»

Tudi Indija preiskuje Apple zaradi zlorabe prevladujočega položaja v App Storu

Slo-Tech - Tudi indijski varuh konkurence je včeraj sprožil preiskavo Applovih poslovnih praks v spletni tržnici App Store, kjer morajo ponudniki aplikacij nujno uporabljati Applov plačilni sistem tudi za nakupe v aplikaciji ali naročnine. Competition Commission of India (CCI) je odredil preiskavo, ali se s tem omejuje pravica razvijalcev aplikacij, da svobodno izberejo plačilni sistem, še zlasti ker Applov sistem prinaša 15- ali 30-odstotno provizijo. Ta ne velja zgolj za nakupe aplikacij, temveč tudi za nakupe v aplikacijah. Preiskava se je začela na predlog nevladne organizacije Together We Fight Society, ki združuje potrošnike in mlada zagonska podjetja.

Apple v odzivu poudarja, da je v Indiji premajhen igralec, da bi lahko njegovo ravnanje kakorkoli predstavljajo izkrivljanje trga ali omejevanje konkurence. Tam ima Apple približno 2-odstotni tržni delež, kar je seveda bistveno manj od Googlovega Androida. CCI sicer že od lani preiskuje tudi Google.

Problematika Applovega vztrajanja pri...

1 komentar

Google znižuje provizije pri naročninah v aplikacijah iz Play Stora

Slo-Tech - Google nadaljuje zniževanje provizij, ki jih morajo plačati pisci aplikacij, katere se prodajajo na Google Play Storu. Že marca so znižali provizije s 30 odstotkov na 15 odstotkov pri prodaji aplikacij, dokler založnik ne doseže milijona dolarja prihodkov v koledarskem letu. Sedaj pa se enako znižanje obeta še v aplikacijah, ki prihodke ustvarjajo z naročninami v aplikaciji.

To pomeni, da bodo že od prvega dne po objavi aplikacije provizije za naročnine znašale le 15 odstotkov. Še nižje, 10-odstotne, bodo provizije v programu Play Media Experience. Sem sodijo aplikacije za e-knjige, pretočne glasbene ali video vsebine in podobno, kjer se glavnina prihodkov ustvari s prodajo vsebin in ne aplikacije.

Podobno kot Google je Apple že lani znižal provizije na 15 odstotkov, a le do prvega milijona. Medtem ko Google ta popust omogoča, dokler milijona ne presežemo v koledarskem letu, je pri Applu to enkratni bonus. Znižane provizije pri Googlu začno veljati 1. januarja.

3 komentarji

Ameriški poslanci z zakonom nad tržnice aplikacij, beri Apple in Google

vir: Pixabay

Slo-Tech - Trojica ameriških senatorjev, republikanec in dva demokrata, med katerima je tudi nekdanja predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, je predstavila predlog zakona Open App Markets Act, ki bi uredil razmerja v tržnicah aplikacij kot sta Googlov Play Store in Applov App Store. Kot so povedali senatorji, imajo velika tehnološka podjetja po njihovem mnenju prevelik tržni vpliv.

Predlog zakona bi upravljavcem tržnic prepovedal prav tisto, zaradi česar je vzniknil znani, zdaj tudi že sodni spor med Epicom in Applom, torej zahtevati, da razvijalci vedno uporabljajo interni plačilni sistem tržnice. Prav tako bi velikim podjetjem prepovedal kaznovati razvijalce, če svoj izdelek ponujajo še kje drugje, pa čeprav po drugačni ceni oz. prodajnih pogojih, o tem pa bi po novem lahko tudi obveščali uporabnike. Senatorji še ugotavljajo, da so predatorske zlorabe Googla in Appla tolikšne, da postajajo žaljive na več ravneh, obenem pa so dosegle točko, ko že vplivajo na gospodarstvo...

14 komentarjev

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Android domov pošilja 20-krat več podatkov kot iOS, iOS pobira lokacijo od neprijavljenih uporabnikov

Slo-Tech - Profesor Douglas Leith z uglednega Trinity Collegea v Dublinu je preveril, koliko podatkov telefoni z Androidom in iOS pošiljajo Googlu oziroma Applu. Zanimalo ga je, kaj vse in kdaj se posreduje na strežnike proizvajalca, četudi uporabnik tega ne želi oziroma se odjavi od vseh oblik zbiranja podatkov. Ugotovil je, da je Google prenese večjo količino podatkov, Apple pa k sebi prenaša več različnih vrst podatkov. Google in Apple se z izsledki študije ne strinjata z ugovorom, da je uporabljena metodologija napačna.

Leitha je zanimalo, kaj pošlje telefon pri različnih scenarijih: prvi zagon po ponastavitvi, vstavitev/odstranitev kartice SIM, neaktivnost (idling), pregled nastavitev, vklop/izklop lokacije, prijava v tržnico z aplikacijami (Play Store, App Store). Upošteval je podatke, ki jih posreduje sam operacijski sistem in tudi tiste, ki jih pošiljajo integrirane in prednaložene aplikcije (Siri, OK Google; iCloud, Google Drive; Apple Maps, Google Maps; ApplePhoto, Google Photos)....

78 komentarjev

Epic toži Apple še pred Evropsko komisijo

vir: Flickr

Slo-Tech - Založniki popularnega Fortnita so zoper Apple pri Evropski komisiji (EK) vložili tožbo zaradi domnevnih kršitev konkurence. V njej zatrjujejo, da so Applove precizno zasnovane omejitve konkurence povsem zadušile tekmovalnost med ponudniki na njihovi tržnici, ko gre za distribucijo iger in z njimi povezano izvajanje plačil. Pri Epicu še trdijo, da posledično uporabniki plačujejo več kot bi sicer, Apple pa ima na svoji platformi prevelik nadzor nad razvijalci.

Tožba je samo zadnje poglavje zgodbe, ki se vleče že od lanskega poletja, ko je Epic začel javno napadati Applovo politiko v svojem App Storu. Zlasti je bila v ospredju 30 odstotna provizija, ki si jo je podjetje odrezalo ob vsaki transakciji na platformi, očitki pa so leteli tudi na favoriziranje lastnih izdelkov. Pri Epicu so sklenili temu napraviti konec z nadgradnjo Fortnita, v kateri je bilo mogoče nakupovati mimo App Stora, a se je Apple brž odzval z izbrisom njihovega razvijalskega računa in umikom Fortnita s svoje...

5 komentarjev

Apple zabeležil 50 milijard prenosov iz App Stora

vir: Apple
AllThingsD - Applova trgovina z mobilnimi aplikacijami App Store je zabeležila petdeset milijardti prenos. Opravil ga je Brandon Ashmore iz Ohia, ZDA, šlo pa je za igro Say The Same Thing. Apple ga bo nagradil z 10.000 dolarjev vrednim darilnim bonom za (seveda) App Store.

Mejnik se ne bi mogel zgoditi v boljšem trenutku. V San Franciscu se je namreč pravkar zaključila Googlova parada, tj. razvijalska konferenca I/O, kjer se hvalijo z marsičem, med drugim s 75 odstotnim tržnim deležem na trgu pametnih telefonov (Apple: 17 in drobiž), delnico nad 900 dolarji in na poti proti tisočaku ter 750 milijoni Chrome uporabnikov, a njihov Play store je do danes zabeležil "zgolj" 48 milijard prenosov, torej dve manj. Slava sicer ne bo dolgo trajala, ker jih bo množica Android uporabnikov slej ko prej prehitela, škoditi pa seveda ne more.

...

2 komentarja

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev