»

OpenAI iz pogojev uporabe odstranil prepoved uporabe v vojaške namene

Nova verzija

Slo-Tech - OpenAI je ta teden malce spremenil pogoje uporabe, o čemer javnosti niso posebej obveščali. S strani, kjer so opisani pogoji, je izginila prepoved uporabe tehnologije za razvoj orožja, za vojsko in vojskovanje. Teh omejitev od 10. januarja ni več, ostaja pa prepoved uporabe storitve na način, ki bo povzročal škodo uporabniku ali drugim ljudem ter, prepoved izkoriščanja za razvoj ali uporabo orožij. Besedi vojska in vojskovanje pa sta tiho izginili.

Za spremembo ni nobenih zloveščih namenov, mirijo v OpenAI. Tiskovni predstavnik Niko Felix je za The Intercept povedal, da so posodobili pogoje uporabe, da bi bila splošna načela enostavna za uporabo in priklic. Dodaja, da je dikcija Ne škodi drugim splošna in enostavno razumljiva ter relevantna v več kontekstih. Prav tako še vedno izrecno prepovedujejo orožje, je dodal.

Ali beseda "harm", ki se pojavlja v pogojih, preprečuje vsakršno vojaško uporabo, Felix ni izrecno odgovoril. Ponovil je le, da nikomur, niti vojski, ne dovoljujejo...

2 komentarja

Github omogočil Copilot za vse uporabnike

Slo-Tech - Github je tik pred koncem leta omogočil uporabo pomočnika umetne inteligence (Copilot Chat) vsem uporabnikom v IDE. Prve beta teste so izvedli julija, za posameznike pa so ga začeli testirati septembra. Z včerajšnjim dnem je Copilot Chat na voljo v stranski vrstici v Microsoftovih IDE, Visual Studio Code in Visual Studio.

Brezplačno ga lahko uporabljajo učitelji, študentje in razvijalci, ki delajo na nekaterih odprtokodnih projektih. Copilot Chat poganja model GPT-4, ki ga je bil razvil OpenAI, le da je prilagojen za razvoj programske opreme. Orodju lahko zastavljamo vprašanja v običajem človeškem jeziku, ki segajo vse od implementacije posameznih funkcionalnosti do različnih testov in iskanja ranljivosti.

Copilot Chat se je učil na javno dostopnih podatkih in kosih kode, denimo na odklenjenih repozitorijih in na spletnih forumih. Zaradi tega sta si OpenAI in Microsoft v preteklosti že prislužila tožbo, a vztrajata, da gre za dopustno rabo (fair use).

Github Copilot ni zastonj....

6 komentarjev

Amazon predstavil poslovnega sogovornika z umetno inteligenco: Q

Slo-Tech - Zdelo se je, da Amazon zaostaja za OpenAI (ChatGPT), Googlom (Bard), Microsoftom (Bing in Copilot), zato so se sedaj pridružili zabavi in merili na svoje največje stranke: poslovne uporabnike. Danes je Amazon predstavil novega pomočnika, ki uporablja umetno inteligenco. Imenuje se Amazon Q in je namenjen poslovnim uporabnikom, ne pa domačim radovednežem. Pomagati želi pri vsakodnevnih poslovnih opravilih, kot so povzemanje, izpolnjevanje obrazcev, odgovarjanje na ankete, priprava dokumentov itd.

Stališča podjetij do uporabne tovrstnih pomočnikov so različna, večinoma pa poudarjajo zadržanost do deljenja podatkov in poslovnih skrivnosti. Zato je marsikod samoinciativna uporaba tovrstnih orodij prepovedana. Amazon ima v svojih oblakih že ogromno podjetij, ki tja odlagajo kopice podatkov, ker mu zaupajo. Tod bo imel lažje delo kakor na primer OpenAI. Seveda pa lahko poslovni uporabniki v Q povežejo tudi podatke iz drugih virov, denimo Gmaila ali Slacka. Q je zato narejen z mislijo na...

10 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Umetna inteligenca zna več programskih jezikov, a površno

Slo-Tech - Kmalu po izidu ChatGPT in kasneje tudi njegovega brata Chat Binga smo se navduševali nad njuno sposobnostjo pisanja programske kode. Za zdaj še ne znata napisati nove igre, a za pisanje posameznih gradnikov ali pa zgolj ogrodja zanje sta povsem sposobna. Tega sta se naučila z analizo dostopne kode na spletu, ki je ni malo. Github, Stack Overflow in podobne storitve so polne zgledov.

Čeprav je ta koda na spletu dostopna prosto, pa upravljavci zbirk ugotavljajo, da ustvarjalci velikih jezikovnih modelov s tem kujejo dobičke na njihov račun. Reddit je že napovedal, da bo dostop v ta namen zaračunaval. Enako kani storiti tudi Stack Overflow. Ni namreč skrivnost, da so se modeli učili tudi z vsebinami s Stack Overflowa. Ob tem lahko spomnimo na GitHub Copilot, ki sta ga skupaj pripravila OpenAI in GitHub za pomoč programerjem pri pisanju kode, pa ju je na koncu doletela tožba zaradi kršitev avtorskih pravic. Tudi ta se je učil na kodi, ki so jo prispevali drugi. Z licenčnega vidika pa...

16 komentarjev

Microsoft predstavil 365 Copilot, algoritemskega pomočnika za pisarniške pakete

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih pokazal še izvedbo z GPTjem podprtih pisarniških storitev: Microsoft 365 Copilot zna ustvarjati naprednejše vzorčne dokumente in analizirati podatke. Ni pa še prosto na voljo uporabnikom.

Vse odkar so se v Redmondu januarja še tesneje povezali z laboratorijem za razvoj strojnih algoritmov OpenAI, so se vrstile napovedi, da bodo z GPTjem podprte rešitve kar se da hitro našle mesto v vsem od Worda do Excela. Po tem, ko so februarja pričeli z Bingom, je sedaj res na vrsti še širši Microsoftov pisarniški ekosistem, ki so ga okrepili z algoritemskim pomočnikom, imenovanim Microsoft 365 Copilot. Gre za asistenta - chatbota, ki ždi ob robu pisarniških orodij in ga lahko pobaramo, naj ustvari predloge za poštna sporočila, dokumente in razpredelnice, povzame smisel konferenčnega pogovora ali iz oblaka potegne primerno sliko za prezentacijo. Če smo malo hudomušni - Clippy je končno postal uporaben. Je pa treba omeniti, da storitev še ni odprta, kajti v tem...

15 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Slo-Tech - Microsoft je lani predstavil orodje, ki se je v teoriji zdelo kot nalašč za programerje, saj bi jim lahko prihranilo obilico časa in truda. Github Copilot je pomočnik v obliki umetne inteligence, ki so ga razvili skupaj z GitHubom in OpenAI. Piscem v Pythonu, JavaScriptu, TypeScriptu, Rubyju in Goju pomaga tako, da piše delce kode samostojno, saj je bil prebral vso kodo v javnih repozitorijih na GitHubu in se naučil programirati. V teoriji se to sliši čudovito, v praksi pa ljudje niso najbolj navdušeni, če njihovo avtorsko delo uporabljajo drugo, pri čemer jih niti nič ne vprašajo.

Zato je Github Copilot že od začetka tarča kritik, ki so se še okrepile junija letos, ko je postal komercialno dostopen vsakomur, ki plača 10 dolarjev mesečno. Zaradi tega je bila minuli teden proti Microsoftu, OpenAI in Githubu vložena kolektivna tožba, ki jo vodi Matthew Butterick. V njej Microsoftu očitajo, da nezakonito uporablja odprtokodno programsko opremo, ki je objavljena pod različnimi...

26 komentarjev