»

X (Twitter) testira plačljivo verzijo

Slo-Tech - Družbeno omrežje X, torej nekdanji Twitter, je začelo preizkušati plačljivo verzijo strani. Pilotni projekt so začeli izvajati na Novi Zelandiji in Filipinih, kjer morajo novi uporabniki plačati en dolar na leto. V nasprotnem primeru ne morejo objavljati vsebin ali interagirati z drugimi uporabniki. Na obstoječe uporabnike sprememba ne vpliva, saj bodo še naprej lahko storitev uporabljali brezplačno.

Da si želi Elon Musk uvesti plačljivi X, ni nobena novost. O tem se na glas špekulira že več mesecev, špekulacije pa je podžigal kar Musk sam. Razlogov je več in presegajo zgolj finančni vpliv na stran. Čeprav ima X več kot 13 milijard dolarjev dolgov, je Musk v konkretnem primeru dejal, da gre za drugačen ukrep. Z njim želijo zmanjšati smetenje po platformi, delovanje botov in uravnotežiti njeno dostopnost.

Musk vse od prevzema Twitterja, ki je kasneje postal X, ponavlja mantro o botih in spamu na platformi. A hkrati so bile številne poteze po prevzemu nelogične, na platformi pa se...

40 komentarjev

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev

Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Slo-Tech - V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki,...

55 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev

Mastodon izgublja uporabnike

Slo-Tech - Ko je Elon Musk lani prevzel Twitter in opazno predrugačil kulturo v podjetju ter razmere na družbenem omrežju, so številni dolgoletni uporabniki platformo zapustili. Nemalo jih je prebežalo na decentralizirano omrežje Mastodon, kjer se je število uporabnikov od novembra do decembra s 400.000 povzpelo na 2,5 milijona. A kot kaže, se velika pričakovanja ne bodo udejanjila - kar ni nujno slabo.

Vse od začetka leta Mastodon počasi izgublja uporabnike. Od vrha jih je odšlo že več kot milijon, samo leto več kot pol milijona. Trenutno ima platforma okrog 1,4 milijona aktivnih uporabnikov, kar je še vedno precej več kot pred eksodusom s Twitterja, a bistveno manj kot na vrhuncu. Razlogov za odhode je več, precej uporabnikov pa omenja zahtevnejši registracijo in uporabo. Neredki so odšli celo nazaj.

A Mastodon ne bo nikoli Twitter niti to ne želi postati. Mastodon je del Fediversa, omrežja neodvisnih strežnikov z odprtokodno programsko opremo. S prihodom velikega števila uporabnikov se...

8 komentarjev

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Financial Times - Eugen Rochko, ustanovitelj družbenega omrežja Mastodon, je sodeč po izjavah za Financial Times (plačljiv vir, alternativa) v zadnjih mesecih zavrnil najmanj pet resnih ponudb zunanjih vlagateljev iz Silicijeve doline in tudi po nedavnem navalu novih uporabnikov ostaja pri načelu, da bo platformo ohranil neprofitno.

Po vsestranskih akrobacijah, ki jih na svojem novem peskovniku po imenu Twitter uprizarja Elon Musk, je določen delež čivkačev pokukal tudi v smeri alternativ. Poleg Tumblrja, ki spričo tega doživlja pravi preporod, pa Reddita, je med prvimi na spisku sorodnih platform gotovo Mastodon. Po podatkih Sensor Towerja je število dnevnih prenosov aplikacije neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja s približno 6000 poskočilo na prek 200.000, a se je nato vnovič umirilo - do pred nedavnim, ko je Twitter zajel nov val blokiranja računov, sunkovitih sprememb pravilnika in pa začasna prepoved povezav do drugih omrežij. Število aktivnih uporabnikov Mastodona je tako s 300.000...

