»

Macron o regulaciji družbenih omrežij, ki bi lahko prerasla v blokado

theguardian.com - Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da bi lahko država med hudimi izgredi ali nemiri onemogočila dostop do družbenih omrežij, da bi zaustavila nasilje. Že dan pozneje iz vlade dežujejo pojasnila, da Macron ni govoril o izklopu interneta ali popolni blokadi družbenih omrežij, temveč naj bi razmišljal o občasni in začasni blokadi družbenih omrežij.

V torek je Macron na srečanju z več kot 250 župani dejal, da morajo pomisliti tudi na to, kako mladi ljudje uporabljajo družbena omrežja in da neke omejitve morajo obstajati. Če bi stvari ušle izpod nadzora, bi jih morali regulirati ali ugasniti. Tega naj ne bi storili nepremišljeno in nenadoma, je dodal Macron, in doslej potrebe po izklopu ni bilo, a tudi o tej možnosti bi se morali trezno pogovoriti.

Odziv kritikov je bil silovit. Francijo so primerjali s Kitajsko, Iranom ali Severno Korejo, kjer so blokade družbenih omrežij nekaj običajnega. Spet drugi so poudarjali, da gre za preusmerjanje pozornosti, da bi se...

78 komentarjev

V Ugandi začasno blokirali vsa družbena omrežja

Reuters - V Ugandi so pred četrtkovimi predsedniškimi volitvami omejili dostop do vseh družbenih omrežij, poroča Reuters. Uporabniki Facebooka in WhatsAppa so se danes začeli pritoževati, da ne morejo odpreti svojih družbenih omrežij. Izkazalo se je, da je danes ugandska agencija za telekomunikacije vsem ponudnikom dostopa do interneta naložila blokado družbenih omrežij in aplikacij za takojšnje sporočanje, ki bo trajala do preklica.

Uradnega pojasnila iz agencije ali vlade ni bilo. Po neuradnih podatkih Reutersa gre za odziv na poteze Facebooka, ki je blokiral številne provladne profile. Facebook je potrdil, da je včeraj ugasnil večje omrežje profilov, ki so bili povezani z ugandskim ministrstvom za informiranje, ker da so predstavljali lažne in podvojene profile. Facebook v pogojih uporabe ne dovoli anonimne uporabe, kamor sodijo tudi lažni in podvojeni profili, a se v praksi to seveda težko preverja.

V zadnjih letih igrajo družbena omrežja zelo pomembno vlogo pri vsakih volitvah, še...

12 komentarjev

Facebook bo pred ameriškimi volitvami okrepil boj proti neresnicam

Slo-Tech - Letošnje predsedniške volitve v ZDA bodo prelomne, ker še nikoli ni tako velik del prebivalstva in volilnih upravičencev tako velikega dela informacij dobilo z družbenih omrežij. Ta se svojega vpliva zavedajo in čeprav se že dlje časa vsaj na deklarativni ravni borijo proti lažnim novicam, ki dokazano vplivajo tudi na rezultate volitev, so letos šele letos okrepili svoja prizadevanja in začeli javno žigosati lažne objave politikov ali jih celo odstranjevati. V mesecu dni pred novembrskimi volitvami bodo svoje dejavnosti še okrepili, je Mark Zuckerberg zapisal v dolgem sporočilu za javnost.

Pojasnil je, da bo Facebook vzpodbujal odhod na volitve (v ZDA se je marsikod treba aktivno registrirati za volitve), dostop do resničnih informacij in boj proti dezinformacijam. V zadnjem tednu pred volitvami ne bodo več dovolili objavljanja novih političnih oglasov, ker ne bo dovolj časa za njihovo preverjanje. Še vedno pa bo možna objava starejših oglasov, ki so preverjanje pred tem. Vsi...

30 komentarjev

Twitter se bori proti dezinformacijam, stališče EU in ZDA docela različno

vir: CNN
CNN - Med družbenimi omrežji, tako se zdi, prav Twitter prevzema štafetno palico največjega borca proti dezinformacijam in sovražnemu govoru. Eno izmed majhnih, a povednih sprememb, so te dni začeli preizkušati na angleško govorečem delu Twitterja. Pri poobjavah zunanjih povezav (najčešče na članke) bodo uporabnike opozorili, če povezave predhodno sploh ne bodo odprli, da delijo vsebino, ki je morda sploh niso prebrali. S tem želijo dvigniti raven razprave na Twitterju in znižati količino dezinformacij, ki se razraščajo po Twitterju (kot se po vseh družbenih omrežjih).

Twitter se je zelo odločno in javno postavil na stran blokade neresnic v sporu z ameriškim predsednikom, ki mu je nekaj zavajajočih objav (formalni razlog je bila kršitev pogojev uporabe) skril. To je pričakovano sprožilo srdit odziv, saj je Trump napovedal pravcato vojno družbenih omrežjem in nato podpisal izvršni ukaz, ki jim krni pravno zaščito zaradi objav uporabnikov. Gre za 230. člen v zakonu Communications Decency...

47 komentarjev

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev

Kako je 50 milijonov psiholoških profilov vplivalo na volitve

Aleksandr Kogan

theguardian.com - Ne zgolj samo v internetnih krogih temveč tudi širše zadnje dni odmeva afera Cambridge Analytica, ki kaže, kako enostavno je v moderni dobi družbenih omrežij zbirati podatke o več milijonih ljudi za izdelavo njihovih psiholoških profilov, s čimer je mogoče vplivati na izide volitev in referendumov. V središču tokratnega viharja sta Facebook in podjetje Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica je na Facebooku leta 2014 zbrala podatke o več kot 50 milijonih uporabnikov. Facebook trdi, da ni šlo za noben vdor, temveč za početje, za katerega so uporabniki dali dovoljenje. Dejansko je Cambridge Analytica uporabila aplikacijo, ki je uporabnikom ponujala izdelavo psihološkega profila, v zameno pa je za zahtevala dostop do njihovega profila in profila prijateljev. Tako so lahko od 260.000...

78 komentarjev

Facebook plačal 10 milijonov v poravnavi zaradi rabe uporabnikov v oglasih

Monetizacija lajkov.

vir: Inside Facebook
Inside Facebook - Kot poroča Reuters, se je Facebook pred dobrim mesecem uspešno poravnal v sporu s petimi kalifornijskimi uporabniki, ki so bili mnenja, da spletišče ne sme kar tako uporabljati njihovega imena in postov v svojih oglasih (sponsored stories, glej sliko), vsaj ne brez izrecnega dovoljenja in plačila. Znesek poravnave je zelo ugodnih 10 milijonov dolarjev, ki bodo po odbitku pravnih stroškov na željo tožnikov izplačani na račune dobrodelnih organizacij.

Poravnava je za Facebook tako dobra zato, ker bi lahko sicer prerasla v razredno oz. skupinsko tožbo, v tem primeru pa bi bil do odškodnine za rabo svojega imena v oglasih...

18 komentarjev