»

Varnejša letala s pomočjo mikrobov

vir: CNet
CNet - V prihodnosti naj bi po besedah Dr. Angele Belcher, profesorice na znamenitem MIT-u, mikrobi pomagali iskati (pre)utrujene dele na letalih. V idealnih laboratorijskih razmerah, so jih že uspeli genetsko zmanipulirati, da producirajo proteine, ki se vežejo na kovinske delce. Pri tem zasvetijo in jasno pokažejo kritične točke na kovini. Morda kmalu tudi v realnem okolju na letalih.


Vir slike: Airliners.net

Seveda so vrli znanstveniki pripravili mikrobe, da počno še marsikaj drugega. Med drugim se jih trudijo prepričati za cenejšo izdelavo polprevodnikov. Vse skupaj je bilo podrobneje predstavljeno na SEMI Nano forumu, ki je potekal v Silicijevi dolini minuli teden.

Verjetno ne bo dolgo, ko bodo žene začele...

0 komentarjev

Ogg Vorbis kmalu v prenosnih predvajalnikih

CNet - Izgleda, da se konkurenčni format trenutno najbolj razširjenemu MP3-ju, Ogg Vorbis, kar lepo prijemlje med uporabniki, bodisi zato, ker nekateri hočete preizkusiti vsako novost, bodisi zaradi tega, ker nekateri prezirate ravnanje lastnika patentov za format MP3. Seveda pa bo Ogg Vorbis nekoč moral prodreti tudi v prenosne predvajalnike glasbe. Vprašanje je samo kdaj. Čim prej, upajmo. V želji na čim prejšnjo podporo so tudi razvijalci Oggja razvili posebno knjižnico, imenovano Tremor, ki je spisana posebej za procesorje, ki so uporabljeni v prenosnih predvajalnikih in ne premorejo računanja s plavajočo vejico. Na potezi pa so sedaj proizvajalci, ki bi enostavno morali podpreti novi format, saj so jim razvijalci Oggja servirali rešitev na krožniku, poleg tega pa Ogg Vorbis ne zahteva nobenih licenčnin.

2 komentarja

Panika je bila odveč

The Register - Kot smo pred kratkim objavili tudi na Slo-tech, je Thomson Multimedia, ki si lasti pravice mp3 (de)kodiranja, uvedla licenčnino za uporabo kodeka. Kot lahko preberete nekaj novic nižje, naj bi bili v nevarnosti tudi predvajalniki mp3-jev. Vendar temu na srečo ni tako, saj so softverski predvajalniki oproščeni plačila.
Edina sprememba, ki lahko doleti uporabnike mp3-jev, je 0.75 $ povečanje cene hardverskih dekoderjev, kot so različni mp3 diskmeni in sobne komponente. Glede na ceno, ki jo moramo odšteti za te naprave, se najbrž ne boste tolkli po glavi.
Celotno novico najdete tukaj, zgodba pa ima samo en nauk: "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha".

1 komentar

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev

Somebody stop them

Slashdot - Nekomu je v Avstraliji uspelo patentirati kolo. Naj nekdo ustavi te idiote - patentne uradnike (oprosti Einstein) in politike, ki si izmišljujejo takšne sisteme.
Vprašanje pa ostaja - ali patenti resnično pospešujejo razvoj (ker naj bi povečevali motiv za inovacijo) ali ga zaustavljajo (ker onemogočajo uporabo le te)? 20 let patentne pravice za programje, je to premalo, preveč ali pa je sploh ne bi smelo biti?
Po drugi strani pa vemo kaj so naredili američani, ko jim je kapnilo, da bodo prva Disnyeva dela kmalu šla v 'javno last'. Ker je Mikimiška pač tak simbol so malce spremenili zakonodajo in podaljšali zaščito takšnih del še za nekaj desetletij.

3 komentarji

Windows XP ne mara MP3...

ActiveWin - MP3, ta slavni priljubljeni format za glasbo, posneto s spleta, in hkrati osovražen s strani glasbene industrije. Microsoft se je bolj na skrivaj kot ne odločil, da bo odvrnil potrošnike od te tehnologije. Microsoft na primer načrtuje omejitev kvalitete glasbe, katero boste lahko posneli kot MP3 datoteko, s pomočjo softvera, vključenega v nov operacijski sistem, Windows XP. Po drugi strani pa bo glasba, posneta v formatu Windows Media Audio, zvenela čisteje in bo potrebovala precej manj prostora na računalniku.
Microsoftove omejitve pomenijo, da bo kvaliteta MP3 omejena na maksimalno 56 kbit na sekundo; to pa velja za tiste MP3 datoteke, ki jih boste posneli z vgrajenim programjem v Windows XP. Kar v obstoječih Microsoftovih operacijskih sistemih do sedaj sploh niste mogli početi, če si niste instalirali kakšnega dodatnega programa. Te omejitve pa ne bodo preprečile, da bi lahko z dodatnimi programi snemali glasbo v MP3 formatu v višji kvaliteti, vendar pa so se nekateri beta...

12 komentarjev