»

S podkupninami Amazonu do 100 milijonov dolarjev zaslužkov

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnice proti šestim posameznikom, ki so Amazonovim zaposlenim plačali 100.000 dolarjev podkupnin, da so jim ti omogočili nepošteno prednost pred ostalimi prodajalci na platformi.

Obtoženi so vsaj od leta 2017 delovali kot svetovalcem zunanjim prodajalcem prek Amazon Marketplaca (third-party sellers). Nekateri izmed obtoženih so imeli tudi lastno prodajo na ta način. Podkupili so vsaj 10 zaposlenih pri Amazonu, ki so jim v zameno ponovno aktivirali ukinjene račune (suspended accounts), posredovali podatke o konkurenčnih prodajalcih, ukinjali konkurenčne račune, delili podatke o Amazonovih algoritmih, razkrivali poslovne skrivnosti in omogočili izogibanje pravilom. Na ta način so prodajalci, ki jim je obtožena šesterica svetovala, ustvarili vsaj 100 milijonov dolarjev prometa.

Zaradi naštetih dejanj, ki predstavljajo kaznivo dejanje podkupovanja, poslovne prevare in prevare na daljavo (wire fraud), obtoženim grozi do 20 let zapora in 250.000...

3 komentarji

Preiskovalca v primeru Silk Road kradla in izsiljevala

Slo-Tech - Dva izmed preiskovalcev primera Silk Road, ki se je končal februarja letos z obsodilno sodbo zoper ustanovitelja strani Rossa Ulbrichta, sta kradla in izsiljevala ter si s tem pridobila več sto tisoč dolarjev protipravne premoženjske koristi, razkriva sveža ovadba. Carl Force iz agencije za boj proti mamilom (DEA) si je z izsiljevanjem Ulbrichta pridobil vsaj 200.000 dolarjev, še približno toliko pa je ukradel iz zamrznjenega računa bitcoinske borze CoinMKT. Shaun Bridges iz Tajne službe je ukradel za 350.000 dolarjev bitcoinov z računov Silk Roada.

Zgodba se bere kot slaba kriminalka. Force je bil agent pri DEA z letno plačo 150.000 dolarjev, med aprilom 2013 in majem 2014 pa je na svoj račun prejel nepojasnjenih 757.000 dolarjev. Interna preiskava je pokazala, da si...

25 komentarjev

Nove aretacije v primeru Silk Road

The New York Times - V primeru Silk Road, kjer je FBI omenjeno spletno stran zaprl oktobra in aretiral njenega domnevnega ustanovitelja in upravljavca Rossa Williama Ulbrichta in največjega preprodajalca Stevena Lloyda Sadlerja (ki je nekaj časa celo sodeloval s policijo), se nadaljujejo aretacije sodelujočih. FBI je tako vložil obtožnico zoper tri moderatorje na forumu in administratorje strani, ki so jih aretirali v ZDA, Avstraliji in na Irskem (ali so tretjega obtoženega res aretirali na Irskem, so poročila trenutno nasprotujoča).

Peter Phillip Nash kot glavni moderator na forumih in Andrew Michael Jones ter Gary Davis so obtoženi sodelovanja pri prekupčevanju z mamili, vdiranja v računalniške sisteme in pranja denarja. Naloga...

1 komentar

Obtoženemu iz hekerske skupine LulzSec zaradi napada na Sony leto zapora in visoka globa

Heise - Kalifornijsko okrožno sodišče je za krivega spoznalo 25-letnega Codyja Kretsingerja, člana zloglasne hekerske združbe LulzSec, ki so ga aretirali predlanskega septembra v povezavi z napadi na Sony Pictures. Zaradi neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema bo moral v zveznem zaporu odslužiti leto dni kazni, potem pa bo še dodatno letno v hišnem priporu. Poleg tega bo moral opraviti še 1000 ur družbeno koristnega dela in plačati 605.000 dolarjev odškodnine. Sorazmerno nizko kazen si je prislužil, ker je po začetnem zanikanju dejanja svoje početje priznal in se izrekel za krivega za omenjeno kaznivo dejanje.

Naslednjemu obtoženemu, Raynaldu Rivieri, pa bo sodišče izreklo kazen...

21 komentarjev

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

The Wall Street Journal - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pravkar potrdil zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload in aretacijo večine vodilnih članov. Obtoženi so načrtnega in obsežnega "spletnega piratstva", povečini piratskih kopij filmov in tv serij, ki se na veliko gostujejo na tem omrežju. Skupaj naj bi sedem članov ti. "Mega zarote" s kršitvami avtorskih pravic in pranjem denarja povzročilo za pol milijarde dolarjev škode in pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev. Seznam premoženja, ki jim ga mislijo zaseči, obsega 110 točk, med njimi številne bančne račune, račune pri spletnih bankah, avtomobile in umetniška dela.

Domena megaupload.com je sodeč po whois.com še vedno vpisana na honkonško družbo Megaupload Limited,...

159 komentarjev

The Pirate Bay je kriv!

CNet - Danes je švedsko sodišče izreklo težko pričakovano sodbo v primeru The Pirate Bay, ki se je začel sredi februarja v Stockholmu. Skrbnikom spletne strani so po črtanju polovice obtožb takoj na začetku očitali pomoč pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available). Odločitev sodišča bo po godu založbam, saj je četverico spoznalo za krivo in vsakemu prisodilo leto dni zapora in skupno plačilo 3,6 milijona dolarjev odškodnine 17 založbam. Obtoženi so že napovedali pritožbo, tako da je do končnega izida še daleč. Dejali so še, da spletne strani ne nameravajo umakniti, saj so sodili štirimi posameznikom in ne spletni strani. Klik, Klik!

127 komentarjev