»

Amazon prodaja večinoma ponarejene baterije

Heise - Na internetu mrgoli ponarejenih izdelkov, katerih prepričljivost sega od v nebo vpijočih slabih kopij do prepričljivih ponaredkov. Zelo privlačna za ponarejevalce je elektronika; v preteklosti smo pisali celo o ponarejenih procesorjih, dosti pogosteje pa naletimo na ponarejene USB-ključe in baterije. Na c't so ugotovili, da je pri naročilu baterije za Samsungove mobilne telefone na Amazonu teže dobiti pristen izdelek kot ponarejenega.

Raziskave so se lotili, ko se je nanje obrnil razočaran bralec, ki za svoje podjetje iz posebnih razlogov nujno potrebuje pristne baterije. Ugotovil je, da jih mora vedno znova kontrolirati in da je ponarejenih čedalje več. Pri c't so naročili 12 baterij za Samsungove telefone, od tega štiri neposredno od Amazona in osem od...

23 komentarjev

Newegg prekinil sodelovanje s sumljivim dobaviteljem

Ta škatla je le ponaredek

vir: engadget
engadget - Polomija s ponarejenimi procesorji, ki jih je Newegg prodal 300 strankam, je očitno pri koncu. Po Intelovem uradnem zatrdilu, da ne gre za demonstracijske primerke pakiranj, temveč gre za prevaro, so resnici do dna prišli tudi pri Neweggu. Rezultat je prekinitev pogodbe z dobaviteljem, a ne z D&H Distributing, ki je bil prvi na tapeti. S svojimi pismi o umikih novic so bili najprimernejši kandidati za prevaro, a so pravi krivci pravzaprav pri podjetju IPEX.

Krive obtožbe so bile tudi razlog za prej omenjena pisma spletnim stranem, saj se je ideja, da so krivi pri D&H Distributing, prvič pojavila v...

12 komentarjev

Ebay dobil tožbo v Franciji

CNet - V Franciji se je od leta 2007 vlekel sodni postopek zoper Ebay, ki so ga sprožili L'Oreal in podobna podjetja z luskuznimi znamkami. Glavna obtožba se je nanašala na prodajo ponarejenih izdelkov s slovečimi imeni, ki se preprodajajo na Ebayu. Tožniki so trdili, da Ebay ne stori dovolj, da bi zaustavil prodajo ponaredkov, in zahtevali odškodnino v višini 4,8 milijona dolarjev.

Ebay je ves čas poudarjal, da sodeluje s podjetji in na njihovo zahtevo odstranjuje problematične oglase, ne bo pa igral policaja, ki bi samoiniciativno iskal sumljive oglase. Francoski sodnik je razsodil, da Ebay izpolnjuje zakonske obveze, in sprtima stranema dejal, naj se dogovorita, kako bi lahko bolje sodelovali, ter se ponovno oglasita na sodišču konec meseca. Že lani je podoben primer v ZDA izgubil Tiffany, ki je prav tako zahteval, da Ebay sam briše oglase s ponaredki.

2 komentarja

Enajsterica obsojena zaradi piratstva

CNet - Kitajsko sodišče v Šenženu je včeraj izreklo kazen enajsterici, ki jo je obtožnica bremenila kršitve avtorskih pravic in sodelovanja v razvejani verigi, ki je proizvajala in prodajala ponaredke Microsoftove programske opreme. Skupna preiskava FBI-ja in kitajskih organov pregona je trajala od leta 2005 do julija 2007, ko so aretirali 25 ljudi, podrli nekaj obratov za proizvodnjo ponaredkov in zasegli ponarejeno programsko opremo v vrednosti pol milijarde dolarjev. Ocenjujejo, da je kartel, ki je svoje izdelke prodajal v 36 državah po svetu, zaslužil dve milijardi dolarjev. S ponaredki, ki so bili tako dobri, da so pretentali celo kitajske carinike, saj so imeli holograme in certifikate avtentičnosti, so se usmerjali predvsem na tuje trge, ker se na Kitajskem tovrstni ponaredki prodajajo za prgišče dolarjev. Microsoft je pozdravil sodbo, s katero so enajsterico obsodili na zaporne kazni od poldrugega do šestih let in pol.

59 komentarjev

Tajvanski računalniki bodo kompatibilni z Linuxom

Taipei Times - Tudi na Tajvanu, ki je v 80. in 90. letih slovel kot eden glavnih proizvajalcev računalniške opreme, so spoznali, da se Linux po svetu vedno bolj uveljavlja, da bi lahko odhodke v Redmond oklestili za četrtino in da prevelika odvisnost od enega proizvajalca ni nujno najbolj optimalna rešitev.

Central Trust of China (Tajvan se namreč uradno imenuje Republika Kitajska, v nasprotju z veliko komunistično sosedo Ljudsko republiko Kitajsko), ki je med drugim zadolžen tudi za dobavo računalniške opreme šolam in vladnim ustanovam, je tako odločil, da morajo od sedaj biti vsi namizni računalniki, ki jih bo kupil prek razpisov (okoli 120.000 v naslednjih dveh razpisih), kompatibilni z Linuxom, torej brez komponent, ki bi bile podprte samo pod Okni™.

Seveda proizvajalcem ne bodo verjeli zgolj na lepo besedo, zato so zadolžili Tajpejsko računalniško združenje (TCA), da pogoj kompatibilnosti z Linuxom preveri pri vseh proizvajalcih, ki želijo sodelovati na razpisih. Do sedaj so že prižgali...

71 komentarjev

Ponaredki pomnilnika

X-Bit Labs - Tudi o ponarejanju računalniških komponent sem pred časom že pisal. Takrat sem poročal o ponaredkih Abitovih matičnih plošč, ki seveda ne dosegajo Abitovih kakovostnih standardov in so najbrž krivi za skurjene procesorje in za kupe nezadovoljnih uporabnikov, ki nato pljuvajo čez prej omenjeno podjetje. Ponaredki prihajajo predvsem iz Kitajske in niso problematični, dokler ne preidejo v masovno proizvodnjo.
Na žalost moram poročati, da so se poleg ponarejenih Abitovih matičnih plošč na trgu pojavili tudi ponarejeni Hynixovi pomnilniški moduli. Gotovo je odveč poudarjati, da tudi ponaredki Hynixovih pomnilniških modulov ne dosegajo originalne Hynixove kvalitete. Ponaredke so opazili na Kitajskem, Tajvanu in celo v Evropi. Da bi se izognili neprijetnostim, ki jih utegnejo povzročiti ponaredki, odklikajte sem, kjer se boste lahko naučili razlikovati med ponaredki in originalom.

0 komentarjev

Yahoo! News pohekani

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kaj se lahko zgodi takim velikanom, kot je Yahoo!, na katerem imam tudi jaz svoj e-poštni nabiralnik. Vendar o pošti kdaj drugič. Trenutno nas zanima predvsem Yahoojev oddelek News, kjer internetno javnost vsakodnevno obveščajo o vsakodnevnih novicah. Gotovo je odveč poudarjati, da imajo Yahoojeve novice kar precej več bralcev, kot Slo-tech in da si nikakor ne morejo privoščiti napak. Vendar pa se je kljub ekstremni pazljivosti novinarjev, ki pišejo za ta portal, Yahoo znašel v precej neprijetnem položaju, saj so se v njegovem arhivu kar na lepem začele pojavljati nekakšne modificirane različice člankov. Vzrok za te nevšečne modifikacije je bil 20 letni heker Adrian Lamo, ki je malce predrugačil kar nekaj člankov - med drugim tudi o ruskemu programerju Dmitriju Sklyarovu. Novico je spremenil tako, da je napsial, da je Dmitri Sklyarov zaradi svojega "kaznivega" ravnanja obsojen na smrt. Samo predstavljajte si, koliko prahu je morala povzročiti tako modificirana...

0 komentarjev

Pozor, ponaredki!

X-Bit Labs - Če je piratstvo precejšen trn v peti programske industrije, potem proizvajalcem strojne opreme predstavlja največjo težavo ravno proizvodnja ponaredkov, ki je najbolj prisotna na Kitajskem. Kakšen procesor je sicer malce težje ponarediti, kot nalašč za to pa so tiskana vezja oz. matične plošče. Ker ima na Kitajskem skoraj vsak tajvanski proizvajalec tovarno tiskanih vezij, to niti ni tak velik problem. Nekatere ponaredke je skoraj nemogoče razločiti od originalnih. Gotovo pa so ponaredki kar dobro prodajani, saj je njihova cena 10-20 $ nižja kakor pri originalih. Ponarejevalci pa najraje ponarejajo izdelke znanih podjetij, kot so ASUS, Gigabyte, MSI, Elitegroup (ECS), EPoX, Chaintech in ABIT. V polnem razmahu pa je trenutno proizvodnja lažnih Gigabyte in ASUS plošč. Kaj tudi ne, saj sta ti dve podjetji gotovo najbolj priznana proizvajalca matičnih plošč na svetu. Kaj pa ukrepi proti ponarejanju? Podobno kot pri piratstvu, bodo tudi ponaredki vedno prisotni na trgu. Žal....

9 komentarjev