»

Facebook začenja testirati ciljane oglase znotraj VR okolij

Facebook - Iz Facebooka so sporočili, da pričenjajo s preizkušanjem predvajanja ciljanih oglasnih vsebin znotraj iger in drugih VR okolij svoje platforme z naočniki Oculus. Pri tem bodo uporabljali osebne podatke uporabnika, zbrane na družbenem omrežju Facebook.

Ko je lansko poletje prišla novica, da bo za rabo Oculusovih naočnikov kmalu obvezna povezava v Facebookov uporabniški račun, je bilo jasno, da skušajo Mark Zuckerberg in druščina oglaševalsko dejavnost, ki je njihov daleč največji vir prihodkov, dvigniti na novo raven. Po tem, ko so prejšnji mesec pričeli oglase najprej testno predvajati v Oculusovi aplikaciji, si reklame sedaj pot utirajo tudi v same VR igre. Pri čemer gre - pozor - za ciljano oglaševanje na podlagi podatkov, ki jih velikan o uporabniku zbere preko družbenega omrežja Facebook. Prva igra s takšno funkcionalnostjo je Blaston, v kratkem naj bi sledile še druge. Verjetno slej ko prej tudi Beat Saber, katerega razvojni studio je pod Facebookovim okriljem.

Podrobnejši...

19 komentarjev

GDC se odvija na spletu

Gamasutra - Čeprav je bila prireditev Game Developers Conference uradno prestavljena na poletje, se znaten delež predavanj in drugih dejavnosti skozi tekoči teden odvija na spletu - in to brezplačno.

Game Developers Conference v San Franciscu je največji letni dogodek za razvijalce iger na svetu. Karte za obiskovalce predavanj stanejo od več sto dolarjev navzgor, zato je običajno omejen na profesionalce. Posnetki in dokumenti s predavanj so sicer mnogokrat dosegljivi na strani GDC Vault, a se odklenejo šele po določenem času. Letos pa lahko zaradi tegob, povezanih s koronavirusom SARS-CoV-2, zadevo spremljajo tudi navadni smrtniki. GDC 2020 je bil predstavljen na še vedno nedoločen poletni termin, a precej velik delež predavanj se odvija ta teden - na spletu in povsem brezplačno. Neposredne prenose in posnetke je mogoče videti na GDCjevem Twitch kanalu, dosegljivi bodo tudi v Vaultu. Izjema je Microsoft, ki je (seveda) svoj delež ponudil skozi lasten servis Mixer.

Razen predavanj so pretočno...

1 komentar

Od kod se je vzel novi koronavirus?

Slo-Tech - Čeprav mediji že od samega začetka poročajo, da se je novi koronavirus na ljudeh pojavil na tržnici v Vuhanu, kjer da je preskočil z živali, je internet poln drugačnih teorij, ki segajo od bioterorizma do ponesrečenega laboratorijskega poizkusa. Raziskovalci iz ZDA, Velike Britanije in Avstralije so z analizo genoma v Nature Medicine pokazali, da virus ni laboratorijska nesreča ali namerno gensko spremenjen. Kot že tolikokrat v zgodovini smo imeli smolo, da je napačen netopir ob napačnem času na napačnem mestu srečal napačnega človeka.

Strokovno ime za virus je SARS-CoV-2 in sodi v skupino koronavirusov, v kateri so ljudem nevarni še SARS-CoV, MERS-CoV ter štirje prehladi (HKU1, NL63, OC43 in 229E). Koronavirusov je sicer v naravi še več, saj okužijo predvsem živali. Obstajajo štirje rodovi koronavirusov: alfa, beta, gama in delta. Alfa in beta izvirajo iz netopirjev, gama iz ptičev, delta pa iz prašičev. Okužijo lahko tudi druge živali, denimo krave. SARS, MERS in SARS-2 (novi...

108 komentarjev

Koronavirus odnesel tudi E3, Google I/O in Nvidia GTC

Slo-Tech - Od tehnoloških konferenc v prvi polovici letošnjega leta bo očividno ostalo bore malo, saj so zaradi pandemije COVID-19 odpovedali še igričarski sejem E3, Googlovo razvijalsko konferenco I/O, Nvidijino GPU Technology Conference in druge.

Po odpovedi barcelonskega sejma telefonije in GDCja zaradi širjenja virusa SARS-CoV-2 je postal svojevrsten šport sklepanje stav okoli tega, kaj bo sploh ostalo od pomladanskega nabora tehnoloških dogodkov. Očitno ne prav dosti. Položaj okoli bolezni se v ZDA, kjer se mnogo teh prireditev odvije, namreč hitro slabša. Kljub zagotovilu organizatorjev največjega igričarskega industrijskega sejma Electronic Entertainment Expo (E3) izpred tednov, da še vedno nemoteno pripravljajo junijski losangeleški dogodek, so morali včeraj obrniti ploščo in prireditev odpovedati. To je za E3 še posebno kočljiva situacija, saj sejem že nekaj časa muči kriza identitete in smisla, zaradi česar se mu odrekajo tudi nekateri največji akterji industrije. Letošnja odpoved...

12 komentarjev

Facebookova konferenca F8 odpovedana, GDC preložen

Slo-Tech - Koronavirus jemlje nov davek med letošnjimi tehnološkimi dogodki. Po sejmu MWC je tako odpovedana Facebookova razvijalska konferenca F8, medtem ko Game Developers Conference prestavljajo na poletje.

Dogajanje v preteklem tednu je bilo na moč podobno tistemu pred odpovedjo sejma Mobile World Congress: najprej sta 20. februarja Sony in Facebook prva oznanila, da se zaradi grožnje koronavirusa SARS-CoV-2 ne bosta udeležila največjega dogodka za razvijalce iger na svetu, prireditve Game Developers Conference v San Franciscu, ki bi se morala pričeti 16. marca. Nato so sledili Electronic Arts, Unity, Microsoft, Epic Games in Activision/Blizzard, kar je bilo preveč in organizatorji so morali včeraj vreči puško v koruzo. Toda v nasprotju z MWC se letošnji organizaciji konference niso odpovedali v celoti, temveč trenutno načrtujejo izvedbo v še nedoločenem poletnem terminu. Del predavanj in dogodkov v okviru GDCja, kot je Independent Games Festival, pa bodo prestavili na splet.

Za...

2 komentarja

Alternativni načini upravljanja iger na GDC 2010

Heise - Ta konec tedna se je v San Franciscu sklenila Game Developers Conference, kjer so podjetja kazala obrise prihodnosti pri upravljanju videoiger. Obširno smo se razpisali o Sonyjevem PlayStation Move, a to ni bila edina nova zamisel na konferenci. Poglejmo si še ostale.

Mokre sanje vseh igralcev je seveda upravljanje z mislimi, čemur se proizvajalci sramežljivo bližajo. Neurosky je izdelal poceni sistem in k sodelovanju pritegnil podjetje Mattel z Mindflexom. Za 200 dolarjev so izdelali primitiven vmesnik med možgani in računalnikom v obliki slušalk s štirimi elektronskimi senzorji, ki zaznavajo alfa (8-13 Hz) in gama (nad 30 Hz) možganske valove. Cilj je doseči stanje maksimalne...

5 komentarjev

Leopard vendarle prestavljen

več strani - Še pred slabim mesecem dni je Apple po obilici govoric o zamudi njihovega prihajajočega operacijskega sistema, ki so krožile po spletu, v uradni izjavi, kar je zanje relativno nenavadno, povedal, da so omenjene govorice lažne. Čudaški splet okoliščin je po kratkem času pripeljal do dejstva, da Leopard vendarle bo zamujal. Cupertinovci so se, tako vsaj izgleda, vdali v usodo in povedali, da bo OS X 10.5 izšel šele oktobra, na junijskem WWDC-ju, med katerim je bil do sedaj predviden čas izida, pa bodo razvijalci dobili že precej zrelo testno različico.

Razlog za celotno zadevo naj bi bil iPhone, njegova programska oprema namreč zahteva precej dela, tako da so si morali zaposlene izposoditi tudi iz oddelka, ki sicer skrbi za OS X, le-ta pa je bil posledično malce bolj zanemarjen. Več na Daily Tech-u in MacRumors.

14 komentarjev

EU patenti prestavljeni

out-law.com - Včeraj se je sestal svet evropske unije za konkurenco (Competitiveness Council), da bi dokončno potrdil osnutek direktive, ki bi omogočila patentiranje idej in matematičnih algoritmov. Le ta bi šel potem v parlament, kjer bi ga evropski poslanci še enkrat potrdili. Potrditev osnutka direktive je dejanja za katerega se je pričakovalo, da ga bo svet potrdil brez zapletov. Vendar je danes parlamentarna skupina Greens/EFA sporočila medijem, da so potrditev prestavili.

Kot uradni razlog preložitve je svet navedel "težave, do katerih je prišlo ob prevajanju direktive v jezike novih članic." Neuradno pa je znano, da vse članice niso zadovoljne s trenutnim stanjem direktive in da je svet s tem dejanjem pridobil čas, da se strokovnjaki članic med seboj dogovorijo o sami vsebini. Več podrobnosti ter ozadja.

Zima bo zagotovo še vroča na tem področju. Še vedno pa čakamo na stališča strank, ki se borijo za vstop v parlament.

5 komentarjev

Mozilla prestavljena

Slo-Tech - Še ena dobra novica od zanje čase hiperaktivnega slycerja:

Če koliko-toliko spremljate internet sceno, potem ste gotovo že slišali za Mozillo. Gre za internetni brskalnik, ki je v tesnem sorodstvu z Netscapom 6 in prejšnjimi Netscapovimi različicami. No, če ste pričakovali, da boste kmalu uživali v novem brskalniku, se lahko obrišete pod nosom. Programerji Mozille so prestavili predstavitev polne različice iz pozne trejte četrtine tega leta (Q3) na zgodnjo četrto četrtino (Q4). Točneje na 15. oktober 2001. Nekateri boste začeli čudno gledati, češ saj lahko snamemo Mozillo z interneta. Že res, vendar je to razvojna različica, ki pa še ni dovolj dobra za končno uporabo. V glavnem, na MozillaQuestu so obdelali problematiko o zamujanju končne različice. Sestavili so tudi tabele, v katerih lahko najdemo datume, ki nam povejo, kdaj naj bi izšle nove različice. Za še lažje razumevanje članka, pa so se potrudili tudi s tako imenovanimi razvojnimi drevesi. Če pa vam še to ni dovolj, pa na...

2 komentarja

Fosterji prestavljeni...

X-Bit Labs - Če pozorno spremljate sceno, potem ste verjetno bili presenečeni, ker med včerajšnjimi novicami ni bilo omembe novega Intelovega Xeona s Foster jedrom. Predstavitev tega procesorja je bila najavljena za 8. maj, toda očitno se je pri Intelu nekaj zalomilo. Podjetje pravi, da je sam silicij procesorjev brezhiben, toda da imajo nekaj "električnih težav" s pakiranjem procesorjev. Tako je izid procesorja prestavljen za nekaj tednov, v tem času pa bo Intel razvil popolnoma novi sistem pakiranja, pri katerem ne bo niti najmanjše možnosti za poškodbo jedra. Sicer točnega datuma izida ni, toda verjetno bomo naslednika Xeonov videli 21. maja. Pripravljeni so tudi proizvajalci matičnih plošč in prvih dvoprocesorskih Socket603 plošč bomo deležni s strani Tyana, Iwilla in Supermicra. Zgrajene so okoli novega i860 čipovja, cene pa se bodo gibale med 800 in 1000 zelencev.

6 komentarjev