»

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev

Meta bo spet odpuščala

Bloomberg - Lastnica Facebooka in Instagrama je napovedala nadaljnja odpuščanja, potem ko so novembra število zaposlenih znižali za 13 odstotkov. V tistem valu so odslovili 11.000 zaposlenih, kar je bilo sploh prvo množično odpuščanje v tem podjetju. Sedaj bodo odpustili še nekaj tisoč zaposlenih, poroča Bloomberg, s čimer želijo učinkovitost podjetja približati ostalim tehnološkim gigantom. Meta je namreč edina, ki je v letih 2020-2022 ustvarila manj prihodkov na število novozaposlenih kakor v letih 2017-2019, in sicer okoli 800.000 dolarjev.

Uradne potrditve odpuščanja iz Meta še ni. Viri iz podjetja poročajo, da bo program pripravlja že v naslednjem tednu. V Meti novi krog odpuščanj ni nobena skrivnost, temveč pričakovan dogodek med zaposlenimi. Tudi vodstvu je v večkrat dejalo, da bo leto 2023 leto učinkovitosti. Zaposleni so zaradi tega precej zaskrbljeni, še posebej ker bo novi krog odpuščanj dokončan pred izplačili rednih letnih bonusov. Medtem pa so investitorji nad dogajanjem...

12 komentarjev

Uber podkuril Bruslju glede urejanja položaja prekarnih delavcev

Protest proti prihodu Uberja v Budimpešto leta 2016

vir: Wikipedia
Bloomberg - Dara Khosrowshahi, izvršni direktor podjetja Uber Technologies, je evropski komisarki za konkurenčnost Margrethe Vestager in komisarju za delo Nicolasu Schmitu poslal predlog bele knjige, v kateri je zapisana Uberjeva vizija bodoče ureditve položaja prekarnih delavcev v EU. S to iniciativo je Khosrowshahi nekoliko prehitel Evropsko komsijo (EK), ki bo svoj predlog predstavila šele čez nekaj tednov, samega zakonodajnega osnutka pa ni pričakovati pred koncem leta.

Khosrowshahi je EK ob tem še pozval, naj čimprej poskrbi za zakonodajni okvir tega področja, saj bo podjetje v tem primeru pripravljeno napraviti še kak korak več, da bi izboljšali socialni položaj takih delavcev v EU. In dodal, da trenutna zakonska negotovost podjetjem, kot je njegovo, onemogoča poskrbeti za dostop do prilagodljivega dela svojih zaposlenih na eni ter do delavskih pravic na drugi strani.

Uber, Lyft in druga novodobna podjetja, za katere storitve pretežno izvajajo zunanji, pogodbeni sodelavci, so se...

1 komentar

Uber kupuje dostavljavca hrane Postmates

Slo-Tech - Uber, ki s svojo podružnico Uber Eats že tudi dostavlja hrano, je kupil podjetje Postmates, ki je četrti največji dostavljavec hrane v ZDA. Za podjetje so odšteli 2,65 milijarde dolarjev, a niti beliča v denarju, temveč vse v delnicah. Postmates je bil lani, ko se je pripravljal na prvo javno ponudbi delnic, ovrednoten na 2,4 milijarde dolarjev, a je potem niso izvedli.

Zanimivo je, da podjetja ne bo pripojil Uber Eats (ali obratno), temveč bosta vzporedno obratovali obe, čeprav bo seveda v ozadju precej sodelovanja in deljenja tehnologije. Uber si je prizadeval tudi za prevzem Grubhub, a ga je premagal evropski gigant Just Eat Takeaway in mu ga za 7,3 milijarde dolarjev speljal. Največji konkurent seveda ostaja DoorDash, ki ima največji tržni delež, a je Postmates posebej močan v Los Angelesu in zahodni obali.

Drugo letošnje četrtletje, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, je bilo za Uber Eats zategadelj izjemno uspešno. Prihodki so se v primerjavi z minulim letom več...

5 komentarjev

Uber, Lyft, AirBnB v težkem položaju

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Eden izmed posebej prizadetih segmentov med pandemijo je delitvena ekonomija (sharing economy), kamor se uvrščajo na primer AirBnB, Uber ali Lyft. Prvi bo moral zaradi padca povpraševanja odpustiti četrtino zaposlenih, nič kaj bolje pa ni v Uberju. Podjetje je v prvem letošnjem četrtletju ustvarilo 2,9 milijarde dolarjev izgube, kar je že sprožilo nekaj sprememb. Prodali so svoj Jump, ki se je ukvarjal z deljenjem koles in skuterjev, in je že pred tem posloval z izgubo. Uber bo odpustil 3700 ljudi, kar predstavlja 14 odstotkov zaposlenih. Uber je sicer večino izgube ustvaril zaradi investicij v sorodna podjetja v tujini, denimo Grab in DiDi. V konkurentu Lyftu bodo odslovili 17 odstotkov zaposlenih ali 982 ljudi.

Toda medtem ko glavna Uberjeva dejavnost usiha (marca in aprila je bil padec več kot 80-odstoten), je preporod doživela podružnica Uber Eats, ki dostavlja hrano. Ker je bilo druženje prepovedano, restavracije pa mnogokje zaprte, so ljudje pač več naročali dostavo. Prodaja...

17 komentarjev

LG se pri proizvodnji telefonov želi vrniti k dobičkonosnosti

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, kako je HTC zgrmel s prestola v črno luknjo, ko sploh ni jasno, ali se bo nekoč pomemben proizvajalec pametnih telefonov sploh še pobral. Podoben problem ima LG Electronics, ki je minuli mesec dobil novega izvršnega direktorja, ki že za leto 2021 napoveduje obrat trenda. S pametnimi telefoni naj bi LG že leta 2021 ustvarjal dobiček, trdi Kwon Bong-seok.

Nazadnje je ta oddelek z minimalnim dobičkom posloval pred tremi leti in pol, medtem ko opaznejšega dobička ni že od leta 2014. In to čeprav LG trenutno prodaja 19 različnih modelov pametnih telefonov. Leta 2014 pa jih je 44. Zadnja leta se LG vsakokrat pritožuje nad slabo prodajo svojih zastavonoš, nato pa vsako leto izda novega, ki mu je zelo podoben. LG G6, G7 in G8 kupcev niso prepričali.

Celoten LG Electronics sicer ustvarja dobiček. V minulem četrtletju ga je bilo za okoli 100 milijard vonov (77 milijonov evrov), kar je trikrat manj od pričakovanj analitikov. Da bi privarčevali, so že lani preselili...

58 komentarjev

Uberjev ustanovitelj prekinil vse vezi s podjetjem

Slo-Tech - Iz Uberja so sporočili, da bo ustanovitelj podjetja Travis Kalanick do konca leta odstopil z vseh funkcij, prodal vse delnice in v celoti prekinil vse vezi s podjetjem. Konec leta bo zapustil upravni odbor, medtem ko je z mesta izvršnega direktorja odstopil že junija 2017. Večino delnic podjetje je od začetka kotacije maja letos že prodal, in sicer je zanje iztržil okrog 2,5 milijarde dolarjev, v lasti pa ima še za okrog 180 milijonov dolarjev delnic.

Kalanick je bil kontroverzna oseba, ki so jo mnogi obtoževali, da v Uberju povzroča zastrupljeno ozračje. Ko je odstopil kot izvršni direktor, je bil v to domala prisiljen. Investitorji so bili razočarani nad negativnimi dogodki, med drugim sodnimi bitkami z regulatorji po svetu, zavajanju organov pregona in nadzora, obtožbami o zelo razširjenem in toleriranem spolnem nadlegovanju v podjetju ter seveda nedobičkonosnosti podjetja.

Uber od svoje ustanovitve ni pridelal niti dolarja dobička - to naj bi se prvikrat zgodilo leta 2021....

20 komentarjev

Uber še vedno z izgubo

The New York Times - Uber je tudi v minulem četrtletju zabeležil visoko izgubo, ki je dosegla 1,2 milijarde dolarjev. To je sicer precej manj od rekordnih pet milijard minusa v četrtletju pred tem, k čemur je pripomogla rast prihodkov. V zadnjih treh mesecih je Uber zbral 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tedaj je Uber ustvaril 986 milijonov dolarjev izgube. Delnice podjetja so po objavi rezultatov izgubile pet odstotkov. Razlog ni bila le izguba, ki je bila pričakovana, temveč znižan dotok novih uporabnikov.

Uberjev izvršni direktor Dara Khosrowshahi je rezultate pospremil z besedami, da jasno kažejo, da postaja Uber čedalje dobičkonosnejši. Za zdaj to pomeni sicer, da podjetja ustvarja "zgolj" milijardo dolarjev izgube na kvartal. Khosrowshahi sicer pravi, da bo Uber iz prevažanja potnikov (torej iz poslovanja) ustvarjal dobiček že leta 2021, čisti dobiček pa se bo verjetno pojavil še nekoliko pozneje. Enako sicer trdi tudi konkurent Lyft, ki bo...

15 komentarjev

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji

Waymo in Uber sta se poravnala

Slo-Tech - Po pričakovanjih, bi lahko rekli, je Uber ugotovil, da nima smisla trošiti denarja za sodne stroške, odvetnike in na koncu morebitno kazensko odškodnino, zato se je z Google Waymom poravnal. Proces, ki se je začel v začetku tedna, se je končal z 244-milijonsko poravnavo. To je precej manj od začetne milijarde, ki jo je neuradno pričakoval Waymo.

Uber se je namreč strinjal, da bo Waymo postal lastnik 0,34 odstotka Uberja. To je tudi edini finančni izplen poravnave, saj Uber ni plačal nič denarja. Waymo je dobil zagotovila, da njegove poslovne skrivnosti ne bodo končale v programski ali strojni opremi, ki jo proizvaja Uber, slednji pa je zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje. Iz poravnave so torej vsi izšli kot...

0 komentarjev

AMD se vrača na zeleno vejo

Slo-Tech - Zadnje leto, ki ga je AMD sklenil z dobičkom, je bilo 2011. Odtlej je podjetje zabeležilo skoraj tri milijarde dolarjev kumulativne izgube. Letos so si od novih procesorjev, ki so po dolgem času mešali štrene Intelu, veliko obetali. In res, po zelo dolgem času je AMD posloval pozitivno.

Prvo letošnje četrtletje so sklenili s 73 milijoni dolarjev čiste izgube, drugo s 16 milijoni dolarjev izgube, tretje pa z 71 milijoni dolarjev dobička. AMD napoveduje, da se bo trend nadaljeval. Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 1,64 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 34 odstotkov več kot v drugem letošnjem kvartalu. Polovični delež k rezultatom je prispeval oddelek za...

77 komentarjev

Uber dela izgubo

Slo-Tech - Uberju trenutno ni treba razkrivati podrobnih finančnih rezultatov, a so to vseeno storili, da bi se nekoliko dvignili zaupanje med zaposlenimi, investitorji in javnostjo. Tako sedaj vemo, da je Uber v letu 2016 ustvaril 20 milijard dolarjev prihodkov, od česar je po plačilu voznikov ostalo 6,5 milijarde dolarjev. S tem je Uber ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, če ne štejemo kitajske podružnice, ki so jo sredi lanskega leta prodali. Ta je sicer letno ustvarjala okrog milijardo dolarjev izgube.

V Uberju pojasnjujejo, da beležijo hitro rast obsega poslovanja in prihodkov, zaradi česar bodo rezultati že letos precej boljši. Toda slabi rezultati niso edini problemi, s katerimi se v zadnjem času sooča Uber. Poleg obstoja goljufive...

47 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji