»

Google kriv zavajanja uporabnikov o zbiranju lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Google bo moral v Avstraliji plačati 60 milijonov avstralskih dolarjev težko globo (41,5 milijona evrov), ker je uporabnike zavajal o zbiranju in uporabi njihovih lokacijskih podatkov. Avstralski varuh konkurence in potrošnikov (Australian Competition & Consumer Commission) je leta 2019 začel postopek proti podjetju, ker je v letih 2017 in 2018 zavajalo uporabnike, da je funkcija Location History edina, ki vpliva na beleženje zgodovine lokacij. V resnici pa se zbiranje upravlja tudi prek nastavitve Web & App Activity. Google je zavajajočo ureditev popravil decembra 2018, ko so poenostavili upravljanje zbiranja lokacijskih podatkov. V lanski razsodbi je bilo podjetje spoznano za krivo, sedaj pa je sodba pravnomočna in globa določena.

Podjetje mora sedaj plačati 60-milijonsko globo zaradi dogodkov v letih 2017 in 2018. ACCC in Google se o višini globe strinjata, poleg tega pa bo moral Google plačati še sodne stroške in izobraziti nekatere svoje zaposlene o zakonodaji na področju...

4 komentarji

Avstralsko sodišče: Google je delno zavajal glede lokacijskih podatkov

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Avstralsko zvezno sodišče je razsodilo, da je Google med januarjem 2017 in decembrom 2018 delno zavajal uporabnike glede zbiranja njihovih lokacijskih podatkov. V postopku, ki ga je sprožil tamkajšnji regulator za konkurenco in varstvo potrošnikov (Australian Competition and Consumer Commission), je sodišče ugotovilo, da je Google nadaljeval z zbiranjem takih podatkov, čeprav uporabniki v nastavitvah pod "Location History" s tem niso soglašali. V resnici bi morali zbiranje lokacijskih podatkov ugasniti še pod nastavitvijo "Web&App Activity", o čemer pa niso bili pravilno obveščeni.

Sodnik je kot rečeno ugotovil, da je šlo za delno zavajanje in kršenje potrošniške zakonodaje. Predstavniki ACCC so sodbo pozdravili, saj gre po njihovih besedah za prvo razsodbo na svetu, ki se tiče zbiranja lokacijskih podatkov in velikih spletnih podjetij. Prav tako gre za pomembno sporočilo digitalnim platformam, da so dolžne uporabnikom transparentno predstaviti, kaj se počne z njihovimi osebnimi...

8 komentarjev

Apple in Google blokirala posodobitev angleške proticovidne aplikacije za sledenje stikov

Škotska rešitev ni problematična

BBC - Zaradi neprimerne posodobitve angleške aplikacije za sledenje stikom sta Google in Apple onemogočila namestitev posodobitve, saj krši pravila uporabe. Aplikacija zbira in posreduje preveč podatkov, kar sta Google in Apple v pogojih uporabe že od samega začetka jasno prepovedala.

Aplikacije za sledenje stikom uporabljajo Bluetooth, ki pa je načeloma lahko aktiven le, dokler je v ospredju tista aplikacija, ki ga potrebuje. Da lahko aplikacije za sledenje stikov delujejo, uporabljajo poseben API, ki jim omogoča dostop do Bluetootha v ozadju - in samo odobrene aplikacije imajo to možnost. S tem pa seveda pristajajo na pravila igre, kot sta jih postavila Google in Apple.

Aplikacijo NHS Covid-19 uporabljajo v Angliji in Walesu. Z novo posodobitvijo bi uporabniki dobili možnost, da upravljavcu posredujejo podatke, kje so se nahajali, tik preden so imeli potrjeno okužbo z virusom. Gre za črtne kode, ki so nameščene na različnih lokacijah, ki jih uporabniki lahko poskenirajo. Če bi bili...

7 komentarjev

Aplikacija #OstaniZdrav preimenovana v #pojdiZMenojVToplice

Slo-Tech - Vlada in posvetovalna skupina za COVID-19 sta minuli vikend staknili glave in našli način, kako bi vendarle povečali priljubljenost mobilne aplikacije za sledenje stikov #OstaniZdrav. Ponudili so korenček: če boste imeli aplikacijo nameščeno na svojem telefonu, boste lahko prehajali v druge občine v vaši statistični regiji, tudi če ne boste imeli upravičenega razloga. Nova izjema, ki začne veljati že jutri, ne bi mogla priti ob bolj pravem času. Prazniki so namreč pred vrati in mnogi so iskali način, kako bi skočili na hiter dopust v hribe oziroma toplice ali pa vsaj obiskali svoje domače v sosednji občini.

Koncept bodo za zdaj testirali zgolj na prebivalcih iz zahodnoslovenskih statističnih regij (obalno-kraška, goriška, osrednjeslovenska in gorenjska), medtem ko bo morala vzhodna polovica Slovenije, kot je to sicer že v navadi, še malo počakati (domnevno zato, ker se je za martinovo nedovoljeno preveč zabavala).

Vlada oziroma minister Koritnik vztrajajo, da uporaba aplikacije...

347 komentarjev

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom

Slo-Tech - Od tega tedna dalje je v Googlovi trgovini Play na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je pripravilo Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Aplikacija za iOS bo na voljo kmalu. Aplikacija, ki jo najdemo pod imenom #OstaniZdrav je prevod nemške aplikacije Corona Warn App, ki na Androidu uporablja Googlove, na iOS pa Applove API vmesnike za sledenje stikom.

Za delovanje aplikacije moramo imeti vključeno tehnologijo Bluetooth, zaradi tehničnih razlogov pa aplikacija zahteva dovoljenje za pridobivanje lokacije, čeprav aplikacija lokacije same (GPS) ne beleži. Preko Bluetootha je namreč (teoretično) mogoče ugotoviti lokacijo, zato je za aktivacijo Bluetootha aplikaciji potrebno dodeliti pravico za dostop do lokacije, čeprav aplikacija sama lokacijskih podatkov ne pridobiva.

Aplikacija je odprtokodna, njena izvorna koda je objavljena na Githubu in tam lahko tudi preverimo, da aplikacija lokacijskih podatkov res ne...

115 komentarjev

Apple in Google izdala API za aplikacije za sledenje SARS-CoV-2

Slo-Tech - Apple in Google sta po napovedih izdala prvo verzijo programskega vmesnika (API) za svoja mobilna operacijska sistema, ki omogoča sledenje stikom v boju zoper covid-19. Sistem se imenuje Exposure Notification in je namenjen opozarjanju posameznikov, ki so bili v bližini osebe, ki je okužena s koronavirusom SARS-CoV-2. Zanimanje za sistem je menda veliko, saj naj bi v ZDA že precej držav izrazilo interes, aplikacije pa si želi tudi 22 drugih držav na vseh celinah.

Gre torej za knjižnico API, ki piscem aplikacij za sledenje omogoča dostop do funkcij na nivoju operacijskega sistema. Apple jo bo integriral v novo verzijo operacijskega sistema (iOS 13.5), Google pa kot posodobitev Google Play. To prinaša številne prednosti, denimo delovanje Bluetootha (prek česar zaznavanje stikov poteka) tudi v ozadju. Če bi namreč pisci pisali povsem lastne aplikacije, bi te lahko uporabljale Bluetooth le, ko je ta aktiviran in v ospredju, kar praktično onemogoči smisel aplikacije - ki je neopazno...

10 komentarjev

Google in Apple ne bosta dovolila beleženja lokacije v sistemu za sledenje stikom pri covidu-19

Slo-Tech - Google in Apple sta potrdila, da bosta na svojih platformah v aplikacijah, ki so namenjene beleženju stikov ljudi v boju zoper covid-19, onemogočila zbiranje lokacijskih podatkov. Giganta namreč razvijata sistem, ki bo omogočil preprosto gradnjo takšnih aplikacij, ki bodo uporabnika obvestile, če je bil v bližini ljudi, ki so (bili) okuženi z novim koronavirusom. Te aplikacije bodo uporabljale Bluetooth, ki je od konvencionalne tehnologije edini dovolj natančen, da lahko beleži stike. GPS je na primer premalo natančen.

Toda - za beleženje stikov ni treba vedeti, kje so se stiki zgodili, pomembno je le, da so se. Zaradi tega sta giganta sporočila, da ta sistem za beleženje stikov ne bo imel dostopa do lokacijskih podatkov z GPS. To seveda ne pomeni, da bo to nemogoče v vseh primerih. Treba je razumeti, kdo in kakšne aplikacije bo razvijal. Sistem deluje tako, da vsak telefon oddaja svojo anonimizirano unikatno kodo, ki se izmenja ob stikih. Enkrat dnevno potem telefon iz centralne...

61 komentarjev

Nemčija bo pri sledenju COVID-19 opustila standard PEPP-PT

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Nemčija bo pri digitalnem sledenju okuženim s COVID-19 ubrala decentraliziran pristop Appla in Googla. Do nepričakovanega obrata je prišlo včeraj, potem, ko je še v petek zastopala prehod na Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT). Standarda se razlikujeta predvsem po načinu shranjevanja podatkov o bližnjih srečanjih z okuženimi; prvi ubira decentraliziran pristop shranjevanja na napravah, drugi pa na centraliziranih strežnikih po nadzorom državnih zdravstvenih inštitucij. Slednjega po preobratu v Nemčiji v EU zastopata le še Francija in Velika Britanija.

Ključna težava z uvajanjem PEPP-PT je povezana z njegovim delovanjem na Applovih napravah. Apple namreč ne dovoljuje delovanja vmesnika Bluetooth v ozadju, medtem, ko je naprava zaklenjena in od tega, kljub pozivom na državni ravni, ne odstopa. Prav to naj bi bil tudi osrednji razlog na nemško odločitev.

Tretji močneje zastopan evropski decentraliziran standard je DP-3T (Decentralized Privacy-Preserving...

107 komentarjev

Covid-19 spodbudil sodelovanje Appla in Googla

vir: Pixabay

Slo-Tech - Tehnološka rivala, ki drug o drugem redko izjavita kaj pozitivnega, sta napovedala zgodovinsko sodelovanje, spodbujeno z epidemijo koronavirusa. Pobuda je hvalevredna, a jo vendarle velja sprejeti z dvignjeno obrvjo, saj je na drugi strani tehtnice naša zasebnost. Gre namreč za skupen razvoj programske opreme, ki bo, podobno kot že nekaj dosedanjih, uporabnika opozarjala, če je bil v bližini kakega okuženega posameznika. Pomembna razlika pa bo ta, da bo novo orodje vgrajeno v operacijski sistem in bi lahko delovalo samostojno, bo pa na voljo tudi zunanjim razvijalcem. Za razliko od dosedanjih aplikacij, ki v določenih trenutkih, denimo ob varčevanju z baterijo, prenehajo z delovanjem, bosta Google in Apple poskrbela, da bo orodje dovolj varčno, da bo lahko vedno delovalo v ozadju.

Po zagotovilih vodstev obeh družb, naj bi orodje vsebovalo vse potrebne ukrepe za varovanje osebnih podatkov. Okuženi posameznik bi svoje stanje prostovoljno označil v aplikaciji, ki bo nato prek...

86 komentarjev

Postavlja se platforma za anonimno spremljanje širjenja koronavirusa z mobilnimi telefoni

Spiegel Online - Sprva v azijskih državah, s širitvijo koronavirusa semkaj pa se tudi na Stari celini čedalje pojavljajo različni pristopi, kako uporabiti mobilne telefone v boju proti virusu. Pristopom in tudi namenov je več, od analize in iskanja okuženih stikov prek preverjanja odrejene karantene do splošnega nadzora. Pri tem pa trkamo tako na tehnološke kakor pravne omejitve. Poglejmo naprej prve.

Telefoni lahko svojo lokacijo ugotavljajo na štiri načine. Najstarejši in najmanj natančen je lokacija na podlagi bazne postaje. Področja, ki jih pokrivajo bazne postaje, so velike, zato na tak način lahko pridobimo le grobo informacijo, kje v državi je telefon. Tudi s triangulacijo se lokacija težko določi na več kot nekaj sto metrov natančno. Drugi način je vgrajeni sprejemnik GPS, ki se zdi na prvi pogled odlično orodje, a je za iskanje stikov spet premalo zanesljiv. V stavbah in množici namreč ni možno ugotoviti, kdo je res prišel v stik, saj je ločljivost nekaj metrov premalo. Podobno velja za...

19 komentarjev

Mobilne aplikacije z dostopom do interneta lahko kradejo fotografije

The New York Times - Ta teden sta se na tapeti ponovno znašla Apple in Google, ko je postalo jasno, da lahko aplikacije za njuna mobilna sistema (iOS oziroma Android) preveč enostavno pridobijo dostop do uporabnikovih fotografij. Najprej so to odkrili pri Applovem iOS-u. Izkazalo se je, da je nadzor nad dostopnostjo podatkov in pravicami različnih aplikacij zelo slab. Vsaka aplikacija namreč lahko zaprosi za dostop do lokacijskih informacij, o čemer je uporabnik pobaran z zelo splošnim vprašanjem, "ali želi podeliti dostop do podatkov o lokaciji v slikah in fotografijah." Kdor odgovori pritrdilno, vprašujoči aplikaciji dovoli popoln dostop do vseh fotografij in videoposnetkov, ki jih lahko brez nadaljnje interakcije pošlje v splet.

Apple je potrdil, da je to...

19 komentarjev