF), AportisDoc (Palm), Pocket Word, Pocket Excel in DocBook. Beta 2 vsebuje tudi snemalnik makrov in OpenOffice.org ActiveX Control (slednji je na voljo le za okolje Windows). Dolteg in seznam novosti.

Istočasno je izšla tudi razvojna različica komercialne izvedbe programa -- StarOffice 6.1 Beta 2. Temelji na omenjeni odprti zbirki, ki ji dodaja še orodje za delo s podatkovnimi zbrikami in prenovljen izgled z novimi ikonami. Klik!

0 komentarjev

Slovenski OO.org za Debianovce

Lugos - Danes je na Lugosov poštni seznam priletel mail v katerem nas je Igor Mozetič obvestil, da je pripravil deb paketke za Slovenski OpenOffice.org 1.0.3. Tako si lahko sedaj vsi uporabniki Debiana zadevo namestimo na svoj računalnik tako, da dodamo v /etc/apt/sources.list

deb http://ftp.si.debian.org/debian woody openoffice

in potem poženete apt-get update && apt-get install openoffice.org

Več o tem na: stran na ftp.si.debian.org

0 komentarjev

Izšel OpenOffice 1.0.2

vir: Lugos
Kiberpipa - Izšla je nova različica najpopolnejšega prostega pisarniškega paketa OpenOffice 1.0.2. Gre predvsem za razne male popravke napak, govori pa se, da naj bi razvijalci precej izboljšali tudi hitrost.

Ena glavnih prednosti OO je tudi to, da je preveden v Slovenščino. Na voljo sta tudi slovenski črkovalnik in delitelj besed, a boste morali za te dobrote počakati na slovenski 'build', ki pa bo verjetno na voljo precej hitro. Za debianov namestitveni paket .deb pa upamo, da ga bo čimprej pripravila linux sekcija slo-techa (malo vzpodbude jim ne bo škodilo, tako da... :).

Glede na to, da se za prehod na OO ogreva vse več podjetij in tudi del naše državne uprave (npr. Urad za evropske zadeve), bo verjetno kaj hitro postalo pomembno tudi to, da bodo ljudje poznali ta paket.

7 komentarjev