»

BSidesLjubljana CTF Xmas izziv

Slo-Tech - Organizatorji BSidesLjubljana, ki bo 4. 4. 2020 v Ljubljani, so pripravili CTF Xmas challenge tekmovanje za vse, ki bi se želeli pomeriti v osnovah h4x0ranja.

CTF oziroma Capture the Flag ("Ujemite zastavo”) je posebna vrsta tekmovanja s področja informacijske varnosti, ki tekmovalce izziva v reševanju najrazličnejših nalog: od lova na zaklad do osnovnih programskih vaj, do hekanja v strežnik in kraje podatkov. Naloge vključujejo različne kripto, stenografske, binarne, spletne in Pwn ovire, ki udeleženca izzivajo, da poišče določen del besedila, ki je morda skrit na strežniku ali za spletno stranjo. Ta cilj se imenuje zastava, od tod tudi ime tekmovanja.

CTF je primeren za vse, saj številni izzivi ne zahtevajo programskega znanja in so preprosto stvar kreativnega razmišljanja ter sposobnosti reševanja problemov. Udeleženci se lahko nalog lotijo sami ali pa sodelujejo z drugimi in poskušajo doseči čim višje število točk kot ekipa. Zmagovalna ekipa oziroma zmagovalec bo tisti, ki...

1 komentar

Slovenski dijaki na evropski naravoslovni olimpijadi dvakrat srebrni

Slo-Tech - Na Portugalskem se je danes končala 18. evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), na kateri so nastopili tudi slovenski dijaki. V konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije (vse razen Slovaške, Malte, Velike Britanije in Poljske) sta slovenski tročlanski ekipi dosegli izjemen uspeh, saj sta osvojili 7. in 10. mesto, za kar sta obe prejeli srebrno medaljo.

V prvi ekipi so tekmovali Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj), Eva Igličar in Simon Bukovšek (oba Gimnazija Škofja Loka) in z zbranimi 82 odstotki dosegli 7. mesto, s čimer so le za eno mesto zgrešili zlato medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Marjetka Zupan (Gimnazija Bežigrad), Luka Peršolja (Gimnazija Vič) in Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto), je z 78 odstotki...

0 komentarjev

V Nemčiji svetovno prvenstvo v robotskem jadranju

Heise - V nemškem Lübecku se je včeraj začelo 4. svetovno prvenstvo v robotskem jadranju (WRSC 2011), na katerem sodeluje 16 ekip iz šestih držav. Merijo se v treh kategorijah, v katerih tekmujejo avtomatizirane robotske jadrnice več velikosti. Svetovno prvenstvo se je razvilo iz projekta prečkanja Atlantika z robotsko jadrnico Microtransat Challenge, ki prav tako poteka vsako leto od leta 2006 dalje. Roland Stelzer, ki je član lanske zmagovalne ekipe na WRSC, pojasnjuje, da je Microtransat zahteven izziv, ki mu manj bogate ekipe ne morejo biti kos, zato se je razvil WRSC, kjer je krog tekmovalcev dosti širši. Sodelujejo lahko manjša plovila, prav tako pa preizkušnja ni tako brutalno težka.

...

0 komentarjev

Kraljica obiskala Bletchley Park, razpisala natečaj iz dešifriranja

Telegraph News - Britanska kraljica je v petek obiskala Bletchley Park, kjer so v drugi svetovni vojni delali britanski kriptoanalitiki, med njimi naprimer Alan Turing, danes pa tam stoji Nacionalni muzej računalništva. Med svojim prvim obiskom tega kraja je kraljica pohvalila delo zaposlenih danes in med drugo svetovno vojno ter se jim v imenu Združenega kraljestva zahvalila. Hkrati pa je razpisala tudi tekmovanje v razbijanju šifer za otroke, kar bo nas bolj zanimalo.

Britanci so že zdavnaj ugotovili, da je treba mlade motivirati in pritegniti v pomembne discipline in to je eden izmed načinov. V posebej pripravljeni zgibanki je šest nalog in eno vprašanje, ki so šifrirani. Izziv je namenjen vsem, še posebej pa rešitve...

21 komentarjev

NEST 2009

Slo-Tech - Še dober teden nas loči od letošnjega NESTa. Prostor je trenutno 55,5 odstotno zaseden, prijave pa sprejemamo še do petka. Vse ekipe, zainteresirane za tekmovanje CTF v administraciji strežnikov, prosimo, da nam po elektronski pošti sporočijo, kateri je njihov najljubši operacijski sistem.

Na program je bilo dodanih nekaj novih predavanj, ki so vsekakor vredna ogleda. Glede na vprašanja v zvezi s tekmovanji v različnih igrah pa bi radi še enkrat ponovili znano Slo-Tech geslo: Igra se vse (in karkoli). Tekmovanja s smiselnim številom tekmovalcev na koncu dobijo v podelitev nagrade v vrednosti sorazmerni s številom tekmovalcev.

55 komentarjev

NEST.2007, prve informacije

Slo-Tech - Torej, NEST.2007 seveda bo. Lokacije vam zaenkrat še ne moremo izdati, vendar bo objavljena najkasneje v sredo. Obe lokaciji, ki sta na voljo, imata urejeno prezračevanje.

Letos več poudarka namenjamo predavanjem, kar boste lahko videli v nekaj dneh. Prijave bodo na voljo 1.7. ob 23:59:59. Do takrat bo znano vse.

Poleg standardnih tekmovanj v računalniških igrah (predlogi za dodatna tekmovanja ali ukinitev kakšnega objavljenega na team@slo-tech.com), letos ponovno organiziramo tekmovanje v modificiranju ohišij, sestavljanju računalnikov ter njihovem navijanju.

Organizirali bomo tudi CTF tekmovanje iz poznavanja računalniških sistemov, kjer si dve ekipi izbereta operacijski sistem in ga potem v omejenem časovnem obdobju zaščitita pred vdori ter potem skrbita, da sistem določeno časovno obdobje zanesljivo deluje -- ter poskusita onesposobiti sistem nasprotne ekipe. Podrobnosti sledijo.

Trenutni osnutek podatkov o dogodku je na voljo na naslovu:

148 komentarjev