10 komentarjev

Muskov prevzem Twitterja katapultiral dogecoin

Slo-Tech - Eden izmed nepričakovanih zmagovalcev Muskovega prevzema Twitterjev je kriptovaluta dogecoin, ki je pridobila 70 odstotkov vrednosti in dosegla polletni vrh. Elon Musk je glasen zagovornik kriptovalut, a posel je najbolj vplival prav na dogecoin, ki ga je bil Musk večkrat posebej izpostavljal. Dogecoin, ki je bil nastal kot potegavščina, je Tesla celo sprejemala kot plačilo za komercialni material, denimo obeske, zaponke za pas, parfume in podobno.

Dogecoin je sicer še vedno daleč od rekordnih vrednosti. Trenutno se giblje okrog 0,13 dolarja, medtem ko je lani presegel 0,50 dolarja in dobršen del leta preživel nad 0,20 dolarja. K temu je izdatno pripomogel prav Elon Musk, ki je valuto reklamiral na družbenih omrežjih in podžigal njeno rast, zaradi česar si je nakopal tudi nekaj tožb. Očitajo mu tržne manipulacije.

Billy Markus in Jackson Palmer sta dogecoin kot satiro zagnala leta 2013, a je kmalu postal 'resna' kriptovaluta. Majhna, a predana skupnost mu zvesto sledi, s...

2 komentarja

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

Evropska komisija s programom za nagrajevanje odkritih ranljivosti v odprti kodi

Slo-Tech - Programi za nagrajevanje odkritih ranljivosti v programski opremi niso nič novega, saj proizvajalci na ta način vzpodbujajo etično razkrivanje lukenj v svojih izdelkih. Nekoliko teže je to z odprtokodno programsko opremo, ki običajno nima finančno močnega zaledja. Evropska komisija je zato na platformi Intigriti zagnala program za nagrajevanje prijavljenih ranljivosti v odprtokodnih programih. Na voljo je 200.000 evrov, najvišja nagrada pa lahko znaša 5000 evrov za najresnejše ranljivosti. Še 20 odstotkov bodo primaknili, če bo prijavitelj ponudil tudi kodo za zakrpanje ranljivosti.

Nagrajevali bodo luknje v LibreOfficeu, Mastodonu, Odooju, Cryptpadu in LEOS-u. Iščejo se zlati ranljivosti, ki so povezane z odtekanjem osebnih podatkov, vertikalno ali horizontalno eskalacijo privilegijev ter SQLi. Izbrali so programsko opremo, ki jo uporabljajo javne službe Evropske unije. Evropska komisija je že leta 2020 ustanovila Pisarno za odprtokodne programe (EC Open Source Programme Office),...

7 komentarjev

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Slo-Tech - Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo...

17 komentarjev

Ponovno vdrli v Gab

Slo-Tech - Teden dni po zadnjem vdoru je družbeno omrežje Gab ponovno podleglo hekerjem. Včeraj se je med objavami znašlo sporočilo Andrewa Torbe, ustanovitelja in izvršnega direktorja Gaba, v katerem je sam sebe karal, da ni plačal osmih bitcoinov odkupnine za vrnitev minuli teden odtujenih osebnih podatkov uporabnikov. Jasno je, da so sporočilo napisali hekerji, ki imajo očitno spet dostop do Gaba. Malo zatem je stran za nekaj ur izginila, sporočilo pa so izbrisali.

Kasneje se je javil pravi Torba, ki je pojasnil, da so hekerji v prvem napadu pridobili tudi žetone OAuth2. Čeprav so pri sanaciji napada onemogočili krajo novih žetonov, niso deaktivirali starih, zato so se lahko z njimi hekerji prijavili v Gab. V osmih minutah, kolikor je trajalo od začetka do konca napada, so objavili 177 sporočil. Da pri sanaciji vdora niso onemogočili starih žetonov, je malomarnost. Možnih razlag je več, bodisi upravljavci strani niso dobro razumeli kode, ki poganja Gab (mastodon), bodisi niso želeli...

5 komentarjev