»

Tudi Irska bo bolj obdavčila tehnološke velikane

Slo-Tech - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je sporočila, da je 136 držav, ki predstavljajo več kot 90 odstotkov svetovnega bruto proizvoda, pristopilo k dogovoru o obdavčitvi v digitalni dobi. Med podpisnicami je po novem tudi Irska, ki se je med članicami Evropske unije najdlje upirala, saj ima zaradi izjemno nizkih obdavčitev dobička podjetij in prožne zakonodaje veliko tujih tehnoloških multinacionalk tam evropska predstavništva. Dogovor so podpisali tudi Luksemburg, Malta, Liechtenstein, Nizozemska, Estonija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina, ki so imeli doslej največ izjem ali nizke davčne stopnje. Med podpisnicami pa še vedno ni Cipra.

Dogovor predvideva najmanj 15-odstotni davek na dobiček tehnoloških velikanov in bo začel veljati leta 2023. Velja le za podjetja, ki imajo letno vsaj 750 milijonov evrov prihodkov. V OECD poudarjajo, da dogovor ne ukinja tekmovanja držav v davčni privlačnosti, postavlja pa spodnje meje pri tovrstnem početju. Dogovor predvideva...

24 komentarjev

FURS stopil korak nazaj pri predlogu o obdavčitvi kriptovalut

Slo-Tech - Po burnem odzivu javnosti na predlog, da bi se pri unovčenju kriptovalut plačeval davek v višini 10 odstotkov od glavnice, je FURS stopil korak nazaj in predstavil kompromisen predlog. Sedaj predlagajo, da bi bila meja za obdavčitev 15.000 evrov unovčene kriptovalute v koledarskem letu. Šele nad tem zneskom bi nastala davčna obveznost.

Obdavčitev pa bi potem lahko izvedli na dva načina, odvisno od izbire zavezanca. Lahko bi obdavčili glavnico z 10 odstotki, kar bi bilo ugodneje za tiste, ki so ustvarili izjemno visoke donose ali pa morda nimajo evidentiranih vseh poslov. Druga možnost pa bi bila obdavčitev dejanskega dobička, ki bi ga zavezane moral dokazati, in sicer s 25 odstotki. Zavezanec bi sam izbral, katero možnost bo uveljavljal.

Do kakršnihkoli sprememb je sicer še dolga pot, saj mora na koncu zakonski predlog potrditi parlament.

103 komentarji

Sprejet dogovor o obdavčitvi svetovnih gigantov

Slo-Tech - Več kot 130 držav je doseglo dogovor o uvedbi svetovnega digitalnega davka, ki ga bodo plačevali tehnološki giganti povsod, kjer poslujejo in ustvarjajo prihodke. Pod okriljem Organizacije za gospodarsko sodelovanje (OECD) so pripravile izjavo o uvedbi dvostebrnega davka, ki bo reševal izzive digitalne ekonomije.

V prvem stebru so multinacionalke, ki letno ustvarijo več kot 20 milijard evrov prometa in ustvarjajo vsaj 10-odstotno bruto maržo (dobiček pred davki glede na promet). Steber predpostavlja novo razdelitev pravice do obdavčitve, ki ne bi bila več le pri državi, kjer je registrirana multinacionalka, temveč bi del davkov pripadel tudi ostalim državam, kjer multinacionalka posluje. Pri tem fizična navzočnost ne bo potrebna. Iz te obdavčitve so izvzete regulirane finančne inštitucije ter podjetja, ki pridobivajo naravne vire (nafto, plin itd.).

V drugem stebru pa se določa, da je najnižja stopnja davka na dobiček 15 odstotkov. To bo veljalo za vsa podjetja, ki ustvarijo...

22 komentarjev

Francija nadaljuje pobiranja davka na digitalne storitve

Slo-Tech - Francija je začela znova pobirati digitalni davek na tehnološke multinacionalke, katerega uveljavitev so letos poleti odložili, piše The Wall Street Journal. Kot so napovedali jeseni, bo treba poravnati vsa plačila za leto 2020, tudi začasno odložene obroke v aprila in oktobru. Davek na digitalne storitve znaša 3 odstotke od prihodkov, ki so jih ustvarili od francoskih potrošnikov. Zajema podjetja, ki v Franciji ustvarijo več kot 25 milijonov evrov prihodkov in več kot 750 milijonov evrov po vsem svetu.

Podobno nameravajo v letu 2021 davek pobirati tudi v Veliki Britaniji in Italiji, kjer so sprejeli podobno zakonodajo. Davek pripravljajo tudi v Avstriji. Ker so velikani večinoma ameriška podjetja, bodo ZDA odgovorile 6. januarja z uvedbo carin na 1,3 milijarde dolarjev francoskih izdelkov, med drugim kozmetiko in žensko garderobo.

Izvorni problem ostaja. Tehnološki giganti lahko svoje storitve in izdelke prodajajo tako, da v državi kupca ne plačajo praktično nič davkov, saj tam...

45 komentarjev

ZDA se umikajo iz razprave o globalnem digitalnem davku, EU pripravlja protiukrepe

Paolo Gentiloni in Donald Trump

vir: Financial Times
Financial Times - ZDA so izstopile iz več večstranskih pogajanj v okviru OECD o uvedbi pravičnega globalnega davka na multinacionalke, ki svoje prihodke ustvarjajo v digitalni ekonomiji. Gre za podjetja, kot so zlasti Google, Amazon ali Facebook, ki večino davka na dobiček plačujejo v ZDA, po svetu pa z domišljenimi manevri in uporabo davčnih oaz zbijejo davčno osnovno na minimum. Problem predstavlja zlasti obdavčitev v državah, kjer multinacionalke nimajo pravnih oseb ali drugih oblik, a tam spričo interneta še vedno poslujejo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ta teden v pismu evropskim kolegom sporočil, da ZDA v pogajanjih ne bodo več sodelovale. Kot razlog je navedel zastoj v pogajanjih, ki ga niso uspeli preseči. Uradno so s tem državam dali možnost, da se bolj osredotočijo na odziv na pandemijo covida-19 in varno odpiranje gospodarstva.

Evropske države so se na odločitev ostro odzvale. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je odločitev označil kot provokacijo. Evropski...

14 komentarjev

Francija bo uvedla digitalni davek ne glede na napredek pri iskanju skupne rešitve

Reuters - Francija ne odstopa od uvedbe digitalnega davka, ki bo zajel tehnološke multinacionalke, ki poslujejo tudi v Franciji. To bo storila ne glede na morebiten napredek pri mednarodnem urejanju tega problema, je dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire. Januarja je namreč Francija izrazila pripravljenost, da omenjeni davek začasno odloži do konca tega leta, če bodo vmes potekala pogajanja o svetovni ureditvi. Toda ker je vmes izbruhnil koronavirus, zaradi česar imajo finančni ministri po svetu povsem druge prioritete kot obdavčevati Amazon, Apple, Facebook, Google in druščino, bo Francija očitno davek vseeno uvedla.

Le Maire je dejal, da tovrstni davek še nikoli v zgodovini ni bil potrebnejši. Pri tem je dodal, da omenjeni tehnološki velikani med krizo poslujejo bolje kot večina ostalih podjetij. Francija bo zato še v letu 2020 začela mednarodne gigante obdavčevati, bodisi z nacionalno zakonodajo ali v skladu z mednarodnimi dogovori. Francija sicer ni edina, ki se za to...

32 komentarjev

Obdavčitev multinacionalk razdvaja EU in zaposluje sodišča

vir: Pixabay

Slo-Tech - Paolo Gentiloni, do lani še italijanski premier, z novembrom pa evropski komisar za gospodarstvo, je izjavil, da bo EU ne glede na strinjanje drugih držav uvedla davek na digitalne storitve. Še več, Gentiloni je dodal, da doseganje soglasja glede tega vprašanja med državami članicami šteje za svojo prioriteto.

Znano je, da si nekatere evropske države močno prizadevajo za obdavčitev velikih tehnoloških družb, Francija je podoben davek celo že uvedla. A doseganje soglasja v celotni uniji bo težavno, saj imajo nekatere članice pri tem svoje interese. Irska recimo z nižjimi davki (in kratkimi poleti do ZDA) že dolga leta privablja tuje multinacionalke, da si na njihovih tleh odpirajo svoje evropske sedeže. Posledično te na...

7 komentarjev

EU: Irska Applu nudila nedovoljeno državno pomoč

Reuters - Evropska komisija je danes pojasnila razloge, zakaj je junija začela preiskavo zoper Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu, Starbucksu in Fiatu. Preliminarni rezultati preiskave kažejo, da dogovori irske vlade z Applom glede višine obdavčitve štejejo kot nedovoljena državna pomoč, zaradi česar Applu grozi večstomilijonska globa.

O Applovi davčni obravnavi smo že večkrat obširno pisali, pri čemer velja poudariti, da podobne trike in sheme uporabljajo tudi ostale multinacionalke. Ameriška podjetja prodajo na vseh tujih trgih izvajajo prek irske podružnice, ki ima na Irskem zelo ugodno davčno obravnavo. Poleg že tako nizkega davka na dobiček, ki tam znaša 12,5 odstotka, uspejo podjetja v pogajanjih z državo izposlovati še dodatno znižanje...

3 komentarji