»

Starlink izstrelil satelite, ki prinašajo satelitski internet na telefone

Slo-Tech - V noči s torka na sredo po slovenskem času je SpaceX v vesolje poslal še 21 satelitov za internetno omrežje Starlink, med katerimi je šest tudi takšnih, ki omogočajo satelitsko povezljivost običajnih pametnih telefonov. Gre za lastnosti, ki jih označujejo kot Direct to Cell, in satelitom omogočajo, da delujejo kot bazne postaje v vesolju. Njihove signale bodo telefoni lovili brez predelav in dodatkov, kar je vsaj v teoriji prvi korak k resnično globalni pokritosti s telefonskim signalom.

Starlink bo še letos zagotovil pošiljanje sporočil prek tega sistema, prihodnje leto pa načrtujejo še govorni in podatkovni promet. V ZDA v projektu sodeluje operater T-Mobile, partnerje pa imajo tudi v Avstraliji, Kanadi, Novi Zelandiji, na Japonskem in Švici. Ob tem Elon Musk dodaja, da je hitrost snopa okrog 7 Mb/s, kar se deli na uporabnike na širokem področju. S klasičnimi prizemnimi omrežji zato Starlink ne more tekmovati, je pa koristen, kjer signala sploh ni. Starlinkov signal je...

49 komentarjev

Prvo kitajsko veliko potniško letalo začelo komercialno pot

Slo-Tech - Včeraj je svoj prvi komercialni polet opravil Comac C919, ki je prvo potniško, zasnovano in izdelano na Kitajskem. Gre za ozkotrupno letalo, ki predstavlja neposredno konkurenco Airbusu A320 in Boeingu 737. S tem se je Kitajska pridružila zelo ekskluzivnemu klubu držav, ki so sposobne izdelovati lastna potniška letala za komercialni promet. Comac je že leta 2016 izdelal Comac ARJ21, ki pa je vendarle precej manjše letalo (in sumljivo podobno McDonnell Douglas MD-80 oziroma MD-90, ki so ju izdelovali na Kitajskem).

To seveda ne pomeni, da bosta Boeing in Airbus ob posel, saj so njune proizvodne kapacitete bistveno večje od kitajskih. Tudi kitajski prevozniki bodo v prihodnosti še vedno kupovali zahodna letala, ki pa bodo morda narejena na kitajskih tleh. Airbus je nedavno podvojil proizvodne kapacitete na Kitajskem, tam jih ima tudi Boeing. Podjetji sta namreč presodili, da prihranki zaradi cenejše delovne sile in dobri odnosi s kitajsko vlado, ki nadzoruje tamkajšnje prevoznike,...

35 komentarjev

Samsung razvija satelitsko povezljivost za svoje telefone

Slo-Tech - Apple je prvi predstavil komunikacijo prek satelitov v svojem mobilnem telefonu iPhone 14, nato pa smo pričakovali Samsungov odgovor v Galaxyju S23, saj je bil Qualcomm predstavil Snapdragon Satellite v Snapdragon 8 Gen 2 z modemom X70, ki ju Samsungov telefon ima. A podpore za satelitski internet vseeno ni imel. Sedaj vemo, zakaj in da se to kani spremeniti v prihodnosti, saj je Samsung prestavil novo tehnologijo 5G-NTN (non-terrestrial networks), ki omogoča točno to. Možno bo pošiljati sporočila, prenašati podatke in celo klicati, četudi ne bo v dosegu nobenega prizemnega omrežja, temveč le sateliti.

Nova tehnologija je združljiva s 3GPP Release 17, zato bo delovala tudi s tradicionalnimi komunikacijskimi storitvami v pametnih telefonih. Praktični preizkus pričakujemo v Barceloni na MWC-ju konec meseca, a le v obliki simulacije. Konstelacijo satelitov bodo ponazorili s Keysight PROPSIM Channel Emulatorjem, povezavo 5G s Keysight E7515B UXM 5G Wireless Test Platform in pametni...

4 komentarji

SpaceX omejil Starlink nad Ukrajino

vir: CNET
Slo-Tech - Kmalu po začetku ruskega napada na Ukrajino se je SpaceX odločil predčasno aktivirati satelitski internet Starlink in donirati na tisoče satelitskih krožnikov za dostop. Poteza je bila tedaj sprejeta z odobravanjem, saj so na tak način omogočili zanesljivejši dostop do interneta kljub uničevanju infrastrukture. Sedaj pa je izvršni direktor Elon Musk priznal, da SpaceX omejuje uporabnost Starlinka za krmiljenje brezpilotnih letalnikov, češ da to nikoli ni bil del dogovora.

Gwynne Shotwell iz SpaceX je dejala, da podjetje nikoli ni želelo, da bi bil Starlink uporabljen v ofenzivne namene. Namenjen je humanitarni uporabi in ne vojaški, pri čemer dopuščajo tudi uporabo za komunikacijo v vojski in podobno. A večinoma je Starlink namenjen civilni rabi. Ne bodo pa dovolili krmiljenja letalnikov, zato so sprejeli potrebne ukrepe, ki to preprečujejo. Kako točno so to storili, SpaceX ni pojasnil.

Poteza je sprožila burne odzive iz Ukrajine. Iz vlade SpaceX-u sporočajo, da se bodo morali...

4 komentarji

Starlink dobiva omejitve prenosa podatkov

Slo-Tech - Neomejene dobrine so privlačne, a kmalu postanejo omejene, če jih začnejo ljudje preveč izkoriščati. Zato bo tudi satelitski internet Starlink dobil omejitve prenosa podatkov, ki je bil doslej načeloma neomejen. Od decembra bo mesečna omejitev 1 TB, nato pa se bo prenos bistveno upočasnil (soft trottling), a le v določenih urah. Novosti so zapisane v Pogojih poštene uporabe (Fair Use Policy) in za zdaj veljajo v ZDA in Kanadi.

Ob začetku obračunskega obdobja bodo torej vsi uporabniki začeli od začetka, njihov promet pa bo imel prioriteto (Priority Access). Kdor bo prenesel več kot 1 TB podatkov, bo do konca meseca obtičal na osnovnem dostopu (Basic Access), ki bo od 7.00 do 23.00 upočasnjen in z najnižjo prioriteto. Starlink pojasnjuje, da je takšnih primerov manj kot 10 odstotkov vseh uporabnikov.

Možno bo zakupiti dodatne prioritetne gigabajte po ceni 0,25 dolarja na gigabajt, k čemur se nočni prenos ne bo prišteval. Za uporabnike v prikolicah (RV, Portability) prioritetnega...

69 komentarjev

SpaceX predstavil Starlink za letala

Slo-Tech - SpaceX je ta teden predstavil novo storitev, ki internet prek omrežja Starlink prinaša tudi na letala. Storitev se imenuje Starlink Aviation in bo spočetka omejena na manjša ali zasebna letala, za katera so že pridobili ustrezne certifikate. Na voljo je že zdaj.

Starlink Aviation omogoča hitrost dostopa do interneta 350 Mb/s na letalo, kar se razdeli med potnike. To je že dovolj, da lahko spremljajo tudi pretočne vsebine vsaj v osnovni kakovosti. Latenca 20 milisekund pa omogoča tudi pogovore v živo ali podobne storitve, kjer je odziv sogovornika potreben v realnem času. Vsako letalo bo za delovanje dobilo Aero Terminal, ki skupaj z ustrezno spremljajočo opremo stane 150.000 dolarjev. Mesečna naročnina bo nato 12.500 ali 25.000 dolarjev. S tem bodo dobili mesečno naročnino brez omejitve prenosa podatkov. Ker so Starlinkovi sateliti povsod (v zmernih geografskih širinah), bo internet dostopen tudi nad oceani.

Prve preizkuse so že izvedli, za zdaj pa se za storitve zanimata dve...

5 komentarjev

SpaceX ponuja Starlink za križarke, jahte in naftne ploščadi

Slo-Tech - SpaceX-ov satelitski internet Starlink bo odslej na voljo tudi za luksuzne križarke in naftne ploščadi, ki bodo imele dostop dostop do interneta od koderkoli. Storitev se imenuje Starlink Maritime in ni prav poceni, saj v osnovni konfiguraciji stane 5000 dolarjev. Za ta znesek obljubljajo hitrosti do 350 Mb/s.

Starlink lahko imajo prebivalci večine zahodnih držav doma že sedaj. Storitev ni poceni, saj osnovna oprema v Sloveniji stane približno 700 evrov, mesečna naročnina pa 100 evrov. V primerjavi s tem zneskom se zdi 5000 dolarjev veliko, a storitvi sta neprimerljivi. Dostop do interneta na odprtem morju je bil vedno drag in Musk je dejal, da so svoj čas za dostop do interneta na ladjah plačevali 150.000 dolarjev mesečno. Bistveni razliki v primerjavi z domačimi sprejemniki sta utrjenost, saj morajo biti sprejemniki na morju odporni na sunke, udarce, vodo, sonce in sol, ter sposobnost delovanja med premikanjem. Tako domači Starlink kakor verzija za avtodome namreč omogočata...

15 komentarjev

SpaceX: Novi 5G v ZDA pri 12 GHz bo motil Starlink

Slo-Tech - V ZDA se še niso pomirile strasti med mobilnimi operaterji in letalskimi prevozniki glede uporabe pasu C za 5G (3,7-3,98 GHz), pa se že obeta nov spor. Satelitski internet Starlink na prizemnem delu uporablja frekvenčni pas 12 GHz, ki ga želi za mobilna omrežja nove generacije uporabiti tudi Dish Network. V SpaceX protestirajo, da bo to negativno vplivalo na Starlink ali ga v najslabšem primeru celo zmotilo. Gre za frekvenčni pas 12,2-12,7 GHz, na katerem želi FCC dovoliti mobilne storitve.

SpaceX se je pri tem obrnil tudi stranke. Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) so predložili lastno raziskavo, ki kaže na možnosti motenj Starlinka zaradi druge uporabe frekvence 12 GHz. Hkrati so pozvali tudi stranke, naj protestirajo pri FCC. Po drugi strani Dish in drugi operaterji trdijo, da motenj ne bo in da se lahko 12 GHz uporablja za mobilne storitve. Za zdaj še ni preizkusov, ki bi potrjevali eno ali drugo plat zgodbe - prav to želi namreč FCC ugotoviti. Medtem se SpaceX in Dish...

8 komentarjev

Starlink prihaja v Nigerijo in Mozambik

Slo-Tech - Dasiravno je Starlink namenjen internetni povezljivosti po celotnem planetu s poudarkom na manj razvitih področjih, je bil Starlink doslej na voljo v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji s Čilom in Brazilijo kot edinima izjemama. Sedaj pa Starlink prihaja v Nigerijo, Mozambik in na Filipine, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. S tem se Starlink prvikrat komercialno širi v nerazvite države.

Filipi so prva država v jugovzhodni Aziji, ki je Starlinku izdala licence za uporabo potrebnega radiofrekvenčnega spektra. Nekaj ur pozneje se je Musk pohvalil, da jim je to uspelo tudi v Nigeriji in Mozambiku. Nigerijski regulator je potrdil, da je v začetku tedna odobril uporabo ustreznih frekvenc. Starlink se je registriral kot običajen ponudnik dostopa do interneta, zato bo moral licenco obnoviti čez 10 let. Po podatkih regulatorja so pogajanja trajal od lanskega maja. V Mozambiku so licence potrdili februarja letos. S tem je Starlink prispel na vse kontinente, se je pohvalil Elon Musk.

...

13 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Satelite Starlinka je moč uporabiti za navigacijo

Slo-Tech - Delovanje globalnih satelitskih navigacijskih sistemov je konceptualno preprosto. Zemljo po predvidljivih tirnicah obletavajo sateliti, ki ves čas oddajajo signal, v katerem sporočajo svojo lokacijo in točen čas. Če iz zakasnitev tega signala ugotovimo, koliko smo oddaljeni od posameznega satelita, lahko iz treh ali več izračunamo položaj na površju Zemlje. Ni pa prav nobene potrebe, da so to ravno sateliti GPS ali Galileo, četudi so ti prilagojeni natanko za to početje. Odkar SpaceX v vesolje pošilja satelite za globalni internet, satelitov ne primanjkuje. Raziskovalci so pokazali, da lahko brez sodelovanja SpaceX samo z opazovanjem teh satelitov na 8 metrov natančno izračunajo, kje so.

SpaceX-ov Starlink bo imel na koncu v orbiti več deset tisoč satelitov, že sedaj pa jih imajo približno 1700. Ti resda krožijo precej bliže Zemlji od GPS-ovih satelitov, in sicer na višini 1200 kilometrov, zato so vidni le kratek čas, jih je pa veliko. Raziskovalci so prisluškovali signalom, ki...

11 komentarjev

Facebook obupal nad satelitskim internetom in ga prodal Amazonu

Slo-Tech - Facebook izstopa iz dirke za satelitski internet v nizkih orbitah, ki jo bijejo SpaceX, Amazon in Softbank. Facebook je namreč svoj oddelek za razvoj satelitskega interneta prodal Amazonu. Ta s svojim projektom Kuiper lovi SpaceX-ov Starlink, ki je trenutno zmogel najdlje. V zraku ima več kot 1300 satelitov, končni cilj pa je 12.000.

Amazon želi do leta 2029 v orbito poslati 3236 satelitov, do katerih bo povezljivost omogočalo 12 zemeljskih postaj. Celoten projekt - polovica bo nared do leta 2026 - bo stal več kot 10 milijard dolarjev in že ima dovoljenje Agencije za civilno letalstvo (FAA). Trenutno v Amazonu na tem projektu dela 500 ljudi, še 200 pa jih želijo zaposliti kmalu (razpisi so že zunaj). Pridružujejo se jim še Facebookovi strokovnjaki s tega projekta, ki so delali v Los Angelesu.

Facebook po drugi strani ugotavlja, da morda nima smisla graditi internetne infrastrukture, če je njihova glavna dejavnost druga. Še vedno pa Facebook investira v zemeljske povezave, tako da...

5 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

ESA je morala svoj satelit umikati pred SpaceXovim

vir: ESA
ESA - Evropska vesoljska agencija ESA je sporočila, da je morala premakniti svoj satelit, ker je obstajala zaznavna možnost trka z enim od satelitov SpaceXove konstelacije Starlink. Iz agencije so pozvali k čimprejšnjemu oblikovanju sistema avtomatizirane komunikacije med upravljalci satelitov v Zemljini orbiti.

Število satelitov v Zemljini krožnici se skokovito povečuje, pri čemer bo poglavitni dejavnik v prihajajočih letih rast konstelacij za komunikacijo, ki jih postavljajo SpaceX, OneWeb, Facebook in druga podjetja, saj bodo vključevale od več sto naprav pa vse do 12.000, kolikor naj bi jih imel polno operativen SpaceXov sistem Starlink. To sproža mnoge pomisleke glede gneče tam zgoraj, ki bo bistveno povečala možnost karambolov med plovili. Ti strahovi so se...

23 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev