»

Španija oglobila Amazon in Apple zaradi kartelnega dogovarjanja

Slo-Tech - Španski varuh konkurence CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) je ugotovil, da sta Amazon in Apple z dogovarjanjem kršila pravila prostega trga in nezakonito omejevala konkurenco, zato ju je oglobil. Apple bo moral plačati 143,6 milijona evrov, Amazon pa 50,5 milijona evrov. Obe podjetji sta že napovedali pritožbo.

Podjetji sta oktobra 2018 sklenili dogovor, da bo Amazon pooblaščeni prodajalec Applovih izdelkov v Španiji. To je v praksi pomenilo, da je Amazon začel sistematično brisati obstoječe prodajalce Applovih izdelkov, ki so želeli oglaševati oziroma prodajati prek Amazonove platforme. Amazon je omejeval tudi prodajalce iz drugih držav pri prodaji Applovih izdelkov španskih potrošnikom. Omejitve so bile tudi pri oglasih, ki so se prikazovali ob iskanju Applovih izdelkov. Po mnenju CNMC sta podjetji z dogovorom in dejanji, ki so sledila, kršili protimonopolno zakonodajo in ovirali konkurenco.

Apple je dejal, da je bil namen dogovora omejiti prodajo...

12 komentarjev

Francosko sodišče Applovo milijardno globo znižalo za dve tretjini

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francosko sodišče je občutno znižalo predlani dosojeno globo Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Francoski varuh konkurence je Applu tedaj izrekel 1,1 milijarde evrov globe, ki pa jo je sodišče sedaj znižalo na 372 milijonov evrov. Dotlej najvišjo izrečeno globo je sodišče znižalo, ker je razsodilo, da je kršitev manj.

Sodišče je pritrdilo varuhu konkurence, da je Apple izrabljal prevladujoč položaj na trgu in odvisnost prodajalcev od Appla, ni pa potrdilo, da bi se Apple dogovarjal o cenah. Poleg tega je sodišče nižje ocenilo škodo, ki je ob tem nastala, ter obseg kršitev. Zaradi tega je izračunana globa za 728 milijonov evrov nižja in znaša le še tretjino prvotne. Kaznovana sta tudi veletrgovca Tech Data in Ingram Micro, ki morata plačati 76 in 63 milijonov evrov globe.

Apple se je na odločitev odzval pričakovano. Pozdravil je znižanje globe in ugotovitev, da ene kršitve ni bilo. Hkrati pa napoveduje pritožbo, v kateri želi dokazati še neutemeljenost drugega očitka.

0 komentarjev

Italija izdatno kaznovala Apple in Amazon

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence je izrekel visoko globo Amazonu in Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. V srži problema tičijo slušalke znamke Beats, katerih znamko je Apple leta 2014 kupil za tri milijarde dolarjev. Oktobra 2018 sta se podjetji sporazumeli, da lahko na italijanskem Amazonu izdelke Beats prodajajo le določeni prodajalci. S tem sta podjetji po mnenju varuha kršili zakonodajo, zato bosta morali plačati 200 milijonov evrov globe.

Od tega bo Apple plačal 134,5 milijona evrov, Amazon pa 68,7 milijona evrov. Hkrati morata podjetji prekiniti nezakonito prakso, torej vse prodajalcem omogočiti prodajo teh izdelkov pod nediskriminatornimi pogoji. Apple in Amazon se z odločitvijo seveda ne strinjata in se bosta pritožila, sta že napovedala. Amazon dodaja, da je izrečena globa nesorazmerna in nepravična, saj da z izključitvijo določenih prodajalcev niso ničesar pridobili. Tudi Apple trdi, da niso storili nič nápak. Vztrajajo, da so z omejitvami zgolj preprečili...

5 komentarjev

Italijani preiskujejo oblačne shrambe Googla, Appla in Dropboxa

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Iz tamkajšnjega Urada za varstvo konkurence (AGCM oz. L'Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) so sporočili, da so odprli šest preiskav zoper upravljavce oblačnih shramb, konkretno so v postopku podjetja Google s svojim Drivom, Apple z iCloudom in Dropbox s svojim Dropbox cloud storage service. Razlog je večje število pritožb, ki jih je varuh prejel glede njihovih domnevno nepoštenih poslovnih praks ter tudi kršitev italijanskih in evropskih potrošniških predpisov.

Vsa tri podjetja so v preiskavi zaradi zbiranja uporabniških podatkov v komercialne namene, pri čemer uporabniki o tem niso ustrezno obveščeni, niti ne podajo soglasja za kaj takega na ustrezen način. Mimogrede, Italija je doslej že dvakrat kaznovala Facebook zaradi mešetarjenja z uporabniškimi podatki, nazadnje so jo odnesli z 10 milijoni evrov globe.

Dropbox je v postopku tudi zaradi nejasnih pogodbenih določil, denimo, ko gre za uporabnikov odstop do pogodbe in ko gre za t. i. pravico do preklica oz....

10 komentarjev

Bo Francija multinacionalke prisilila k objavi dobička na svojih tleh?

Mounir Mahjoubi

vir: Wikipedia
Fortune - Mounir Mahjoubi, nekdanji francoski minister za digitalizacijo, zdaj pa poslanec socialistov v nacionalnem parlamentu, je napovedal vložitev amandmaja k zakonu o proračunu, s katerim bi velikim tehnološkim podjetjem naložili razkritje dejanske višine dobička, ustvarjenega na tleh Francije. V nasprotnem primeru, je še dodal Mahjoubi, bo država pobrala le približno polovico predvidenega digitalnega davka. Ob vpeljavi davka so veljale ocene, da bi se iz tega naslova v proračun letos nateklo 400, do leta 2022 pa že 650 milijonov evrov.

Znano je, da je Francija je na začetku poletja vpeljala t. i. digitalni davek, 3 odstotno dajatev, ki jo morajo plačevati podjetja z najmanj 750 milijoni globalnega prometa, od tega z najmanj 25 milijoni ustvarjenimi na njenih tleh. Uvedba je zanetila precejšen diplomatski spor med Parizom in Washingtonom, ki je zaradi davka uvedel poseben, Section 301 postopek, ki ameriškemu predsedniku omogoča uvedbo povračilnih ukrepov. Francija sicer zagotavlja, da...

10 komentarjev

Italija že drugič kaznovala Facebook

vir: Flickr

vir: Guardian
Guardian - Italijanski regulator za varstvo konkurence je minuli petek zaradi zavajanja uporabnikov glede svoje prakse pri upravljanju z njihovimi podatki, Facebooku naložil kazen v višini 10 milijonov evrov.

Natančnejši razlogi zanjo so zavajanje uporabnikov pri registraciji glede obsega uporabe njihovih podatkov v komercialne namene, obenem je podjetje preveč poudarjalo brezplačno naravo svoje storitve, pri tem pa uporabnikov ni obvestilo o skritih profitabilnih vidikih družabnega omrežja, še več, pri tem jih je spodbujalo k vpisu, s čimer so uporabniki napravili potezo, ki jo ob celostnem poznavanju dejstev morda ne bi. Zadnji očitek leti na agresivno prakso glede podatkov registriranih uporabnikov, ki so jih s komercialnimi...

17 komentarjev

Italija kaznovala Apple in Samsung zaradi upočasnjevanja telefonov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je Applu in Samsungu izrekel 10 in 5 milijonov evrov kazni, ker sta uporabljala nepoštene poslovne prakse. Srž problema je v načrtovanem zastarevanju naprav (planned obsolescence), ki sta ga podjetji dosegali s čedalje požrešnejšimi nadgradnjami programske opreme.

Apple je dobil prvih pet milijonov evrov globe, ker je pri namestitvi iOS 10 na iPhone 6 prišlo do številnih težav, ki so se odrazile tudi kot nepričakovani ponovni zagoni telefona. Težava je bila višja zahtevnost, zaradi česar je zmanjkovalo energije. Da je Apple napako odpravil, je izdal popravek, ki je brez vednosti uporabnikov upočasnil procesor. Drugih pet milijonov evrov je dobil zaradi...

60 komentarjev

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev