»

V EU se obeta preiskava Microsoftovega sodelovanja z OpenAI

Slo-Tech - Odkar je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, kar mu daje dostop do tehnologije, ki jo je s pridom integriral v kopico svojih storitev, sta podjetji tesno prepleteni. V Evropski uniji se zato pripravlja podrobna preiskava. Evropska komisija je ta teden sporočila, da preučuje, ali bo sprožila polno preiskavo vlaganja. Podobno je napovedala tudi britanska agencija CMA (Competition and Markets Authority).

Komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da se navidezni svetovi in generativna umetna inteligenca hitro razvijajo, zato je ključno, da ostanejo konkurenčni in da podjetja nimajo preprek pri rasti in ponujanju najboljši in najinovativnejših izdelkov potrošnikom. Monopolno dogovarjanje je v nasprotju s tem. Microsoft ima velikanske koristi od vložka v OpenAI, ključno vprašanje pa je integracija teh izdelkov v Microsoftove izdelke. Spomnimo se bistveno bolj benignega primera, ko je Microsoft v Windows vgradil Internet Explorer. Pri umetni inteligenci sedaj...

4 komentarji

Tehnološki velikani porabili več kot skladi tveganega kapitala

Financial Times - Da v tehnološkem svetu vloge počasi izginjajo, priča zanimiva statistika aktualnega leta o investicijah in prevzemih. Tehnološki velikani so letos za vložke v sektor umetne inteligence namenili več od skladov tveganega kapitala (venture capital), za katere je to glavni posel. Prednjačijo seveda Microsoft, Google in Amazon, ki so letos res široko odvezali mošnjičke. Od 27 milijard dolarjev, ki so se letos stekli v ta sektor, so omenjeni trije prispevali dve tretjini, so ocenili v podjetju PitchBook.

Plaz je seveda omogočil OpenAI, ki je lanskega novembra pokazal OpenAI in spremenil svet. Eden glavnih vlagatelj v podjetje je Microsoft, ki je zanj namenil že 13 milijard dolarjev (od tega letos 10 milijard dolarjev). Drugi Microsoft nakup, ki je sicer precej manjši, je bil z 1,3 milijarde dolarjev Inflection. Podobno darežljiv pa je bil še Amazon, ki je z Googlom v konkurenčni Anthropic vložil približno šestmilijard dolarjev. Celotni trg umetne inteligence se hitro konsolidira, največ...

10 komentarjev

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po podatkih virov blizu podjetja se OpenAI resno pogovarja o prodaji dela obstoječih delnic (torej ne gre za IPO), ki bi jih ponudil institucionalnim investitorjem. Prodaja bi potekala po vrednotenju med 80 in 90 milijardami dolarjev, kar je približno trikrat več od vrednotenj na začetku leta.

V praksi bi torej šlo za prodajo dela delnic, ki jih imajo trenutno v lasti zaposleni in drugi investitorji. Če bi se načrti uresničili, bi OpenAI nenadoma postal eden največjih start-upov na svetu. Spomnimo, da je Microsoft v OpenAI vložil 13 milijard dolarjev, podjetje pa se bliža letnemu prometu ene milijarde dolarjev. OpenAI je za zdaj dobro monetiziral svoje izdelke, saj je osnovna verzija ChatGPT na voljo brezplačno, novejši modeli (GPT-4.0) in dodatne funkcije (denimo sinteza in razumevanje govora) pa so na voljo le naročnikom na plačljive verzije.

Iz OpenAI navedb o novi prodaji delnic za zdaj še ne komentirajo. A dejstvo je, da so razmere za prodajo delnic ugodne. ARM-jeva prva...

0 komentarjev

OpenAI odprl API za GPT-4 vsem naročnikom

Slo-Tech - Čeprav GPT-4 obstaja že nekaj časa in ga naročniki ChatGPT tudi že lahko uporabljajo, je OpenAI šele sedaj najavil splošno dostopnost tega jezikovnega modela. To v praksi pomeni, da ni treba več čakati na vabilo, temveč imajo dostop vse stranke, ki naročijo plačljiv dostop. Na enak način so dostopni tudi GPT-3.5 Turbo, DALL·E in Whisper API.

GPT-4 je izšel marca, odtlej pa je prošnjo za vabilo oddalo več kot milijon strank. Do danes ga uporabljajo že številni izdelki, ki imajo dostop do modela prek API. Sedaj je GPT-4 na voljo strankam z zgodovino plačil, torej obstoječim naročnikom, medtem ko bodo vsi novi naročniki dostop pridobili najpozneje konec meseca. V trenutno dostopni verziji lahko model na enkrat ustvari do 13 strani besedila (8K). Sčasoma bodo te omejitve višje, so dodali.

Predhodnik, GPT-3, pa se bo počasi upokojil. OpenAI je dejal, da ga bodo aktivno podpirali do januarja prihodnje leto, nato pa bodo model ugasniti, da bi lahko računsko moč koristneje uporabili za...

17 komentarjev

Prva tožba zoper OpenAI zaradi obrekovanja v ChatGPT

Slo-Tech - Vprašanje časa je bilo, kdaj bo OpenAI doletela prva tožba zaradi navedb, ki jih bo umetna inteligenca ChatGPT halucinirala. To je znana pomanjkljivost velikih jezikovnih modelov, ki si manjkajoče informacije preprosto izmislijo, saj je njegova glavna naloga ustvarjanje besedil, ne pa faktično točnih povzetkov. Radijski voditelj Mark Walters iz Georgie, ki je eden največjih zagovornikov pravice do nošenja orožja v ZDA, toži OpenAI, ker je ChatGPT ustvarjal neresnične navedbe o njem.

Novinar Fred Riehl je ChatGPT-ju podal povezavo do resničnega primera na zveznem sodišču in prosil za povzetek. ChatGPT se je odzval z besedilom, ki je bilo neresnično, v njem pa je o Waltersu zmešal resnične informacije in laži. Med drugim je na primer trdil, da je Walters domnevno poneveril več kot pet milijonov dolarjev Second Amendment Foundation. Walters ni bil nikoli niti osumljen česa takšnega. Riehl teh informacij seveda ni objavil, jih je pa preveril. Tako je verjetno tudi Walters izvedel...

40 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Microsoft - Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v...

29 komentarjev

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Slo-Tech - Microsoft in OpenAI sta se odločila za tesnejše sodelovanje: Microsoft bo v enega glavnih laboratorijev za razvoj strojnega učenja na svetu vložil milijardo ameriških dolarjev, medtem ko bo OpenAI v celoti prešel na platformo Azure in zanjo razvijal programje.

Laboratorij za strojno učenje OpenAI iz San Francisca so konec leta 2015 ustanovili Elon Musk, Sam Altman in drugi vplivni investitorji z namenom odgovornega razvoja umetne inteligence (Musk je sicer zaradi potencialnega konflikta interesov lani zapustil vodstvo). Doslej je poskrbel že za vrsto odmevnih objav, saj tamkajšnja strojna pamet tepe najboljše ljudi v Doti 2, navdušuje z rokovanjem predmetov in sama piše novinarske članke ... vsaj v grobem. Ustanova je bila dolgo...

13 komentarjev