»

Novi Android 15 bo imel podporo za pošiljanje sporočil prek satelitov

Slo-Tech - Poleti bo izšla nova verzija Googlovega operacijskega sistema Android 15, ki bo imela podporo za pošiljanje sporočil prek satelitov. Applovi novi telefoni so to funkcionalnost že dobili, zato ni presenetljivo, da sledi tudi androidni tabor. Prihaja pa še nekaj drugih novosti.

Razvijalske predogledne različice se bodo končale ta mesec
, že aprila pa pričakujemo tudi prvo javno beta verzijo Android 15. Če bo šlo vse po načrtih, bo končna verzija nared konec julija. Sedaj smo dobili prvo uradno potrditev, da bo Android 15 podpiral satelitsko komunikacijo. Ta bo na voljo aplikacijam za pošiljanje sporočil RCS, ki bodo tako pošiljala in prejemala kratka sporočila. Komunikacija prek satelitov je seveda manj zmogljiva kakor prek prizemnih omrežij, zato bodo imele aplikacije nekaj omejitev, tudi glede obsega sporočil.

Druge novosti bodo še izboljšano brezstično plačevanje z NFC, izboljšano prepoznavanje govora v več jezikih in možnost zaznavanja, kdaj se aktivnost na telefonu snema, saj...

7 komentarjev

Motorola in Bullitt s satelitsko povezljivostjo v telefonih

Slo-Tech - Satelitska povezljivost pametnih telefonov postaja pravi hit, saj jo imajo novi iPhoni 14, medtem ko v androidnem taboru čedalje več ponudnikov napoveduje podobne izdelke (Samsung, MediaTek, Qualcomm, Huawei). Pridružuje se jim tudi Motorola, ki skupaj z britanskim podjetjem Bullitt predstavlja telefon Defy 2 s podporo za satelitsko komunikacijo.

Bullitt, ki je sicer najbolj znan po znamki Caterpillar, izdeluje pa tudi posebej okrepljene in robustne telefone, je pripravil storitev Bullitt Satellite Connect. Ta vsebuje aplikacijo Bullitt Satellite Messenger in telefon Cat S75, ki omogočata komuniciranje prek satelitov. Podobno bo z isto infrastrukturo nudila tudi Motorola Defy 2 (telefona sta praktično enaka) in aplikacija Motorola Defy Satellite Link. Cene bodo odvisne od paketa. Infrastrukturo zagotavlja ponudnik Skylo, ki najema pasovno širino na Inmarsatovih satelitih.

Osnovni paket bo za pet dolarjev mesečno omogočal do 30 sporočil na mesec, ki jih bo možno pošiljati in...

3 komentarji

Samsung razvija satelitsko povezljivost za svoje telefone

Slo-Tech - Apple je prvi predstavil komunikacijo prek satelitov v svojem mobilnem telefonu iPhone 14, nato pa smo pričakovali Samsungov odgovor v Galaxyju S23, saj je bil Qualcomm predstavil Snapdragon Satellite v Snapdragon 8 Gen 2 z modemom X70, ki ju Samsungov telefon ima. A podpore za satelitski internet vseeno ni imel. Sedaj vemo, zakaj in da se to kani spremeniti v prihodnosti, saj je Samsung prestavil novo tehnologijo 5G-NTN (non-terrestrial networks), ki omogoča točno to. Možno bo pošiljati sporočila, prenašati podatke in celo klicati, četudi ne bo v dosegu nobenega prizemnega omrežja, temveč le sateliti.

Nova tehnologija je združljiva s 3GPP Release 17, zato bo delovala tudi s tradicionalnimi komunikacijskimi storitvami v pametnih telefonih. Praktični preizkus pričakujemo v Barceloni na MWC-ju konec meseca, a le v obliki simulacije. Konstelacijo satelitov bodo ponazorili s Keysight PROPSIM Channel Emulatorjem, povezavo 5G s Keysight E7515B UXM 5G Wireless Test Platform in pametni...

4 komentarji

Tudi Android dobiva kratka sporočila prek satelitov

Slo-Tech - Apple je telefonom prvi dodal možnost komuniciranja prek satelitov, sicer le za pošiljanje sporočil v sili, a jasno je bilo, da ne bo ostal edini. Podobno funkcijo, a še nekoliko bolj razširjeno, dobivajo tudi androidni telefoni. Qualcomm v sodelovanju z Iridiumom pripravlja Snapdragon Satellite, ki bo nudil pošiljanje sporočil prek satelitov, in to celo v obe smeri.

Nova storitev bo uporablja nič kaj novo konstelacijo Iridium, ki že četrt stoletja s 66 sateliti zagotavlja pokritost zemeljske oble. Doslej smo te satelite uporabljali z namenskimi telefoni, ki so imeli ogromne antene in astronomske stroške, a so omogočali telefoniranje od koderkoli. Sedaj pa bodo z njimi lahko komunicirali tudi običajni telefoni, ki se znajo pogovarjati v pasu L (1-2 GHz). Nekaj nove strojne opreme bodo potrebovali, a bo Qualcomm vse skupaj zapakiral v standardni paket RF, zato ne bomo dobili dodatnih, velikih, grdih anten. Telefoni bodo videti enako.

To seveda pomeni, da bo povezava nekoliko...

24 komentarjev

Odkritih več tisoč vohunskih aplikacij za Android

Slo-Tech - Da je nameščanje aplikacij na Android iz neuradnih virov tvegano početje, je precej jasno. Toda vedno znova se dokazuje, da se zlonamerne aplikacije znajdejo tudi v uradni spletni tržnici Google Play. Zadnji tak primer je družina aplikacij SonicSpy, ki obsega več kot štiri tisoč zlonamernih aplikacij, med njimi tudi so vsaj tri našle pot tudi v Google Play.

Ena izmed njih se je imenovala Soniac in je uradno ponujala okolje za varno sporočanje, ki ni bilo nič drugega kot predelan vmesnik za dostop do omrežja Telegram, v ozadju pa je vohunila. Aplikacija je snemala pogovore in imela možnost opravljanja klicev, pošiljanja sporočil in prebiranja drugih podatkov na telefonu. Poleg Soniaca sta bili na Google Play še aplikaciji Hulk Messenger in Troy Chat, a je Google vse tri...

41 komentarjev

Južna Koreja visoko kaznovala Qualcomm

Reuters - Izdelovalec čipov in mikroprocesorjev Qualcomm si je v Južni Koreji prislužil največjo globo v zgodovini te države in eno višjih tudi v globalnem merilu. Zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja je južnokorejski regulator trga (Korea Fair Trade Commission) temu ameriškemu podjetju izrekel globo v višini 1,03 bilijona vonov (817 milijonov evrov). Globa je rezultat tri leta trajajoče...

6 komentarjev

Facebook Home iz telefona napravi "Facebook-phone"

The Verge - Precej časa se je špekuliralo, da bo Facebook predstavil svoj mobilni telefon. Danes smo videli, da kjer je dim, tam je tudi ogenj. Facebook ni predstavil svojega telefona, so pa s HTC-jem pripravili Facebook Home, kakor se imenuje globoka integracija Facebooka v Android. Rezultat je telefon, ki je tako povezan s Facebookom, kakor da bi ga bi slednji izdelal. Tehnično gledano pa je Facebook Home sklop aplikacij, ki se zažro globoko v drobovje telefona (še pomnite integracijo Internet Explorerja 4 v Windows 95?).

Prvo besedo na dogodku, ki je potekal na Facebookovem sedežu v Kaliforniji, je imel sicer HTC-jev Peter Chou, ki je predstavil First. Tako se imenuje nov...

23 komentarjev

Kuba vključila prvi podmorski kabel za internet

Computerworld - Kuba je ena najbolj zaostalih internetnih držav, saj je penetracija dostopa do interneta tam okoli desetodstotna, širokopasovnega interneta pa praktično ni. Razlogov je več. Glavna razloga sta ameriški embargo, ki preprečuje neposreden nakup ameriške opreme in sodelovanje z ameriškimi ISP-ji, in kubanski nadzor na pretokom informacij. Do nedavnega je internetni promet do Kube potekal prek satelitov, kar je povzročalo ogromne zakasnitve in nizko prepustnost. Celotna povezava do Kube je zgolj okoli 400/200 Mb/s.

A stvari se obračajo na bolje. Pred štirimi leti so napovedali položitev novega podmorskega kabla, ki je lani resnično povezal Kubo in Venezuelo....

32 komentarjev

Vesoljske navlake vedno več

Vesoljske smeti

Space - Okrog Zemlje frči na tisoče kosov odsluženih satelitov, raket, razbitin in drugih vesoljskih smeti, ki ostajajo v orbiti. Večino jih po izteku življenjske dobe poizkušajo pospraviti v pokopališko orbito, ki je vsaj 300 km nad geosinhrono orbito delujočih satelitov. Kljub temu je tudi v uporabnem delu ogromno smeti, ki motijo in ogrožajo delujočo vesoljsko opremo.

Prejšnji mesec so tako komaj preprečili čelni trk ostankov kitajske rakete in evropskega opazovalnega satelita Envisat. Nemški radarji so pokazali, da sta se zgrešila za vsega 50 metrov. Envisat tehta osem ton, kitajski del pa 3,8 tone, tako da bi bil trk vsekakor spektakularen in uničujoč prizor. Problem ne...

37 komentarjev