»

Tesla v Nemčiji zaradi zamud brez subvencij

Ars Technica - Prihajajoča Teslina tovarna baterije v okolici Berlina ne bo dobila napovedane 1,1 milijarde evrov subvencij, ker zaradi zamud ne bodo izpolnili vseh pogojev. Nemška vlada je včeraj potrdila, da se Tesla ne poteguje več za obljubljeno subvencijo. Tovarno bodo še vedno zgradili, subvencije pa bodo sedaj namenjene drugim projektom.

Razlog so zamude. Teslin direktor Elon Musk je že večkrat izrazil nezadovoljstvo s hitrostjo postopkov v Nemčiji. Glede subvencij pa je dejal, da podjetje verjame, da je treba vse subvencije ukiniti, kar pa vključuje tudi subvencije za nafto in plin. Doslej je sicer Tesla prav rada izkoristila subvencije, kjer so jim bile na voljo.

V Nemčiji subvencije ne bodo dobili, ker bodo zaradi zamud baterije, ki jih bodo proizvajali v Nemčiji, pred tem že začeli proizvajati v kakšni drugi tovarni. S tem pa ne bodo izpolnili ključnega pogoja, zato so uradno umaknili prijavo. Teslo bo nova tovarna stala pet milijard evrov, so ocenili v nemški vladi.

Poleg tovarne...

9 komentarjev

Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

vir: PxHere

Slo-Tech - Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v...

73 komentarjev

Prve Tesle iz gigatovarne v Šanghaju

Slo-Tech - Dobro leto zatem, ko so jo začeli graditi, je s tekočih trakov Tesline gigatovarne v Šanghaju prišlo prvih petnajst Modelov 3. Ironično, dogodek se je odvil sredi ameriško-kitajske trgovinske vojne in v času, ko nekatera velika ameriška tehnološka podjetja, denimo Dell, Apple in HP, zaradi pretečih carin razmišljajo o selitvi svojih proizvodenj v druge azijske države. A Teslin položaj je drugačen, v Šanghaju izdelana vozila bodo namreč namenjena za kitajski trg, zato jih carine ne bodo prizadele, nasprotno, te so morali plačevati do sedaj, ko so Tesle na največje tržišče osebnih vozil na svetu uvažali iz ZDA.

Tovarniška cena kitajskega Modela 3 bo 50.000 ameriških dolarjev, s čimer bo poskušal konkurirati lokalnim ponudnikom električnih vozil, kot sta denimo NIO and Xpeng Motors. Tovarna ima kapaciteto izdelave okoli 150.000 vozil letno (matična tovarna v kalifornijskem Fremontu 350.000), že prihodnje leto pa naj bi se številka podvojila. Kitajska tovarna je sicer prva izven ZDA,...

32 komentarjev

Tesla za veliko tovarno izbrala Berlin

Slo-Tech - Tesla bo novo, že četrto veliko tovarno zgradila v Berlinu, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. Na prireditvi nagrad Zlati volan, ki jih podeljuje nemški Bild, je Musk med intervjujem na odru dejal, da ni časa za predstavitev vseh podrobnosti, a da bo nova tovarna stala v okolici Berlina blizu novega letališča. Prav tako bodo v Berlinu odprli razvojni in oblikovalski center, ker ima Berlin "nekaj najboljše umetnosti na svetu".

Kasneje je Musk na Twitterju pojasnil, da bo Gigafactory 4 v Nemčiji proizvajala baterije in vozila. Nemčijo pa je kot lokacijo izbral tudi zaradi močne industrije in izobražene delovne sile. V igri je bila tudi Velika Britanija, a so se zaradi nejasnosti glede izstopa iz EU raje odločili za Nemčijo. Teslo so sicer snubili v več evropskih državah, od Španije do Poljske.

Podrobnosti o tovarni še niso znane. Dosedanje tri stojijo v Nevadi, New Yorku in (ta se še gradi) v Šanghaju. Tovarna v Nevadi zaposluje 3000 ljudi, tovarna v New Yorku okoli 800, v...

41 komentarjev

Tesla presenetila z visokim dobičkom, delnico katapultiralo

Slo-Tech - Potem ko so analitiki pričakovali še eno četrtletje z solidnim denarnim tokom in poslovno ničlo ali rahlo izgubo, je Tesla presenetila in v minulem četrtletju ustvarila velik dobiček. Zadnje tri mesece so sklenili s prihodki v višini 6,3 milijarde dolarjev. Ob bruto marži 18,9 odstotka je to zadostovalo za 261 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. Zadnje pozitivno četrtletje je bil četrti lanski kvartal, ko je dobiček iz poslovanja znašal 414 milijonov dolarjev. V prvem letošnjem polletju pa je podjetje ustvarilo 689 milijonov dolarjev kumulativne izgube iz poslovanja. Dobri rezultati v minulih treh mesecih so povzročili rast delnice za 18 odstotkov.

