» »

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej žgoča rana uprave je njihov oddelek za samovozeča vozila, ki naj bi vsako četrtletje pogoltnil med 125 in 200 milijoni dolarjev, kar povzroča redno negodovanje vlagateljev, ki vodstvo pozivajo, naj oddelek počasi zapre. Prav to so nedavno napravili z oddelkom za samovozeče tovornjake. Po drugi strani pa ima Uber tudi nadvse uspešne projekte, denimo Uber Eats, ki prihodke povečuje po 200 % letno, podobno tudi Uber Freight, ki povezuje tovor s ponudniki prevoza, ta naj bi v naslednjih 12 mesecih k prihodkom prinesel že pol milijarde dolarjev.

Čeprav Uber ni zavezan k objavam svojih poslovnih rezultatov, to že ves čas počne, saj namerava v prihodnjem letu prek javne prodaje svojih delnic vstopiti na borzo. Vrednost podjetja je po ocenah v zadnjih treh letih nihala med 48 in 70 milijardami dolarjev.

4 komentarji

NooB ::

Gotova prihodnost = smrt.
LP, JAZ

rezator ::

Pri branju clanka se mi je pojavila misel o cloveski pohlepnosti in nenasitnosti z denarjem. Lep primer je to podjetje, ki seveda ni edino.
Some people feel the rain. Others just get wet.

Guzzy ::

@Rezator mislim da se temu reče kapitalizem

prozac ::

nekaj ne razumem. najprej je 2.7 dobicka, potem pa 404 izgube. Kaj narobe berem?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber še vedno z izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
156128 (5173) WhiteAngel
»

Uber z alarmantnim minusom

Oddelek: Novice / Rezultati
216827 (4982) Markoff
»

Netflixu bežijo ameriški gledalci, drugod počasnejša rast novih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6120825 (17870) Geho
»

Uber v prvem četrtletju izgubil milijardo dolarjev

Oddelek: Novice / Rezultati
205812 (4522) tikitoki
»

Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

Oddelek: Novice / Rezultati
177818 (5936) ZigaZiga

Več podobnih tem