»

AKOS postaja nacionalni koordinator digitalnih storitev

Slo-Tech - Za izvajanje akta o digitalni storitvah (DSA), ki v EU že velja za vse spletne platforme, je v Sloveniji pristojna Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS). Kot organ za izvajanje bo njena odgovornost tudi nadzor nad slovenskimi ponudniki posredniških storitev, kamor sodijo ponudniki internetnega dostopa, registri oziroma registrarji spletnih domen, storitve v oblakih ter spletne platforme (družbena omrežja in spletne tržnice). Agencija bo v skladu z DSA podeljevala status zaupanja vrednih prijaviteljev organizacijam, ki bodo s tem postale kvalificirani prijavitelji nezakonitih vsebin na spletu. To delovanje je lahko tudi subvencionirano.

Agencija bo imela tudi pristojnost ukrepati, če bo zaznala kršitve in jih med nadzorom dokazala. Pritožbe zoper tuje ponudnike pa bo posredovala koordinatorju države, kjer ima ponudnik sedež oziroma je registriran. Poleg nadzorne funkcije bo AKOS tudi ozaveščala javnost o pravicah in dolžnostih ter koordinirala aktivnosti na državni...

20 komentarjev

DSA začel veljati za vse platforme

Evropska komisija - Evropski akt o digitalnih storitvah (DSA) je včeraj začel veljati za vse spletne platforme v EU, ne le za velikane. Primera sta eBay in Onlyfans, ki doslej nista bila zavezanca po DSA, sedaj pa sta postala. DSA pokriva spletne platforme, tržnice in druge posrednike, ki končnim uporabnikom omogočajo dostop do vsebin, storitev ali izdelkov. Izjeme so le male platforme, ki imajo manj kot 50 zaposlenih in manj kot 10 milijonov evrov letnih prihodkov.

Po DSA morajo spletišča uvesti vrsto ukrepov. Sem sodijo sistemi, da lahko uporabniki prijavijo prikaz nezakonitih vsebin, izdelkov in storitev. Potrebna je posebna zaščita mladoletnih. Pri oglaševanju se zahteva več preglednosti, prepovedano pa je oglaševanje na podlagi varovanih osebnih podatkov, denimo verskega prepričanja. Uporabniki, katerih vsebine bodo prizadete zaradi moderacije, bodo morali dobiti pojasnilo in možnost pritožbe. Vsaj enkrat letno bodo izdajali tudi poročila o spoštovanju DSA in moderiranju vsebin. Medtem ko bo

0 komentarjev

Evropska komisija začela preiskavo proti X-u

Slo-Tech - Evropska komisija je začela uradno preiskavo podjetja X, ki upravlja istoimensko platformo, nekdaj znano pod imenom Twitter. Po predhodni preiskavi, poročilu o transparentnosti podjetja X in uradnih odgovorih iz X-a so v Komisiji prepoznali utemeljeni sum, da X krši akt o digitalnih storitvah (DSA). Gre za ureditev na področjih upravljanja tveganj, moderiranja vsebine, temnih vzorcev, transparentnosti pri oglaševanju in dostopnosti podatkov za raziskovalce, kjer naj bi X kršil DSA.

Preiskava se bo osredotočila na štiri sklope. X-u očitajo, da ne stori dovolj za preprečevanje širjenja nezakonitih vsebin, da ukrepi za boj proti dezinformacijam niso učinkoviti, da ukrepi za povečanje transparentnosti niso zadostni in da uporablja zavajajoči dizajn pri iskanju soglasij (temni vzorci). Gre za domnevne kršitve več členov DSA, kar bo Komisija sedaj ugotavljala v uradni preiskavi. To je prva priskava velikega spletišča zaradi suma kršitev DSA.

X je po DSA uvrščen med zelo velike spletne...

7 komentarjev

Okna bodo za Evropejce kmalu manj nadležna

The Windows Blog - Pri Microsoftu začenjajo s testiranjem sprememb v operacijskem sistemu Windows, ki jih zahteva evropski zakon DMA in bodo odstranile vsaj nekaj muh, ki okolje zadnje čase pestijo.

V zadnjih letih delo z Microsoftovimi Okni vse prepogosto motijo nadležni zahtevki in ovire, ki so jih v Redmondu v sistem vgradili z namenom promoviranja in širjenja lastnih programskih rešitev. Težave ob nameščanju konkurenčnih spletnih brskalnikov ali oglasih za karkoli-365 so že ponarodele, z enajstico pa so dosegle vrelišče, tudi z bizarnostmi, kot je bil preizkus obveznega kviza, če je uporabnik želel odstraniti aplikacijo OneDrive. Na srečo pa živimo v Evropski uniji, ki je letos pričela uvajati uredbo Digital Markets Act, ki utegne zaznavno zauzdati samovoljo informacijskih velikanov na Stari celini. Z marcem 2024 bodo morali v Redmondu Windowse in njihove aplikacije napraviti priročnejše za odstranjevanje in pripravnejše za sodelovanje s konkurenčnim programjem. Sedaj so pričeli spremembe...

20 komentarjev

Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo

Reuters - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes pozval Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka, naj podjetje bolj odpre zaprt ekosistem iPhonov. Po sestanku, ki ga je imel s Cookom v Bruslju v zvezi z novo zakonodajo (DMA), je Breton za Reuters povedal, da je napočil čas, da Apple in drugi tehnološki velikani odprejo svoja vrata konkurenci. Najsi gre za elektronske denarnice, brskalnike ali tržnice z aplikacijami, uporabniki iPhona bi morali imeti na voljo tudi konkurenčne storitve, je še dejal.

Gre za eno najbolj neposrednih opozoril Applu, da bi ga lahko Komisija resneje preiskovala, če ne bo sprememb. V začetku meseca je Komisija objavila seznam platform, ki štejejo kot vratarji (gatekeepers) na internetu. Med njimi sta tudi Applova App Store in Safari, medtem ko Apple iMessage komisija še preverja. Na seznamu ni iOS, ker nima prevladujočega tržnega deleža.

Breton poudarja, da Evropa podpira inovacije, a ne na račun varnosti in zasebnosti. To je zelo jasna usmeritev...

13 komentarjev

Kaj prinaša prihajajoča uredba o baterijah

Slo-Tech - Minuli teden je Evropski parlament na plenarni seji potrdil besedilo nove uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, ki ga je bil Parlament v pogajanjih uskladil s Svetom. S tem se sprejetju bliža predlog, ki ga je Komisija prvikrat predstavila decembra 2020, s katerim želijo okrepiti zelene ukrepe na področju baterij. Ti vključujejo tako recikliranje kot tudi trajnostni dizajn izdelkov, kjer bo možno baterije enostavno zamenjati.

Med drugim spremenjena uredba predvideva, da morajo biti baterije v napravah enostavno zamenljive, ne le na servisu, temveč morajo imeti to možnost tudi uporabniki. V besedilu piše, da se za to ne smejo potrebovali specialna orodja, toplotni posegi ali topila. Kaj točno so specialna orodja, kaj pa so komercialno dostopna, ni opredeljeno. Električna vozila, baterije za lahka vozila (LMT), denimo električne skuterje in kolesa, in industrije baterije s kapaciteto nad 2 kWh bodo potrebovali posebne oznake in deklaracijo o ogljičnem odtisu. Te baterije bodo za...

72 komentarjev

DSA izpostavlja 19 velikih spletišč

Evropska komisija - Lani sprejeta uredba o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah oziroma DSA) prinaša vrsto varovalk in zaščit za uporabnike spletnih storitev, ki so še posebej stroge za velike platforme in ponudnike. Čeprav smo lahko slutili, kdo bo to, je Evropska komisija sedaj izdala seznam 19 spletišč, ki so zelo velike spletne platforme (VLOP) in zelo veliki spletni iskalniki (VLOSE). Povejmo, da gre za spletišča, ki imajo lahko tudi istega lastnika. Tak primer je Google, ki ima na seznamu kar pet spletnih mest, in Meta, ki ima dve.

Med iskalniki sta po pričakovanjih na seznamu Google in Bing. Spletne platforme pa so Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube in Zalando. Na seznam so se uvrstile, če imajo več kot 45 milijonov obiskovalcev mesečno. Sedaj bodo zanje veljali strožji pogoji, izpolnjevati pa jih bodo morala...

10 komentarjev

EU svari Twitter

Slo-Tech - Retorika med Twitterjem in evropskimi regulatorji se zaostruje, saj je evropski komisar Thierry Breton Twitterjevega lastnika in direktorja Elona Muska posvaril, da se lahko primeri blokada Twitterja v Evropski uniji. Po novem zakonu o digitalnih storitvah (DSC) morajo namreč ponudniki storitev kot posredniki pri povezovanju potrošnikov z blagom, storitvami in vsebinami poskrbeti za implementacijo varovalk in zaščit pred širjenjem nezakonitega blaga in vsebin. To vključuje tudi nadzor in moderacijo vsebin pri največjih akterjih, kamor sodi Twitter.

A spremembe na Twitterju se odvijajo v nasprotni smeri. Elon Musk se označuje kot absolutista svobode govora, zato Twitter opušča moderacijo. Pred kratkim je sporočil, da ne bodo več označevali neresničnih vsebin o covidu, kar so počeli med epidemijo. Prav tako je na Twitter pripustil večje število v preteklosti odslovljenih uporabnikov. Breton je zato Muska opozoril, da podjetje čaka še veliko dela. Poskrbeti morajo za transparentne...

76 komentarjev

Evropski parlament sprejel DSA in DMA

Evropska komisija - Evropski parlament je včeraj z veliko večino sprejel uredbo o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah oziroma DSA) in uredbo o tekmovalnih in pravičnih trgih v digitalnem sektorju (akt o digitalnih trgih oziroma DMA). Za DSA je glasovalo 539 poslancev, proti pa jih je bilo 54, vzdržalo se jih je 30. Za DMA jih je glasovalo celo 588, proti jih je bilo 11, vzdržanih pa 31. Vsi slovenski poslanci so glasovali za. Evropska komisija, ki je akta predlagala pred dvema letoma, je že izrazila zadovoljstvo nad razpletom.

Sprejem DSA in DMA ni presenečenje, saj sta po dvoletnih pogajanjih Evropski parlament in Svet marca (DMA) in aprila (DSA) potrdila končno obliko besedila. To je za bruseljske razmere izjemno hitro, kar priča o pomembnosti ureditve te materije. Formalno ju mora potrditi še Svet, nato pa bosta objavljena v uradnem listu. Ko bosta DSA in DMA začela veljati jeseni, bo naslednji velik izziv nadzor.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je v objavi na...

8 komentarjev

Vsebina uredbe o digitalnih storitvah usklajena

Slo-Tech - Evropski parlament in Svet sta konec minulega tedna končala pogajanja o končni obliki besedila prihajajočega akta o digitalnih storitvah (DSA), ki ga je parlament dorekel že januarja. Evropska komisija, ki je osnutek DSA in sestrskega akta DMA (akt o digitalnih trgih) predstavila decembra 2020, je izrazila zadovoljstvo. DSA postavlja nove standarde glede urejanja odgovornosti digitalnih platform pri nezakonitih in škodljivih vsebinah ter zaščite pravic uporabnikov. Usklajeni osnutek morata sprejeti še Svet, ki bo to storil na nivoju odbora stalnih predstavnikov (COREPER), in Parlament na plenarni seji.

Uredba DSA bo po sprejetju avtomatično veljavna v vseh državah članicah. Urejala bo vse spletne posrednike, ki nudijo storitve v EU, a bodo pravila za največje strožja kot za manjše. Za zelo velike spletne platforme štejejo ponudniki, ki imajo več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov v EU na mesec. Sem sodijo tudi iskalniki. Manjši ponudniki bodo izvzeti iz nekaterih obveznosti, da...

12 komentarjev

Evropski parlament potrdil predlog akta o digitalnih storitvah (DSA)

Slo-Tech - Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu je Evropski parlament v četrtek potrdil osnutek Uredbe o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah, digital services act), ki ga je Evropska komisija pripravila pred dobrim letom dni. Uredba je del digitalnega paketa, s katerim želi EU omejiti moč tehnoloških velikanov in zagotoviti več izbire za končne uporabnike ter konkurenčno in varno okolje. Poslanci so osnutek sprejeli z veliko večino, saj jih je za glasovalo 530, proti pa 78. Vzdržanih jih je bilo 80.

Parlament je osnutek, ki ga je predlagala Komisija, pred sprejemom z amandmaji nekoliko spremenil. DSA bo zagotovil, da bodo za vse ponudnike storitev na internetu, ki jih ponujajo tudi v EU, veljali enakovredni pogoji. Kdor dosega več kot 10 odstotkov prebivalcev (45 milijonov), pa bo še bolj pod drobnogledom. Za majhne platforme bodo veljale nekatere izjeme. Odstranjevanje nezakonitih vsebin, nadzor oglasov in podobno bodo odgovornost ponudnika platforme. Spletne...

6 komentarjev

Podatkovni nadzornik EU želi še strožje varovanje naših osebnih podatkov

Reuters - Urad Evropskega nadzornika za varstvo podatkov (EDPS) je v svojem mnenju podprl osnutka obeh novih uredb, popularno imenovanih DSA in DMA (Digital Services Act in Digital Markets Act). Ob tem pa celo svetoval, da unija vzpostavi še dodatne varnostne mehanizme, ki bi uporabnikom v bodoče zagotavljali še več zasebnosti. Slednje bi lahko pomenilo zeleno luč poslancem, da tekom zakonodajnega postopka še dodatno zaostrijo posamezne načrtovane varovalke.

Urad, ki ga vodi Wojciech Wiewiórowski, je glede DMA zapisal, da gre za predpis, ki bo zagotavljal pošten in odprt digitalni trg ter prav tako upravljanje uporabniških podatkov. Spletna podjetja pa bi morala najti preprost in dostopen način, s katerim bi uporabniki lahko izrazili svoje strinjanje oz. nestrinjanje z uporabo njihovih osebnih podatkov. Prav tako bi morali biti na voljo preizkusi, ki bi v praksi pokazali dejansko anonimnost takih podatkov. Ko gre za DSA, pa EDPS precej ostro meni, da bi moralo biti profiliranje uporabnikov...

15 komentarjev

EU pripravlja strožjo zakonodajo za digitalne trge in storitve

[dodaj]

Slo-Tech - Evropska komisija je danes razkrila predloga novih aktov DSA in DMA (Digital Services Act in Digital Markets Act), ki prinašata največje spremembe na področju digitalnih platform, trgovine in konkurenčnosti v zadnjih 20 letih. Evropska komisarja Margrethe Vestager in Thierry Breton, ki sta vodila pripravo nove zakonodaje, sta ob tem dejala, da poslovni in politični interesi peščice podjetij ne smejo določati naše prihodnosti. Ker večina platform, ki so danes dominantne, ob predstavitvi trenutno veljavnih predpisov leta 2000 sploh še ni obstajala, je posodobitev nujna. Zagotoviti je treba, da imamo orodja, ki zagotavljajo spoštovanje pravil in načel povsod, sta še dodala.

Ni skrivnost, da je zakonodaja usmerjena zlasti proti brzdanju Googla, Appla, Amazona in Facebooka, ki so vsi ameriška podjetja. To do neke mere oži nabor orodij, ki jih ima EU na voljo, ne pa bistveno. Evropska komisija ta podjetja označuje kot vratarje interneta, saj postavljajo pravila igre tako za svoje...

26 komentarjev

Evropska komisija sklicuje posvet s tehnološkimi velikani

Reuters - Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg, je na videokonferenco povabil kakih dvajset podjetij, med njimi Apple, Amazon, Microsoft, Booking.com, Expedio, Trivago in DuckDuckGo. Evropska komisija (EK) si namreč želi slišati njihove poglede na bodoče urejanje digitalnih storitev in digitalnih trgov v EU. Dogodek je bil sprva sklican za 24. november, a so ga danes preložili na 2. december.

Kot je znano, bo nato Breton skupaj s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager 9. decembra predstavil osnutka dveh pomembnih predpisov s tega področja, Digital Services Act (DSA) in Digital Markets Act (DMA). Prvi bo po do sedaj znanih podrobnostih od velikih podjetij zahteval, da regulatorjem in raziskovalcem razkrijejo delovanje njihovih algoritmov, pa tudi zgodovino oglaševanja. DMA pa bo velikim spletnim podjetjem nalagal posebna konkurenčna pravila, denimo razkrivanje poslovnih podatkov regulatorjem in tekmecem, po drugi strani pa bo tudi strožje nadziral njihovo morebitno...

13 komentarjev