Tesla je ob razgrnitvi rezultatov pokazala tudi novo tovarno v Šanghaju, kjer pilotna proizvodnja že teče. Celotno tovarno so postavili v 10 mesecih, proizvodnja tam pa je 65 odstotkov cenejša kakor v ZDA. Evropsko tovarno Gigafactory bodo odprli leta 2021, kmalu pa bodo izvedeli, kje bo stala. Prav tako so sporočili, da so pri...

25 komentarjev

Tesla in Musk z oviranjem sindikalnega delovanja kršila delovno zakonodajo

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da sta Tesla in njen izvršni direktor Elon Musk kršila ameriško delovno zakonodajo, ko sta delavcem preprečevala sindikalno združevanje in delovanje. Sodišče je podjetju naložilo takojšnje popravljalne ukrepe in prekinitev nezakonite prakse.

Tožbo so leta 2017 vložili nekateri zaposleni v tovarni v Fremontu, ki so tudi člani sindikata United Automobile Workers (UAW), in taisti sindikat. Člani sindikata so v prostem času novačili druge zaposlene, da bi se včlanili v sindikat, tako da so jih na primer razdeljevali zaposlenim na parkirišču. Prav tako so v službi nosili majice, kape in broške s simboli UAW. Ko so varnostniki Tesle videli, da se na parkirišču delijo letaki, so identificirali sodelujoče in jim ukazali, da zapustijo območje. Čeprav se sindikalisti niso vdali in jih varnostniki niso fizično odstranili, so jih verbalno nadlegovali, so zatrjevali v tožbi. Ko so v Tesli sindikalisti začeli nositi jasno označena oblačila, je Tesla sprejela...

18 komentarjev

Medicinske lastnosti marihuane ne blažijo težav v biznisu

Slo-Tech - Kot, da se ni vsega že zdavnaj nakopičilo za dovolj visoko grmado, je šef Tesle in SpaceX Elon Musk pred dnevi v nočnem webcastu na pobudo voditelja potegnil globok dim marihuane. Ker je vse skupaj potekalo v Kaliforniji, kjer je rekreativna uporaba opojne zeli dovoljena, s tem ni prekršil nobenega zakona. Toda ker vlagatelji na stvari vedno ne gledajo skozi strogo zakonska očala, je delnica naslednji dan v enem samem dnevu trgovanja izgubila skoraj deset odstotkov, a se je pozneje malenkost odbila nazaj. Kljub temu gre za največji dnevni padec vse od leta 2016.

Za nameček so se oglasili tudi iz ameriškega vojnega letalstva in napovedali preiskavo. Muskov SpaceX namreč za njih pošilja...

41 komentarjev

Tesla začela preizkušati tovornjak Semi

Slo-Tech - Tesla je svoj električni tovornjak obljubila šele za prihodnje leto, a nekaj delujočih primerkov seveda že imajo. Iz tovarne baterij v Nevadi sta proti Teslini tovarni v Kaliforniji namreč včeraj odpeljala polno naložena tovornjaka Semi, kar je prva komercialna vožnja tega tovornjaka, je na Instagramu zapisal Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Spomnimo, da je Tesla tovornjak Semi napovedala novembra lani, prodajati pa ga bo začela leta 2019. Semi naj bi imel domet 800 kilometrov in nosilnost 36 ton, celo v 5-odstotni klanec pa bo zmogel peljati s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Tovornjaki bodo torej na uradni krstni vožnji potovali med Sparksom v Nevadi na nadmorski višini 1340 metrov, se povzpeli na prelaz Donner na višini 2200 metrov, in obmorskim Fremontom v...

59 komentarjev

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

The Wall Street Journal - Ameriški milijarder in poslovnež Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja SpaceX in soustanovitelja PayPala, Tesla Motors in Zip2, se podaja na novo tehnološko področje. Celemu svetu želi zagotoviti dostop do interneta, za kar bi potreboval 700 satelitov in več kot milijardo dolarjev. Glavni problem bo prvo.

Očitno je v satelitskem internetu prihodnost, saj Musk ni prvi, ki je javno izrazil načrte v tej smeri. Google bi si vstopnico v satelitski internet kar kupil, O3b v podekvatorialni regiji že ponuja internet (izstrelili so štiri satelite, prav toliko jih še sledi), Facebook pa se je odločil, da so boljša kot sateliti kar letala. Kanadski MSCI je satelitski internet po celem svetu leta 2011 obljubljal za prihodnje leto, a v zadnjem času od njega ni bilo...

28 komentarjev