» »

Twitter prvikrat videposnetek označil kot manipulativen

Twitter prvikrat videposnetek označil kot manipulativen

Slo-Tech - Na Twitterju ja v četrtek začela veljati nova politika označevanja manipulativnih in zmanipuliranih videoposnetkov (kar vključuje tudi deepfakes). Odslej bodo označevali objave, ki bodo vsebovale fotografije ali videoposnetke, ki tako ali drugače zavajajo. Odvisno od teže kršitve bodo posnetki zgolj označeni ali pa celo odstranjeni, so napovedali že pred mesecem dni. Zgolj tri dni po uvedbi novih pravil je Twitter že označil prvi posnetek. To je izrezan posnetek govora Joa Bidna, ki se poteguje za mesto za demokratskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah. Isti posnetek je tudi Facebook označil kot delno lažno informacijo.

Na posnetku je Bidnov govor odrezan sredi stavka, tako da je pomen spremenjen. Zaradi tega je Twitter pod objavo priobčil napis manipulirana vsebina, medtem ko Facebook pred objavo izpiše delno lažna informacija. Podjetji se bili zaradi te poteze tarči kritik z obeh strani. Medtem ko demokrati kritizirajo podjetji, da sta ukrepe izvedli prepozno, ko je imel posnetek že več kot milijon ogledov, republikanci trdijo, da ne gre za nobeno montažo (to drži, je pa posnetek odrezan tako, da je pomen popačen v primerjavi s celotnim posnetkom). To je prvi primer, ko je Twitter uporabil nova pravila in kakršenkoli posnetek označil kot manipulativen. Posnetek ima na Twitterju sicer že 6,5 milijona ogledov.

Facebook posnetke označi kot lažne informacije, če jih preverijo in tako označijo ljudje, ki preverjajo resničnost objav (fact-checkers). Facebook običajno ne preverja posnetkov, ki jih govorci naložijo sami, a v tem primeru je govor Bidna izrezala in naložila druga oseba. Zaradi tega so omejili domet posnetka in ga označili tako, da si ga ni možno ogledati brez opozorila o lažnosti. Facebook je v preteklosti enake ukrepe že izvajal, denimo z videoposnetkom, kjer je Nancy Pelosi videti, kakor da momlja. Je pa Facebook še vedno neomajen, da vsebin ne bo brisal, medtem ko Twitter te možnosti ne izključuje, temveč jo v politiki boja proti dezinformacijam celo jasno omenja.



6 komentarjev

LeQuack ::

Mene zanima če recimo Trump ne bo ponovno izvoljen ali bo za cenzura magično izginila ali jo bodo usmerili proti kakšni drugi osebi?
Quack !

motoroil ::

A če prilepim na Facebook/Twiter, da je Trump ruski agent, mi bo kaj pripisalo k postu?

Pac-Man ::

Odvisno koliko sledilcev imaš.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

stb ::

Objava na Twitterju trenutno nima nobene opombe. Ne na mobilnem spletnem mestu, ne v mobilni Android aplikacijo, kot tudi ne ne v brskalniku v namiznem načinu.

Povezava na Facebook v članku pa dejansko vodi na Twitter. Prosim, popravite jo.

Zoromer ::

Hecno da mediji to delajo že desetletja, da izrezujejo in spreminjajo kontekst/pomen, kje pa so bila takšna pravila do sedaj.

Reycis ::

Twitter je privatna firma in zatorej jim je po zakonodaji dovoljeno, da delajo kar hočejo. To vklučuje tudi vplivanje na izid volitev. Tukaj res ni potrebno nobeno sprenevedanje. Monopolist Twitter bi lahko komot povsem legalno rekel: republikance drkamo v glavo, ker hočemo, da zmagajo demokrati. Temu početju s svojimi stališči prikimava tudi Trump in njegova republikanska administracija.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Oddelek: Novice / NWO
156247 (4340) Hayabusa

Več podobnih tem