» »

Debian s FreeBSD jedrom

Debian s FreeBSD jedrom

OSNews - V nestabilno izdajo Debiana so pred kratkim dodali paket z izvorno kodo FreeBSD jedra, iz katerega si lahko zgradite svoje FreeBSD jedro. To je precej pomemben korak k vključevanju različice s FreeBSD jedrom v bodoče izdaje Debiana.

Poleg kFreeBSD in Linux različice jedra ponuja Debian tudi različici z NetBSD in GNU/Hurd jedri.

9 komentarjev

Nerdor ::

Folk:
to so hudo eksperimentalne zadeve, tako FreeBSD kot NetBSD jedra pod Debian Sid-om. Problemov je več! Oba BSD jedra imata drugačne "sheme" delovanja tako s spominom kot s file sistemom. BSD-ji uporabljajo UFS datotečni sistem in kokr je meni znano, še ni čisto 100% implementirano v linux okolju (nima veze, češ vsa koda je na voljo, problem je zasnova Linuxa in zasnova UFS sistema in kako ju povezati med seboj). Poleg tega SO razlike v implementaciji unix lupinskih ukazov in orodij.
Namreč BSD sistemi uporabljajo BSD unix ukaze in orodja, linux pa GNU. Čeprav je uporaba "make" enak "make", "ls" enak "ls" in itd. je problem v kako so v ozadju to sprogramirali. Povsem različna svetova.

Bottom-line: že od nekdaj se debianovci tolčejo po prsih da bo prišel dan, ko bo GNU implementacija ukazov in orodij tekli pod BSD sistemi. Samo se bojim, kako bo to na koncu izpadlo.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

hruske ::

Sej če pogledaš kako se to inštalira, boš vidu, da ni nekega simpl načina, da bi ti kr apt-get install kfreebsd5, ampak moras namescat še enkrat.
Rad imam tole državico. <3

64202 ::

Ne vem zakaj nerdor zganja tako paniko glede zadeve in kaj imajo sploh komand lajn utilitiji vezo pri zadevi. Sploh ker lahko BSD utilitije poganjas pod linuxom (glej pkgsrc) in GNU utilitije pod BSD-ji (glej porte/pkgsrc).

Pac tkole zgleda freebsd:
freebsd kernel <-> (free)bsd libc <-> programje

Tkole pa linux distro:
linux <-> glibc <-> programje

Tole je pa debian na freebsd kernelu:
freebsd kernel <-> glibc <-> programje

Torej potrebno je bilo predvsem pohekati glibc, da dela na freebsd kernelu, pa odpraviti linuxizme iz nekaterih programov. Kar se ocitno izkaze se vedno kot veliko dela, vsaj glede na kolicino patchev v freebsd portih :).

Nerdor ::

64202: operacijski sistemi niso lego kocke, čeprav jih programerji tako dobro sprogramirajo, da to skoraj zdi. Bom moral bolj podobno prebrati (če obstaja sploh taka dokumnetacija) KAKO (so implementirali) FreeBSD kernel da teče pod (gnu) glibc ?
... for lifetime!

64202 ::

Ja, ampak v tem primeru je skoraj tako, kot da bi zamenjal eno kocko z drugo. Freebsd pa linux kernela se na zunaj bolj malo razlikujeta. En zanimiv tutorial: FreeBSD Assembly Language Programming. Zanimivo branje je gotovo tudi opis linux emulacije na freebsdju, ki deluje tako da na dokaj preprost nacin samo prevaja sistemske klice v freebsd format. Mislim da je edini malo bolj tricky del podpora threadom, tle mi zal malo sfali, ker ne poznam dobro sistemskih klicev od kernelov. Mogoce kot zanimivost: clone(2).

CaqKa ::

čist mimogrede.. v čem je pa fora da si das bsd jedro gor?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

BigWhale ::

Choice.

A nisi gledal Matrix? ;)

CaqKa ::

enko, like trinajstkrat?

Nerdor ::

Nerdor: jest bi rekel vzajemnost obeh skupnosti tako bsd kot gnu/linux. Skupaj lahko napravijo oba sistema "boljša".
... for lifetime!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debian 6.0 izšel

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4610263 (8046) MrStein
»

GNU/Linux, GNU plus Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
163541 (3117) Zero0ne
»

Debian GNU/kFreeBSD

Oddelek: Operacijski sistemi
81533 (1220) BigWhale
»

Grafična postaja HP C3000 Visualize - kakšen OS namestit?

Oddelek: Operacijski sistemi
81307 (1088) zos
»

Debian s FreeBSD jedrom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93677 (3444) Nerdor

Več podobnih tem