»

Tudi Google bo ukinil novice v Kanadi

Slo-Tech - Po sprejetju novega zakona v Kanadi, ki predvideva plačevanje medijskim hišam, ker spletne platforme delijo in uporabljajo njihove vsebine, tudi Google napoveduje blokado deljenja novic. To je že napovedala Meta, sedaj pa bo sledil še drugi velikan.

Podobno rešitev so uvedli tudi v Avstraliji, kjer je prav tako sledilo napenjanje mišic in začasno blokiranje objavljanja povezav do novic na platformah, dokler ni bil sklenjen dogovor. Sedaj, ko je enak zakon sprejela Kanada, veljati pa naj bi začel prihodnje leto, enako grozita tudi Meta in Google. Slednji podobno kot Meta vztraja, da je zakon (C-18) v praksi neizvedljiv. Moti jih, da bi morali plačevati zgolj za objavo povezav do novic na spletnih straneh medijskih hiš, kar štejejo kot davek na povezave (link tax). Google meni, da je to nesprejemljivo, zato bodo umaknili vse povezave do kanadskih novic na storitvah Google Search, News in Discover.

Google vztraja, da želijo pomagati izboljšati zakon, zato so pripravljeni sodelovati...

9 komentarjev

Google bo v Franciji plačeval za prikaz izvlečkov iz novic

Slo-Tech - Medtem ko je Google Avstraliji zagrozil, da bo ukinil iskanje, če ga bodo skušali zakonsko prisiliti v plačevanje pristojbine za prikazovanje povezav do vsebin avstralskih medijev, so v Franciji z mediji našli skupni jezik. Google France je sporočil, da so sklenili okvirni dogovor z založniki, ki bo omogočil sklepanje individualnih dogovorov o višini nadomestila. Google dogovor označuje kot vzdržen način izplačil založnikom. Zadovoljni so tudi v združenju medijev APIG (Alliance de la presse d’information générale). Reuters je prvi medij, ki je javno oznanil, da je z Googlom podpisal dogovor v tem okviru. Google je potrdil, da so dogovor sklenili tudi z Le Mondom in Le Figarom.

Google bo nadomestila izplačeval v okviru storitve Google News Showcase, ki je na voljo le še v Braziliji in Nemčiji. Ključne informacije, ki bi zanimale tako javnost v Franciji kakor v drugih državah, pa tudi konkurente (zlasti Facebook), pa ostajajo neznanka. Tako ni jasno, koliko denarja bo Google namenil...

6 komentarjev

Google Avstraliji zažugal z umikom

Slo-Tech - Google je - ne vemo še, kako resno mislijo - zagrozil Avstraliji, da bi lahko prenehal nuditi svoje iskalne storitve v državi, če bodo sprejeli zakon, ki Googlu in sorodnim agregatorjem novic nalaga plačilo ustrezne pristojbine primarnim virom, torej novinarskim hišam. Omenjeni zakon se nanaša v glavnem na Facebook in Google, ki bosta morala plačevati pošteno nadomestilo, ki bi ga določili v pogajanjih z mediji. Če pri tem ne bi bili uspešni, bi nadomestilo brezprizivno določil neodvisni arbiter.

Že ob najavi tega zakon je Google sporočil, da bo v Avstraliji preprosto blokiral deljenje novic na svoji platformi in namignil, da bi utegnilo to pomeni konec brezplačnosti nekaterih storitev. Google še vedno vztraja, da je neomejeno povezovanje med različnimi spletnimi stranmi temelj svetovnega spleta in iskalnikov. To drži, a Google izpisuje tudi kratke izvlečke novic. Vseeno so zagrozili, da bodo v primeru sprejema zakona nehali ponujati iskalnik v Avstraliji.

Nova zakonodaja ne...

17 komentarjev

Avstralija z zakonom o plačevanju vsebin nad Facebook in Google

BBC - Avstralska vlada je včeraj v parlament poslala zakon, ki bo velika spletna podjetja prisilil v dogovor z avtorji in založniki v državi, glede plačila vsebin. Glavni tarči sta Facebook in Google, ki si po ocenah avstralske vlade med sabo razdelita kar štiri petine prihodkov od spletnega oglaševanja v deželi tam spodaj.

Zakon predvideva pogajanja med mediji ter Googlom in Facebookom, v primeru, da sami dogovora ne bi dosegli, bo odločitev v njihovem imenu sprejel arbiter, ki ga bo v ta namen imenovala vlada. Zakon prav tako ne bo veljal za novice, ki bi se pojavljale na Facebookovemu Instagramu oz. Googlovemu YouTube, obe podjetji pa bosta lahko svoja plačila znižali tudi za vrednost klikov, ki jih bosta pripeljali na spletno stran posameznega medija. V primeru, da bi podjetji dogovor kršili, zakon predvideva tudi kazni, ki lahko dosežejo tudi 6 milijonov evrov oz. 10 odstotkov njunih prihodkov na ozemlju Avstralije.

Zakon je rezultat triletnih posvetovanj in analiz, pa tudi...

5 komentarjev

V Avstraliji se boj Googla in Facebooka s spletnimi mediji glede nadomestil nadaljuje

vir: Pixabay

Bloomberg - Boj med Avstralijo na eni strani ter Facebookom in Googlom na drugi strani glede plačila za deljenje povezav do novic se zaostruje. Minuli mesec je postalo jasno, da bo Avstralija najverjetneje postala prva država, ki bo Googlu in Facebooku zaračunala za dejstvo, da na svojih omrežjih nudita povezave do novinarskih vsebin. To daje platformam dodano vrednost, za katero ne plačujejo, meni avstralski zakonodajalec. Zakon, ki še ni sprejet, a najverjetneje bo, uvaja tudi funkcijo neodvisnega arbitra, ki bi v primeru nestrinjanja sam določil, koliko je pravično nadomestilo. Razumljivo Google in Facebook nista navdušena.

Zato je Facebook ta teden v besedni vojni izstrelil naslednjo salvo. Če bo zakonski predlog sprejet, bo podjetje na družbenih omrežjih Facebook in Instagram avstralskim uporabnikom onemogočilo deljenje povezav do novic v medijih. Campbell Brown, ki je v podjetju podpredsednik za partnerstvo z globalnimi mediji, pravi, da odločitev sprejemajo neradi, a da alternative...

0 komentarjev

Avstralija bo Google in Facebook prisilila v plačilo za novice

Slo-Tech - Avstralija bo prva država, ki bo giganta Google in Facebook prisilila v plačilo nadomestila za uporabo vsebin avstralskih medijev, kadar se bodo njihove vsebine pojavile na družbenih omrežjih. Avstralska komisija za konkurenco in zaščito potrošnikov (ACCC) je pojasnila podrobnosti ureditve. Razlog za zakonsko prisilo bo izrazita asimetrija v moči med gigantoma in lokalnimi novinarskimi hišami, zaradi česar pogajanja, ki so tekla že od začetka leta, niso dala rezultatov. Zato bo razmere uredila država.

Po predlogu novih pravil se bodo lokalni mediji s Facebookom in Googlom pogajali bodisi individualno ali kolektivno, kar bo lahko trajalo največ tri mesece. Če v tem času ne bodo našli skupnega jezika, bo neodvisni arbiter v 45 delovnih dneh določil, katera izmed zadnjih ponudb je sprejemljivejša in jo potrdil. ACCC pojasnjuje, da obstaja velika asimetrija v moči, saj mediji ne morejo izbirati, ali naj se njihove vsebine delijo na družbenih omrežjih, slednja pa od tega veliko...

4 komentarji

Nemško sodišče od Googla zahteva umik žaljivih autocompletov

Izkaže se, da gre za citat iz serije Lost.

vir: The Internets
ITworld.com - Nemčija jemlje spoštovanje osebnostnih pravic in zasebnosti precej resno, in prav to se kaže v nedavni odločitvi zveznega sodišča v Frankfurtu, ki od Googla zahteva umik določenih žaljivih predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (Autocomplete) iz svojega iskalnika. K sreči ne vseh, ampak samo tiste, ki jih od njega preko sodišča izrecno zahtevajo nemški državljani.

Nemški poslovnež, identificiran samo s kraticami R.S., je že leta 2010 ugotovil, da Google ob vpisu njegovega imena predlaga še besedi "scientologija" in "prevara", četudi naj s tem ne bi imel nič. Nastajala pa naj bi mu znatna osebna in poslovna škoda. Seveda je najprej Google prosil za umik...

7 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev